Hur långt ser en bebis: Månad för månad

Pojke-tittar-ut

Bebisens syn utvecklas väldigt snabbt. Vi har gått igenom hur ditt barns syn utvecklas månad för månad.


Det är nästan som att bebisars syn utvecklas över en natt. De går får att se suddigt och oklart, till att inom ett par veckor kunna känna igen former och vissa färger.

I den här artikeln går vi igenom hur långt bebisar kan se och när. Givetvis har vi också svarat på alla tänkbara frågor om bebisens uppfattning av färger, former och ögonkontakt.

Hur långt ser en bebis

Flicka-tittar-upp

Nyfödda bebisar har en väldigt suddig syn, men kan se rörelser, former och ljus. De kan se saker på 20 till 40 centimeters avstånd.

På längre avstånd kan bebisen inte urskilja ansikten, utan ser bara suddiga former och ljus. Därför är det viktigt att du har ditt ansikte nära, så att barnet kan lära känna mamma och pappas ansikten.

Bebisens syn: 2 till 3 månader

Vid den här åldern är bebisars syn fortfarande ganska suddig – men många bebisar börjar känna igen bekanta ansikten.

Det är ännu inte helt klarlagt exakt hur många färger som bebisar uppfattar vid den här åldern. Men man tror att det är vid 2 till 3 månaders ålder som bebisen börjar se olika typer av nyanser.

Bebisens syn: 3 till 4 månader

Vid den här åldern har du säkert noterat att barnet börjat iaktta dig från avstånd. Runt 3-4 månader så kan bebisar ibland se flera meter framåt.

Bli inte förvånad om ditt barn kan se över hela rummet!

Vid 4 månaders ålder så har bebisen också lärt sig uppfatta snabba rörelser. Du kan därför se hur bebisen försöker ta tag i föremål och leksaker som rör sig.

Hennes hand-öga-koordination är däremot inte helt utvecklad och det kan därför vara svårt att lyckas ta i sakerna som bebisen försöker få tag i.

Ditt barn har också utvecklat en bättre förståelse för djup och avstånd, vilket gör det mycket enklare att känna igen mammas och pappas ansikten.

Bebisen har också börjat uppfatta olika nyanser och färger. Röd och grön är inte längre samma sak.

Bebisens syn: 12 månader

När barnet är 12 månader gammalt så är synen fullt utvecklad och hon ser precis lika bra som dig.

Nu gäller det att träna upp hand-öga-koordinationen och leka lekar som utvecklar barnets visuella minne. Exempelvis genom att leka kurragömma eller gömma leksaker.

Hur utvecklas spädbarns syn

Spädbarn-blå-ögon

Barns syn utvecklas i snabb takt. Inom bara ett par månader så har bebisen lärt sig urskilja ansikten, färger och nyanser.

Det är nästan som att det händer över en natt – helt plötsligt söker bebisen ögonkontakt och möter leenden med ett leende.

Spädbarns ögon är väldigt känsliga för starka ljus. Du har säkert sett hur små deras pupiller kan bli när ljus möter ögonen.

Därför är det viktigt att undvika direkt solljus, kamerablixtar och liknande.

Efter bara ett par veckor utvecklas bebisens ögon och pupillerna vidgas. De kan se och uppfatta ljusa och mörka mönster. Stora former och ljusa färger börjar också bli intressant efter ett par veckor.

Hur länge ser barn svartvitt

Precis efter födseln så kan bebisen bara se i svart och vitt, med nyanser av grå. Det är först efter ett par veckor som barnet börjar se andra färger, främst rött.

Runt månad 2 och 4 så börjar barnet uppfatta färger mer och mer. Till en början kan de se skillnaderna mellan nyanser av grön och röd.

Vid ungefär 5 månaders ålder så kan bebisen se hela spektrumet av färger.

Det är viktigt att komma ihåg att alla bebisars syn inte utvecklas i samma takt. Vissa bebisar uppfattar färger snabbare än andra.

Du kan uppmuntra barnets synutveckling genom att ha böcker och leksaker där hemma med starka färger. Framförallt färger som röd, orange, blå och grön.

När får bebisar ögonkontakt

Barn-tittar-på-mamma

Bebisar brukar vanligtvis kunna ha ögonkontakt vid ungefär 6 till 8 veckors ålder. När det sker så är det inte långt kvar tills ögonkontakten resulterar i glada leenden från bebisen.

Vid 3 månaders ålder brukar barn kunna följa mamma eller pappa med blicken och söka ögonkontakt även på avstånd.

Ögonkontakt är viktigt, både för den intellektuella och sociala utvecklingen. Därför är ögonkontakt en viktig milstolpe i bebisens liv.

Läs också