Vad är en router: Allt du behöver veta

Router

En router tillåter fler än en enhet i ditt hushåll att få Internetuppkoppling. Den skapar ett nätverk. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om routrar.


Förr i tiden brukade endast en dator ha en Internetuppkoppling i hemmen.

Sen kom routern, som innebar att vi, med sladdar, kunde koppla ihop alla datorer och dela på uppkopplingen.

Nuförtiden är de flesta routrar trådlösa och gör så att du snabbt och enkelt kan få Internetuppkoppling både i din dator, laptop och smartphone – samtidigt.

I den här artikeln går vi igenom vad en router är för något, hur den fungerar och var du bör placera routern för bästa möjliga signal. Vi har även gått igenom skillnaden mellan router och modem.

Vad är en router

Modern-router

Routern är en enhet som kopplar samman flera enheter till ett nätverk och Internet.

Den gör så att datorer, laptops och telefoner kan kommunicera med hemnätverket och få tillgång till Internetuppkopplingen.

En router fungerar inte bara som en delning av nätverket inom hushållet, men också som en säkerhet mot inkräktare. Oftast i form av en brandvägg.

För att få tillgång till routern och nätverket så behöver användaren knappa in användarnamn och lösenord. Om fel lösenord anges, så får användaren inte tillgång till nätverket och Internet.

Det förhindrar utomstående människor och datorer från att använda ditt nätverk och Internet.

Nuförtiden kan man också använda en 4G router som ger dig åtkomst till Internet genom satelliter istället för vägguttaget. Vilket är perfekt för de som bor ute på landsbygden.

Hur fungerar en router

Trådlöst-routernätverk

En router dirigerar nätverkets data i form av paket. När en dator är uppkopplad till routern så kommunicerar dem hela tiden med varandra genom dessa paket.

Datapaketen kommer i flera lager, beroende på vilken information de innehåller. Exempelvis innehåller de information om sändaren, typen av data, storlek och mottagarens IP-adress.

Routern prioriterar hela tiden de olika paketen på olika sätt, så att datorn har en så snabb och stabil uppkoppling som möjligt.

Du kan se routern som flygledaren som kontrollerar och dirigerar flygtrafiken.

Varje flygplan har en specifik destination och följer därför en specifik rutt. Detsamma gäller paketen som skickas och tas emot i nätverket. Routern dirigerar alla paketen och dess rutter, så att rätt enhet får rätt information.

Vem behöver en router

Flera-enheter-med-Internet

En Internetuppkoppling kommer från din Internetleverantör till ditt modem. Det innebär att du har en IP-adress och endast en anslutning till Internet.

En router gör så att flera enheter kan bilda ett nätverk och kommunicera med modemet och därmed få tillgång till Internet.

Om du bara har en dator, laptop eller mobiltelefon som behöver Internetuppkoppling så behöver du inte en router. Allt du behöver är ett modem.

Men om du har flera maskiner i hushållet som ska kopplas upp till Internet så behöver du en router.

Om signalen inte är tillräckligt stark till alla rum, kan du skapa ett mesh-nätverk för att utöka ditt wifis räckvidd. Exempelvis om du har en övervåning, tomt eller ett gästhus som också behöver Internetuppkoppling. Här kan du hitta årets bästa mesh router för stora hus.

Var ska man placera en router

Påslagen-router

Det bästa stället att placera din router på är en plats som är central och som inte förhindrar signalen.

De flesta routrar skapar ett Wi-fi-nätverk. Det vill säga ett trådlöst nätverk som skickar trådlösa signaler till alla enheter i hushållet.

Därför vill du placera routern på en central plats, så att signalen är lika stark till varje rum i hemmet.

Du vill också undvika störningar i signalen så gott det går. Tjocka cementväggar kan försämra signalen från routern. Därför bör du ställa routern med så fri sikt som möjligt, gärna upphöjd från marken.

Viss elektronik kan också störa signalen från routern. Av den anledningen rekommenderar vi att du ställer routern på en plats där inte så många andra elektroniska enheter befinner sig.

Läs också vår artikel om hur du kan förstärka wifi för en snabbare och stabilare signal.

Skillnaden mellan router och modem

Vissa routrar kommer med ett inbyggt modem – men de två är inte samma sak. De båda har en nyckelroll i nätverket, men har olika arbetsuppgifter.

En router skapar nätverk och transporterar data genom nätverkets alla mottagare.

Ett modem är anslutningen till din Internetleverantör, och därmed själva uppkopplingen mot Internet.

Modemet tar alltså emot information och skapar uppkopplingen med din Internetleverantör. Routern dirigerar och vidarebefordrar den uppkopplingen till enheterna i ditt nätverk.

Om du har en router men inget modem, så kan du skapa ett LAN-nätverk. Du kan skicka data mellan olika enheter inom nätverket. Från din dator till din laptop.

Du har alltså ett internt nätverk genom routern, så att dina datorer kan kommunicera med varandra – men det finns ingen extern uppkoppling. Det finns ingen möjlighet för att komma åt Internet.

Om vi vänder på det hela och föreställer oss att du har ett modem men ingen router. Ditt modem ger dig kontakt med din Internetleverantör så att du har tillgång till Internet. Men du kan bara koppla upp en dator eller laptop till modemet.

För att kunna dela upp nätverkstrafiken och få tillgång till Internet genom flera enheter så behöver du en router.

Ett modem kan alltså ge dig Internetuppkoppling till endast en enhet. En router skapar ett LAN-nätverk så att du kan fördela den trafiken och uppkopplingen till flera enheter.

Olika typer av routrar

För vanliga hemanvändare finns det två typer av routrar:

  • Trådlös router
  • Kabelansluten router

En trådlös router är ansluten med sladd till modemet, det vill säga källan till Internet. Men den distribuerar sedan signalerna genom Wifi (WLAN) till enheterna i nätverket.

Du behöver alltså inte koppla upp varje dator, mobil och laptop med sladd till routern. All data och alla signaler färdas istället genom Wifi till maskinerna.

En kabelansluten router använder sladdar för att koppla samman varje enhet i nätverket. För att en dator eller laptop ska kunna vara med i nätverket så behöver de kopplas ihop med sladd.

Läs också