Vad är HDMI: Allt du behöver veta

HDMI-standard

HDMI är ett gränssnitt som vi använt sedan tidigare 2000-tal. Det är fortfarande en standard i de flesta datorer och TV-system. Här är allt du behöver veta om HDMI; hur kablar och uttag ser ut och skillnaderna mellan olika versioner.


I den här artikeln har vi gått igenom allt du behöver veta om HDMI. Hur det fungerar och vad som skiljer olika versioner och formfaktorer åt.

Vi har även illustrerat hur HDMI-kablar och uttag ser ut, så att du enkelt kan avgöra vad det är du har där hemma.

Vad är HDMI

HDMI-vanlig-kabel

HDMI (high definition multimedia interface) är ett gränssnitt för att transportera video- och ljudsignaler digitalt. Detta görs genom en enda kabel från en källa, exempelvis datorn, till en bildskärm.

HDMI är idag en digital standard, som kom att ersätta den tidigare analoga kopplingen för videosignaler.

I hushållet använder vi främst HDMI-kabeln till TV:n eller datorskärmen. Det uppskattas att nästan 10 biljarder HDMI-enheter har sålts över hela världen.

Även om HDMI är en ganska gammal standard som daterar bak till år 2002, så är det fortfarande det mest populära gränssnittet. Det är för att HDMI hela tiden uppdaterats och finns i olika versioner.

Den senaste versionen är HDMI 2.1.

Hur ser HDMI ut

HDMI-uttag och kablar är ganska lika USB till utseendet. Den största skillnaden mellan de två är att HDMI-kablar och uttag är större.

Så här ser en HDMI-kabel ut:
HDMI-kabel-2.1

Så här ser ett HDMI-uttag ut:
HDMI-uttag-illustration

Det vanligaste HDMI-gränssnittet är den största formfaktor. Den används främst i datorer, laptops, TV och spelkonsoller. Många högtalare och tillbehör till TV-apparater använder den här formfaktorn också.

Mini HDMI är en mindre variant och används främst i DSLR-kameror, videokameror och tabletter.

Micro-HDMI är den minsta formfaktorn och finns främst i små enheter, så som smartphones.

HDMI kontakter

Det finns tre typer av HDMI-kablar: HDMI (typ A), Mini-HDMI (typ C) och Micro-HDMI (typ D).

Alla tre kablar fungerar på samma sätt, skillnaden är dess storlek. Du kan därför inte placera en HDMI-kabel i ett uttag för Micro-HDMI och vice versa.

Fördelen med att de använder samma typ av teknologi, är att du enkelt kan använda en adapter för att omvandla dem.

Anledningen till varför det finns olika formtyper, är för att en vanlig HDMI-kabel är för stor för mindre enheter, så som kameror, mobiltelefoner och surfplattor.

HDMI versioner

Håller-i-HDMI-kabel

Under årens lopp har det tillkommit flera versioner av HDMI. De har samma typ av kontakt, men deras prestanda och förmåga är annorlunda.

Nyare versioner av HDMI är fortfarande bakåtkompatibla med uttag som bara har stöd för äldre versioner.

Det enda som händer är att du inte kommer ha tillgång till de nya egenskaperna eller teknologierna som den nyare versionen erbjuder.

Skillnaderna mellan de olika versionerna är främst vilket stöd de har. HDMI 2.1 har exempelvis stöd för en videoupplösning på 4K, 5K, 8K och 10K.

HDMI 2.0 har stöd för 8K – men endast i 30 fps. HDMI 2.1 har stöd för 8K i upp mot 60 FPS.

En annan stor skillnad mellan 2.0 och 2.1 är att HDMI 2.0 har en maxbandbredd på 18 Gbps, medan HDMI 2.1 har en maxbandbredd på 48 Gbps.

HDMI versioner:

  • HDMI 2.1
  • HDMI 2.0b
  • HDMI 2.0a
  • HDMI 2.0
  • HDMI 1.4
  • HDMI 1.3/HDMI 1.3a
  • HDMI 1.2
  • HDMI 1.1
  • HDMI 1.0

HDMI 2.0 eller HDMI 2.1

HDMI 2.1 är den senaste versionen av HDMI – och även den bästa.

HDMI 2.1 har en mycket bättre bandbredd, samtidigt som 2.1 också erbjuder många fler funktioner.

En stor fördel med HDMI 2.1 är att du kan spela och streama datorspel i 4K med 120 FPS. HDMI 2.0-standarden kan endast köra 4K i 60 FPS. Så för gamers är 2.1 ett stort hopp och en klar förbättring.

Men 2.1 är idag inte en nödvändighet för alla användare. Om du använder en upplösning under 4K, så räcker 2.0 gott och väl. 2.1 kommer inte generera någon märkbar skillnad.

Om du däremot har ett system som använder 4K så är HDMI 2.1 ett bättre val – allra främst om du är en gamer.

Det finns idag ingen anledning att uppgradera till 2.1 om du endast använder 4K eller mindre. Det är först när 5K och 8K börjar bli en standard som 2.1 blir en fördelaktig uppgradering. Men troligtvis kommer det ta ett par år innan vi är där. Just därför använder många nya system fortfarande HDMI 2.0.

Läs också