Lekar för barn utomhus: 7 roligaste lekarna

Barn-gungar-utomhus

Har kreativiteten och idéerna börjat tryta? Då har du kommit precis rätt. Vi har listat våra 7 bästa utomhuslekar för barn.


Ibland behöver man påminnas om vilka lekar som finns, eller få tips på nya lekar.

Precis det vill vi göra med den här guiden.

Vi har listat våra favoritlekar för barn utomhus, både klassiska och lite nyare lekar. För alla åldrar.

Lekar för barn utomhus

Barn är kreativa och har skapat tusentals, om inte miljontals, av lekar världen över.

Men ibland tryter kreativiteten och minnet. Både vi föräldrar och barnen blir uttråkade och vet inte vad vi ska göra utomhus.

För att få igång aktiviteterna med dina barn, så har vi listat våra bästa lekar för barn utomhus.

Lek 1: Burken

Pojke-leker-utomhus

Det här är en riktig klassiker som lekts flera generationer bak i tiden. Den är en enkel och extremt rolig lek, som aktiverar barnen både fysiskt och mentalt.

Instruktioner

En person är jagare och resten av deltagarna ska gömma sig.

Personen som jagar börjar med att stå vid en burk, ett träd eller en annan symbolisk sak och räkna till 60, med stängda ögon. Samtidigt springer alla andra barn och gömmer sig.

När jagaren räknat klart till 60 ska han leta efter de andra barnen. När han ser en av de som gömmer sig, skriker han deras namn och springer tillbaka till burken för att ”slå ut” barnet.

Om man blir sedd av jagaren och han hinner springa till burken och skrika ”burken”, så har man förlorat.

Barnen som gömmer sig ska försöka att inte bli sedda och samtidigt komma fram till burken före jagaren. Om de lyckas ta sig till burken först och skriker ”burken!”, så klarar de sig och vinner över jagaren.

Därför gäller det för jagaren att försöka titta noga bakom varje gömma, men fortfarande ha tillräckligt med koll på sin omgivning så att inget barn hinner springa till burken före honom.

Lek 2: Kurragömma

Kurragömma-utomhus

Det här är en gammal klassiker som aldrig blir tråkig. Barn har lekt kurragömma världen över i flera generationer.

Du kan leka kurragömma med barnen oavsett om de är 2 år eller 7 år – det är fortfarande lika spännande och roligt!

Instruktioner

En person ska med stängda ögon räkna till 60 eller 100, medan de andra barnen gömmer sig. Jagaren ska sedan gå ut och leta efter barnen som gömt sig.

Om jagaren hittar det gömda barnet så vinner han. Om han inte kan hitta alla barn så förlorar han.

Barnen som gömmer sig får inte byta position, utan de måste hela tiden sitta vid samma gömma.

Det är bra att på förhand bestämma inom vilken radie leken får lekas. Så att ingen gömmer sig långt, långt borta.

Kurragömma går att leka även på små ytor och gårdar. Eftersom det ofta finns så många olika ställen att gömma sig på. Under rutschkanor, bakom sopkorgar eller i det höga gräset. Bara kreativiteten sätter gränser för var man kan gömma sig.

Lek 3: Land och rike

Det finns olika versioner för hur man spelar land och rike. Leken kan skilja sig mellan olika geografiska områden i Sverige.

För att leka land och rike behöver varje deltagare en pinne och den leks på antingen sand eller grus.

Instruktioner

Varje deltagare ställer sig där de vill skapa sitt nya land, som de givetvis har givit ett namn. Man står med båda fötterna i marken och ritar en cirkel runt-om sig själv. Cirkeln är personens land.

Målet är att ta över andras länder och bli störst.

Du får bara röra dig inom ditt rikes gränser. För att utöka rikets gränser, så står du vid ditt rikes gräns och kastar pinnen framåt. Där pinnen landar på marken, får du dra en gräns så att den kopplas samman med ditt rike.

Kom ihåg att du aldrig får gå utanför ditt rike, så när du kastar pinnen måste det var tillräckligt kort för att du ska kunna böja dig fram och expandera linjen. Om du ställer dig utanför ditt rikes gränser så får du sudda ut gränsen du precis försökt ta.

När du kommer till en annan persons rike och vill ta över en del av deras land, så gör du precis som vanligt – du kastar pinnen innanför deras gränser. Du plockar sedan upp pinnen och drar gränsen från där pinnen landat, oftast i en oval form.

För att försvara ditt rike så måste du sparka bort motståndarens pinne innan den hinner landa inom dina gränser. Om du hinner sparka bort pinnen innan den landat, så kan inte motståndaren ta över området.

På förhand har ni gjort upp om i vilken ordning ni spelar spelet. Vem som kastar först, andra och tredje etc.

När en person har ett så litet land att bara fötterna får plats, så har man förlorat. Vinnaren är den som är sist kvar i spelet, eller den som har störst land när tiden gått ut.

Lek 4: Vem är rädd för svarte man

Barn-leker-vem-ute

Ännu en klassiker som är otroligt spännande och rolig. Leken kommer ursprungligen från Tyskland och har beskrivits i texter så tidigt som år 1796.

Leken utspelar sig på ett fält där det finns tillräckligt med utrymme för barnen att springa och röra sig åt sidorna på.

Instruktioner

En person står på ena sidan av fältet och på andra sidan står alla andra barn. Personen som står själv är ”svarte man”, eller ”spöket”.

Spöket skriker ”vem är rädd för svarte man” och gruppen av barn skriker ”ingen!” Deras uppdrag är nu att springa över till platsen där spöket står och passera en linje eller vidröra en vägg.

Spöket ska då springa efter gruppen och varje person som rörs av spöket förlorar. De får då ställa sig vid sidan och vänta till nästa runda.

När alla barn har antingen blivit tagna av spöket eller lyckats ta sig i mål, så börjar runda två.

Alla de barn som blivit tagna av spöket har nu gått med i hans lag. Alla de som kom i mål, får ställa sig på samma position som i början.

Det blir svårare och svårare att ta sig i mål, eftersom fler och fler barn blir tagna av spökena och sedan går med i spökets lag.

Den som är sist kvar och inte har blivit ett spöke, vinner.

Lek 5: Sakletarna

Barn-leker-sakletarna

Sakletarna är en lek som får barn att samarbeta, tänka kreativt och utforska världen.

I slutet kommer ni att få många roliga skratt när ni ser vad vardera lagen har tagit med sig.

Vi gillar verkligen den här leken, då den får barnen att utforska skogen eller gården. De lägger märke till saker och skillnader i naturen som de annars inte hade tänkt på.

Instruktioner

Dela upp barnen i olika lag och ge dem sedan en likadan lista på saker de ska hämta. Sätt en timer på mellan 5 och 10 minuter, beroende på miljön och hur gamla barnen är.

När barnen kommit tillbaka med alla saker, så jämför ni vilka som hittade vad. Det lag som hittade allt på listan vinner. Om flera lag har lyckats hämta allt som fanns på listan, så är det den som kom tillbaka först som vinner.

Listan på saker som ska hämtas kan se ut så här:

 • Något som är rött
 • Ett bär
 • Den längsta pinnen de kan hitta (den grupp som har den längsta pinnen får poängen)
 • Någonting som är vått
 • En sten som är större än din hand

Lek 6: Hinderbana

Barn-leker-i-hinderbana

Lekplatser, sandlådor, rutschkanor och klätterställningar – allt går att använda till en rolig hinderbana.

Faktum är att du skulle kunna skapa en bra hinderbana även på helt platta och tomma ytor. Du kommer förvisso behöva ta med dig ett par redskap, men så länge du är kreativ så behövs inga större saker.

Instruktioner

Skapa en hinderbana, antingen med era egna saker eller med hjälp av omgivningen.

Om ni är på en lekplats kan ni göra en enkel tävling. Kom överens om vart man ska starta, vart man ska springa och var målet är.

Exempelvis kan barnet börja med att klättra upp för klätterställningen, för att sedan ta sig ner och sedan springa till rutschkanan. Åk ner för rutschkanan och springa sedan för att nudda ett träd 10 meter bort.

Efter trädet måste man gå baklänges tillbaka till lekplatsen. Vid lekplatsen finns två bollar, båda måste kastas i en hink som du har placerat 3-4 meter bort. När bollarna har hamnat i hinken ska man springa till mål.

Barn älskar såna här hinderbanor!

För att göra mer tävling av det hela, så kan ni också ta tid för varje deltagare. Antingen för att tävla mot varandra, eller för att tävla mot sina egna tider.

Lek 7: Picasso på gatan

Det finns speciella asfaltskritor man kan köpa för att måla på marken. Färgen går sedan enkelt att ta bort med hjälp av vatten.

Gå ut på gården och börja rita roliga gubbar och figurer på marken. Barn älskar att låta fantasin springa iväg och måla fina saker på gatan.

Se bara till att ni gör det på en säker plats där det inte finns bilar, cyklar eller andra fordon.

Tips på andra utomhuslekar för barn

Barn-leker-på-äng

Utöver ovanstående specifika lekar, så får man inte glömma bort mer tävlingsinriktade lekar eller hobbys.

Exempel på aktiviteter utomhus:

 • Kubb
 • Minigolf
 • Flyga drake
 • Hoppa rep
 • Hoppa twist
 • Brännboll
 • Volleyboll
 • Åka inlines eller skateboard
 • Cykla
 • Hoppa hage
 • Basket
 • Fotboll
 • Landbandy
 • Fiska

Till skillnad från oss vuxna, så behöver barns utomhusaktiviteter och lekar inte vara avancerade. Det gäller därför att inte övertänka aktiviteterna. Oftast är de allra enklaste lekarna roligast!

Barn vill vara tillsammans, springa, utforska och ha roligt. Därför är utomhuslekar som ”vem är rädd för svarte man” och ”burken” så populära.

Läs också