Vad är wok och hur wokar man: Komplett guide
Att woka har blivit ett populärt sätt att laga mat i Sverige. I den här artikeln får du reda på vad wok är för något, hur man wokar och vad man ska tänka på.
För att kunna göra en riktigt bra wok, gäller det att du har koll på hur man wokar, hur länge grönsakerna ska stekas och vilja oljor du bör använda
I den här kompletta guiden till att woka går vi igenom allt det – plus mycket mer.
Vad är wok
Wok är benämningen på själva wokpannan man använder för att laga en wok – men även för själva tillagningssättet.
En wokpanna är djup och har en rundad botten. Oftast gjord av tunt kolstål. Den kommer ursprungligen från Kina.
Wokpannor är i regel gjorda av kolstål eller gjutjärn, men finns numera även i aluminium, keramik och rostfritt stål.
Wok, eller att woka, innebär att man snabbt steker maten på väldigt hög värme.
Ordet ”wok” betyder ”gryta” på kantonesiska.
Vad menas med att woka
När man wokar så steker man råvarorna snabbt och på väldigt hög värme.
Det ger maten en unikt rökig, aromfylld och varm smak.
På kantonesiska kallas det för ”wok hei”, vilket översätts till ”andningen av wok”.
För att kunna uppnå riktig wok hei så behöver du arbeta med riktigt hög värme. Temperaturer som inte går att uppnå med en elektrisk spis.
Om du har varit på en asiatisk restaurang där kocken har wokat under levande flammor – då har du sett wok hei. När man lyfter upp wokpannan så stiger elden och nästan kysser pannan.
Du behöver givetvis inte göra wok under springande eldflammor, men du behöver använda hög värme.
Av den anledningen är det svårare att använda induktionshällar istället för gasspis. Vidare så är aluminium, rostfritt stål och non-stick allt annat än optimalt för att göra wok.
Dels blir de pannorna inte lika varma och behåller inte värmen speciellt bra. Men också för att vid för höga temperaturer så kan non-stick-beläggningen förstöras.
Därför använder man främst kolstål och gjutjärn när man wokar.
Hur tillagar man wok
Det finns ett par olika tekniker för att laga en wok, även om de alla till stor del liknar varandra.
Vad många hemmakockar gör fel är att de lägger i alla ingredienser tillsammans på en och samma gång.
Men alla råvaror ska inte wokas lika länge och därför behöver man till en början separera dem.
Vanligtvis brukar man woka maten i följande ordning:
- Proteiner – 4 till 7 minuter
- Aromer – 1 minut
- Grönsaker – 1 till 7 minuter, beroende på storlek och grönsak
- Sås – 2 minuter
Steg 1
Sätt på woken på medium eller hög värme. När pannan är värm så häller du i matoljan. Vrid och navigera oljan så att oljan distribueras jämnt över hela stekytan.
Steg 2
Lägg i dina proteiner i wokpannan. Det vill säga kyckling, kött och fisk.
Lämna köttet i någon minut utan att vända på bitarna, så att de blir stekta på undersidan. Ta sedan stekspaden och vänd på dem för att steka den andra sidan.
Se till att proteinet är stekt på alla sidor, men inte helt färdigstekt på insidan.
Ta sedan ut proteinerna från wokpannan och lägg på en tallrik.
Steg 3
Pannan är nu tom och fortfarande varm. Häll i en matsked till olja om det behövs.
Nu ska du hälla i aromerna, det vill säga lök, vitlök, chili och dylika ingredienser.
Låt dem bryna i ungefär en minut, så att de börjar ge smak till oljan i pannan.
Steg 4
Nu lägger du i dina grönsaker tillsammans med aromerna.
Kom ihåg att kategorisera dina grönsaker, då du inte kan hälla ner dem alla tillsammans.
Hårda grönsaker, så som broccoli, potatis, brysselkål och morötter behöver wokas i 5-7 minuter.
Mellanhårda grönsaker behöver wokas i 4 till 5 minuter. Exempelvis svampar och zucchini.
Paprika behöver bara wokas i 3-4 minuter och de allra mjukaste grönsakerna, som ärtor, majs och tomater ska bara stekas i 1-2 minuter.
När grönsakerna wokas så kan du hela tiden vända och skaka om dem.
Om grönsakerna börjar se torra ut, eller om de verkar bränna, så kan du hälla i en matsked vatten.
Om du steker hårda grönsaker och häller i vatten, så kan du också lägga på locket på wokpannan. Då kommer grönsakerna att ångas och bli mjukare utan att brännas.
Steg 5
När grönsakerna är mjuka och börjar bli klara, så kan du hälla ner proteinerna i woken.
Nu ska du även hälla i eventuella vätskor, så som soja eller kokosmjölk.
Ett tips är att hälla ner vätskorna från kanten, så att de rinner ner i grytan. På så vis hinner sojan värmas upp innan den blandas med maten.
Om du ha färdigkokt ris så kan du hälla ner det i woken nu också.
Blanda alla ingredienser med varandra hela tiden.
När alla ingredienser är stekt och blandat med sojan så är woken klar!
Vad är wokgrönsaker
Wokgrönsaker har blivit till ett samlingsnamn för de grönsaker som gör sig bra i en wok.
Exempel på dessa är morötter, paprika, morötter, svamp, broccoli, minimajs och bambuskott.
Många butiker säljer idag färdiga påsar som innehåller ”wokgrönsaker”, ibland kallas de även för ”wokmix”.
Kan man woka i kastrull
Det går att göra något som liknar en wok, med hjälp av en kastrull. Men maten kommer aldrig att bli som i en riktig wokpanna.
Kastruller har en väldigt liten stekyta och de höga kanterna gör att ångorna inte försvinner lika fort som i en wokpanna.
De flesta kastrullerna är dessutom gjorda av rostfritt stål, vilket inte är ett optimalt material för wok.
Om du använder en kastrull för att woka, så kommer du få ett resultat som blir mer ångat än wokat.
Kan man woka i vanlig stekpanna
Wokens design och material är vad som ger dig möjlighet att laga en riktigt god wok.
En traditionell stekpanna har inte samma form och använder oftast annat än kolstål, vilket inte är det bästa för att göra wok.
Vanliga stekpannor har också non-stick-beläggningar som kan bli klibbiga och förstörda när man använder för höga temperaturer – vilket du behöver för att göra wok.
Även om förutsättningarna inte är de bästa, så är det fortfarande möjligt att göra en god wok med hjälp av en vanlig stekpanna.
När allt kommer till kritan så handlar det om att använda rätt teknik och en tillräckligt stark spis.
Det är också viktigt att du har koll på hur hög värme pannan klarar av och hur snabbt den blir uppvärmd.
Kan man woka i olivolja
Det går att woka i olivolja, men det är inte alltid det bästa valet.
Olivolja har en ganska låg rökpunkt, vilket gör att du inte bör använda olivolja vid höga temperaturer.
Eftersom olivolja har en relativt stark smak, så kan det även påverka receptet du använder.
De bästa oljorna för att woka är avokadoolja, kokosnötsolja, jordnötsolja eller vegetabiliska oljor.
De alla har en hög rökpunkt och är därför bäst för höga temperaturer – vilket är vad du har när du wokar.