Vad är SSD: Allt du behöver veta

SSD-minne

SSD är utan tvekan framtiden vad gäller datorlagring. Ingen typ av hårddisk är så snabb och effektiv som SSD. Här är varför Solid state drives har blivit så populärt.


Det händer ibland att datorindustrin går igenom revolutionerande förändringar. En ny teknologi dyker upp som är både snabbare och bättre än sin föregångare.

När SSD kom in på marknaden så förbättrades våra laptops och stationära datorer drastiskt.

I den här artikeln går vi igenom vad SSD är för något, hur den fungerar och vad dess fördelar och nackdelar är.

Vad är en SSD

SSD-laptop

SSD står för ”solid-state drive” och är ett lagringsminne. En typ av hårddisk.

Traditionellt sett brukar datorer använda en HDD-hårddisk. Det är en stor komponent med en spinnande disk. Informationen som lagras på en HDD skrivs och avläses direkt på disken. Likt en vinylspelare.

En SDD använder inte en spinnande disk, utan all data lagras i ett litet kretskort. Det gör att en SSD-hårddisk är både tystare och snabbare än traditionella hårddiskar.

SSD-enheter är också väldigt små, så de tar upp mindre plats i datorn.

Läs också vårt årliga test där vi listat den bästa SSD inom varje priskategori.

Fördelar med SSD

Fördelarna med en SSD är många och nackdelarna få. Vilket har lett till att moderna datorer allt oftare säljs med en SSD istället för en HDD.

Skriver och läser snabbare

En SSD är elektronisk. När data ska läsas eller skrivas så sker det digitalt. Inga fysiska delar behöver röra på sig för att lagringsenheten ska användas.

Det innebär att en SSD är mycket snabbare än sin föregångare, HDD. I många fall är en SSD 10-20 gånger så snabb.

Om datorn använder en SSD så kommer operativsystemet att starta snabbare, program öppnas fortare, filöverföring tar mindre tid och spel flyter på bättre. Datorn blir snabbare, helt enkelt.

Bra för gaming

Inom gamingvärlden finns det en idé om att SSD-hårddiskar ger dig bättre FPS. Det är tyvärr en myt. Flera tester har gjorts där man inte kunnat se någon skillnad i antalet bildrutor per sekund.

Såvida du inte har extrem långsam och gammal HDD, så kommer en SSD inte förbättra prestandan i spelet.

Däremot kan en SSD förbättra laddningstiderna avsevärt mycket. Spel idag är komplexa och innehåller mycket data. En långsam hårddisk kan i vissa fall ta flera minuter att ladda upp spelet, med en SSD kan göra det på ett par sekunder.

Tystgående

Du har säkert ägt, eller använt, en dator som låter som en gräsklippare. Oftast är det den mekaniska hårddisken som genererar allt ljud.

Eftersom en SSD inte använder fysiska nålar eller diskar, så är den i princip helt tyst. Du kan med andra ord sitta långt in på natten vid datorn utan att det stör dig eller någon annan.

SSD är mindre

En SSD använder inga rörliga delar, vilket gör dem mycket mindre än traditionella hårddiskar. Chipset som utgör en SSD är tunna och platta, precis som enheten själv.

Det har även gjort att externa hårddiskar är väldigt enkla att resa med, då de tar upp minimalt med utrymme i väskan.

Våra teknologiska framsteg innebär att SSD-enheter hela tiden förbättras och utvecklas. Vilket främst resulterat i att de blir mindre och mindre. Vilket i sin tur leder till mer utrymme i datorlådan.

Lider inte av datafragmentering

Ett klassiskt problem med HDDs är fragmenteringen. När ny data skrivs på en HDD så görs det på första tillgängliga plats som hittas.

Det innebär att filer och data hamnar utspritt över hela den fysiska disken. Det försämrar hårddiskens hastighet, då den hela tiden måste fysiskt söka efter data.

En SSD fragmenterar också data, det vill säga placerar information på olika delar av flashminnet. Men eftersom ingen fysisk nål behöver söka igenom hela hårddisken – så är det inget problem.

Den digitala sökningen görs extremt fort, i jämförelse med en fysisk sökning på en mekanisk disk.

Läs mer om defragmentering och hur det påverkar mekaniska hårddiskar.

Nackdelar med SSD

Allt är inte guld och gröna skogar när det kommer till SSD. Det finns också ett par nackdelar som kan påverka beslutet om du ska köpa en SSD eller HDD. Här är de viktigaste sakerna att ha i åtanke.

SSD är dyrt

Även om SSD-enheter har sjunkit i pris de senaste åren, så är de fortfarande dyra i jämförelse med HDD.

Du får mindre utrymme i en SSD jämfört med en HDD för samma pris.

Många människor väljer därför att köpa en SSD på 256GB eller 512GB för operativsystemet och viktiga program och spel. Samtidigt använder de en HDD för att lagra mediefiler och annat som inte kräver snabb hastighet.

Det är svårt att återskapa data

När data raderas från en vanlig hårddisk så försvinner egentligen inte filerna – förrän den delen av disken blir överskriven.

Det fantastiska, och lite läskiga, med mekaniska hårddiskar är att man kan återskapa data som varit raderat. Även om hårddisken gått sönder eller slagit i marken, så kan man med rätt mjukvara fortfarande rädda mycket av innehållet.

Det är svårt med en SSD, nästintill omöjligt. Om filer är raderade eller om något går sönder i flashminnet, så är chansen för att du kan rädda innehållet minimal.

Eftersom en SSD är elektrisk, så kan minnet bli bränt och för all framtid förlorad.

Hur stor SSD behöver man

2TB-SSD

Hur stor SSD du behöver beror helt och hållet på hur du planerar att använda disken.

Vi rekommenderar att du tittar i din nuvarande dator för att se hur mycket utrymme du använder. Det kan vara en bra riktlinje för hur stor kapacitet din framtida SSD bör ha.

Vanligtvis brukar SSD-enheter säljas med en kapacitet på 128-, 250- och 512 GB. Sedan finns det riktiga värstingar på 1 och 2 TB.

128 GB passar bäst för dig som endast vill lagra Windows på hårddisken. Alternativt om du är väldigt sparsam med kapaciteten och inte installerar de senaste spelen, laddar hem film eller dylikt.

250 GB räcker oftast till ett par mindre spel, operativsystemet och ett gäng filmer. Om du använder datorn frekvent, får du räkna med att utrymmet kommer att bli magert efter ett år eller två.

512 GB är ganska mycket kapacitet och räcker till de flesta användare. Du får plats med både Windows, spel och filmer på maskinen.

1-2 TB är väldigt mycket utrymme och räcker gott och väl till de flestas behov. En vanlig användare behöver sällan så här mycket utrymme.

När allt kommer till kritan handlar det om hur du ska använda hårddisken till och hur mycket kapacitet du behöver.

Här är ett par populära program och deras systemkrav för minimalt ledigt utrymme:

  • Windows 11 – 64 GB
  • Adobe after effects – 15 GB
  • Adobe Photoshop – 5 GB
  • Fortnite – 16 GB
  • Counter-strike – 15 GB
  • Dota 2 – 15 GB
  • Leagues of Legends – 12 GB

128 gb kommer med andra ord inte långt med. Men en SSD med 512 GB kapacitet räcker för de flesta användare.

Läs också