Vad är ett nätaggregat: Allt du behöver veta

ATX-nätaggregat

Nätaggregatet är en nödvändig komponent för att din dator ska fungera. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om nätaggregat.


Nätaggregat faller ofta i glömska när folk ska köpa eller bygga en dator. All fokus riktas på processorn och grafikkortet.

Men datorns nätaggregat är väldigt viktig, eftersom det är den komponent som förser all hårdvara med ström.

Här får du lära dig vad ett nätaggregat är, hur det fungerar, hur många watt som behövs och vad som skiljer sig mellan olika certifieringar.

Vad är ett nätaggregat

Avstängt-nätaggregat

Nätaggregatet är den del i datorn som förser alla komponenter med ström. Ett nätaggregat brukar också kallas för PSU (Power supply unit), PS eller P/S.

Du behöver med andra ord ett nätaggregat i din PC eller laptop för att den ska fungera.

Nätaggregatet sitter oftast högst upp på kanten av datorlådans baksida. Du kan identifiera nätaggregatet genom dess stora fläkt och ingången för strömsladden, som går direkt till nätaggregatet.

Hur fungerar ett nätaggregat

Nätaggregatet använder en ”switching”-teknologi som konverterar AC input (växelström) till en lägre DC volt (likström).

Det vore inte effektivt att förse datorns alla komponenter med ström direkt från eluttaget. Istället använder vi ett nätaggregat i mitten, som ser till att spänningen är mer lätthanterlig för hårdvaran.

Vanligen har nätaggregat följande spänningar:

  • 3.3 volt
  • 5 volt
  • 12 volt

Vad nätaggregatet gör är att den konverterar nätspänningen från eluttaget till en spänning som komponenterna i datorn använder.

Nätaggregat och formfaktor

Vitt-nätaggregat

Det finns olika formfaktorer på nätaggregat, exempelvis ATX, SFX och TFX.

ATX är däremot den allra vanligaste formfaktorn. Nätaggregatets formfaktor avgör dess storlek. De flesta stationära datorer och laptops använder ATX, micro ATX eller Mini-ITX.

Om du ska bygga en egen PC är det viktigt att formfaktorn passar moderkortet. Eftersom de flesta moderkort och nätaggregat följer ATX-formfaktorn, så är det sällan ett bekymmer. Men det är alltid rekommenderat att se så att nätaggregatet passar på både moderkortet och i chassit.

Hur många watt behöver nätaggregatet

Ett vanligt nätaggregat brukar vara mellan 200 watt och 1800 watt. Hur många watt du behöver beror på vilka komponenter som finns i datorn.

Datorns hårdvara har olika behov, och ju kraftfullare komponenterna är – desto mer ström brukar de behöva.

För att ta reda på hur många watt ditt nätaggregat behöver generera, så måste du titta på varje individuell komponents behov. Slå sedan ihop resultaten för att se hur många watt som behövs.

Hur många watt en processor, grafikkort och moderkort behöver står alltid klart och tydligt i specifikationerna.

Om du har en gamingdator där din CPU har 6 eller 8 kärnor och grafikkortet är av en kraftfullare modell, så brukar runt 650W och 850W vara tillräckligt.

Värt att poängtera är att ett nätaggregat på 500 watt inte konsumerar mindre ström än en enhet på 1800 watt. Det är för att det är datorns komponenter som avgör hur mycket ström som används.

Om ditt system endast behöver 500 watt, så kommer endast 500 watt användas – även om nätaggregatet har en kapacitet på 1800 watt.

Nätaggregats certifieringar

Du har säkert sett att nätaggregat har olika märkningar, exempelvis:

  • 80 Plus
  • 80 Plus Bronze
  • 80 Plus Silver
  • 80 Plus Gold
  • 80 Plus Platinum
  • 80 Plus Titanium

Dessa certifieringar visar hur effektiva nätaggregaten är.

Ett nätaggregat använder aldrig 100% av strömmen, det är alltid lite som faller bort. 80+ certifiering innebär att aggregatet tar till vara på minst 80% av elektriciteten.

Samtliga nätaggregat med 80 Plus-märkningen har minst 80% effektivitet. Men de två högsta märkningarna, platinum och titanium, kan komma upp till runt 91%. Vilket att du spar mer energi och elräkningen inte behöver springa iväg.

Generellt sett brukar guld ha en 5% bättre effektivitet än bronze.

För vanliga användare brukar det räcka med Bronze. Om din dator står på dygnet runt, eller om du är en fanatisk gamer, så kan en Gold-märkning vara det bättre alternativet.

Läs också