Bästa stektermometern 2024: Komplett guide
En stektermometer är ett måste om du ska lyckas riktigt bra med kycklingen, köttet, fisken eller chokladen. Vi har listat årets bästa stektermometrar – inom varje prisklass.
Vartenda professionellt kök har en stektermometer. Det är en så enkel och billig produkt som gör en så ofantligt stor skillnad när du lagar mat.
Trots det vill många hemmakockar ”höfta”, vilket märks när man väl äter maten.
För att kunna laga mat och steka kött på ett optimalt sätt, så behöver du en bra stektermometer.
I årets bäst i test har vi recenserat de mest prisvärda alternativen. Vi hittade till och med ett par termometrar för 50-100 kronor som presterar otroligt bra.
Bästa stektermometern
Den bästa stektermometern i år är Mingle Sunartis hushållstermometer. Den är inte bara snabb, men ger också väldigt precisa temperaturer. Den är lika enkel att använda som den är att rengöra. Trots att det är en av de billigaste modellerna, så slår den termometrar som kostar mer än det dubbla i pris!
- Bästa stektermometern: Mingle Sunartis hushållstermometer
- Redaktörens val: Thermapen ONE termometer
- Väldigt populär: Eva Solo Cook’N Time
- Bästa budget stektermometer: Exxent stektermometer
Bästa stektermometern: Mingle Sunartis hushållstermometer
- Väldigt precis temperatur
- Perfekt för kött, choklad och kyckling
- Batteri inkluderat
- Visar temperaturen snabbt
- Enkel att använda och rengöra
- Lågt pris
- Displayen är bra, men kan förbättras
Det här är en av årets billigaste stektermometrar, än dock är det också en av de mest populära.
Med all rätt. Det är en otroligt bra stektermometer med en väldigt imponerande precision.
Först och främst är den väldigt liten och nätt. Den visar dessutom temperaturen snabbt.
Men det vi gillar mest är hur precis den är. Mingle skriver att den har en känslighet på 0,1 grader – och vi har ingen anledning att misstro dem. I det här fallet verkar det faktiskt stämma.
Oavsett om du lagar kött, choklad eller kyckling så är det en utomordentligt bra stektermometer. Nålen är 20 cm lång, vilket är en perfekt längd för att passa det mesta.
Den drivers av ett LR44-batteri som också följer med i paketet.
I sin helhet är termometern nästintill perfekt. Det enda vi önskar att de fixar är displayen. Den är bra, men från vissa vinklar kan det vara lite svårt att se vad som står. Med betoning på lite. Det är långt ifrån ett problem.
Stektermometern kostar mellan 150 och 200 kronor – vilket får ses som ett kap. Den presterar bättre och mer precist än vissa kökstermometrar som kostar upp mot 1000 kronor.
Definitivt årets bästa stektermometer!
Redaktörens val: Thermapen ONE termometer
- Otroligt snabb
- Ger exakt temperatur
- Vattentät
- Automatisk avstängning
- Tydlig display som syns från alla vinklar
- Anpassningsbar bakgrundsbelysning
- Exceptionell kvalité
- Lite dyrare än övriga
Det här är en premium-termometer med stor fokus på precision och kvalité.
Just hastigheten och precisionen är vad som utmärker Thermapen One och som gjort den så populär. I England har vi sett att flera ”stjärnkockar” (hur mycket vi än ogillar den titeln) använda just Termapen One.
Inom loppet av ett par sekunder får du reda på temperaturen – och det är dessutom på pricken rätt temperatur.
Displayen är klar och tydlig. Var du än står, och oavsett vinkel, så kan du se vad som står på skärmen. Bakgrundsbelysningen är dessutom automatisk, så den ändrar styrka beroende på hur ljust eller mörkt det är i rummet.
Termometern är vattentät och klassad enligt IP67, så du behöver inte oroa dig för att den ska gå sönder när den rengörs.
En annan fördel med Thermapen är dess räckvidd. Den sträcker sig från -49 grader till 299,9 grader. ETI garanterar en exakthet på plus/minus 0,4 grader.
Man har även utrustat termometern med automatisk avstängning. När den inte används så stänger den av sig själv, vilket hjälper dig att spara på batteri. Batteritiden är i övrigt cirka 2000 timmar.
Det här är helt klart en av våra favoriter i år. Den är lite dyrare än övriga, men om den är inom din budget så blir det svårt att hitta en bättre stektermometer.
Den har allt; kvalité, snabbhet och precision. För att inte nämna den tydliga displayen, att den är vattentät och kalibreringscertifierad.
Väldigt populär: Eva Solo Cook’N Time
- Förinställda program för kött
- Stor och tydlig display
- Kan användas som klocka & timer
- Snygg design
- Väldigt användarvänlig
- Batterier följer inte med
Under alla år som vi recenserat stektermometrar, så är Eva Solos Cook’N Time den mest användarvänliga.
Displayen är stor och tydlig. Den har även en timer och när det är klart så hörs en signal.
För att göra den ännu lättare att använda, så finns det förinställda program du kan använda när du lagar exempelvis kött. Du kan välja mellan ”well done”, ”medium” och ”rare”. Hur smidigt som helst!
Men Cook’N Time fungerar inte bara som termometer, utan kan även användas som en timer och klocka. Vi uppskattar att kunna ha den lilla manicken stående på köksbänken för att visa tiden, eller som timer när vi kokar ägg.
Överlag är vi helnöjda med den här stektermometern. Det enda negativa är att det inte följer med några batteriet.
Du behöver 4 stycken AAA-batterier för att använda termometern. Eva Solo får minuspoäng för att de inte inkluderade dessa! Även om vi kan köpa batterierna i vilken kiosk och butik som helst, så vill vi att den ska fungera direkt ur förpackningen.
Överlag gillar vi den här kökstermometern starkt. Tydligheten, användarvänligheten och det faktum att den kan användas både som klocka och timer är riktigt bra!
Bästa budget stektermometer: Exxent stektermometer
- Liten och enkel
- Kan användas i ugnen
- Tar upp minimalt med utrymme
- Lätt att använda
- Kostar väldigt lite
Ibland behöver man inte allra extrafunktioner, sladdar, bluetooth och appar.
För många av oss räcker det bara med en helt vanlig stektermometer för att få jobbet gjort.
Exxent är en liten och tydlig för endast 50 kronor. Trots det kan den göra något som många stektermometrar som kostar upp mot tusenlappen inte kan göra – användas i ugnen.
Termometern är lätt att använda, tydlig och känns pålitlig. Det är bara att sätta den i köttet, kycklingen eller fisken och läsa av temperaturen.
Svårare än så behöver det egentligen inte vara.
Termometern är tillverkad av rostfritt stål och har en diameter på strax över 5 diameter. Den tar med andra ord upp minimalt med plats.
Den är billig, effektiv och enkel. Helt klart en tillgång till köket och snäll mot plånboken.
Vilken är den bästa stektermometern för dig
Att köpa en stektermometer må låta enkelt, men det finns ett par saker att ha i åtanke.
Allra viktigast är att termometern har en bra räckvidd och precision. Vilket brukar vara ett problem med de allra billigaste modellerna.
Här är allt du behöver tänka på inför köpet.
Stektermometerns precision
Det här är en av de viktigaste aspekterna när du köper en stektermometer. Du vill att den ska vara så precis som möjligt.
Precisionen på termometern definieras som hur pricksäker den är på att visa rätt temperatur.
De flesta bra stektermometrarna har en exakthet inom 10-16 °C. Du vill att termometern ska vara så exakt som möjligt.
Vissa köttermometrar marknadsförs med en känslighet på 0,1 grader. Medan det kan vara korrekt, så är det omöjligt att veta utan att ha testat stektermometern. Därför är det extremt viktigt att läsa recensioner och omdömen först.
Termometerns räckvidd
Stektermometerns räckvidd är framförallt viktig om du lagar stora råvaror och under en lång tid.
All mat lagas inte i samma temperatur. Därför är det viktigt att du tänker igenom vilken typ av mat du planerar att laga.
Om du använder en stektermometer i en högre temperatur än vad den klarar av, så kan det påverka rapporteringen – men också förstöra termometern.
Anledningen till varför vissa stektermometrar har en kortare räckvidd, är för att dessa tenderar att kunna leverera mer exakta temperaturer och snabbare svarstid. Nackdelen är att du inte kan använda dem till alla typer av livsmedel.
Nålens storlek
Du vill ha en kökstermometer vars nål är tillräckligt lång för att nå den tjockaste delen av det du lagar.
Om vi tar en stor köttbit som exempel, så är temperaturen i köttet inte densamma på ytan som på insidan. Därför bör du ha en nål som kan komma in till de tjockare delarna.
Men det är inte bara längden som är viktig, utan även tjockleken. Nålen ska vara tillräckligt tunn för att inte skada köttet.
För små livsmedel, som fisk och kycklingbröst, är en kort och liten stektermometer allt du behöver. Men för större råvaror, så som kött och hela kycklingar – då vill du ha en lång nål.
Analog eller digital stektermometer
Analoga stektermometrar är, generellt sett, billigare. Nackdelen är att de är långsammare och kan vara svårare att läsa av.
En analog termometer fungerar bra när du gör långkok.
Men när du ska laga kött i 20-60 minuter, då är en digital stektermometer att föredra. De är mer responsiva och har oftast en tydligare display. Snabba förändringar i temperaturen kan vara avgörande, så du vill ha en snabb och tydlig termometer.
Användarvänlighet
Det finns inget värre än att behöva peta på grilltermometern och böja huvudet för att kunna se vad temperaturen är. Det tar upp onödigt med tid och risken finns att du ser fel.
Vi rekommenderar därför att du köper en stektermometer som klart och tydligt visar temperaturen. Du ska kunna titta på den och direkt kunna se vad temperaturen är.
Batteriets livslängd
En del grilltermometrar låter dig ladda upp batterierna när de är slut, med andra kräver utbyte. Att kunna ladda batterierna är helt klart det mest ekonomiska och smidiga valet.
Många tillverkare har även börjat skriva ut hur många timmar batterierna håller innan det är dags för byte. Flera termometrar vi tittat på har haft en livslängd på runt 3000 timmar.
Vad kostar en stektermometer
En stektermometer kan kosta allt från 100 kronor till 1200 kronor. Digitala termometrar brukar vara dyrare än analoga.
Ju mer du betalar för termometern, desto fler funktioner brukar den ha. Exempelvis finns det stektermometrar som kan kopplas ihop med appar i din smartphone.
Priset kan vara en indikation på kvalitén. Men det betyder inte nödvändigtvis att billigt är dåligt och dyrt är bra. Det går fortfarande att hitta bra stektermometrar för runt 200-300 kronor.
Hur man använder en stektermometer
Stick in termometern in i köttbiten så att hela mätsensorn och nålen är i köttet.
Det är viktigt att nålen inte vidrör några ben, då det kan resultera i fel temperatur. Ben leder nämligen värme bättre än kött.
När du tar bort köttet från värmen så kommer du se att temperaturen går upp. Det är fullt normalt, eftersom värmen fortfarande finns kvar i köttbiten. Oftast handlar det om 2-4 grader.
Om du vill att köttet ska nå en temperatur på 72 grader, bör du därför ta bort köttet från värmekällan när den uppnått 69-70 grader.
Det kan vara rekommenderat att göra två stick i köttet från två olika platser. Genom att mäta temperaturen på olika ställen kan du försäkra dig om att temperaturen är genomgående korrekt.
Efter användning är det viktigt att du rengör termometern noggrant och på rätt sätt.
Kan man ha en stektermometer i ugnen
Det finns stektermometrar som du lämnar kvar i maten och som kan användas i ugnen. Men det finns också termometrar som endast används för att stopp i köttet och sedan tas ut när du fått temperaturen.
Om du planerar att använda kökstermometern i ugnen är det viktigt att du läser produktbeskrivningen eller manualen för att se om det går. Långt ifrån alla termometrar kan stå i ugnen.
Kan en stektermometer visa fel
En stektermometer kan visa fel temperatur. Om den är trasig så finns en risk för att den visar fel temperatur och att maten blir bränd eller inte genomstekt.
Men även en termometer som inte är trasig kan visa fel temperatur. Det viktiga är hur fel den visar. Ett par grader fel kan vara normalt och kommer inte påverka maten nämnvärt.
Du kan testa stektermometern för att se om den visar rätt temperatur. Med förutsättningen att termometern klarar av den räckvidden och att inget i manualen motstrider testet.
Testa om stektermometern visar korrekt
Du bör regelbundet kolla så att din stektermometer är korrekt. Det kan göras med hjälp av ett enkelt test.
1. Fyll ett högt glas med is och kallvatten.
2. Placera termometernålen i glaset och låt den ligga där i 30 sekunder. Nålen ska inte vidröra botten eller sidorna av glaset, så du kan behöva hålla i termometern under hela testet.
Om termometern visar 0 grader, så är den korrekt och kan användas.