Vilken olja till popcornmaskin: Bästa oljorna

Hemmagjorda-popcorn

När du gör popcorn i din popcornmaskin är det inte bara popcornen och maskinen som avgör hur bra popcornen blir – även oljan är av stor betydelse. Vi har listat vilka oljor du kan använda.


Alla oljor har sina fördelar och nackdelar. Vissa oljor har en låg rökpunkt, vilket gör att de inte kan hantera den höga temperaturen i maskinen.

Det kan leda till brända popcorn, förändringar i popcornens näring och, framförallt, smaken.

Vissa oljor påverkar inte popcornens smak – andra ger dem en rikare smak.

Vilken olja ska man använda till popcornmaskin

Olja-i-flaska

De två vanligaste oljorna för att poppa popcorn är rapsolja och kokosnötsolja. De både har en hög rökpunkt, ett hälsosamt innehåll och en neutral smak.

Rökpunkten är temperatur då oljan blir för varm och börjar brytas ner, vilket gör att maten eller popcornen blir brända.

Eftersom temperaturen i en popcornmaskin blir hög, så vill du ha en olja med hög rökpunkt. Det vill säga, den klarar av höga temperaturer utan att brytas ner.

Kokosnötsolja

Många biografer använder kokosnötsolja när de poppar popcorn. Raffinerad kokosnötsolja har en hög rökpunkt mellan 175 °C och 230 °C.

Kokosnötsolja har också en neutral smak och lukt, vilket gör att den inte påverkar popcornen.

Det är också rikt på saturerat fett, som har flera positiva hälsoeffekter.

Nackdelen med kokosnötsolja är att den kan påverka smaken på popcornmaskinens ytbeläggning om du har för mycket olja. Det gäller därför att följa maskinens instruktioner vad gäller mängden olja.

Oraffinerad, eller virgin, kokosnötsolja har en låg rökpunkt. Du bör därför undvika dessa och istället använda raffinerad kokosnötsolja.

Rapsolja

Rapsolja fungerar mycket bra till popcornmaskiner. Att det är billigt är en välkommen bonus.

Rapsolja har en hög rökpunkt mellan 200 °C och 250 °C, så den klarar av popcornmaskinens höga värme.

Fördelningen och förhållandet mellan mättat och omättat fett är bra i rapsolja, så det är även bra ur ett hälsoperspektiv.

Rapsolja har en mild och ren smak som gör sig bra tillsammans med popcorn. Den påverkar inte popcornens smak och lukt speciellt mycket.

Nackdelen med rapsolja är att det innehållet en del linolsyra, vilket kan vara ohälsosamt om du konsumerar för mycket.

Solrosolja

Solrosolja är bra för att poppa popcorn. Den har en hög rökpunkt på 230 grader, men har också en neutral smak och lukt.

Solros är också rikt på vitamin A, D, E och K.

I likhet med rapsolja innehåller även solrosolja en del linolsyra, vilket inte är bra om du konsumerar för mycket.

Avokadoolja

Avokadoolja har en väldigt hög rökpunkt på 270°C, vilket gör den perfekt för din popcornmaskin.

Raffinerad avokadoolja har en neutral smak och odör.

Oraffinerad avokadoolja går också att använda, men den har en mild och lite nötig och smörig smak.

En annan fördel är att avokadoolja är rik på antioxidanter och nyttiga fetter. Så det passar perfekt om du är hälsomedveten och vill göra dina popcorn ännu nyttigare.

Nackdelen är att avokadoolja är ganska dyrt.

Olivolja

Du kan använda olivolja i din popcornmaskin, men då behöver du raffinerad olivolja – eftersom den har en relativt hög rökpunkt.

Extra virgin olivolja har en låg rökpunkt, vilket inte gör den lämplig för popcornmaskiner.

Olivolja innehåller nyttiga fetter och antioxidanter.

Olivolja är dyrt och många väljer därför att använda det till sallader och annan matlagning istället. Rapsolja och solrosolja fungerar minst lika bra.

Du kan använda olivolja i din popcornmaskin, men kom ihåg att det ska vara raffinerad olivolja.

Vilken olja använder biografer i sina popcorn

Popcorn-i-skål

Kommersiella platser så som biografer, tivolin, cirkusar och nöjesfält använder främst kokosnötsolja och rapsolja när de poppar popcorn.

De både har en hög rökpunkt, samtidigt som de har en ren och bra smak. De båda är också hälsosamma alternativ.

Om du precis har köpt en popcornmaskin och vill få samma resultat på popcornen som på biografen, då rekommenderar vi att du använder kokosnötsolja.

Kan man använda smör istället för olja i en popcornmaskin

Det är inte rekommenderat att använda smör istället för olja i en popcornmaskin.

Smör har en låg rökpunkt i jämförelse med olja. Det innebär att smöret med största sannolikhet kommer att bränna och producera rök. Det kommer att förstöra dina popcorn.

En del popcornmaskiner har en speciell behållare där du kan hälla ner en klick smör, men långt ifrån alla har den funktionen.

Om din popcornmaskin har en sådan behållare, så kommer behållaren långsamt hälla det smälta smöret över popcornen under tiden som de poppar.

Maskinen använder alltså inte smöret för att poppa popcornen, utan som ett pålägg för att ge mer smak.

Läs också