| |

Bästa Wokpannan 2024: Komplett guide

Wokpanna-kolstål

Wokpannor är inget man kan köpa i blindo. Det kräver att man har koll på vad man ska och inte ska köpa. Vi har listat årets bästa wokpannor – så att du slipper köpa något du senare blir besviken på.


Problemet med wokpannor är att vanliga hemmakockar brukar falla för marknadsföringen.

Man brukar beskriva non-stick-beläggningar som effektiva, hälsosamma och enkla att rengöra.

Vilket förvisso är sant.

Men deras hållbarhet är ofta inte så bra. Deras material är helt enkelt inte gjorda för wokens höga temperaturer.

En wokpanna bör vara gjord av antingen gjutjärn eller kolstål. Det går att använda andra material också, men då i mycket lägre temperaturer.

Bästa wokpannan

Den bästa wokpannan i år är Satake Nabe wok. Den har en utmärkt värmefördelning, håller värmen bra, är enkel att rengöra och den naturliga anti-stick-beläggningen gör att inget fastnar i pannan. Det låga priset och det faktum att två snygga lock i glas och trä följer med, gör den till en självklar bäst i test-vinnare.


Bästa wokpannan: Satake Nabe Wok gjutjärn

Bästa-wokpannan-Satake-Nabe

Vi har inte hittat en enda wokpanna som kommer ens i närheten av att ha så många positiva omdömen på nätet, som Satakes wok.

Det är definitivt den mest populära wokpannan i Sverige idag – med god anledning, visar det sig.

Wokpannan är väldigt bra och stabilt konstruerad, helt i gjutjärn. Det följde också med ett glaslock och ett väldigt snyggt lock i trä.

Den är enkel och behändig att använda, även för de som aldrig tidigare använt en wok.

Eftersom den är gjord i gjutjärn, så behåller den värmen väldigt länge – vilket är perfekt om du väntar gäster eller om det tar tid för familjen att göra sig redo.

Woken är redan inbränd vid leverans, så non-stick-beläggningen är superb redan vid första användningen.

Det märks både när man wokar och när den ska göras ren efteråt – minimalt med mat, om ens något, fastnar.

Wokpannan är även estetiskt tilltalande. Det snygga trälocket ger pannan en charm som gör att den kan stå permanent på köksbordet. En riktigt snygg dekoration när den inte används.

Eftersom den är gjord i kvalitativt gjutjärn, så kan pannan hålla i flera generationer framåt – med förutsättningen att den tas om hand på rätt sätt.

Om man ser till kvalité, funktion och design så är det definitivt vår favorit-wok.

Då har vi inte ens nämnt det faktum att den kostar hälften så mycket som många andra wokpannor. Trots att den är bättre.

Ett riktigt kap i varje avseende. Helt klart årets bästa wokpanna!


Redaktörens val: Skeppshult wokpanna

Skeppshult-wok

När det kommer till grytor och pannor så är Skeppshult alltid i toppen och tävlar om förstaplatsen.

Den här woken är inget undantag.

Pannan är helt gjord i gjutjärn, med ett snyggt trähandtag. Gjutjärnet är återvinningsbart och är helt gjord av rent tackjärn. Man använder alltså inget skrot vid tillverkningen.

Wokpannan är förbehandlad med rapsolja, så den steker på bra redan vid första woken. Verkligen ingenting bränner fast och den är superenkel att rengöra efteråt.

Beläggningen blir dessutom bättre för varje gång du använder den.

Värmefördelningen i pannan är exemplarisk, vilket numera har blivit synonymt med Skeppshults grytor och pannor.

Kvalitén är genomgående och rejäl. Ytterst få wokpannor kan mäta sig med kvaliteten och hållbarheten.

I likhet med Satakes panna, så kommer den här woken att hålla över en hel livstid – dom du tar hand om den på rätt sätt.

Pannan är däremot inte för alla.

Den 30 cm stora woken väger hela 3,3 kilo. Fyll den med mat och det är inte ovanligt att den väger upp mot 5 kg. Så om du har problem med armar eller axlar kan den vara lite för tung.

Med tanke på vikten, så hade vi gärna sett att det finns handtag på båda sidor. Men tack vare designen på handtaget så går det att hålla i den med två händer.

Wokpannan går att använda på alla typer av värmekällor – även induktion och öppen eld.

Den är lite dyrare än en del andra, men du får också vad du betalar för. Kvalitén är riktigt hög och med tanke på dess hållbarhet så är den definitivt värd sitt pris.


Väldigt populär: Ronneby Bruk Ultra light wokpanna

Ronneby-bruk-wokpanna

Vi älskar pannor och grytor i gjutjärn – men vikten är ofta ett problem.

Ronneby bruks wok är gjord i lätt gjutjärn, vilket innebär att den har gjutjärnets alla fördelar, men desto mindre av nackdelarna.

Den är mycket lättare än vanliga gjutjärn, vilket gör den både enklare att arbeta med och den värms upp snabbare.

Samtidigt har den, i likhet med ”vanliga” gjutjärn, en riktigt bra värmefördelning.

Men det innebär också att man får vara lite med försiktig med temperaturen, du kan inte brassa på med lika hög värme som på tjockare gjutjärn.

Non-stick-beläggningen fungerar prima – ingenting bränns fast. Det gör också rengöringen efteråt snabb och smärtfri.

Handtaget känns bekvämt och ergonomiskt att använda. Det blir inte varmt överhuvudtaget.

Precis som tjockare gjutjärn så är hållbarheten på den här pannan riktigt bra.

Den är inte riktigt lika stryktålig som de tyngre varianterna, men om du tar hand om den på rätt sätt så kan den hålla i många år framöver.

Helt klart en av de bästa wokpannorna i gjutjärn. Man har lyckats behålla alla de positiva egenskaperna som tjockt gjutjärn är känt för, samtidigt som den väger mycket mindre.

En av våra favoriter och ett klockrent köp!


Bra budgetval: Anders Petter Backaryd wokpanna

Bästa-budget-wokpanna-Anders-Petter-Backaryd

En wokpanna i kolstål helt fri från farliga ämnen som PFOA, PFOS, kadmium och bly.

Det vi gillar mest är att pannan är så enkel att använda. Kolstål är lättare än gjutjärn, så den låga vikten är en stor fördel i jämförelse med andra wokpannor i vårt bäst i test.

Du kan också använda den här pannan till annat än wok, den fungerar kanon även som en vanlig stekpanna.

Prismässigt är den väldigt prisvärd. I skrivande stund kostar den under 400 kronor – vilket får ses som ett riktigt kap.

Nackdelen är att non-stick-beläggningen är gjord av keramik. Den naturliga beläggningen i gjutjärn har en mycket bättre hållbarhet. Deras non-stick-egenskaper blir till och med bättre med tiden.

Keramik kommer däremot att försämras med tiden och slutligen bli obrukbart.

Vi har bara goda erfarenheter av Anders Petters beläggning i den här woken, men valet av material brukar innebära att beläggningen håller i 2-5 år framåt.

Det är med andra ord inte en panna som du behåller livet ut. Men för det här priset är det värt det.

Pannan är bra, lätt och en fröjd att hantera. Vi kan definitivt betala 350-400 kronor vart tredje år för den kvalitén.

Om du vill ha en billig wokpanna i kolstål av hög kvalité – då är det här ett ypperligt val.


Innan du köper en wokpanna

Wokpanna

Utöver våra egna tester av wokpannor, så har vi här nedanför gått igenom vad du behöver ha koll på när du köper en ny wok.

Vilken typ av häll du har och vilket material wokpannan är gjord av, är två avgörande faktorer för om ditt köp kommer att bli lyckat eller ej.

Här är allt du behöver veta.

Vad av material

Majoriteten av alla wokpannor du ser i butikerna är gjorda av kolstål. Det är helt klart det populäraste alternativet.

Med god anledning.

Alternativen är främst gjutjärn och aluminium.

Gjutjärn har sina styrkor och svagheter, medan vi avråder dig från att använda wokpannor av aluminium. De förlorar värme för snabbt och de går enkelt sönder.

Aluminium används främst för handtagen och locken på wokpannor. Själva wokpannan brukar vara gjord av antingen kolstål eller gjutjärn.

Wokpannor i kolstål

Kolstål är utan tvekan det mest populära materialet i wokpannor, både för restauranger och hemmakockar.

De kinesiska restauranger som specialiserar sig på wok, använder i regel av kolstål.

Wokpannor i kolstål är oftast både billigare och lättare än andra typer av material.

Wokar i kolstål utvecklar dessutom en bra non-stick-beläggning desto mer du använder pannan.

Kolstål är definitivt det bästa valet av material.

Wokpannor i gjutjärn

Gjutjärn är extremt hållbart och slitstarkt. De tenderar heller inte att springa iväg i pris.

De traditionella kinesiska wokpannorna i gjutjärn har oftast två handtag på sidorna, istället för det långa handtaget.

En fördel med gjutjärnspannor är att de både behåller och fördelar värme exceptionellt bra – till och med bättre än kolstål.

Men det betyder också att det tar längre tid för wokpannan att svalna och om du lämnar kvar maten i pannan efter tillagningen, så kan den bränna fast.

Gjutjärn är tungt och kräver att du oljar och smörjer in pannan efter varje användning. Det är inte svårt, men det kräver mer tid än andra material.

Hur stor wokpanna behöver man

Många människor har en idé om att wokpannor måste vara enorma, eftersom professionella kockar brukar använda riktigt stora wokar.

Men då får man komma ihåg att restauranger lagar många portioner mat åt gången, och de har massiva hällen som täcker hela stekytan.

En wok behöver inte vara stor.

Innan du köper en wokpanna bör du mäta upp hällen, för att försäkra dig om att pannan får plats.

Om din wokpanna är för stor, så kommer maten inte stekas jämnt. Resultatet blir vällagad mat i mitten och kalla råvaror på sidorna.

Kom också ihåg att gjutjärn är tungt, så när du fyller den med mat kan wokpannan bli riktigt tung.

Rundad eller platt wokpanna

Traditionellt sett har wokpannor en rund botten. Men i och med ny teknologi som inte kräver gas, så har formen på våra hällar förändrats.

Om du har en induktionshäll så behöver du en wokpanna med platt botten. Det gäller alla elektriska spisar med en platt spisplatta.

En wokpanna med rund botten är helt klart det bästa alternativet, eftersom det gör att värmen fördelas jämnt utöver hela stekytan.

Om du har en platt gasspis, så kan du använda en wokring att ställa pannan på.

Behöver man en wok med lock

Långt ifrån alla wokpannor säljs med lock.

Tyvärr.

Vilket är konstigt, men tanke på att locket på wokpannan kan vara en väldigt viktig del av matlagningen. Framförallt om du lagar många kinesiska recept.

Det är givetvis inte ett måste att ha ett lock och många klarar sig bra utan. Men det är definitivt en tillgång i många avseenden.

Lock som är gjord av glas är bekväma, då du kan se vad som händer på insidan. Men ett lock i metall är att föredra, eftersom det ger dig mer utrymme för ångning.

Om din wok inte har ett lock, går också bra att använda andra kastruller, stekpannor och grytors lock.

Wokpanna med nonstick – bra eller dåligt

Traditionell-wokpanna

En non-stick-beläggning används många gånger som ett köpargument i marknadsföringen av wokpannor.

De är enkla att rengöra, mat fastnar gärna inte i wokpannan och du behöver inte smörja in pannan.

Det är givetvis lockande att köpa en sån wok.

Problemet är att teflon-pannor ytterst sällan klarar av 260 graders värme. Att laga mat i höga temperaturer i en teflon-wok med non-stick-beläggningen är inte rekommenderat.

Att laga wok kräver många gånger höga temperaturer, vilket dessa non-stick-pannor inte är gjorda för. Det kommer att förstöra beläggningen efter ett tag.

För att inte nämna att fetter kommer att traggla sig in i non-stick och fastna där i. Som vi alla vet ska man inte skrubba non-stick-beläggningar, vilket gör det till en stor nackdel.

Du bör därför undvika non-stick av teflon i din wokpanna.

Keramik har också blivit populärt på senare tid. Emedan de fungerar bättre än teflon, så kommer även deras ytbeläggning att försämras och förstöras med tiden.

De är också väldigt lätta att repa och skada.

Med det sagt, så bör du rikta in dig på en wokpanna gjord av antingen kolstål eller gjutjärn. Andra non-stick-beläggningar tenderar att inte hålla med tiden, utan blir sakta men säkert sämre.

Kolstål och gjutjärn är raka motsatsen – de blir bättre, ju mer du använder dem.

Hur använder man en wokpanna

Att göra en wok är inte så svårt som det låter. Precis som med allt annat, så ger övning färdighet.

Men även nybörjare kan enkelt och snabbt göra en god wok.

Så här använder du din wokpanna.

1. Värm först upp pannan innan du häller i oljan. Du vet att pannan är tillräckligt varmt när du häller i en droppe vatten och avdunstas direkt.

2. Häll i oljan. Börja från sidan och vrid sedan wokpannan så att oljan täcker hela stekytan.

3. Lägg i dina aromfyllda råvaror. Genom att börja med lök, vitlök och chili, så sprider du smakerna genom oljan till övriga ingredienser som du lägger i senare.

4. Flytta löken till sidan och häll i köttet eller fisken. Låt löken ligga på ena sidan av stekytan och proteinerna på den andra sidan. Låt de vara separerade i en minut, för att sedan blanda dem.

5. Ta ut kött och lök från woken. Lägg allt på en tallrik, både aromerna och proteinerna.

6. Börja lägga till dina grönsaker. Kategorisera dina grönsaker, så att du börjar med de som kräver längst koktid och avsluta med de som behöver minst tid i woken.

Hårda råvaror som broccoli, potatis och morötter går först. Sedan kommer lite mjukare ingredienser, så som zucchini, svampar och paprikor. Sist lägger du i mjuka grönsaker, exempelvis tomat och bladgrönsaker.

7. Woka hela tiden maten. Regelbundet och snabbt ska du, med hjälp av en stekspade, förflytta och vända på alla ingredienser i woken.

8. Häll i aromer och kött igen. Dina proteiner och aromer ska nu blandas med alla grönsaker. Häll tillbaka kött och lök från tallriken till wokpannan. Blanda och woka allt noga. Nu kan du även hälla i eventuell soja, kokosmjölk eller rödvin i woken.

Här kan du lära dig mer om hur man wokar på rätt sätt.

Vad är wok hei

Wok hei kommer från kantonesiska och betyder på engelska ”breah of the wok”, eller ”andetaget av wok”.

Namnet hänvisar till den rökiga smak som tillkommer efter en varm wok.

De här maträtternas komplexa och rökiga smak kan endast komma från färska ingredienser som tillagats under extrem värme.

Om du har varit på en asiatisk restaurang där man tillagat maten under små eller stora flammor av eld – då har du bevittnat wok hei.

Elden flammar upp som små kyssar mot wokpannan, vilket ger maten en väldigt unik och distinkt smak.

Wok hei är en traditionellt och väldigt fascinerande sätt att laga wok på.

Men om du är nybörjare, så bör du inte försöka dig på tekniken utan uppsyn och assistans av en erfaren person. Det handlar om så mycket mer än att bara flamma på med eld under woken.

Läs också