Vad är mjukvara: Definition, typer och exempel

Program-på-laptop

Mjukvara utgör basen för det mesta i vårt samhälle idag. Från att redigera videoklipp och titta på familjebilder, till att spela spel och kommunicera med omvärlden. Här är allt du behöver veta om mjukvara.


Hårdvara och mjukvara är två begrepp som ofta dyker upp när man pratar om datorer. Men långt ifrån alla vet vad de faktiskt betyder.

I den här artikeln får du lära dig allt om mjukvara. Vad det är, hur det fungerar och, givetvis, en hel del exempel på mjukvara.

Vad är mjukvara

Man-jobbar-på-datorn

Mjukvara är allt i en dator som inte är fysiskt. Det vill säga program, skript, databaser och annan data.

Motsatsen till mjukvara är hårdvara, vilket är de fysiska komponenter som finns i din dator. Exempel på hårdvara är hårddisk, grafikkort och processor.

Alla de processer och program du ser på datorskärmen är mjukvara. För att alla de processerna ska kunna användas så behöver datorn hårdvarukomponenter.

Exempelvis lagras mjukvara på hårddisken, processorn hjälper till att starta och stänga av programvaran och grafikkortet ger mjukvaran en bild på skärmen.

De två huvudkategorierna för mjukvara är: programvara och systemmjukvara.

Systemmjukvara är framförallt ditt operativsystem, exempelvis Windows.

Programvara är alla de program och applikationer som processar data åt dig i datorn. Med andra ord alla program du använder i datorn.

Ju mer krävande mjukvaran är, desto starkare dator behöver du. Exempelvis behöver du en gaming laptop för att kunna spela de senaste spelen (programvara) på en bärbar dator.

Exempel på mjukvara

Redigerar-bild-på-datorn

Eftersom mjukvara är alla de program som används på datorn, så kan listan göras väldigt lång.

Populär mjukvara:

 • Google Chrome
 • Winamp
 • VLC media player
 • Adobe Photoshop
 • Microsoft Word
 • Microsoft Excel
 • Zoom
 • Discord
 • World of warcraft
 • Counter-Strike
 • Fortnite

Mjukvara är med andra ord alla typer av program som körs i datorn. Från program för videoredigering och musikuppspelning, till datorspel, antivirusprogram och texthanterare som Word.

Andra ord för mjukvara

På svenska använder vi två synonymer: programvara och mjukvara.

När man pratar om specifika mjukvaror, så kan man referera dem till systemmjukvara, programvara och nätverksmjukvara.

På engelska heter det software, vilket också är en term som vi börjat använda allt mer i Sverige. Många svenska företag använder sig gärna av titlar som ”software-utvecklare”, istället för det svenska ”mjukvaruutvecklare”.

Är ett operativsystem en mjukvara

Windows-på-laptop

Operativsystemet är en mjukvara som kontrollerar och koordinerar datorns hårdvara och mjukvara.

Det innebär att operativsystemet är datorns allra viktigaste mjukvara.

Ditt operativsystem tillåter dig att kommunicera mellan program och datorns komponenter.

Skillnaden mellan mjukvara och hårdvara

Mjukvaran och hårdvaran i din dator samarbetar hela tiden med varandra för att du ska kunna utföra processer på datorn.

Att öppna ett program, så som Winamp, i din dator innebär att du behöver både mjukvaran (programmet) och den hårdvara som behövs för att genomföra processen.

Datorns hårdvara är de fysiska komponenterna i datorn. Varje del i din dator som du kan röra vid är en hårdvara. Det är allt från processorn, hårddisken och minnet, till musen, tangentbordet och datorskärmen.

Datorns mjukvara är en samling instruktioner, processer och data som genomförs inuti datorn. Du kan inte fysiskt ta på mjukvara, då de är digitala.

I takt med att programvaran blir mer avancerad och krävande, så behöver du också starkare hårdvara. Exempelvis behöver du en snabb processor för att kunna arbeta med videoredigering, medan gaming kräver ett kraftfullt grafikkort.

Skillnaden mellan systemmjukvara och programvara

Både systemmjukvara och programvara är i mjukvara. Men de två har delats in i kategorier, för att vi lättare ska kunna förstå deras funktion och betydelse.

Systemmjukvara är den typ av mjukvara som kopplar samman programvara och systemet. Systemmjukvaran hanterar och organiserar systemets processer och koppling till hårdvaran.

Utan systemmjukvara så kan systemet inte fungera.

Programvara är den typ av mjukvara som aktiveras av användaren. Programvara används på systemprogramvaran. Mjukvara kan vara allt från Adobe Photoshop, till Winamp och Discord.

Man skulle kunna beskriva hårdvaran som de essentiella delarna som behövs för att bygga en teaterscen. Själva maskineriet.

Systemmjukvaran organiserar allt material så att det blir till en plattform eller scen. Genom att skapa en plattform och rikta strålkastarna mot scenen, så kan programvaran utföra teatern.

Läs också