Hicka hos bebisar och barn: Allt du behöver veta

Bebis-har-hicka

Hicka hos bebisar är vanligt, framförallt under barnets första år. Hicka kan vara irriterande för oss vuxna, men orsakar i regel inte lika mycket irritation och stress hos barn. I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om bebishicka.


Att hicka är fullt normalt. Många forskare tror att det, oftast, är ett tecken på en hälsosam utveckling av barnets lungor.

För nyblivna föräldrar kan det däremot vara en oroande upplevelse.

Men du behöver sällan oroa dig.

I den här artikeln har vi gått igenom varför barn hickar, vad du kan göra för att lindra hickandet och när du bör kontakta er barnmorska.

Varför får barnet hicka

Barn-ligger-i-säng

Hicka hos bebisar är väldigt vanligt och sällan en anledning för oro.

Hicka är en reflex som ofta uppstår när diafragman är irriterad. Diafragman är en muskel som sitter vid bröstets botten. Diafragman kallas också för mellangärdet.

Ibland kan diafragman få spasmer eller kramper. Det leder till att stämbanden dras ihop, vilket skapar det distinkta ”hick”-ljudet.

Man vet än idag väldigt lite om hicka, både hos vuxna och bebisar. Men man tror att hicka hos bebisar ofta orsakas av en ökad mängd gas i magen.

Hicka uppstår främst när barnet äter, dricker eller känner sig stressad.

Såvida ditt barn inte hickar under extremt långa perioder, så behöver du i regel inte känna någon oro. Nyfödda bebisar hickar ofta – även i mammas mage. Det är normalt.

Vad gör man när en bebis får hicka

Mamma-håller-i-bebis

Bebisar störs vanligtvis inte av hicka. Många barn kan både äta och sova när de har hicka.

Oftast behöver du som förälder inte göra någonting, utan hickan brukar försvinna efter 5-10 minuter.

Men om du är orolig, så finns det ett par knep för att motverka bebisens hicka.

Mata barnet långsamt. Många bebisar får hicka när de ammar eller dricker ur nappflaskan. En av anledningarna kan vara att de får i sig mjölken för snabbt.

Att sakta ner matandet kan minska risken för att bebisen får hicka.

Rapa bebisen under amningen. Bebisar kan få hicka för att de har ett överskott av gas i magen. Ta några pauser under amningen för att lyfta barnet upprätt och klappa försiktigt på ryggen.

Genom att få barnet att rapa, så minskar du risken för hicka.

Mata bebisen vid rätt tillfälle. Den bästa tidpunkten att mata bebisen är innan hon blir så hungrig att hon börjar gråta och skrika.

Om bebisen är irriterat när hon börjar äta, så finns risken för att maten går ner för fort – vilket kan orsaka hicka.

Håll bebisen upprätt efter amning. Precis som med vuxna, så är det aldrig bra att ligga ner efter en måltid. Genom att ha barnet upprätt, så underlättar du för matsmältningen att göra sitt jobb.

Dinappen ska vara fylld med mjölk. Om ditt barn får mjölk genom nappflaska, är det viktigt att dinappen är fylld med mjölk när den används.

Om barnet försöker suga ut mjölk eller välling från en tom dinapp eller nappflaska, så får hon bara i sig luft. Den här luften kan orsaka gaser och hickar.

Nappflaskor med en dålig design kan göra så att barnet får i sig luft när hon dricker. Läs vår lista över de bästa nappflaskorna som motverkar gaser.

Välj rätt storlek på dinappen. Om barnet använder en dinapp på nappflaskan som är för snabb eller långsamt, så kan det orsaka gaser och hicka.

När flödet av mjölk inte är rätt för bebisen, så kan det resultera i att hon eller han sväljer mycket luft.

Ge bebisen en napp. Det är inte alltid en napp hjälper när bebisen har hicka, men den kan göra så att barnets diafragma slappnar av. Nappen har ofta en lugnande effekt på barnet, vilket kan hjälpa till att bli av med hickandet.

Hur länge kan en bebis hicka

Bebisar kan hicka flera gånger om dagen och hickandet kan pågå i allt från 5 minuter eller längre.

För nyblivna föräldrar kan det vara oroande att se sitt barn hicka så ofta och länge.

Men det är normalt för bebisar att hicka och om bebisen verkar glad och bekväm, så finns det oftast ingen anledning till oro.

Vanligtvis brukar hickan försvinna av sig själv efter ett par minuter.

Om hickan pågår under lång tid och ditt barn verkar obekväm och stressad, bör du kontakta din barnmorska eller läkare för att se vad som kan vara orsaken.

Varför hickar bebis efter amning

Bebis-med-mamma

De flesta bebisar hickar, främst i samband med att de dricker eller äter. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att du gör något fel, bara för att barnet börjar hicka vid amning.

För mycket mjölk kan orsaka hicka, men även för mycket luft under amningen.

När bebisen får i sig för mycket mjölk eller luft så expanderas magen, vilket kan göra så att området där diafragman sitter också utvidgas. Det leder ofta till hicka.

Se därför till att bebisen ammar på rätt sätt, med munnen korrekt positionerad över bröstvårtan. Barnets läppar ska vara tätt sammanslutna runt bröstet.

Om du har svårt att hitta rätt position för dig och bebisen, kan det vara värt att köpa en amningskudde. Den kan göra så att barnet kommer högre upp och i en mer naturlig position.

När börjar bebis hicka i magen

Vanligtvis brukar man känna av fostrets hicka vid andra eller tredje trimester. Många mammor känner av barnets rytmiska hicka efter ungefär 6 månaders graviditet.

Det är fortfarande inte konstaterat exakt varför barn och vuxna får hicka. Vissa bebisar får hicka, medan andra bebisar inte hickar överhuvudtaget.

Det finns flera teorier till varför bebisar och foster hickar. En teori är att hickan har en roll i utvecklingen av barnets lungor.

Om du känner att bebisen hickar i magen, så behöver du sällan oroa dig. Snarare tvärtom, det kan vara ett gott tecken på en hälsosam utveckling av fostret.

Efter vecka 32 brukar antalet hickor avta.

Om ditt barn har hicka varje dag efter vecka 28 och om hickan pågår i mer än 15 minuter, bör du konsultera med din läkare. Likaså om barnet hickar flera gånger om dagen.

Är hicka farligt för spädbarn

Hicka är normalt sett ingen anledning till oro under barnets 12 första månader.

Men om hickan är väldigt frekvent och om barnet upplevs som irriterad eller obekväm av hickan, så kan det vara ett tecken på underliggande problem. Då bör du konsultera med er läkare.

Reflux kan orsaka hicka hos både barn och vuxna, vilket kan vara obekvämt.

Vanliga tecken på reflux hos bebisar:

  • Gråter oftare under eller efter att de har ätit
  • Böjer ryggen väldigt mycket under eller efter måltiden
  • Kräks mer än vanligt

Reflux är, som tur är, ett relativt enkelt tillstånd att behandla. Om du misstänker att din bebis har reflux, eller hickar mer än vanligt, bör du kontakta din läkare för undersökning.

Läs också