Vad är en ortodontisk napp och dess fördelar

Sover-med-ortodontisk-napp

Många tandläkare och barnmorskor rekommenderar ortodontiska nappar före de vanliga, rundade napparna. I den här artikeln går vi igenom vad en ortodontisk napp är för något och varför de anses vara bättre.


Ortodontiska nappar har blivit väldigt populära på senare tid. Så till den grad att många föräldrar slutat använda traditionella nappar helt och hållet.

Men vad är fördelarna – och är ortodontiska nappar så bra som de påstås vara?

Vi har tagit reda på det.

Vad är en ortodontisk napp

Pojke-har-ortodontisk-napp

En ortodontisk napp är specifikt designad för att undvika att bebisen utvecklar problem med tand- och tandkött.

När barnet suger på den ortodontiska nappen, så imiterar sugnappen formen av mammans bröstvårta. Det reducerar trycket det sätter på tandköttet och de utvecklande tänderna.

Det uppmuntrar barnet till att använda en naturlig sugteknik. En del ortodontiska nappar har även gjorts extra mjuka, för att motverka att de irriterar barnets känsliga hud.

Modern forskning har sett att vanliga, traditionella nappar ökar risken för att barnet utvecklar överbett i framtiden. Det gäller främst barn över tre år som använder napp.

Ortodontiska nappar anses vara ett mycket bättre val för de utvecklande tänderna, käken och gommen.

Ortodontiska nappar har i regel en platt botten och en rundad topp.

Läs vårt nappar bäst i test för att se vilka ortodontiska nappar som presterar bäst.

Är ortodontiska nappar bättre

Ortodontiska nappar anses vara mycket bättre för att undvika att framtida problem med tandköttet och tänderna.

Främst motverkar den här typen av napp att barnet får överbett eller sneda tänder.

Även om ortodontiska nappar anses vara mycket bättre för barnets utvecklande mun, i jämförelse med en vanlig napp – så finns fortfarande risker.

Ortodontiska nappar kan orsaka problem om de används för länge och ofta. De är bättre än runda nappar, men de utgör fortfarande en risk för snedställning av tänderna.

Det bästa sättet för att undvika framtida tandproblem hos barnet, är genom att begränsa eller ta bort nappen helt och hållet efter ett 1-3 års ålder. Även om nappen är ortodontisk.

När ska bebisen använda en ortodontisk napp

Barn-ligger-med-napp-bland-leksaker

Många tandläkare och barnmorskor rekommenderar att man använder en ortodontisk napp från första början.

Men det är viktigt att inte börja använda napp för tidigt. Nappen bör introduceras först när bebisen vant sig vid amningen. Vanligtvis brukar det ske vid vecka 4 eller 5.

Även om bebisens tänder inte börjat växa än, så utvecklas käken och munnen hela tiden. Därför är det bra att använda en ortodontisk napp från början.

Ortodontisk napp eller rund napp

De två vanligaste napparna är; den ortodontiska nappen och den runda, traditionella nappen.

Runda nappar kan ibland vara enklare för barnet att använda.

Runda nappar brukar ha en större och rundare form på sugnappen. Medan ortodontiska nappar brukar vara något smalare, med en rundad topp.

Det är viktigt att nappen har rätt storlek och en passform som din bebis gillar. Form, storlek och material skiljer sig mellan olika nappar.

Så om ditt barn vägrar ta den ortodontiska nappen, så behöver det inte betyda att det är just ortodontiska nappar som är problemet. Det kan vara så att det är just den nappen hon inte gillar.

Läs också