Vilka oljor du kan fritera i

Matolja

När du friterar mat är det viktigt att du använder rätt olja. Vi har listat vilka oljor du kan använda och vilka du bör undvika.


Oljan du friterar med har en enorm påverkan på hur maten kommer att smaka.

Använd fel olja och du riskerar ett rökfyllt kök och mat som smakar illa.

Det spelar ingen roll om du använder den bästa fritösen, på perfekt temperatur och i precis rätt tidslängd – om du använder fel olja så kommer smaken på maten få lida.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om oljorna man ska och inte ska fritera med.

Vilken olja ska man fritera i

Vissa oljor kan uthärda höga temperaturer bättre än andra.

Ordet ”rökpunkt”, är nyckelordet här. Rökpunkten är den temperatur då oljan börjar brytas ner och ryka.

Om du överstiger oljans rökpunkt så kommer det att börja ryka och osa, samtidigt som det kommer att påverka smaken på maten negativt.

Eftersom du använder väldigt höga temperaturer när du friterar, så vill du ha en olja med en hög rökpunkt. Det vill säga en olja som klarar av hög värme utan att förstöras.

Oljor man ska fritera med:

Olja Rökpunkt
Avokadoolja 270°C
Safflorolja 266°C
Sojabönolja 234°C
Jordnötsolja 232°C
Solrosolja 227°C
Rapsolja 204°C

Notera att rykpunkten kan variera mellan olika tillverkare. Vissa oljor består blandningar av olika oljor, vilket påverkar rökpunkten.

Om oljan är raffinerad eller oraffinerad påverkar också rökpunkten. Läs därför noga på etiketten.

Oljor man inte ska fritera med:

  • Kokosnötsolja
  • Olivolja
  • Linfröolja

Huruvida man kan fritera i olivolja är en fråga som ständigt dyker upp.

Extra virgin olivolja har en rökpunkt mellan 160 och 190 grader. Det är lågt, men inte omöjligt att fritera i.

Om du inte har någon annan olja tillgänglig, så går det att använda olivolja – men du måste använda lägre temperaturer, vilket inte är idealt.

En annan aspekt är att olivolja har en stark och distinkt smak och det kommer att påverka maten du friterar.

Bäst är att använda en neutral olja med hög rökpunkt och olivoljan är motsatsen till de två. Du bör därför undvika att fritera, eller ens steka, i olivolja.

Det finns mycket bättre och billigare oljor att fritera i.

Vad är skillnaden mellan frityrolja och rapsolja

Matolja-för-fritering

Frityrolja är en blandning av vegetabiliska oljor som är gjord för just fritering. De har en neutral smak och hög rökpunkt.

Raffinerad rapsolja har en högre rökpunkt än kallpressad rapsolja, vilket gör den till ett bättre val vid fritering.

Raffinerad rapsolja osar inte så mycket och har en neutral smak. Däremot är rapsolja känslig för varma temperaturer under längre perioder.

Frityrolja är helt klart det bästa alternativet för fritering, men raffinerad rapsolja går fortfarande bra att fritera i.

Kan man återanvända olja man friterat i

Det går utmärkt att återanvända olja du friterar i. Men oljan måste filtreras innan du återanvänder den.

Du kan filtrera den själv för att få bort matrester och smuts. Vissa fritöser har en inbyggd automatisk filtrering av använd olja – vilket spar en hel del tid.

Det är sedan viktigt att du förvarar oljan i en sluten behållare på en sval och mörk plats.

Beroende på vad du friterar, så brukar oljan kunna återanvändas 8 till 10 gånger.

Du bör undvika att fritera fisk, för att sedan använda samma olja för att fritera grönsaker, då det kan påverka smaken.

Om oljan ser smutsig ut, innehåller mycket matrester eller är grumlig, då är det dags att byta ut oljan.

Vad gör man med olja efter fritering

Om du inte vill använda oljan mer, ska du vänta tills oljan och maskinen svalnat, för att sedan hälla det i en plastpåse eller flaska.

Det kan ta upp mot 2 timmar tills oljan svalnat.

Lägg sedan plastpåsen eller flaskan i soporna. Häll aldrig olja direkt ner i diskhon, då det kommer att orsaka stopp i avloppet.

Om du vill kunna återanvända oljan, så bör du filtrera oljan och sedan förvara den i en sluten behållare. Förvara oljan på en mörk och sval plats och aldrig i direkt solljus.

Om det är varmt i hushållet, kan du förvara oljan i kylskåpet.

Läs här om hur man använder en fritös på rätt sätt. En del modeller har en funktion som gör att oljan filtreras på egen hand av maskinen – utan din inblandning. Vilket är mycket smidigt och användarvänligt.

Läs också