|

Vad är vassleprotein – Den ultimata guiden

Shake-med-proteinpulver

Vassleprotein är ett av de vanligaste och mest populära kosttillskotten idag. Vi har gått igenom vad vassleprotein är för något, hur det tillverkas och varför det är så bra.


Proteinpulver används idag i stor utsträckning av både de som är fysiskt aktiva och de som inte tränar lika mycket.

Det finns massvis av proteintillskott att välja på och de alla baseras på olika proteinkällor. Från mjölk, till ägg och soja.

Varje proteinkälla har sina fördelar och nackdelar.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om vassle.

Vad är vassleprotein

Vassleprotein är ett protein som utvinns från mjölk. På engelska heter det Whey.

Det finns två processer för att tillverka vassleprotein. Antingen genom att separera proteinet direkt från mjölk eller så samlar man upp vassle från produktionen av ost.

Vassle är nämligen en biprodukt, i flytande form, när man tillverkar ost.

Vassleprotein är ett komplett protein, det vill säga det innehåller alla 9 essentiella aminosyror som vi behöver få i oss.

På grund av dess höga och kvalitativa proteinvärde och det faktum att tillverkningsprocessen är så billig, så har vassle kommit att bli den populäraste och vanligaste källan till proteinpulver.

Proteinpulver baserat på vassle är ofta billigt, av hög kvalité och det absorberas snabbt av kroppen.

Därför använder många människor vassleprotein direkt efter träningen, då det förser musklerna med protein snabbt och enkelt.

När använder man vassleprotein

Det bästa tillfället att använda vassleprotein är i samband med träning – antingen före, under eller efter träningspasset.

Till skillnad från kasein, så tas vassle snabbt upp av kroppen.

Dina muskler är i som störst behov av protein direkt efter träningen för att kunna återhämta sig och bygga upp musklerna.

Man har även sett att musklernas proteinsyntes är som mest optimerad då.

Det går givetvis bra att använda vassleprotein även när du inte tränar också. I slutet av dagen så handlar allt om att få i sig tillräckligt med protein varje dag – oavsett när du konsumerar den.

Vad är vassleprotein bra för

Knäböj-på-gym

Alla människor måste få i sig protein varje dag, oavsett om man är fysiskt aktiv eller ej.

Protein är en byggsten inte bara för musklerna, men även skelettet, huden, håret och naglarna. Protein har även en viktig roll i hormonregleringen i din kropp.

För dig som tränar mycket är protein ännu viktigare, eftersom ditt behov är större.

Vassleprotein är viktigt för:

  • Återhämtningen efter träning
  • Muskeltillväxten
  • Reducera muskeltröttheten
  • Att snabbt förse musklerna med protein efter träning

Fördelen med vassle, även kallat whey, är att det absorberas snabbt. Till skillnad från kasein som har ett långsamt upptag i upp till 5 timmar.

Eftersom vassle absorberas snabbt i musklerna, så är det ett av de bästa proteintillskotten direkt efter träningen.

Det faktum att vassle är ett fullvärdigt protein som innehåller alla nio aminosyror gör det till ett bättre alternativ än de flesta andra proteinkällor.

Är det mjölkprotein och laktos i vassle

Ett-glas-med-mjölk

Eftersom vassle kommer från mjölk, så innehåller det både mjölkprotein och laktos.

Om du är allergisk mot någon av de två bör du undvika den här typen av kosttillskott. Du kan använda exempelvis äggproteinpulver istället.

Det finns något som heter vassleisolat. Det är vassleprotein som har genomgått en längre filtrering, vilket resulterar i lägre mängder laktos, mindre fett och mer protein.

En del människor som är laktosintoleranta kan använda vassleisolat men inte vassleprotein. Men det beror på hur intolerant du är mot laktos, då det fortfarande finns mindre mängder laktos i isolat.

Hur länge kan man spara vassle

Med förutsättningen att du förvarat ditt vassletillskott på ett bra sätt, så kan pulvret hålla i upp mot 12-19 månader.

Det bästa sättet att förvara vassleprotein är i ett torrt och svalt utrymme. Fukt och värme kommer att sänka livslängden på proteinet, och i värsta fall orsaka bakterietillväxt.

Även om protein är hållbart och har en låg risk för att mögla och bli dåligt – så kan det fortfarande ske. Framförallt om det kommit in fukt eller vätskor i pulvret.

Tecken på att proteinpulvret blivit gammalt är dålig lukt, bitter smak, missfärgningar och klumpar.

Är vassleprotein farligt

Vassleprotein anses vara säkert som kosttillskott. Men du kan fortfarande uppleva negativa bieffekter när du tar proteinpulver.

Det är oftast laktosen som orsakar biverkningar. Oftast får man uppblåst mage, diarré, gaser eller acid reflux.

Orsaken är att din kropp inte har tillräckligt med enzymer för att kunna bryta ner laktosen. Laktosintolerans är inte en allergi.

En del människor kan vara allergiska mot vassle, vilket kan leda till svullen tunga, läppar, mun och ansikte. Man kan även få hudutslag.

Ett bra alternativ för känsliga människor, eller de som vill undvika mejeriprodukter, är proteinpulver för veganer. De är helt gjorda av ingredienser från växtriket och brukar vara snällare mot magen.

Läs också