Gravidkudde eller amningskudde: Så väljer du rätt

Gravid-kvinna-sitter-ner

Gravidkuddar och amningskuddar är två riktigt bra produkter för både mamma och barn. De är väldigt lika – men ändå olika. Vi har gått igenom skillnaderna, så att du kan välja den rätta för dig.


Man hör på namnen vad amnings- och gravidkuddar är designade för. Men faktum är att du många gånger kan använda dem till mer än vad namnet indikerar.

Vad är en amningskudde

Kudde-för-amning

Att amma är en vacker sak, men det kan vara väldigt obekvämt. För att inte säga påfrestande för kroppen. Främst dina axlar, nacke, rygg och armar.

När vi ammar så sitter vi ofta i onaturliga och obekväma positioner som efter en tid kan skada kroppen.

Amningskudden är designad för att både göra det bekvämt för dig och din bebis.

En bra amningskudde höjer upp barnet mot ditt bröst, så att du slipper böja dig fram lika mycket. Det blir också extra mjukt och skönt för bebisen att ligga på en kudde.

När vi tidigare under året testade olika amningskuddar så fann vi att många kuddar är för låga – framförallt för längre mammor. Det innebär att man anstränger nacken och böjer sig i en onaturlig position.

Läs mer i vårt bäst i test av amningskuddar för att se vilka kuddar som är mest prisvärda och som fungerar för vilken kroppstyp.

En vanlig kudde är inte lika upphöjd och är sällan tillverkad av material som är bra för bebisen känsliga hud. Men de är framförallt inte säkra, då en vanlig kudde är instabil.

Amningskuddar har ofta en C-form som du drar runt din midja och höft. Det gör att kudden sitter fast och säkert, samtidigt som den sitter tajt mot din mage. Det gör att barnet kommer nära dig.

Vad är en gravidkudde

Kudde-för-gravida

Att vara gravid tär en hel del på kroppen. Det är inte ovanligt att mammor får ont i höfter, ben, axlar, nacke och, framförallt, bäckenet.

Gravidkuddar är avlånga och väldigt formbara. Det gör att du kan luta dig mot och ligga på kudden för att avlasta kroppen.

Eftersom gravidkuddar är så formbara, så kan du anpassa kudden utefter den kroppsdel som du vill avlasta.

Om en kvinna har ont i kroppen vid graviditeten, så kan en gravidkudde göra en enorm skillnad.

Här hittar du den bästa gravidkudden för i år.

Ska jag köpa en gravidkudde eller amningskudde

Det finns många olika modeller av amnings- och gravidkuddar. Vissa av dem går att använda både för avlastning vid graviditet och amning.

Allt handlar om formen på kudden och hur stor den är.

Det finns amningskuddar som är väldigt bra för amning, men är lite för små för att avlasta kroppen vid graviditet.

Vi brukar ofta rekommendera Bbhugme gravid- och amningskudde. Precis som namnet avslöjar så är det en 2-i-1-kudde.

Kudden är avlång och på ändarna har den två band som du kan knyta runt midjan vid amning. När du inte ammar kan du lossa på banden och använda den som en gravidkudde.

Med hjälp av silikonringarna vid varje ände, så kan du enkelt justera hur mjuk eller hård kudden ska vara. Det gör att du kan anpassa den perfekt utefter dina behov och kroppsform.

Det är viktigt att testa sig fram

Eftersom vi alla har olika kroppstyper och behov, så rekommenderar vi att du testar kudden innan du köper den.

Gravidkuddar tenderar att vara enklare att köpa, då de oftast är större och avlånga.

Men amningskuddar kan vara lite klurigare, eftersom de ska användas runt midjan. En för liten amningskudde kan innebära en risk för att barnet glider av, eller att kudden inte sitter säkert runt midjan.

Därför är det viktigt att, om möjligt, testa amningskudden innan du köper den. Det går förvisso att skicka tillbaka produkter inom 14 dagar, men för att slippa göra det bör du ta midjemått och jämföra med kudden innan köpet.

Läs också