|

Bärsjal Bäst i test 2023: Komplett guide

Mamma-barn-bärsjal

Vi har listat årets bästa bärsjal inom varje kategori och prisklass, så att du snabbt och enkelt kan hitta den som passar dina behov.


Många bärsjalar ser likadana ut, men det är kvalitén på tyget som är den avgörande faktorn.

Under vårt bäst i test har kunnat konstatera att många bärsjalar ser likadana ut och säljs till samma pris – men de är som natt och dag.

Kvalitetsskillnaderna är enorma!

För att du ska undgå alla fallgropar när du köper en bärsjal, så har vi listat och recenserat de bästa bärsjalarna för i år.

Bästa bärsjalen

Den bästa bärsjalen i år är Aldoria Bambu soft. Materialt otroligt mjukt och skönt, samtidigt som det är designad för att motverka överhettning. Vilket gör den perfekt under sommaren. Sjalen är också allergivänlig och helt fri från kemikalier. Den ger ett bra stöd för bebisens huvud och rygg. En bonus är att det följer med en manual med instruktioner för hur du knyter bärsjalen på bästa sätt.


Bästa bärsjalen: Aldoria Bambu soft bärsjal

Bästa-bärsjalen-Aldoria-Bambu-soft

Aldoria Bambu är otroligt mjuk och skön för bebisen, samtidigt som den förhindrar att överflödig värme stannar kvar i sjalen.

Materialet på utsidan av bärsjalen är nämligen ribbad, vilket motverkar att insidan blir överhettad.

På insidan är materialet lent och mjuk för att det ska vara så bekvämt och skönt för din bebis som möjligt.

Tyget är helt gjort av bambutrikå, vilket är ett naturligt material som är allergivänligt, anti-bakteriellt och fritt från kemikalier.

Bärsjalen ger ett bra stöd till både kroppen och huvudet. Du kan använda den från nyfödd bebis upp till 12 månaders ålder.

Det vi gillar mest är hur mjukt och elastiskt tyget är. Det är verkligen superskönt, både för bebisen såväl som för oss föräldrar.

Tyget är också tunt, så barnet blir inte för varmt under sommarens varma månader.

Aldoria får också bonuspoäng för att de skickar med en manual med instruktioner för hur du kan knyta bärsjalen. Det uppskattas enormt!

Helt klart en av de bästa bärsjalarna idag!


Redaktörens val: Ergobaby Aura bärsjal

Ergobaby-Aura-blå-bärsjal

Något vi verkligen gillar med Ergobabys Aura är hur smidig den är att använda. Tack vare kantstyrningen så är den superlätt att knyta.

Själva materialet är riktigt mjukt och skönt. Det är elastiskt, men inte för elastiskt. Barnet sitter tryggt och säkert i bärsjalen. Även vid längre promenader.

Bärsjalen känns bekväm även för oss föräldrar. Mycket tack vare att tyget är så lätt. Bärsjalen väger ungefär 400 gram, vilket är nästan 500 gram mindre än tidigare Ergobaby bärsjalar.

Eftersom materialet är så tunt, så passar den perfekt under sommaren. Men trots det tunna materialet, så är kvalitén utmärkt och ger gott om stöd.

Aura är enkel att knyta, men tyget är 5 meter långt – så det kan kännas lite svårt för nybörjare i början. Det gäller att hitta rätt teknik för att inte få en massa överflödigt tyg runt midjan.

Men det går snabbt, även för nybörjare, att få in rätt teknik.

Fördelen med det långa tyget är att du kan använda flera olika tekniker, samt att du kan använda bärsjalen länge. Den klarar av upp mot 13 kg, vilket är ungefär 3 års ålder.

Nackdelen med Aura är att den inte passar bra nyfödda bebisar. Minimumvikten är 3.6 kg.

Ergobaby Aura är helt klart en av årets bästa bärsjalar. Kvalitén på materialet är exceptionellt bra! Vi gillar att den kan användas så länge, vilket gör den till en bra investering.


Bästa premium bärsjal: Babylonia Tricot-slen bärsjal

Bästa-premium-bärsjal-Babylonia-Tricot-Slen

Det första som slår oss är hur fantastiskt skönt det här materialet är. Den är helt gjord i ekologisk och GOTS-certifierad bomull.

Att knyta den här bärsjalen är väldigt enkelt. Faktum är att det är supersmidigt. Det följer dessutom med en manual som visar hur man ska knyta på bästa sätt.

Tyget är 5,5 meter långt och klarar barn upp till 3 år eller 15 kg. Det står att den fungerar för nyfödda, vilket den definitivt gör – men det känns som att det är lite för mycket tyg för ett så litet barn.

Sjalen är elastisk utan att vara för elastisk, den ger ett bra stöd till barnet. Det avlastar också oss föräldrar väldigt bra.

Babylonias Tricot-slen är lite dyrare än övriga, men bara med 100-200 kronor. Det är helt klart värt det.

Kvalitén på tyget är fantastiskt bra och kan bära även äldre barn utan problem. Så det är helt klart vår ”go-to”-bärsjal när vi vill ha en sjal som barnet kan växa i.

Det här är utan tvekan den bästa bärsjalen på marknaden idag, om man bortser från prisskillnader. Ett självklart köp!


Mycket prisvärd: Kuori Bärsjal

Kuori-grå-bärsjal

Kuoris bärsjal är en av de billigaste, men utan att kompensera med kvaliteten på tyget.

Bärsjalen är gjord av 95% bomull och 5% spandex. Det går att tvätta den i 30 grader.

Den är supersmidig att använda och ser jättefin ut. Helt klart en av de snyggaste och modeinriktade bärsjalarna just nu.

Sjalen kan användas av nyfödda barn och upp till 10 kilo. Så räkna med att den går att använda tills ditt barn är runt 6 till 12 månader.

Längden på bärsjalen är 5,3 meter – vilket gör att det finns gott om material för att använda olika knyttekniker.

Materialet känns väldigt mjukt och bekvämt. Helt klart en sjal som barnet kan känna sig lugn och harmonisk i.

Det följer även med en liten påse som du kan förvara sjalen i, vilket är mycket smidigt när ni ska ut och resa. Men även för enkel förvaring när bärsjalen inte används, då vet du hela tiden var den är någonstans.

Vi är mycket nöjda med den här bärsjalen. Att den kostar ett par hundralappar färre än många andra, är en välkommen bonus!

Den är perfekt för dig som är på en tajt budget, men fortfarande vill ha barnsaker av hög kvalité. Helt klart en av årets favoriter!


Vilken bärsjal ska man välja

Mamma-och-bebis-i-bärsjal

Bärsjalar är enkla och smidiga i funktion, men det finns en del saker att tänka på när du köper en bärsjal. Både vad gäller materialet och längd – men också säkerhet.

I den här guiden hjälper vi dig att välja den bästa bärsjalen för dig och visar hur barnet ska sitta i bärsjalen.

Vad kostar en bärsjal

En bärsjal kostar i regel mellan 300 och 600 kronor, beroende på material, längd och märke.

Priset är en av fördelarna med bärsjalar, i jämförelse med bärselar – som kan kosta nästan det dubbla i pris.

Det går att hitta bra bärsjalar för 300-400 kronor. Men om du vill komma ännu billigare undan så är det fullt möjligt att sy sin egen bärsjal.

Om du ska sy din egen bärsjal, kom ihåg att tyget ska vara stadigt men ändå lite elastiskt.

Det är givetvis lite svårare att sy sin egna bärsjal än att köpa en färdig, men du kan spara in ett par hundralappar.

Hur lång ska en bärsjal vara

Hur lång bärsjalen ska vara beror främst på hur du föredrar att bära barnet och din kroppsform.

Längre kvinnor med stor byst behöver en längre bärsjal än kortare mammor.

I regel brukar bärsjalar vara mellan 4,5 och 5 meter långa. Dessa längder räcker för de flesta kroppstyper och sätt att knyta.

När man pratar om bärsjalars storlekar så brukar man kalla dem ”storlek 1” och ”storlek 2”, istället för längden i meter.

Så här brukar tabellen se ut:

  • Storlek 1 – 2,2 meter
  • Storlek 2 – 2,6 meter
  • Storlek 3 – 3,2 meter
  • Storlek 4 – 3,6 meter
  • Storlek 5 – 4,2 meter
  • Storlek 6 – 4,6 meter
  • Storlek 7 – 5,2 meter
  • Storlek 8 – 5,6 meter

Storlekarna kan variera en aning, exempelvis kan storlek 1 vara allt från 2 till 2,5 meter.

Bärsjalens material

En viktig del är givetvis mönstret och färgerna på bärsjalen.

Men materialet påverkar också hur varm eller bärsjalen är, samt hur enkel den är att knyta.

Det finns tjocka bomullssjalar som passar perfekt på vintern när det är lite kyligare hemma. Samtidigt finns det material och babysjalar som är gjorda för varma somrar.

Utöver bomull, brukar bärsjalar gjorda av viskos, New-life (polyester) och ekologisk bomull.

Vi föredrar att alltid ha två typer av bärsjalar hemma, en för sommaren och en för vinterhalvåret. Då undviker du att barnet blir antingen för kallt eller för varmt i bärsjalen.

Olika typer av bärsjalar

Barn-sitter-i-bärsjal

Det finns olika typer av bärsjalar med sina respektive fördelar och nackdelar.

De allra vanligaste är trikåsjalar, vävda sjalar, ringsjalar och Mei Tai.

Trikåsjal

Trikåsjalen är den typ av bärsjal man brukar använda för nyfödda barn.

De är väldigt mjuka och bekväma för bebisens känsliga hud. Du behöver heller inte vara en expert på att knyta trikåsjalar, då de är väldigt enkla och förlåtande.

Det är smidigt att ta in och ut bebisen ur en trikåsjal.

Trikåskalens svaghet är att när bebisen börjar bli större, så tenderar materialet att inte blir lika stabilt och avlastande.

Den är bra för nyfödda barn, men när bebisen blivit större så kan du behöva gå över till en vävd bärsjal istället.

Vävd bärsjal

Vävda bärsjalar är stabilare än trikåsjalar, men inte lika elastiska. De passar därför bättre till lite äldre barn.

Eftersom materialet är lite hårdare, så fördelas vikten bättre utmed hela bärsjalen – istället för en koncentrerad punkt, som i en trikåsjal.

Vävda bärsjalar kan också knytas runt magen, höften och ryggen. Med förutsättningen att du har en tillräckligt lång bärsjal.

Du kan använda en vävd bärsjal för spädbarn. Men det är vanligast att man börjar med en trikåsjal, för att sedan gå över till en vävd bärsjal.

Ringsjal

Ringsjalar är lite enklare att använda, eftersom man fäster sjalen över axeln – med hjälp av ringarna.

Fördelen är att ringsjalar inte behöver knytas upp och knytas om för att ta in eller ut barnet.

Ringsjalen är perfekt för att använda på höften, så att bebisen får stöd vid rumpan och ryggen. Det gör det mycket enkelt att amma i en ringsjal.

Mei tai

Mei tai är en hybrid mellan en bärsjal och en bärsele.

Mei tai har ett ryggsäte, likt en bärsele, men istället för knäppremmar så knyts mei tai ihop som en sjal. De flesta modeller har fyra sjaländar som du kan knyta runt axlarna och midjan.

De är väldigt enkla att använda och de är, till skillnad från vanliga bärsjalar, vadderade för att göra det mer bekvämt.

Om du vill veta mer om bärselar, kan du läsa vårt bärsele bäst i test för att se vilka modeller och funktioner som finns.

När ska man använda bärsjal

Du kan använda en bärsjal även för nyfödda barn, men du måste vara extra försiktig med de allra minsta bebisarna.

Under barnets första månader så är deras nackmuskler och huvudkontroll outvecklade. Det kan innebära en kvävningsrisk om bärsjalen pressar för hårt mot bebisens mun eller näsa.

När barnet ligger i en C-form, så kan det också göra det svårare för barnet att andas.

Det är också viktigt att bärsjalen är av ett mjukt och snällt material för den nyfödda bebisens känsliga hud.

Så länge du följer alla riktlinjer och rekommendationer, så kan du använda en bärsjal för en nyfödd bebis – men se till att du läser på först.

Kan man sitta ner med en bärsjal

Ja, det går att sitta ner med en bärsjal. Med förutsättningen att bebisens ben och fötter inte rör vid din sittyta och att inga kroppsdelar pressas ihop av bärsjalen.

Det viktiga är att bärsjalen ger stöd och inte trycker ihop barnet och hans eller hennes luftvägar.

Det är också viktigt att bärsjalen inte blir för lös när du sätter dig ner.

Många föräldrar tycker däremot inte att det är speciellt skönt att sitta ner med en bärsjal på. Framförallt inte i en upprätt position på en traditionell stol.

Istället kan det vara skönare att sitta i en lite lutande fåtölj.

Varför köpa en bärsjal

Kvinna-har-barn-i-bärsjal

En av de främsta fördelarna med en bärsjal är att du kommer väldigt nära ditt barn, samtidigt som du kan göra annat i hushållet.

Trikåsjalar är mysiga, elastiska och nära-inpå, vilket påminner lite om när bebisen var i mammas mage. Det brukar göra bebisen lugn och harmonisk.

En annan positiv aspekt med bärsjalar är att de anpassar sig utefter din kropp. En bärsele är hårdare och inte lika anpassningsbar.

Det innebär att flera personer kan använda samma bärsjal, eftersom den knyts och formas efter din unika kroppsform.

Bärsjalen är väldigt enkel. Allt du behöver är sjalen. Inga remmar, sitsar, selar eller andra tillbehör är nödvändiga. Det gör det enkelt att ta med bärsjalen på resan eller förvara i byrån.

Hur länge håller en bärsjal

En elastisk trikåsjal kan du använda upp mot 4-6 månaders ålder. Sedan blir barnet för tungt och stabiliteten i bärsjalen blir inte lika bra.

Då kan du gå över till en vävd bärsjal som är lite hårdare och stabilare.

Faktum är att vissa vävda bärsjalar kan användas även för äldre barn, upp mot 3-5 års ålder.

Precis som de flesta andra plagg och tyger, så håller bärsjalar väldigt länge.

Om du har köpt en bra bärsjal, så kommer du inte att sluta använda den för att den blivit utsliten – utan för att barnet växt ur den, eller inte vill bäras längre.

Varför en bärsjal istället för sele

Bärsjalar och bärselar har sina fördelar och nackdelar. I många fall är den enas styrkor den andres svagheter och vice versa.

Bärsjalen är bättre på att anpassas utefter din och bebisens kropp. Det gör dem väldigt ergonomiska och föräldrar med olika kroppstyper kan utan problem använda samma bärsjal.

Barnet kommer också närmre mamma och pappa i en bärsjal än i en bärsele. Vi brukar beskriva bärsjalen som en känguruficka för människor.

En annan fördel är att bärsjalen inte har några tillbehör – allt som behövs är sjalen. En bärsele har många remmar och inställningar som måste sättas fast för att kunna användas.

Men bärsjalen är inte alltid det bästa alternativet. Det finns många människor som föredrar bärselen framför bärsjalen.

Du kan läsa vår artikel där vi i detalj jämför skillnaderna mellan bärsjalar och bärselar.

Är bärsjalar säkra

Mamma-leker-med-bebis

Bärsjalar anses vara säkra, men det innebär inte att de är utan risker.

Den främsta faran med bärsjalar är kvävning. Ditt barn bör aldrig vara böjd så att hakan är mot hennes bröst, eftersom det kan blockera luftvägarna.

Det är också viktigt att bärsjalen inte knyts för hårt, så att bebisens mun och näsa tryck mot ditt bröst. Även det kan orsaka kvävning.

Barnet ska heller inte sitta i en position som inte är lämplig för hans eller hennes ålder. Det kan hämma barnets utveckling och hälsa.

När du bär ditt barn i en bärsjal ska du alltid kunna se bebisens ansikte och ben. Benen ska bilda en M-form, likt en groda.

Det är också viktigt att köpa en bärsjal som har säkerhetstestats och certifierats. Vi rekommenderar att du inte köper begagnade bärsjalar.

En begagnad bärsjal kan vara utdaterad vad gäller tygets säkerhet och de kan ha använts så mycket att de blivit utslitna och därmed mindre stabila. Köp därför en ny bärsjal istället för en begagnad.

Om du är osäker på om barnet sitter korrekt i bärsjalen, så kan du visa er barnmorska hur barnet sitter för att se om positionen är korrekt.

Säkerhetstips för bärsjalar

Om bärsjalen inte används på rätt sätt, så finns det en kvävningsrisk. Små bebisar kan inte röra sig när de ligger i en felaktig eller farlig position, kolla därför regelbundet så att barnet är ok.

Tips när du använder en bärsjal:

Bärsjalen ska vara tajt. Barnet ska vara upprätt och ha stöd för huvudet. Löst tyg kan göra att barnet glider ner, vilket kan begränsa bebisens andning.

Men kom ihåg att bärsjalen inte får vara för tajt, då även det kan begränsa barnets andningsförmåga.

Ha alltid tillsyn. Du ska alltid kunna se ditt barns ansikte när du tittar ner. Se till att bebisens ansikte, näsa och mun aldrig blockeras av din kropp eller bärsjalens tyg.

Nära nog att pussa. Barnets huvud ska alltid vara så nära din haka, att du kan böja ditt huvud för att kyssa bebisens huvud.

Håll hakan borta från bröstet. Barnets haka ska alltid vara uppåt och inte intill sin kropp. Bebisen ska aldrig vara böjd på ett sätt som trycker hakan mot hans eller hennes bröst. Det kan påverka barnets andningsförmåga. Titta hela tiden så att barnet sitter korrekt.

Stöd för ryggen. Barnets rygg ska alltid vara i en naturlig position med stöd från bärsjalen. Bebisens mage och bröst ska hela tiden vara mot dig.

Om du behöver böja dig fram, så ska du ge stöd till barnets rygg med ena handen. Kom ihåg att böja benen och inte ryggen när du ska plocka upp något från golvet.

Ta ut ditt barn ur bärsjalen direkt om:

  • Barnet ligger i fosterställning
  • Barnets ansikte, mun eller näsa blockeras eller om hakan trycker mot barnets bröstkorg
  • Barnet gör konstiga ljud eller näsan börjar vissla
  • Barnets hud börjar ändra färg, framförallt om bebisen blir grå eller blå
  • Barnet blir stressat och sprattligt

Kan man ha en nyfödd i bärsjal

Det går att använda bärsjalar med nyfödda barn. Du bör inte använda en bärsjal om barnet är fött för tidigt, då de löper större risk att kvävas.

Spädbarn har outvecklade nackmuskler och huvudkontroll, så du måste vara extra försiktig när du använder en bärsjal. Se till att barnet alltid har tillräckligt med stöd och sitter i en korrekt position.

Eftersom nyfödda barns hud är känsligare än äldre barns, så är det viktigt att materialet är mjukt och skönt för bebisen.

Vanligtvis brukar man använda en trikåsjal för nyfödda bebisar, för att sedan använda en vävd bärsjal när barnet blivit större och äldre.

Läs också