|

Vad är proteinpulver: Så fungerar det

Närbild-på-proteinshake

Proteinpulver är ett av de populäraste kosttillskotten idag – vilket inte är så konstigt. Det är otroligt effektivt, enkelt att använda och billigt. I den här artikeln går vi igenom exakt vad proteinpulver är för något och hur det fungerar.


Vi alla behöver protein, vissa mer än andra. Om du tränar mycket så hör du till den kategorin människor som behöver mer protein än genomsnittet.

Att få i sig tillräckligt med protein varje dag kan vara svårt, framförallt om du har jobb, skola eller familj och andra tidskrävande saker att syssla med.

Proteinpulvret är en riktig skänk från ovan för många av oss. Det ser till att vi kan vara hälsosamma och optimera våra kroppar för träning – utan att behöva spendera extra lång tid i köket eller vid köksbordet.

Vad är proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott i pulverform, vars syfte är att snabbt och enkelt förse dig med stora mängder protein.

Det finns olika typer av proteinpulver där innehållet utvunnits från olika proteinkällor. Det vanligaste är vassle (whey) och kasein, som kommer från mjölk.

Men det är också vanligt med proteinpulver med protein taget från ägg, bönor, kött, ärtor och soja.

Protein är ett livsnödvändigt ämne som alla människor behöver få i sig varje dag. Det är framförallt viktigt för muskeltillväxten och kroppens återhämtningsförmåga.

Därför är det framförallt fysiskt aktiva människor som använder proteinpulver. Genom att använda ett tillskott kan de försäkra sig om att kroppen och musklerna får i sig tillräckligt med protein för att fungera optimalt.

Vad är det i proteinpulver

Innehållet i proteinpulver kan skilja sig kraftigt mellan olika kosttillskott. Både vad gäller mängden protein och andra näringsämnen.

Vilken proteinkälla som använts för att tillverka pulvret är också viktigt, då det påverkar proteinvärdet och upptagningsförmågan.

Exempelvis är inte 20 gram vassleprotein densamma som 20 gram sojaprotein.

Vassleprotein är ett fullvärdigt protein, vilket innebär att det innehåller alla essentiella aminosyror som du måste få i dig genom kosten.

Men alla proteinkällor är inte fullvärdiga och de alla absorberas inte lika bra av kroppen som vassle.

En del tillskott har även berikats med bland annat vitaminer och mineraler. Det finns även proteinpulver, oftast baserade på kött, som har berikats med kreatin.

Om du äter vegetarisk mat, så finns det även proteinpulver för vegetarianer att tillstå.

Hur får man fram proteinpulver

Det två populäraste proteinkällorna i proteinpulver är vassle och kasein. De båda utvinns från mjölk och ostproduktion.

När man tillverkar ost så är vassle, i flytande form, en biprodukt. Man separerar överflödet av vätska från osten och gör sedan proteinpulver av det.

Till en början består vassle alltså till stor del av vatten, blandat med protein, fett, kolhydrater och laktos. Vätskan filtreras i flera omgångar och torkas, för att slutligen bli till ett proteinpulver.

Man kan sedan fortsätta filtrera pulvret för att det ska bli vassleisolat. När pulvret har blivit till vassleisolat, så innehåller det nästan inget fett eller laktos.

Vad är proteinpulver bra för

Tjej-gör-knäböj-med-tyngd

Alla människor behöver få i sig protein för att överleva. Protein är extra viktigt om du har en fysiskt aktiv livsstil.

Några viktiga funktioner:

  • Stimulera muskeltillväxt
  • Hjälpa kroppen att återhämta sig
  • Reparera muskler

Protein är kroppens främsta byggsten för att reparera, underhålla och stärka sig själv.

När du tränar så bryter du ner dina muskler, det är först när du vilar som musklerna faktiskt byggs upp.

Men för att kunna göra det så behöver kroppen tillräckligt med näring för att reparera skadorna, återhämta sig och för att stärka muskeln.

Om du tränar och sover bra, men äter dåligt, så kan du alltså få en motsatt effekt. Musklerna bryts ner och du riskerar både sjukdom och skador. Kroppen behöver rätt material, protein, för att underhållas och byggas.

Med tanke på hur stressiga våra liv är idag, så kan det vara svårt att regelbundet få i sig tillräckligt med protein. Man hinner inte laga mat varje dag, maten på restaurangen kanske inte är speciellt proteinrik och du har inte tid att äta stora måltider.

Då är proteinpulver ett perfekt kosttillskott för att möta kroppens behov. Vilket också är anledningen till varför det är ett av de mest använda kosttillskotten i världen. Både av världsatleter och amatörer.

När ska man ta proteinpulver

Det primära är att du får i dig tillräckligt med protein varje dag. Du kan med andra ord dricka din proteinshake både på morgonen, dagen och kvällen.

Det är fördelaktigt om din kropp och dina muskler hela tiden har tillgång till proteiner. Du undviker då att kroppen bryter ner musklerna för att använda dem till energi.

Den absolut bästa tidpunkten att dricka proteinpulver är när din kropp har som störst behov av protein. Det vill säga i anslutning till träning.

Många människor väljer därför att dricka proteinpulver direkt efter träning, för att förse kroppen och musklerna med vitala ämnen för optimal återhämtning.

Om du inte har tid att dricka proteinpulver, så finns det goda proteinbars som innehåller lika mycket protein som en shake. Det är mycket smidigare när du är ute på språng.

Är proteinpulver farligt

Proteinpulver anses vara säkert att använda och är inte farligt.

Men det betyder inte att du kan få negativa bieffekter av att dricka den här typen av kosttillskott.

Vassleprotein, som är det vanligaste proteinpulver, innehåller en hel del laktos. Det kan resultera i uppblåst mage, gaser och andra magrelaterade problem. Framförallt om du är väldigt känslig för laktos.

Som tur är finns det flera alternativ som är helt laktosfria, exempelvis äggproteinpulver.

En del proteinpulver kan också innehålla olika tillsatser som inte riktigt lirar med din mage. Därför är det viktigt att slänga ett öga på innehållsförteckningen innan du köper ett nytt kosttillskott – oavsett om det är kreatin, BCAA eller proteinpulver.

Läs också