Kallprata: 10 tekniker för att bemästra konsten att småprata
Att kallprata kan kännas svårt och jobbigt för många. Men det behöver inte vara så meningslöst och stressigt som du tror. Vi har nämligen knäckt koden för att småprata.
Du behöver inte ha en medfödd talang för att kunna kallprata. Du behöver heller inte Googla efter intressanta ämnen att prata om.
Allt handlar om teknik och psykologi – att veta hur man för samtalet.
Det är långt ifrån så svårt som du trodde.
Så här blir du en expert på att konversera och kallprata.
Hur lär man sig att kallprata
Du har säkert träffat dem – människorna som tycks kunna prata vem som helst och när som helst. De blir alltid omtyckta och lyckas alltid fånga den andra personens uppmärksamhet.
De har ett naturligt flyt och en karisma som attraherar andra människor.
Visst, vissa människor är födda med talangen att kunna småprata. Men det är bara halva sanningen.
Även om du har svårt att prata med folk, så kan du bli minst lika bra på att kallprata och konversera med människor. Vare sig det är med kollegor på jobbet, bekanta på stan eller främlingar i väntrummet hos tandläkaren.
Du behöver bara ha koll på hur en konversation fungerar.
1. Var inte rädd
Hela grunden för konversationen utgår från din inställning. Om du är rädd, nervös eller ångestladdat så kommer det påverka hur du pratar och ditt kroppsspråk.
Att vara nervös är normalt och ibland oundvikligt. Det viktiga är hur du hanterar det.
Tricket är att inte övertänka saken, att inte spela upp framtida scenarier i huvudet och inte ha en negativ inställning.
Ignorera tankarna som hindrar dig och var positiv.
Personen du pratar med har ingen aning om vad som pågår i ditt huvud. Han eller hon har ingen aning om att du är rädd, nervös eller osäker. Faktum är att han inte bryr sig.
Vi människor är fokuserade på oss själva. Vi tänker på vad vi ska laga för mat till middag, hur man ska avancera på jobbet och vilka TV-serier som snart ska släppas på Netflix.
Tänk på att:
- Nervositeten och ångesten inte är en verklighet. Det är något som skapats i ditt huvud – bryt mönstret.
- Vad är det värsta som kan hända? Om personen inte gillar dig – vad spelar det för roll?
- Du, och likaså alla andra, har något intressant och värdefullt att erbjuda andra.
2. Utveckla ett djup när du småpratar
Den här punkten kommer på egen hand göra dig till en bättre konversatör.
Undvik att bara svara ”ja” eller ”nej”.
Vi alla har haft dessa konversationer:
– Hur var din helg?
– Den var bra. Själv?
– Helt ok.
Problemet är inte frågorna – det är svaren. Det är slutna svar som inte går att bygga vidare på. För att leda kallpratet vidare så behöver du utveckla dina svar. Det behöver inte ens vara världsförändrande svar.
Det här är mycket bättre:
– Hur var din helg?
– Den var bra. Det regnade hela lördagen, så jag passade på att titta på lite dokumentärer och Game of Thrones. Hur var din helg, hade du mer tur med vädret?
Bollen är nu hos din samtalspartner. Personen kan fråga om vilken dokumentär du tittade på, prata om Game of Thrones och berätta om sin helg.
Du har inte bara erbjudit flera vägar att gå i konversationen, men också tagit samtalet till ett mer personligt plan. Kallprat har blivit till småprat.
Givetvis kan du göra svaret ännu intressantare genom att ge fler detaljer. Exempelvis:
– Hur mår du?
– Bra, tack. Jag ska resa till England på semester snart. Det kommer vara första gången i London, så jag ser fram emot att testa Fish ’n Chips och brittiskt te.
Det här är en riktigt bra öppnare som definitivt kommer att skapa ledfrågor.
Allt är bättre än att bara ge slutna svar som inte går att bygga vidare på. Det behöver inte ens vara superintressant, så länge du nämner något ni kan bygga vidare på.
3. Var genuint intresserad
Personer som har svårt för att prata är oftast instängda i sitt huvud. De fokuserar på hur de ser ut, hur den andra personen uppfattar dem och är rädda för att göra bort sig.
Ersätta dessa tankar och lägg all fokus på den andra personen istället. Var genuint intresserad för hur de mår och vad de gör. Fråga inte bara ”hur var din helg” bara för att fråga – utan var genuin i din frågeställning.
Lyssna noga den andra personen pratar och avbryt dem inte.
Om du är genuint intresserad och har en positiv ton så kommer den andra personen märka det – vilket motiverar dem till att småprata med dig.
Om du bara kallpratar om vädret och är fången i ditt huvud så kommer din samtalspartner se att du är distanserad. Det är ingen bra grund för en konversation.
4. Ställ frågor
Vi människor fokuserar på oss själva. Det är naturligt. Vi alla har våra egna intressen, mål, tankar och problem.
Att ställa frågor till personen ger dem chansen att prata om något de tycker är intressant. Folk älskar att prata om sig själva.
Introverta människor vill sällan vara i strålkastarljuset. Om du är en av dem, så är det här också en bra teknik för att rikta fokus på din samtalspartner.
Du slipper prata lika mycket och vara i fokus, samtidigt som den andra personen får möjlighet att prata om vad som intresserar dem.
Se bara till att du inte ställer för många frågor. Du vill inte uppfattas som en förhörsledare eller någon som snokar.
Ibland behöver du lägga in egna erfarenheter, tankar och idéer för att konversationen ska rulla vidare.
5. Ställ följdfrågor
Du kallpratar med en person på jobbet eller vid busshållplatsen och fått reda på att personen kommer från en annan stad.
Då är det perfekt att ställa öppna följdfrågor som:
- Hur är din hemstad?
- Är det stor skillnad mellan den här staden och din hemstad?
- Hur kommer det sig att du flyttade hit?
Det visar att du är intresserad, personen får prata om sig själv och det öppnar upp för fler ämnen, svar och frågor.
6. Läs av din partner
En viktig del när du kallpratar är att läsa av den andra personen. Du behöver inte göra en komplett psykologisk utvärdering, men försök snappa upp vissa ledtrådar från din samtalspartner.
Vissa människor kan känna stor passion för ett visst ämne – vilket gör att de enbart pratar om det. Men det som är intressant för dig behöver inte vara intressant för andra.
Om den andra personen börjar fibbla med fingrarna, mobilen eller titta sig runt, så kan det vara dags att avrunda ditt utlägg. Antingen har du pratat för länge eller så har personen tappat intresse.
Om du ser dessa tecken kan du behöva prata mindre eller byta ämne.
7. Vad ska man kallprata om
Det finns många ämnen att kallprata och småprata om. Vissa bättre än andra.
Om du enbart kallpratar med en bekant så finns det ämnen du helst vill undvika. De kan vara för personliga eller kontroversiella.
Att dela med dig för privat information eller prata om kontroversiella saker kan få den andra personen att känna sig obekväm.
Komfortabla ämnen:
- Aktiviteter och intressen
- Vardagliga observationer
- Projekt på jobbet eller i hemmet
- Intressanta erfarenheter och historier
- Mål och planer för framtiden
- Underhållning; filmer, musik, sport och TV-serier
- Lösningar på enkla problem i vardagen
- Något ni delar samma åsikter och tankar om
Undvik ämnen som:
- Religiösa och spirituella övertygelser
- Politik
- Dåliga erfarenheter och minnen
- Väldigt privat information
- Skvaller
- Relationsproblem
- Dina osäkerheter
- Starka åsikter i kontroversiella frågor
Försök att hålla konversationen lättsam och positiv – men utan att vara ytlig och tråkig.
8. Ta initiativet till att småprata
Du är inte ensam om att tycka att det är svårt att småprata med folk.
Faktum är att väldigt många människor tycker att det är jobbigt att starta konversationer och prata med främlingar eller bekanta.
Många är rädda för att ta det första steget och väntar på att någon annan ska bryta isen. Precis som dig, så känner andra människor också osäkerheter och nervositet.
Genom att ta initiativet så förbättrar du inte bara ditt självförtroende, men du framstår också som utåtgående och stark hos de andra.
Det finns också en chans för att den andra personen känner tacksamhet för att du vågade ta steget.
9. Använd ditt kroppsspråk
Vi pratar inte bara verbalt, men även fysiskt – genom vårt kroppsspråk.
Du kan ha den mest intressanta historien att berätta med en fenomenal inlevelse. Men om du sitter bakåtlutad med armarna i kors och undviker ögonkontakt så skickar du samtidigt negativa signaler.
Att prata med kroppen är minst lika viktigt som vad du säger.
Ha ögonkontakt, en bra hållning och använd gärna armar och händer när du pratar. Le, skratta och nicka när det är möjligt och visa en positiv attityd till personen du pratar med. Var levande och öppen med din kropp.
10. Träning ger färdighet
Ingenting kommer av sig själv, allt kräver träning. Oavsett hur mycket du läser om hur man blir roligare att prata med, så behövs träning.
Du kommer att ha obekväma konversationer, tappa intresse och misslyckas ibland. Det är naturligt och normalt, det händer alla.
Faktum är att det är bra att misslyckas ibland. Du kan dra lärdom av alla erfarenheter, även de som är mindre bra. Du får mer insikt i hur man för en konversation; vad du bör och inte bör göra.
Fortsätt småprata, kallprata och utveckla konversationer. Ju mer du gör det, desto bättre kommer du att bli.