Vad är en traktörpanna: Allt du behöver veta
Det pratas alltmer om traktörpannor – men är de verkligen värda att köpa? I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om traktörpannor.
Att traktörpannor är användbara och unika råder det inga tvivel om.
En traktörpanna kan, för viss typ av matlagning, spara både tid och energi.
För rätt kock kan den underlätta arbete i köket rejält. För andra inte lika mycket.
Här kan du identifiera vilken kategori du tillhör.
Vad är en traktörpanna
Traktörpannan, eller sautépanna som den också heter, är en korsning mellan en stekpanna och kastrull.
Man har slagit samman de båda kärlens fördelar, för att skapa ett multiverktyg som är flexibel nog att göra det mesta när det kommer till att steka och koka.
Traktörpannor ser ut som en stekpannor, men med en kastrulls raka och höga kanter.
Både stekpannan och traktörpannan är gjorda av samma typer av material och finns tillgängliga i likadana storlekar.
Men de höga kanterna öppnar upp för en hel del flexibilitet i din matlagning.
Vad använder man en traktörpanna till
Traktörpannor används främst för att sautera och bräsera mat – även om du också kan använda den till vanlig stekning och kokning också.
Problemet med vanliga stekpannor är att deras kanter är låga och vinklade, vilket gör att såsiga maträtter kan vara svåra att laga. Ofta resulterar det i stänk och spill över hela spisen.
Man måste också vara försiktig med att använda för mycket vätska, så att det inte rinner över.
Det leder till att många tar hjälp av en kastrull för att göra grytor och såser.
Med en traktörpanna kan du göra allt i ett och samma redskap. De höga kanterna minskar spill och stänk.
Samtidigt som du inte behöver begränsa dig när du fyller på med vätska.
Tack vare de höga och raka kanterna kan du göra större grytor. Det blir dessutom mindre disk, eftersom du slipper blanda in kastruller och andra kärl för att göra grytan.
Allt görs i ett och samma kärl.
Kan traktörpannor användas i ugnen
De flesta traktörpannorna kan användas i ugnen. Än dock inte alla.
Alla traktörpannor klarar heller inte av lika höga temperaturer. Därför är det viktigt att läsa i manualen eller på tillverkarens hemsida innan du ställer den på gallret i ugnen.
Traktörpannor klarar oftast av mellan 200 och 260 °C.
Om du går över den maximala temperaturen riskerar du att förstöra pannan och dess ytbeläggning. Var därför försiktig och följ instruktionerna.
Traktörpanna eller stekpanna
Stekpannor och traktörpannor gör i princip exakt samma sak. De båda används för att steka mat.
Skillnaden är de höga kanterna, vilket gör att traktörpannan lämpar sig bättre för såser och grytor.
Eftersom du får plats med mer vätska och ingredienser och det blir mindre spill – eftersom de raka och höga kanterna skyddar.
Om du planerar att göra såsiga maträtter, grytor och annat som kräver kokning, då är traktörpannan oftast ett bättre val.
De flesta traktörpannorna säljs också med ett tillhörande lock, vilket gör det enklare att ånga maten.
Traktörpanna eller kastrull
Eftersom traktörpannan är en hybrid mellan en kastrull och stekpanna, så innebär det att den är bra på mycket – men inte bäst på något.
Om du enbart ska koka såser och vätskor, så är en kastrull det bästa alternativet.
Anledningen varför man vill ha en traktörpanna är för dess flexibilitet och mångsidighet.
Den kan inte ersätta kastruller, men den kan användas till att både steka och koka. Till skillnad från en kastrull som främst kokar och en stekpanna som främst steker.
Om du vill steka mat, för att sedan hälla i såser och vätskor, så behöver du oftast använda både en stekpanna och kastrull.
Men en traktörpanna kan göra båda sakerna. Istället för att använda två kärl behöver du bara ett.