| |

Zink Bäst i test 2023: Komplett guide

Bästa-zinktabletterna

Zinktillskott kan skilja sig en hel del både vad gäller pris, kvalité och effektivitet. Vi har testat olika zinktillskott för att se vilka som fungerar bäst.


Även om zinkbrist inte är speciellt vanligt i Sverige, så finns det människor som har för låga nivåer.

Det kan resultera i infektioner, håravfall, minskade testosteronnivåer och sår som aldrig vill läka.

Zinktillskott är som tur är lättillgängligt i Sverige och Europa. Vi har gått igenom de populäraste produkterna för att hitta det bästa zinktillskottet på marknaden idag.

Bästa zinktillskotten

Det bästa zinktillskottet idag är Healthwell Zink. De täcker det dagliga behovet av zink, är lätta att svälja och har ett lågt pris. Perfekt om du vill stärka immunförsvaret och bli av med förkylningar.


Bästa zinkkapslarna: Bästa-zinkkapslarna-Healthwell-Zink

De här vegetabiliska kapslarna innehåller 20 mg zink, vilket är mer än väl för att täcka det dagliga behovet.

Zinktyperna i de här kapslarna är -glukonat och -citrat. Vilket givetvis är de föredragna källorna för optimal absorbering i kroppen.

De fungerar bra för att hålla onödiga förkylningar borta, men också för att stärka dina naglar. Faktum är att de tycks ge effekt väldigt snabbt.

Det är framförallt två saker vi gillar med den här burken: den är billig och kapslarna är lätta att svälja. De är små och glider ner lätt, så om du ogillar att svälja tabletter eller kapslar är det här ett mycket bra val.

En burk innehåller 100 kapslar/portioner, vilket innebär att en kapsel kostar 0,79 kronor. Definitivt prisvärt!

Vi har inte hittat något dåligt att säga om det här tillskottet. I vår research kan vi också konstatera att det är det zinktillskott med flest positiva recensioner.

En klar bäst i test-vinnare i år!


Bästa zinktabletterna: Great Earth Super Zinc

Bästa-zinktabletterna-green-earth-super-zinc

Utan tvekan de bästa zinktabletterna vi hittat. Både vad gäller pris, upptagningsförmåga och innehåll.

En tablett ger dig hela 25 milligram zink, vilket är mer än det dagliga rekommenderade intaget. Perfekt för dig med låga nivåer av zink och som vill boosta immunförsvaret.

Men det vi gillar mest är att man har lagt i gurkmeja i varje tablett. Gurkmeja är en antioxidant som man tror har antiinflammatoriska egenskaper.

Vilket går hand-i-hand med varför många tar zinktillskott – för att förbättra immunförsvaret och minska mängden inflammationer i kroppen.

Tabletter tenderar att vara dyrare än kapslar nuförtiden. Men Great Earths tabletter kostar lika lite som de billigaste kapslarna.

En burk innehåller 100 tabletter/portioner och en tablett kostar endast 0,79 kronor. Precis som Healthwells kapslar. Båda tummarna upp för det!

En mycket bra zinktablett som även kan användas av veganer.


Bästa zink i flytande form: Helhetshälsa ZinkStatus

Bästa-zinktillskottet-i-flytande-form

Zink i flytande form blir allt svårare att få tag i. Troligtvis för att kapslar och tabletter är både billigare och går snabbare att konsumera.

Den här flaskan från svenska Helhetshälsa innehåller 18.5 mg zink per portion. Det är mindre doser än de andra zinktillskotten i vårt bäst i test – men fortfarande tillräckligt för de flestas behov.

ZinkStatus fungerar bra och är enkelt att få ner. För dig som avskyr tabletter och kapslar så är det ett självklart val. Vi har inte hittat något bättre zinktillskott i flytande form.

Men det finns ett par nackdelar.

Först och främst innehåller en burk endast 16 portioner, vilket är på tok för lite för de flesta. Såvida man inte vill köpa hem flera burkar åt gången.

Den andra nackdelen är att det är dyrt. En portion kostar hela 8,6 kronor. Jämför det med konkurrenterna där en tablett kostar under en krona.

Om du verkligen måste ha zink i flytande form så är det ett fantastiskt bra tillskott. Men de få portionerna och det faktum att det är så mycket dyrare än andra zinktillskott, drar ner betyget en hel del.


Väldigt populärt: Core Zink

Core-zink-kosttillskott

Det här är en riktigt kraftfull burk där kapslarna innehåller hela 25 milligram zink.

Den stora andelen positiva omdömen vittnar om hur bra den är. Vi får instämma i kören, då effekten av de här kapslarna är snabb och positiv.

Prismässigt ligger de lika bra till som Healthwells zink, det vill säga en kapsel kostar endast 0,79 kronor. Ju fler burkar man köper, desto billigare blir det. Vilket är en anledning till varför Core har blivit så populärt.

Blandningen av zink i de här kapslarna kommer från -glukonat och -pilkolinat.

Det här är en av våra favoriter. Den stora mängden zink, låga priset och lättillgängligheten gör den till ett mycket bra köp.


Bästa budgetval: Elixir Pharma Organisk Zink

Zinktillskott-med-bäst-upptag

De flesta zinktillskotten i vårt bäst i test är billiga – men Elixir Pharma är billigare.

En tablett kostar endast 0,69 kronor. Så det är definitivt det bästa valet för dig som har en tajt budget och inte vill spendera pengar i onödan.

Men priset är inte allt, även innehåller är imponerande.

En tablett innehåller 25 mg zink, men också 2.5 mg svartpepparextrakt (bioperin). Det är också den främsta anledningen till varför vi gillar Organisk Zink.

Bioperin hjälper kroppen att absorbera minsta lilla milligram av zink. Det är ett populärt tillägg inom hälsokost för att optimera upptagningsförmågan.

Tabletterna är dessutom väldigt små och smidiga att svälja.

Om du letar efter zinktabletter som är billiga, lätta att svälja och har en upptagningsförmåga som knappt någon kan konkurrera med – då är det här ett givet val.


Vilken zink ska man ta

Att absorbera zink är inte enkelt för människokroppen. Zink brukar därför göras mer biotillgängligt genom att sättas ihop med en annan substans – exempelvis aminosyror.

Du gör därför bäst i att köpa ett zinktillskott som är kelaterat, för bättre och enklare absorbering.

Här är ett par bra former av zink:

Zinkglukonat – en av de populäraste varianterna. Det är tillverkat genom fermenterad glukos. Det är också det zinktillskott innehållande minst kadmium. För höga mängder kadmium kan leda till njursjukdom.

Zinkorotat– man tror att det här är ett av de zinktillskott som absorberas bäst av kroppen. I butik kan det beskrivas med engelsk text, ”zink orotate”.

Zinkcitrat– har visat sig absorberas lika bra som zinkglukonat, men utan den där bittra smaken. Man har kombinerat zink med citronsyra.

Zink acetate – på svenska heter acetate ättiksyra. Den har typen har visat sig fungera bra mot förkylningar.

Zink pikolinsyra – zink kombinerat med pikolinsyra, som kommer från aminosyran tryptofan. Den här typen har visat sig absorberas effektivt av kroppen.

När ska man äta zink

Du kan med fördel ta zinktillskott antingen på morgonen eller kvällen.

Man har sett att zink har egenskaper som hjälper dig att förbättra kvalitén på sömnen. Gärna kombinerat med magnesium.

Men det är fortfarande fullt möjligt och fördelaktigt att ta zink även på morgonen.

Hur mycket zink ska man ta

Hur mycket zink du bör få i dig varje dag beror på ålder, kön och livsstil.

Det är rekommenderat att män får i sig 9 mg zink per dag och kvinnor 7 mg per dag.

Dessa rekommendationer gäller för dig som äter både kött och grönsaker. Om du äter enbart vegansk mat, så kommer du att behöva ett större intag.

Kom ihåg att alltid konsultera din husläkare innan du börjar använda zinktabletter – framförallt om du är gravid eller ammar, då dessa två grupper har ett annat rekommenderat intag.

Ska man ta zink med eller utan mat

Stor-måltid-mat

Zinktillskott är som mest effektiva när de tas 1 eller 2 timmar efter en måltid.

Vissa människor kan däremot uppleva en orolig mage när de tar zinktabletter på en fastande mage. Man kan ofta lindra de här besvären genom att ta zinktillskottet med mat – även om det kan påverka upptaget.

Följ alltid din läkares instruktioner. Om du börjar ta zink med mat är det viktigt att du berättar det för din doktor.

Vad är zink bra för

Ditt immunförsvar behöver zink för att kunna fungera korrekt. Om man inte får i sig tillräckligt med zink, riskerar man större risk för infektioner och försämrad sårläkning.

Man har även sett att människor som har magsår och låga zinknivåer, har förbättrat sitt tillstånd genom att höja sina zinkvärden genom tillskott.

Studier pekar också på att zink kan hjälpa till att snabba upp återhämtningen från förkylningar. Men det gäller då att ta zinktillskott precis när förkylningen slagit till, helst redan den första eller andra dagen.

Mat rik på zink

Skaldjur-innehållande-zink

Mejeriprodukter, kött och fullkornsprodukter är mycket bra källor till zink.

Man har även kunnat se att upptaget av zink förbättras när det tas tillsammans med animaliska proteiner.

Här är ett par livsmedel rika på zink:

 • Kött
 • Skaldjur
 • Linser
 • Bönor
 • Nötter
 • Mejeriprodukter
 • Ägg
 • Fullkornsprodukter
 • Potatis
 • Mörk choklad

Kan zink överdoseras

Ja, det är möjligt att överdosera zink. Den övre gränsen för en säker konsumtion av zink är 25 milligram per dag.

Om du har fått i dig för mycket zink kan du uppleva:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Förlorat aptit
 • Kramper i magen
 • Diarré
 • Huvudvärk

Om man konsumerar för mycket zink under en längre tid, kan det resultera i låga kopparnivåer och försämrad immunitet. Man kan även få låga nivåer av HDL kolesterol – vilket är det ”goda kolestrolet”.

Zinkbrist

Brist på zink är relativt ovanligt i Sverige, då vi får i oss mycket av mineralen genom kosten – men också zinktillskott.

Zinkbrist hos barn kan leda till störningar i utvecklingen och tillväxthämningar.

Hos vuxna kan zinkbrist leda till försämrad sårläkning, dålig aptit och förändringar i huden. Man har sett att zinkbrist kan leda till ett försämrat immunförsvar och minskade testosteronnivåer.

Den vanligaste orsaken till zinkbrist är att det helt enkelt inte finns tillräckligt av mineralen i kosten. Det därför ett vanligare tillstånd i fattigare länder.

En del ämnesomsättningssjukdomar kan även leda till zinkbrist.

Om du misstänker att du har för låga nivåer av zink, bör du först och främst kontakta läkare för tester. I många fall räcker det med att använda zinktillskott i form av kapslar eller tabletter för att åtgärda bristen.

Zink och magnesium

Många kosttillskott kombinerar zink och magnesium tillsammans, då de två jobbar väldigt bra ihop. ZMA är ett sådant kosttillskott, som även innehåller B-vitamin, för förbättrad sömnkvalité.

Men det gäller att de båda är doserade korrekt. Ett för högt intag av zink kan reducera absorberingen av magnesium i kroppen.

Det har visat sig att de båda mineralerna har en positiv påverkan på skelettet, men också sömnen. Därför väljer många att kombinera zink och magnesium på kvällen innan det är dags att sova.

Läs också