Vad är ett grafikkort: Allt om GPUs

Grafikkortet är en viktig komponent i varje dator. Det är din GPU som producerar de videosignaler som talar om för bildskärmen vad som ska visas. I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om grafikkort.


Det kan kännas överväldigande att köpa grafikkort – eller ens lära sig hur det fungerar.

Det finns så många olika delar, benämningar och gränssnitt att hålla koll på.

I den här artikeln har vi snabbt och enkelt förklarat allt du behöver veta om grafikkort. Vad de gör, hur de fungerar och vad varje komponent i en GPU gör.

Vad är ett grafikkort

ASUS-CPU

Ett grafikkort, även kallat GPU, är den hårdvarukomponent i datorn som hanterar all grafik.

Grafikkortet tar emot binära data från andra komponenter, omvandlar dessa till videosignaler och skickar dessa sedan till bildskärmen.

Ett grafikkort är designat för att processorn och RAM-minnet inte ska behöva vara involverade i processen att skapa en bild.

En GPU består av en grafisk bearbetningsenhet och ett RAM-minne, så att data kan processas snabbare.

Precis som en vanlig processor (CPU) så är ett dedikerat grafikkort utrustat med ett kylsystem för att hålla nere temperaturerna i komponenten.

Varför behövs ett grafikkort

Dator-och-två-monitorer

Ett grafikkort är nödvändigt för att en bild ska kunna synas på skärmen. Utan ett grafikkort – ingen bild.

Frågan är vilket typ av grafikkort som behövs.

Om du är en gamer kommer du behöva ett dedikerat grafikkort. Det vill säga en GPU som är en separat komponent.

Eftersom dagens datorspel kräver väldigt mycket prestanda från grafikkortet, så räcker oftast inte med ett integrerat grafikkort.

För vanligt kontorsarbete behöver du inte ett dyrt dedikerat grafikkort. Då räcker det gott och väl med en budgetvariant som är inbyggd i processorn.

Integrerat eller dedikerat grafikkort

Alla datorer och laptops behöver ett grafikkort för att du ska få en bild på skärmen. Men alla grafikkort är inte likadana, både vad gäller prestanda och hur de ser ut på insidan av datorn.

Det finns två typer av grafikkort: integrerat och dedikerat.

Integrerat grafikkort

Ett integrerat grafikkort är direkt inbyggd i datorns processor. Det innebär att processorn hanterar både datorns CPU och GPU. Både behandlingen av data och grafiken.

Integrerad grafik är bäst för dig som bara surfar på webben, sysslar med kontorsarbete och använder sociala medier.

Dessa grafikkort är i regel väldigt svaga. Vilket innebär att de inte presterar speciellt bra när du spelar spel eller sysslar med foto- och videoredigering.

Dedikerat grafikkort

Ett dedikerat grafikkort är en separat processor som endast hanterar datorns grafik. Den har även ett dedikerat minne för att snabbare och enklare kunna hantera bild och video.

Dedikerad grafik är i regel mycket kraftfullare än integrerad grafik. Men det kräver också att du behöver ett bättre kylningssystem i datorn. Många dedikerade grafikkort har även ett eget kylsystem.

Om du spelar mycket datorspel, eller sysslar med video- och bildredigering så är ett dedikerat grafikkort det bästa alternativet.

Gränssnitt på grafikkort

Varje grafikkort har ett gränssnitt, vilket är den del som man kopplar in grafikkortet i moderkortet.

Nuförtiden använder vi oss av: AGP och PCI Express.

De flesta moderkort har endast ett spår för att sätta i en GPU. Därför är det viktigt att du läser i manualen, eller på tillverkarens hemsida, vilket gränssnitt som används.

Du kan nämligen inte använda ett grafikkort med PCI express, i ett spår för AGP och vice versa. Dels kommer grafikkortet inte få plats, men de delar heller inte samma protokoll för att kunna fungera.

AGP

AGP står för accelerated graphics port. Det är ett gränssnitt med hög bandbredd som är designat just för grafikkort.

AGP är dedikerad till endast en komponent, det vill säga till grafikkort. Till skillnad från PCI som delar buss med andra komponenter.

Fördelen är att det möjliggör för AGP att läsa och skriva direkt med systemminnet. Det gör också att försändelsen av data får en simplare struktur.

AGP har funnits i tre olika generationer. Den senaste uppdateringen är AGP 8x och är åtta gånger snabbare än det första AGP-gränssnittet.

På nyare moderkort har man däremot börjat ersätta AGP med PCI express.

PCI Express

PCI Express, även kallat PCI-E eller PCIe, är det främsta gränssnittet för grafikkort idag. Gränssnittet har kommit att ersätta föregångare som PCI, PCI-X och AGP i stationära datorer.

Den stora skillnaden mellan PCI Express och tidigare gränssnitt, är att PCI-e har gått från en parallell överföringsmetod till seriell.

I parallella system, så som AGP, måste alla signaler kommer fram vid samma tidpunkt och ordning. Kablarna i bussen behöver därför ha exakt samma längd, vilket ställer väldigt precisa krav på tillverkare av moderkort.

Eftersom PCI Express inte har dessa krav, så är de mycket lättare att utveckla och producera.

En annan fördel är att banorna i PCIe kan både ta emot och skicka signaler på en och samma gång. Tidigare teknologier kunde endast göra en sak åt gången.

Tillverkare av grafikkort

Geforce-GPU

Tidigare var det endast Nvidia och AMD som gällde. Nuförtiden finns det en hel del bra företag som säljer grafikkort.

Här är de mest populära företagen:

  • Nvidia
  • AMD
  • Intel
  • ASUS
  • Gigabyte
  • EVGA
  • Sapphire
  • Via
  • MSI
  • Zotac
  • Power VR

Vad många inte vet är att majoriteten av alla grafikkort produceras av Nvidia och AMD. Även många av de namnen du ser här ovanför.

Många av företagen här ovanför köper in sina kort från Nvidia eller AMD. De implementerar sedan sina egna kylsystem och överklockar grafikkorten för bättre prestanda.

Hur vet man om ett grafikkort passar i datorn

För att ett grafikkort ska kunna fungera behöver det vara kompatibelt med moderkortet.

De flesta moderna datorer använder idag PCI Express 3.0 för grafikkort. Många äldre datorer använder AGP som gränssnitt, vilket har en annan form och storlek.

Många nya grafikkort är inte kompatibla med AGP-gränssnittet.

För att ta reda på om ett grafikkort passar i datorn, behöver du gå in på tillverkarens hemsida för att se vilka grafikkort som är kompatibla.

Kom ihåg att grafikkortet och moderkortet också ska få plats i chassit. GPUs idag kan vara ganska stora, vi rekommenderar därför att du mäter datorlådan för att vara säker på att allt får plats.

Läs också