| |

Bästa Multivitamin 2023: Komplett guide

När du köper en multivitamin är det viktigt att du väljer en som passar din livsstil och person. Vi har gått igenom årets bästa multivitaminer för att hjälpa dig att hitta rätt.


Beroende på om du är man, kvinna, ung, äldre, tränar eller är vegan – så finns det specifika multivitaminer som passar dig bättre än andra.

Våra experter har granskat varje multivitamin med förstoringsglas, för att se vilka som ger mest för pengarna.

Bästa multivitaminen

Den bästa multivitaminen idag är Healthwell Multivitaminer. Det är ett komplett vitamintillskott som innehåller alla de vitaminer du behöver, plus en hel del mineraler. Man har även lagt i kokosolja för att förbättra upptaget av all näring. Definitivt en bäst i test-vinnare!


Bäst i test: Healthwell Multivitaminer

Bästa-multivitaminen-Healthwell

Antal vitaminer: 13 st – Pris per kapsel: 1,87 kr

Healthwells multivitamin är ett komplett tillskott av vitaminer, då det innehåller alla 13 essentiella vitaminer.

Vi gillar att det räcker med en kapsel om dagen för att få i sig allt. Andra burkar kräver att man tar 2-3 kapslar eller tabletter per dag. Vi föredrar att bara ta en kapsel med frukosten och få det överstökat.

Kapslarna är medelstora – men är enkla att svälja. Även för oss som får panik av bara tanken att svälja en stor kapsel eller tablett.

Man har också lagt i koksolja för att vitaminerna ska tas upp bättre av kroppen. Varje kapsel innehåller även spirulina, citrus, té- och nyponextrakt.

En riktigt bra multivitamin sprängfylld med nyttigheter. Helt klart en av våra favoriter för i år!


Bästa multivitamin för kvinnor: Core Female Vitamins

Bästa-multivitamin-för-kvinnor

Antal vitaminer: 13 st – Pris per kapsel: 1,1 kr

Den här burken är designad för att passa kvinnors behov, både vad gäller vitaminer och mineraler.

Man har även lagt i extra mycket järn i kapslarna, då det inte är ovanligt att kvinnor lider av järnbrist.

Två saker vi gillar extra mycket är att varje kapsel innehåller 25 µg Vitamin D. Vilket är väldigt viktigt för oss som bor i Sverige, där vi inte får så mycket solljus och därmed inte så mycket D-vitamin.

Den andra saken vi uppskattar är att man också lagt i probiotika för bättre matsmältning och en allmänt hälsosam tarm.

I vår research har vi hittat flera kvinnor som menar på att de sover bättre, har mer energi under dagen och att både hår och naglar förbättrats.

Det enda vi inte gillar med den här burken är att du bör (men behöver inte) ta två kapslar per dag. Vi föredrar en kapsel på morgonen och sedan ha det avklarat. Men två kapslar är inte hela världen.

Starkt rekommenderad för alla kvinnor, oavsett om man lever ett fysiskt aktivt liv eller ej. Det här är vitaminer, mineraler och näringsämnen som gör förändring!


Bästa multivitamin för män: Core Vitamins Man

Bästa-multivitamin-för-män

Antal vitaminer: 13 st – Pris per kapsel: 1,1 kr

Den här burken är speciellt framtagen för män och då framförallt de som är fysiskt aktiva.

Det är ett komplett vitamintillskott som innehåller alla 13 vitaminer som du behöver. Du hittar även 8 olika mineraler i varje kapsel, från magnesium och zink, till selen och jod.

Just magnesium finns det mycket av, vilket är bra för både din sömn och dina muskler.

Man har också fyllt kapslarna med olika ört-, grönsaks- och fruktextrakter för en mängd olika hälsofördelar. För att nämna några så finns det broccoli, blåblär, äpple och grönt te.

Probiotika från 5 olika stammar finns också i burken, vilket främjar tarmhälsa och förbättrar matsmältningen.

Definitivt en bra produkt för oss män som vill förbättra hälsan. Att gå från att inte ta vitamintillskott till att ta de här kapslarna är som dag och natt.

Det negativa är att man rekommenderas ta två kapslar om dagen. Vi föredrar en, även om de är lite större då. Men två kapslar kan vi leva med, med tanke på hur enkelt det är och vilka fördelar du potentiellt kan få.

Båda tummarna upp!


Bästa multivitamin för träning: Core Vitamins

Bästa-multivitamin-för-träning

Antal vitaminer: 13 st – Pris per kapsel: 1,3 kr

Av alla multivitaminer vi tittat på så är det här den med flest positiva recensioner. Flera personer vittnar om att de känner sig piggare och mer energiska under dagen.

När du tränar så gör du av med extra mycket vitaminer och mineraler. Eftersom Core Vitamins riktar sig till fysiskt aktiva, så har man proppat den full med näringsämnen – så att du inte ska få slut på all näring under träningspasset.

Varje kapsel ger dig även lagom mycket magnesium (100 mg), vilket är extra bra för oss som tränar hårt. Det gör att du känner dig energisk på dagen och harmonisk och avslappnad på kvällen.

Man har även lagt i rikligt med C-vitamin, som fungerar som en antioxidant i kroppen. Det är också viktigt då det hjälper till att bidra med ett bra immunsystem när du tränar.

Kapslarna är ganska små och väldigt lätta att svälja.

Till skillnad från de andra burkarna i Core-sortimentet, så behöver du endast ta en kapsel om dagen.

Definitivt en bra burk för dig som styrketränar eller löptränar!


Bästa multivitamin för veganer: Multivitamin vegan

Bästa-multivitamin-för-veganer

Antal vitaminer: 13 st – Pris per kapsel: 2,2 kr

Ett komplett vitamintillskott gjord för dig som är vegan. Den är sprängfylld med nyttiga vitaminer och olika mineraler.

Som vegan eller vegetarian kan det vara extra viktigt att använda ett kosttillskott för att få i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler.

Den här burken från Healthwell är perfekt ändamålet!

Varje kapsel ger dig alla 13 essentiella vitaminer, samt kokosolja för bättre upptagningsförmåga. Det finns även annat nyttigt som betakaroten och massvis av mineraler. Allt från magnesium, till zink, jod, koppar och allt däremellan.

När vi läser innehållsförteckningen ser vi också att det finns piperin, vilket är det aktiva ämnet i svartpeppar. Det är ett känd och välanvänt ämne för att förbättra upptagningsförmågan av näring. Kombinera det med kokosoljan och du har en fantastiskt bra multivitamin.

Hälsokost för veganer brukar i regel vara mycket dyrare än övriga produkter. Den här burken kostar lite, lite mer – men det här med en hårsmån. Det får Healthwell bonuspoäng för!

Om du är vegan så är det här ett självklart val!


Unik multivitamin: Mivitotal Kapsel

Mivitotal-multivitamin

Antal vitaminer: 12 st – Pris per kapsel: 2 kr

De flesta hälsokostbutiker har den här burken och redan för 10-15 år sedan kunde man se den stå hemma hos folk.

En oändligt populär multivitamin, även om den hamnar lite i skymundan för konkurrenterna på senare år.

Det är en unik multivitamin som har en del saker som de flesta andra multivitaminer inte har, men saknar också vissa saker.

Först och främst innehåller den inte alla vitaminer. Istället för 13 vitaminer så innehåller den 11. Den har betakaroten som innehåller en hel del vitamin A – och räknar på så sätt har den 12 vitaminer.

Det intressanta är att burken också innehåller 42 mg vassleprotein, vilket är ovanligt för multivitaminer idag. Protein är alltid bra att få i sig lite extra av, så det är till Mivitotals fördel.

Sammanlagt har varje kapsel hela 100 näringsämnen! Så även om den inte innehåller exakt alla vitaminer i ren form, så är det definitivt en av de mest kompletta multivitaminerna.

Den är rik på allt från zink, till PABA, mangan, betakaroten, krom, selen och jod. Det går till och med att hitta 8.5 mg psyllium (fiber) som är bra för magen.

Det här är klassisk hälsokost, som inte överdriver volymerna av vitaminer och mineraler som många multivitaminer gör idag.


Vilka vitaminer är bäst

Flera-multivitaminer

Det finns 13 essentiella vitaminer som din kropp behöver; vitamin A, C, D, E, K och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, biotin, folatsyra, B6 och B12).

De alla har olika funktioner i kroppen, från att assistera ditt immunförsvar till att ge kroppen energi.

Man har kunnat se att vitaminbrist ofta är sammankopplat med kroniska sjukdomar.

Det är viktigt att du har en balanserad och varierad kosthållning, så att du får i dig alla nödvändiga vitaminer. Även när man äter bra kan det hända att man lider brist på en eller flera vitaminer.

Multivitaminer är därför bra, då du tidigt på morgonen kan se till så att kroppen får precis det den behöver. Det kan potentiellt förebygga stress och dålig sömnkvalité.

Kort sagt, behöver du få i dig alla dessa vitaminer för att kroppen ska fungera optimalt.

Vid vissa tillfällen kan du behöva mer av det ena eller det andra, exempelvis vid graviditet, när du tränar mycket eller om du inte får tillräckligt med solljus. Mer om det här nedanför.

Pluspoäng för det låga priset!

Vilka vitaminer är bäst för kvinnor

Att äta en varierad och hälsosam kost är viktigt oavsett om du är kvinna, man, ung eller gammal. Du behöver alla typer av vitaminer och mineraler.

Det finns däremot ett par vitaminer och mineraler som är extra viktiga för kvinnor:

 • Vitamin B9 (Folsyra)
 • Vitamin B12
 • Vitamin D
 • Järn
 • Kalcium

Det går att få i sig dessa vitaminer och mineraler genom multivitaminer – men även enskilda kosttillskott.

Du bör alltid rådfråga läkare innan du börjar använda ett tillskott av vitaminer och mineraler.

Vilka vitaminer är bäst för gravida

Gravida kvinnor behöver mer av vissa vitaminer och mineraler än andra människor.

Främst behöver man:

 • Folsyra
 • Järn
 • Kalcium
 • Vitamin D
 • Kolin
 • Omega-3
 • B-vitaminer
 • Vitamin C

Om du är gravid, eller planerar att bli gravid, bör du inte använda kosttillskott utan övervakning av läkare.

Det är viktigt att din doktor tar tester för att se exakt vilka vitaminer och mineraler som du behöver mer eller mindre av. Rådfråga alltid läkare innan du tar ett tillskott, om du är gravid.

Vilka vitaminer är bäst för män

Som vi skrev tidigare, så behöver du få i dig alla vitaminer och mineraler för att kroppen ska kunna fungera optimalt.

Det finns ett par vitaminer och mineraler som är extra viktiga för män.

Om inte en läkare har instruerat dig om annat, bör du undvika kosttillskott som innehåller stora mängder järn. Majoriteten av alla män får i sig tillräckligt med järn genom maten och behöver därför inte använda kosttillskott för den mineralen.

Multivitaminer gjorda för män innehåller därför ytterst lite järn. Multivitaminer för kvinnor brukar däremot vara berikade med järn.

Vilka vitaminer ska man ta dagligen

Vitaminer-med-burk

Du behöver fylla kroppen med vitaminer och mineraler på regelbunden basis. För att veta vad du behöver supplementera dagligen, är det viktigt att du har koll på hur din diet och dina värden ser ut.

Det är fördelaktigt att dels genomföra ett test hos läkaren, för att se om du behöver mer av något vitamin. Dels är det viktigt att du analyserar dina matvanor, för att se vilka vitaminer eller mineraler som din kost har mindre av.

När det kommer till vitaminer så finns det inget svar som passar alla människor, eftersom våra livsstilar och kroppar är unika. Därför är det viktigt att undersöka vad du får och inte får i dig tillräckligt av.

Vilka vitaminer är bra att äta under vintern

Under de mörka vintermånaderna finns det ett par vitaminer som kan vara fördelaktiga att ta lite mer av. Framförallt om du bor i Sverige, där det blir extra kallt och mörkt under ena halvan av året.

 • Vitamin D
 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Vitamin B
 • Zink

Just vitamin D är extra viktigt under höst och vinter, då vi får en stor del av vitaminet från solens strålar. När solens timmar blir kortare, förlitar vi oss därför mer på kosten och då främst fisk.

Precis som alltid, är det viktigt att du rådfrågar läkare innan du börjar ta kosttillskott innehållande olika vitaminer och mineraler.

Vilka vitaminer är bra när man tränar

Du har säkert hört att vitaminer spelar en stor roll i flera kroppsliga funktioner. Allt från ögonhälsa till immunförsvaret.

Vissa vitaminer är även viktiga för att muskeltillväxt och kroppens återhämtningsförmåga efter träning.

 • B-vitaminer
 • Vitamin D
 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Järn
 • Kalcium

B-vitaminer är vitala för att släppa ut energi i kroppen, då de assisterar vid matsmältningen av fetter, kolhydrater och proteiner.

Brist på B-vitaminer kan resultera i trötthet och dålig uthållighet när du tränar.

Veganer och vegetarianer är benägna att lida brist på B12, då vitaminet främst finns i animaliska produkter.

Kan man få i sig för mycket vitaminer

Om du äter en balanserad kost, så är risken för att få i sig för mycket vitaminer låg.

Det är först när man börjar konsumera kosttillskott med stora mängder vitaminer och mineraler, som folk löper risk att få i sig för mycket.

För höga doser vitaminer kan resultera i bieffekter som diarré, högt blodtryck, magont, ljuskänslighet och nedsatt immunförsvar.

Framförallt B-vitaminer kan ge dig farliga biverkningar om du konsumerar för stora mängder. Däribland neurologiska symptom, försämrad syn, leverskador och ett försämrat immunförsvar.

Du bör därför alltid vara försiktig när du konsumerar kosttillskott och multivitaminer. Det är rekommenderat att genomföra tester hos läkare innan du börjar använda olika former av tillskott.

Man har också sett att överskott av vitaminer och mineraler kan påverka mediciner och blodresultat. Av den anledningen är det än viktigare att fråga läkare, om du lider av en allvarligare sjukdom eller tar mediciner.

Vad är vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen, utan överskott av vitaminen utsöndras genom urinen. De här vitaminerna används alltså så fort de konsumeras.

Det finns bara små depåer av vattenlösliga vitaminer i kroppen. Därför är det viktigt att få i sig dessa vitaminer regelbundet – om inte dagligen.

Eftersom du inte kan lagra vattenlösliga vitaminer speciellt bra, så kan vitaminbrist infinna sig relativt fort om du inte får i dig tillräckligt.

Vattenlösliga vitaminer:

 • Vitamin B1 (tiamin)
 • Vitamin B2 (riboflavin)
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Vitamin B5 (pantotensyra)
 • Vitamin B6 (pyridoxin)
 • Vitamin B7 (bitoin)
 • Vitamin B9 (folat)
 • Vitamin B12 (kobalamin)
 • Vitamin C

Vad är fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer löser sig i fett. Vitaminerna absorberas av fett som finns i tunntarmen. Den här typen av vitaminer absorberas alltså bäst när du konsumerar dem med fett.

Till skillnad från vattenlösliga vitaminer, så kan fettlösliga vitaminer lagras i levern och vävnad. Kroppen har alltså ett lager av vitaminer att ta från, om du inte skulle få i dig tillräckligt genom kosten.

Om du äter en balanserad kost är det svårt att överkonsumera fettlösliga vitaminer, så till den grad att de blir giftiga. Överdosering av vitaminer sker främst när folk överdriver konsumtionen av vitaminer i form av kosttillskott.

Fettlösliga vitaminer:

 • Vitamin A
 • Vitamin D
 • Vitamin E
 • Vitamin K

Läs också