Vår testprocess

Om du vill veta hur våra tester och recensioner går till, så redogör vi här nedanför hur vår process fungerar.

Vad testpanelen tittar på

När våra experter och frilansjournalister recenserar produkter har vi riktlinjer och kriterier som måste uppfyllas vid bedömningen.

Eftersom vi testar och granskar produkter från en stor mängd olika kategorier, så kan dessa kriterier variera beroende på produktsegment.

I majoriteten av våra tester lägger vi stor fokus på:

 • Produktens kvalité
 • Pris
 • Funktioner och funktionalitet
 • Design
 • Användarvänlighet

I utvärderingen av respektive produkt är det viktigt att recensenten svarar på frågor som:

 • Fungerar produkten som den marknadsförs?
 • Är det enkelt att använda produkten?
 • Hur står sig produkten mot konkurrenterna – både vad gäller pris, kvalité och funktion?
 • Vilka fördelar har produkten?
 • Vilka nackdelar har produkten?
 • Skulle du rekommendera produkten till en närstående?

I våra tester vill vi inte bara få en överblick av produkten, utan även en djupgående analys av dess för- och nackdelar.

Varje tests syfte är att hjälpa våra läsare att hitta den produkt som passar dem bäst. Därför är det viktigt att alla positiva och negativa aspekter kommer upp till ytan.

Vi är även noga med att kategorisera varje produkt, för att läsaren enkelt ska kunna navigera genom testet och se vilka produkter som utmärker sig inom vilket segment. Exempelvis brukar vi nämna vilken produkt som ger mest för pengarna, vilken som har flest funktioner och vilken produkt som är mest hållbar.

Vår testprocess

I vissa fall har vi möjlighet att själva testa produkten, i andra fall förlitar vi oss på andras tester och recensioner.

Att köpa in och prova varje produkt är varken ekonomiskt hållbart eller nödvändigt. I ett par fall, exempelvis vissa kosttillskott, är det inte nödvändigt att själva testa produkten. Det vitala är att ha koll på ingredienserna och hur de samspelar med varandra.

Oavsett om vi testar produkten själv eller ej, så är research av stor betydelse i våra tester. Vi tar alltid i beaktning vad andra användare, som äger produkten, tycker och tänker om den.

Vi vill inte enbart förlita oss på vår egen expertis, hur skarp den än må vara. Vi vill kunna förmedla åsikter och erfarenheter från flera människor – för att kunna ge våra läsare en så bred, ärlig och komplett analys av respektive produkt som möjligt.

Våra tester använder följande struktur:

Steg 1: Identifiera de produkter som har flest positiva omdömen inom kategorin. Vi samlar ihop de produkter som har många positiva recensioner från en rad olika sidor, exempelvis Svensktkosttillskott.se, Amazon.com, Kitchentime.se, Goodhousekeeping.com och Wired.com – bara för att nämna ett par.

Steg 2: Testa produkten eller gör en mer djupgående analys av de recensioner som finns till vårt förfogande. Det här är ett kritiskt steg där vi ämnar ta reda på all tänkbar information om produkten. Dess fördelar, nackdelar, specifikationer och användande.

Steg 3: Vi börjar nu filtrera ut produkter från steg 1. De produkter som inte håller måttet lämnas utanför. Det kan bero på flera orsaker, exempelvis att produkten är av dålig kvalité, har för många negativa recensioner, saknar vitala funktioner eller inte har den effekt som utlovats av tillverkaren.

Steg 4: Sammanställ varje enskild recension och kategorisera dem noggrant. Vi presenterar nu de bästa produkterna inom kategorin. Vi vill kunna erbjuda läsaren en så komplett förståelse för produkten som möjligt, vilket innebär en presentation av dess fördelar och nackdelar.

Att utvärdera en produkt, framförallt i en bäst i test-artikel, kräver att våra journalister väger sina ord noga. Vi vill ge våra läsare en så djupgående analys av respektive produkt som möjligt, utan att testet blir för långt.

Vi är därför noga med att snabbt och koncist presentera alla bra och dåliga saker med produkten. Utan fluff.

Research av produkter

Att göra research är en stor del av våra tester.

Oavsett om vi själva testat produkten eller ej, så gör vi research.

Många gånger är uppfattningen av en produkt subjektiv. Det person X gillar är inte nödvändigtvis vad person Y gillar. Därför hämtar vi information från ett stort antal källor, så att läsaren får en så genomgående och färgrik bild av produkten som möjligt.

Vi kombinerar med andra ord vår egen bedömning med flera andra, utomstående och oberoende, recensenters erfarenheter och omdömen.

Våra tester är med andra ord en sammanfattning av flera olika människors upplevelser. På så sätt kan vi förhindra att vissa positiva och negativa aspekter av produkten inte hamnar i skymundan.

När vi gör research så letar vi med ljus och lykta över hela Internet för att hitta recensioner och tester. Både på svenska och andra språk.

Det innebär att vi läser recensioner som skrivits i butikkommentarer, på Amazon, Youtubevideos – men även professionella, oftast utländska, tester.

Många gånger tar vi del av tester som kommer från Svensktkosttillskott, Amazon, Wire.com, Foodandwine.com, which.co.uk och Thespruce. Dessa sidor har ofta ett väldigt stort utbud av recensioner och tester.

Läser kan vara delaktiga

Många av våra läsare äger själva vissa produkter och har en stor kunskap inom en del segment. Om du känner att du vill bidra och utvärdera produkter, så är du alltid välkommen att kontakta oss för att göra din röst hörd.

Det är inte säkert att vi publicerar just din recension eller artikel. Men om det är så att ditt test eller dina erfarenheter är av stor betydelse, så gör vi vårt bästa för att implementera dessa i nuvarande eller kommande tester.

Om du vill komma i kontakt med oss, kan du göra det antingen här – eller genom att skriva till oss på vår Facebooksida.

Varför vi testar

Internet är en välsignelse, i den mån att information är lättillgängligt. Att kunna ta del av andra människors erfarenheter av en produkt är smidigt och enkelt.

Men det kan också göra det svårare att välja rätt produkt.

Recensioner och omdömen kan skilja sig drastiskt och det är inte alltid man hittar så många tester för en viss produkt. Det blir också till en fråga om källkritik – vem kan man lita på?

Syftet med våra tester är att du inte ska behöva spendera dyrbar tid på Google för att försöka hitta information. Vi har redan gjort grovarbetet och sammanfattat den gemena uppfattningen av varje produkt.

Våra sammanställningar är gjorda för att läsaren ska få all nödvändig, och pålitlig, information på kortast möjliga tid. Istället för att ägna åtskilliga timmar till research innan ett köp – så ska man snabbt och enkelt kunna få all vital information genom våra tester.

Ledorden är att läsaren ska spara tid och samtidigt få bästa möjliga förutsättningar för att göra ett bra köp.