Hur och när ska man sluta med napp

Barn-med-napp-på-bänk

Nappen är ett riktigt bra hjälpmedel för att barnet ska bli lugnt och harmoniskt. Men det kommer en tid då det är bäst att börja sluta använda nappen. I den här artikeln går vi igenom när barnet bör sluta och hur ni kan gå tillväga.


Att använda napp för länge kan påverka utvecklingen av barnets tänder och käke negativt. Man har sett att långvarig nappanvändning kan leda till att barnet måste använda tandställning senare i livet. Ofta på grund av överbett.

För att undvika eventuella problem, är det viktigt att barnet slutar använda napp i god tid – och på rätt sätt.

När ska man sluta med napp

Man brukar rekommendera att barn slutar använda napp runt 3 års ålder. Vid den tidpunkten bör nappen ha begränsats sedan 2 år tillbaka till att bara användas när barnet ska sova.

Eftersom nappar kan påverka utvecklingen av käken och tänderna, så är det bäst att minimera användningen av napp relativt tidigt.

När barnet har fyllt ett år är det rekommenderat att bara använda napp när det verkligen behövs, exempelvis när barnet ska sova.

De flesta barnen slutar använda napp mellan 2 och 4 års ålder.

Det är alltid bäst att rådfråga er barnmorska innan ni slutar med nappen. Eftersom barnet genomgår många utvecklingsfaser, så är det viktigt att anpassa borttagandet av nappen utefter det individuella barnet.

Att ta bort det lugnande hjälpmedlet som nappen är, kan ibland vara svårt. Därför är det viktigt att göra det vid rätt tidpunkt och på rätt sätt.

Hur ska man sluta med napp

När din bebis ska sluta med napp, är det viktigt att du gör det på ett varsamt och försiktigt sätt.

Nappen har alltid fungerat som ett lugnande hjälpmedel, och att tvingas sluta med nappen kan kännas stressigt och frustrerande för barnet.

En bra taktik är att först begränsa nappen till endast nattetid. Då blir det enklare att senare sluta med nappen helt, då nappen senare kan ersättas med andra rutiner, så som godnattsaga eller krama en nallebjörn.

  • Uppmuntra barnet att använda ett gosedjur eller en snuttefilt istället. Du kan fördröja behovet genom att säga ”kan du hålla i teddybjörnen medan mamma hämtar nappen?” Till slut brukar det räcka med teddybjörnen.
  • Berätta för barnet och för andra (medan barnet lyssnar) hur duktig han varit som inte använt napp på hela morgonen. Om det inte finns någon i närheten, kan du berätta det för hans favoritgosedjur.
  • Begränsa användningen av napp till endast nattetid och vid extrem stressiga situationer där barnet gråter mycket.
  • Säg inte till barnet att du har givit bort eller kastat nappen. Ditt barn har en känslomässig koppling till sina nappar, så det kan orsaka avundsjuka eller att barnet blir ledset.
  • Få barnet att tänka på annat. Lek, busa och skramla mer leksaker för att få barnet på andra tankar. Babygym är perfekta för att få barnet på andra tankar.
  • Sluta med nappen gradvis. Barnet behöver inte gå från att använda nappen hela dagen, till att bara ha napp på kvällen. Börja med att hoppa över morgonen, eller minska morgonanvändningen från två timmar till 30 minuter. Ta små steg.

Kan man sluta tvärt med napp

Barn-går-på-stranden-med-napp

Det går att sluta använda napp tvärt. Det är en effektiv metod, men det kräver fokus, tålamod och målmedvetenhet från din sida.

Beroende på hur mycket och ofta ditt barn använder napp, så kan det resultera i mycket gråt, skrik och stress. I dessa fall kan det vara bra att sluta med nappen gradvis.

Om ditt barn har en kvällsrutin som är starkt kopplad till den lugnande nappen, så kan det bli svårt att somna. Då föreslår vi att du istället väljer att gradvis trappa ner på användningen istället.

När avtar sugbehovet

Vanligtvis brukar sugbehovet hos barn försvinna mellan 4 och 6 månaders ålder. Vissa barn har ett sugbehov som varar längre.

Efter den här tiden blir nappen mer till en snuttefilt.

Det är rekommenderat att begränsa eller sluta med nappen helt vid ungefär 12 månaders ålder. Men om du märker att barnets sugbehov förminskats vid 6 månaders ålder, kan det vara bra att börja begränsa användningen.

På så sätt blir det lättare att sluta med nappen helt när barnet är 1-2 år.

När barnet börjar skrika och gråta när ni slutar med nappen, så betyder det inte nödvändigtvis att barnet vill stilla sin sugreflex. Snarare är det för att nappen fungerar som en snuttefilt och ett lugnande hjälpmedel.

Du kan därför ersätta den snuttefilten med andra saker, som lugnande musik, lek och mänsklig värme.

Läs också