Vad är mesh: Allt om mesh-nätverk

Tablett-använder-mesh-wifi

Mesh är den senaste teknologin av trådlösa nätverk. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om mesh; vad det är, hur det fungerar, fördelar, nackdelar och en installationsguide.


En vanlig router har en begränsad räckvidd. Vilket innebär att du inte alltid får signal i alla rum, alternativt att signalen är dålig.

Lösningen är ett mesh-nätverk.

Så här fungerar det.

Vad är mesh

Hemnätverk-illustration

Mesh-nätverk är en Wi-fi-teknologi som gör det möjligt för hela hushållet att få Internetuppkoppling. Oavsett storleken på huset och hur tjocka väggarna är.

Ett problem med traditionella routrar och nätverk är att de har en begränsad räckvidd. Vilket innebär att signalen och täckningen ibland inte räcker upp på övervåningen, källaren, kontoret eller tomten.

Mesh är den senaste trådlösa teknologin för att skicka en stark Wifi-signal i hela hemmet.

Läs också vårt mesh wifi bäst i test för att se vilka mesh routrar som presterar bäst.

Hur fungerar ett mesh-nätverk

Internet kommer från ditt modem. Precis som med en vanlig router, så kopplar du in Mesh-routern, eller huvudnoden, till modemet för att skapa en Internetuppkoppling.

I ditt mesh-system har du sedan flera trådlösa noder som du placerar på olika platser i huset. Dessa enheter, som ser ut som routrar, fungerar sedan som förstärkare.

Internetanslutningen går från modemet till routern, som sedan skickar vidare signalen till noderna i ditt nätverk.

Signalen från huvudroutern skickas alltså till varje enskild nod som finns i hushållet, vilket förlänger täckningen. Du kan exempelvis ha en nod i köket, en i vardagsrummet och en på kontoret.

Genom att signalen skickas ut till flera enheter (noder), så får du en mycket starkare signal som sträcker sig mycket längre än en vanlig router.

Exempel på hur mesh nätverk fungerar

Föreställ dig att du har en boll i handen och du vill kasta den så långt bort som möjligt. Du får inte röra dig, utan får bara kasta från en och samma position. Hur långt du kan kasta bollen är med andra ord väldigt begränsad. Det är en vanlig router.

Ett mesh-nätverk innebär att du har flera personer på olika avstånd som du kan kasta bollen till, som sedan kastar den vidare. Det här samarbetet gör att ni kan kasta iväg bollen mycket längre bort, och även in i utrymmen du inte tidigare haft tillgång till.

Signalen hoppar alltså mellan dessa enheter för att utöka räckvidden av det trådlösa nätverket.

Mesh-nätverk gör allt det här under en och samma uppkoppling – i ett och samma nätverk. Du behöver inte konfigurera flera nätverk eller bråka med inställningar. Allt installeras och sköts oftast automatiskt med hjälp av en mobil-app.

Varför ska man ha mesh-nätverk

Man-med-laptop-kopplad-till-hemnätverk

Ett mesh-nätverk gör att du kan få en bättre och starkare wifi-signal med en längre räckvidd.

Mesh-nätverk brukar användas i:

  • Stora hus
  • Hus med övervåning, källare eller tomt
  • Lägenheter med tjocka väggar

En traditionell router har en begränsad räckvidd, och även om du får signal i hela huset – så kan signalen vara svag.

Det kan vara ett problem om du behöver en snabb och stabil anslutning, exempelvis om du jobbar hemifrån, streamar, spelar datorspel, fildelar eller har videosamtal.

Ett mesh nätverk gör det möjligt att få en stark, stabil och snabb Internetanslutning även på långa avstånd eller bakom tjocka betongväggar.

Hur installerar man en mesh router

Att koppla in och installera en mesh router är väldigt enkelt, framförallt om du köpt routern från Asus eller TP-Link.

Även om du inte är tekniskt lagd så kan du ha hela nätverket installerat och klart inom loppet av ett par minuter.

Alla tillverkare har olika tillvägagångssätt för att installera ett mesh-nätverk.

Så här installerar du TP-Links senaste mesh-routrar:

1. Ladda hem och starta Deco-appen i din mobiltelefon

2. Logga in med ditt TP-Link ID

3. Välj vilken router-modell du ska installera

4. Stäng av ditt modem och koppla ur din nuvarande router

5. Koppla in Deco-enheten i modemet och till en strömkälla. Slå sedan på modemet och Deco-enheten

6. Vänta tills modemet visar att Internet är aktiverat igen och klicka på ”next” i Deco-appen

7. Aktivera Bluetooth på din smartphone, så att appen kan få kontakt med routern

8. När uppkopplingen är gjord, får du välja i appen var Deco-eneheten står. Exempelvis köket, vardagsrummet eller hallen

9. Appen börjar nu automatiskt konfigurerar nätverket

10. Efter konfigurationen kan du skriva i ditt nätverks användarnamn och lösenord

11. Installationen avslutas sedan och nätverket är anslutet och kan användas

Du kan antingen innan eller efter installationen placera mesh-systemets noder i hushållet för att stärka den trådlösa signalen.

Som du ser så är installationen av ett mesh-nätverk otroligt enkelt. Det är ännu lättare när du har appen framför dig. Då får du instruktioner på svenska och bilder på hur han ska se ut.

Fördelar med mesh-nätverk

Laptop-i-sängen-på-frukostbricka

Fördelarna överväger i de flesta fall nackdelarna med att ha ett meshnätverk.

Enkel installation och användning

De flesta av oss kommer nog ihåg när routrar och modem började hitta in i de svenska hushållet. Alla sladdar, uttag, konfigurationer och installationer kunde vara en riktig huvudvärk.

Att installera ett mesh-nätverk är väldigt enkelt. Även för de som har begränsat med kunskap.

Vanligtvis behöver du bara koppla in mesh routern i modemet, placera ut noderna och ladda hem en app till din smartphone. Genom appen så konfigureras och installeras nätverket automatiskt.

Appen ger dig också full kontroll över nätverket. Med hjälp av ett klick kan du skapa gästnätverk, fördela bandbredd, se aktivitet och vilka som är anslutna till ditt hemnätverk.

En uppkoppling – ett nätverk

Även om ett mesh-system innefattar flera enheter, så tillhör de alla ett och samma nätverk. Du behöver inte ödsla tid på att konfigurera noderna eller öppna nya nätverk.

Allt är direkt kopplat till basenheten och är så gott som ”plug and play”.

Möjligheter till uppgradering

En stor fördel med mesh är att du med enkelhet kan utöka nätverkets räckvidd. De flesta mesh-system kommer med 2-3 noder. Vilket brukar räcka till de flesta hushåll.

Men du kan köpa separata noder för att få en ännu längre räckvidd. Exempelvis om du har ett hus på tomten och två noder inte räcker till, så kan du köpa fler för att utöka signalens räckvidd.

Hög säkerhet

Mesh-system använder vanligtvis WPA2- eller WPA3-kryptering för att säkerställa att nätverket är säkert.

WPA3 är en uppdaterad version av WPA2, men de båda fungerar bra för att skydda ditt nätverk från olaga intrång.

Nackdelar med mesh-nätverk

Nackdelarna med att ha ett mesh-nätverk är få. Men precis som med allt annat finns det ett par saker som är mindre bra.

Priset för mesh-system

Mesh är den senaste trådlösa teknologin på marknaden. Det är dessutom en relativt ny teknologi. Det innebär att priset på mesh-system kan vara ganska högt. Framförallt om man jämför 4G routrar som tenderar att vara billigare.

En bra mesh-router med två tillhörande noder kostar oftast 2000 kronor eller mer. Om du vill uppgradera antalet noder (puckar/satelliter) så kan en separat nod kosta runt 1000-3000 kronor.

Det är med andra ord inte en billig teknologi.

Kan vara en onödig uppgradering

Inte alla hushåll behöver uppgradera sin vanliga router till en mesh-router. En del människor tror att de behöver ett mesh-nätverk – trots att de inte har några problem med sin nuvarande signal.

Det kan därför vara en onödig utgift om det hade räckt med en vanlig router. Det finns också andra sätt för att förstärka wifi-signalen hemma.

Innan du köper ett mesh-nätverk kan du börja med att placera routern rätt, för att stärka signalen och förbättra räckvidden. Börja med att ställa routern på en central plats.

Mer utrustning

Att använda en router är smidigt, eftersom det bara är en enhet. Ett mesh-nätverk har däremot flera enheter. Oftast är det en router och två eller tre noder.

Även om mesh-noder är trådlösa och snyggare än vanliga routrar, så innebär det mer teknologi i hemmet. Många av oss har redan tillräckligt med teknologi i hemmet och att introducera 3-4 nya maskiner känns inte alltid så lockande.

Kan man koppla mesh till en vanlig router

Vanlig-router

Ett mesh-nätverk är tänkt att ersätta den traditionella routern. Det är fortfarande möjligt att koppla ihop mesh-routern med den vanliga routern, men det kan göra så att vissa funktioner inte fungerar.

I regel är det bäst att använda endast en mesh router och tillhörande noder/satelliter/puckar. För vanliga användare finns det sällan någon anledning att koppla ihop två routrar.

I de flesta fall innebär det endast att du inte kan använda alla de funktionalitet som kommer med ett mesh-nätverk.

Läs också