Varför man ska skölja ris: Allt du behöver veta

Sköljer-ris

Många människor sköljer sitt ris – men utan att veta varför. I den här artikeln går vi igenom varför det är viktigt att skölja riset och vad som händer om du inte gör det.


Att skölja sitt ris innan kokning är en vis och hälsosam tradition. Oavsett om du lagar riset i en riskokare eller kastrull.

Faktum är att sköljning av ris är mycket viktigare än vad många föreställer sig.

Vi har gått in på djupet varför du måste skölja ris innan användning. Om du inte gjorde det tidigare, så kommer du definitivt börja göra det från och med nu.

Varför sköljer man ris

Sköljer-ris-med-handen

Det är främst två anledningen till varför du ska skölja riset innan kokning.

Den första anledningen är att det rensar bort smuts, småstenar, grus och eventuella insikter. Även om riset filtrerats, undersökts och hanteras på rätt sätt – så kan dessa saker fortfarande gömma sig i grynen.

Men den främsta anledningen är för att ta bort en del av stärkelsen som finns på grynet.

När ris produceras, paketeras och transporteras så ligger riskornen och gnider mot varandra under längre perioder. Dessa friktioner gör att stärkelsedamm skapas och till sist täcker hela riskornen.

Genom att först skölja riset innan matlagning, gör också att du minskar mängden tungmetaller som finns i riskornen.

Arsenik, kadmium och bly finns sedan början i växten och det är fullt normalt. Men du vill minska mängden genom att skölja av riset. För mycket av dessa tungmetaller kan vara dåligt för kroppen.

Vad händer om man inte sköljer riset

När du inte sköljer riset innan kokning så kommer riset ha stora mängder stärkelse, det vill säga kolhydrater, runt varje korn.

Det resulterar i att riset blir väldigt klibbigt.

Men det gör också att riset kan innehålla större mängder tungmetaller än om du hade sköljt riset.

Även när man sköljer riset, så är det rekommenderat att inte äta ris för ofta – då det kan resultera i att du får i dig för mycket tungmetaller. Om du dessutom inte sköljt riset, så får du i dig ännu mer.

Det är därför alltid rekommenderat att skölja riset noga innan du börjar koka det.

Hur många gånger ska man skölja ris

Det finns människor som menar på att man ska skölja riset både tre och fyra gånger.

Men det finns inget sätt eller antal gånger som anses vara bäst. Länder, kulturer, restauranger och kockar har alla sina egna sätt och tekniker för att göra rent riset.

En vanlig teknik är att skölja riset i vatten och samtidigt blanda det med hjälp av handen. Skaka sedan om riset och häll bort vattnet. Repetera sedan sköljningen 2-3 gånger.

Man gör så för att när du sköljer riset med vatten så fastnar vattnet i riset. Det vattnet har sugit upp kolhydraterna som du ville bli av med.

Genom att bara skölja en gång, så finns det en risk för att stora mängder stärkelse finns kvar i riset, med skillnaden att de nu finns i vattnet och inte bara på kornens utsida.

Om du använder ett durkslag för att rengöra riset, så bör du därför skaka och röra om riset för att sedan skölja det med mer vatten. Vi rekommenderar att du gör det 2 till 3 gånger, beroende på mängden ris.

Ju mer ris du har, desto fler gånger brukar man repetera sköljningen.

En del människor menar på att du inte ska skölja vissa typer av ris för mycket, då det kan få riset att förlora smak. Det är däremot en anekdotisk teori som vi själva inte har upplevt när vi kokat ris.

Läs också