Vad är HDR: Allt du behöver veta

HDR-TV

HDR är ett begrepp som ofta används när man marknadsför TV- och datorskärmar. Vi har gått igenom exakt vad HDR är för något och varför det är så bra.


I princip alla nya TV-apparater och datorskärmar säljs idag med HDR.

Det låter bra och sägs förbättra bilden på skärmen. Men är det en nödvändighet för att kunna njuta av film och spel?

Vi har tagit reda på det.

Vad är HDR

Modern-TV

HDR står för ”High dynamic range imaging”. Den här teknologin gör så att bilden som presenteras på skärmen har ljusare höjdpunkter, starkare kontraster och djupare, mer naturliga, färger.

Bilden blir helt enkelt bättre och mer verklighetstrogen.

Men för att en bild eller video ska kunna presenteras i HDR, så behöver innehållet vara producerat i HDR och bildskärmen behöver vara HDR-kompatibel.

All HDR-teknologin är inte densamma. Det finns fem typer av HDR från olika tillverkare, dessa är: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision och Technicolor.

De alla förbättrar bilden ungefär lika mycket. Skillnaden mellan de olika formaten är främst hur de fungerar och vad de har stöd för. Eftersom alla maskiner och filmstudios inte har stöd för samma typer av HDR.

Om du har en bra gamingskärm som även har HDR-kompabilitet, så kan du få en fantastisk bild med enastående färger och kontraster.

Typer av HDR

Det finns alltså fem stycken HDR-teknologier för TV och bildskärmar. De två mest populära är HDR10 och Dolby Vision.

Även om de skiljer sig lite vad gäller ljusstyrka och färger. Så är den stora skillnaden metadata.

HDR och metadata

Metadata är informationen som behövs för att skapa en videofil i HDR. Det finns dynamisk metadata och statisk metadata.

Dynamisk metadata kan anpassa och justera sig från scen till scen, i exempelvis en film. Färger och ljusstyrkan anpassas med andra ord till din TV eller datorskärm, baserat på filmscenen som spelas upp.

Statisk metadata har inte den möjligheten, utan inställningarna är hela tiden densamma – oavsett vad som visas på skärmen. Det innebär att vissa detaljer kan förloras, exempelvis om scenen är väldigt ljus eller mörk.

HDR10

HDR10 är idag standard-teknologin för HDR. Alla moderna TV-apparater idag är kompatibla med HDR10.

De flesta filmstudios och produktionsbolag skapar också produkter som är kompatibla med HDR10. Allt från Netflix och Amazon video, till Universal, Warner bros och Sony.

Även spelkonsoler som PS5, Xbox One S och Xbox One X är kompatibla med HDR10.

HDR10 använder statisk metadata, medan HDR10+ använder dynamisk metadata.

Dolby Vision

De flesta stora TV-tillverkarna är kompatibla med Dolby Vision. Vilket har gjort Dolby Vision till ett hushållsnamn. Alla har hört namnet, men långt ifrån alla vet vad det är.

En stor fördel med Dolby Vision är att teknologin använder dynamisk metadata, tillskillnad från HDR10.

Ljusstyrkan i en TV mäts i nits. De flesta TV-apparater når upp till 2,000 nits. HDR10 kan endast nå upp till 1,000 nits. Dolby Vision har ett mycket högre tak på 4,000 nits. Det ger Dolby Vision ett stort övertag över HDR10.

HDR10+

HDR10+ är en uppdaterad version av HDR10. Den främsta skillnaden är att HDR10+ använder dynamisk metadata, istället för statisk metadata.

Fördelen med HDR10+ framför Dolby Vision är främst för företag. Anledningen är att tillverkare behöver betala för användningen av Dolby Vision, medan HDR10 och HDR10+ inte har någon avgift.

Idag är det främst Samsung som använder HDR10+, medan andra tillverkare fortfarande håller hårt i Dolby Vision. Men med tanke på avgifterna som tillkommer med DV, så kan det komma att ändras i framtiden.

Är HDR bättre än 4K

TV-på-väggen-och-datorskärm

Både HDR och 4k är teknologier som förbättrar bilden på skärmen. Men de gör det på olika sätt. De tävlar heller inte mot varandra, eftersom det är två olika typer av teknologier.

4k refererar till skärmupplösningen. Det vill säga antalet pixlar som finns på skärmen.

HDR refererar till kontraster och färgspektrumet på skärmen.

HDR ger dig en högre kontrast och ett större spektrum av färger och ljusstyrkor än SDR. Vilket har en större visuell effekt än 4K.

Men eftersom 4K har så många pixlar, så får du en skarpare och mer definierad bild på skärmen.

Det går inte att jämföra de två, eftersom HDR förbättrar färger och kontraster, medan 4K ger en större bild med fler pixlar.

HDR eller SDR

SDR är föregångaren till HDR. Äldre TV-apparater och bildskärmar använder SDR.

HDR är en klar uppgradering från SDR. HDR ger en klarare och bättre bild med fler färger, bättre kontraster och mer djup.

Läs också