|

Bästa kylplattan för laptops 2023: Komplett guide

En kylplatta är perfekt för att sänka temperaturen i din laptop. Vilket inte bara förhindrar att prestandan stryps, men kan också göra att laptopen håller längre. Vi har recenserat och listat årets bästa kylplattor för laptops – inom varje priskategori.


Det finns kylplattor som kan sänka temperaturen i din laptop med upp till 20 grader – vilket är fantastiskt för gaming laptops. Det är en markant skillnad som kan förlänga livslängden på laptopen avsevärt mycket.

Men det finns också kylplattor som knappt gör någon skillnad alls.

För att du ska undvika att kasta bort pengar på en kylplatta som inte fungerar, så har vi listat de mest prisvärda kylplattorna för i år.

Bästa kylplattan för laptop

Den bästa kylplattan för i år är Svive XMM4. Den sänker temperaturen i laptopen oerhört mycket. Den är utrustad med 4 snabba och tystgående fläktar, vars hastighet du själv kan justera. Plattan kan vinklas och lutas så att vinkeln passar din sittposition. Det låga priset är en välkommen bonus!


Bästa kylplattan för laptop: Svive XMM4 Laptop-kylare

Svive-XMM4-kylplatta

Vi blev positivt överraskade av XMM4. Kylningen i kombinationen med bekvämligheten är fantastisk!

Kylplattan är utrustad med fyra stycken fläktar som går i 75 CFM. Cirkulationen och fläktstyrkan är riktigt bra och kommer definitivt sänka temperaturen i din laptop.

Vi har till och med hittat användare som lyckats dra ner temperaturen med 10-15 grader!

En annan sak vi gillar är hur tystlåten plattan är. Trots att fläktarna går på högvarv så låter de väldigt lite. Helt klart en av de tystaste kylplattorna i årets test.

Du kan också själv reglera hur snabbt fläktarna ska spinna.

XMM4 kan också lutas och vinklas. På baksidan finns två fötter som gör att du kan dra upp laptopen från bordet. Det är inte bara oerhört skönt när vi spelar, men gör också att luftflödet under datorn förbättras.

Precis som all annan gamingutrustning så finns det LED-ljus i rött på undersidan.

Vi har inte hittat en enda dålig sak med XMM4. Kylningen, ljudnivån och ergonomin är fantastiskt bra. Den kostar ungefär 300 kronor, men vi hade utan tvekan kunnat betala 200-300 kronor mer.

Definitivt den bästa kylplattan för laptops på marknaden idag.


Bästa budget kylplatta: Plexgear Twin Cool

Plexgear-Twin-cool-kylplatta

Det här är en av de billigaste kylplattorna för i år – men är också en av dem som har flest positiva recensioner och omdömen.

Vilket inte är så konstigt, då det är en oerhört bra kylplatta med superb kylning.

Twin Cool är en kylplatta som passar laptops på 17 tum, även om du kan använda den med mindre laptops också. Den har dubbla fläktar som drivs genom USB-porten.

Kyleffekten är väldigt bra. Även när laptopen pressas till max, i exempelvis gaming, så håller den temperaturerna nere på en acceptabel nivå.

Vi gillar att den har en stor och tydlig knapp på sidan för att sätta på och stänga av fläktarna.

Innan vårt test gjorde vi research för att se vad andra tycker om Twin Cool. Hälften klagar på att den är högljudd och hälften säger att den knappt låter alls. Något förvirrande.

Vi kom fram till att båda typer av recensioner har rätt – då ljudnivån är precis mitt-i-mellan. Den låter en del och är därför inte helt tystgående, men det är heller inte för högt.

Det är när det är helt tyst i rummet som du kan höra fläktarna. Men om det är andra ljud i bakgrunden, så är ljudnivån knappt märkbar.

Kvalitén på själva kylplattan är förvånansvärt hög. Den känns stabil och hållbar, trots det låga priset.

Det enda negativa med Twin Cool är att du inte kan kontrollera hastigheten på fläktarna. De är helt och hållet automatiska, vilket förvisso är bekvämt – men vi hade föredragit att själva kunna reglera dem. Men med tanke på priset så är det inte hela världen.

Överlag är vi väldigt nöjda med Twin Cool. Den gör precis det den är till för – att kyla ner laptopen och sänka temperaturen. Den är bekväm och konstruktionen är av bra kvalité.

Definitivt den bästa kylplattan i den här prisklassen.


Bästa premium kylplattan: Cooler Master NotePal Ergostand III

Cool-Master-NotePal-Ergostand-kylplatta

I årets bäst i test är Notepal Ergostand III en av de som utmärkt sig mest.

Om vi börjar med kylningen så är den i en klass för sig. Den har en kylfläns och kylfläkt som håller laptopen sval även vid de mest intensiva stresstesten.

Hur mycket den sänker temperaturen beror givetvis på vilken typ av laptop du har. Men räkna med en sänkning mellan 7-15 grader, beroende på om du sysslar med kontorsarbete eller gaming.

Det är helt klart en av de kylplattor som sänkt temperaturen mest!

Vi gillar också att man kan vinkla kylplattan i olika ställningar, så att du hela tiden kan jobba eller spela i en ergonomisk position. Tack vare höjdjusteringen kan du också förbättra luftflödet under din bärbara dator.

Ljudet från fläktarna är väldigt tyst. Vilket är perfekt för oss som jobbar i en tyst miljö och som vill ha minimalt med störningsmoment.

En annan sak vi älskar med NotePal är att den utrustats med extra USB-uttag. Den fungerar alltså som en USB-hubb som ger dig 4 extra USB-portar! En fenomenal idé, då bärbara datorer endast brukar ha ett fåtal USB-uttag – så nu har du fyra till!

Du kan också själv justera hastigheten på fläktarna. En mycket användbar funktion.

Om man jämför med andra kylplattor så kostar den i vissa fall dubbelt så mycket. Den kostar ungefär 500-600 kronor. Men den är värd varenda krona.

Det är ändå ett lågt pris, med tanke på att den kan förlänga livslängden på din laptop och förhindra att prestandan försämras.

Om den är inom din budget så är det ett självklart val, oavsett om du ska ha den till gaming eller kontorsarbete.


Väldigt populär: Cooler Master NotePal XL

Cooler-Master-NotePal-XL-kylplatta

NotePal XL är en kylplatta för laptops på 17 tum, även om du också kan använda mindre laptops på den.

Den är utrustad med ett snyggt blått ljus på undersidan, vilket ser otroligt läckert ut på kvällar och nätter.

Rent funktionellt så fungerar den bra. Den ger en bra extern kylning till laptopen, utan att vara speciellt högljudd. Även på den högsta inställningen ger den inte ifrån sig speciellt mycket ljud.

Vi gillar också att Cooler Master, i likhet med sin Ergostand 3, gjort plattan till en USB-hubb. Den ger dig 3 USB-portar som du kan koppla in mus, tangentbord, hårddisk eller hörlurar i. En riktigt smidig och uppskattad lösning!

Det finns en knapp för på- och avstängning, samt för fläktkontrollen.

Kylplattan gör sitt jobb riktigt bra – laptopen blir svalare.

Det enda negativa med NotePal XL är att den känns ganska plastig. Den känns bekväm och stabil, men vi hade gärna sett att man använde lite rejälare material. Framförallt på sidorna av kylplattan.

Kylplattan kostar ungefär 400 kronor, vilket är godkänt, men inte mer än så. Det finns billigare alternativ.

Men i slutet av dagen är det en otroligt bra och snygg kylplatta som får jobbet gjort. Vilket också är anledningen till varför den har fått så många positiva recensioner.


Hur du väljer den bästa kylplattan för din laptop

Laptop-står-på-skrivbordet

Marknaden för kylplattor till laptops är inte speciellt stor. Vilket innebär att utbudet inte är speciellt brett.

Med största sannolikhet är det för att de flesta människor helt enkelt inte vet vad en laptop-kylplatta är för något. Många vet inte ens att alternativet existerar.

När du väl fått upp ögonen för den här typen av kylsystem så dyker nästa fråga upp – vilken kylplatta ska man köpa.

För att även om utbudet inte är stort, så finns det ändå ganska stora skillnader mellan olika kylplattor.

Så här väljer du rätt.

Stor eller liten kylplatta

Kylplattor brukar säljas antingen i 15,6 eller 17,3 tum. Välj den storlek som din laptop har.

En annan viktig aspekt är lutningen på kylplattan. Inte bara för din bekvämlighet, men också för att det kan påverka luftflödet i din laptop.

En passiv kylplatta (du kan läsa mer om dem längre ner) går att ställa in så att du får ett helt fritt luftflöde på undersidan. Det kan sänka temperaturen i maskinen en hel del.

Ett vanligt fel många gör är att de blockerar datorns fläktar genom att ställa laptopen på en yta som blockerar frånluftsfläkten. Det gör så att värmen aldrig kommer ut ur datorn och därför överhettas.

Aktiva kylplattor brukar ha ett reglage där du kan ställa in hur mycket lutning plattan ska ha.

Ljudnivån

Kylplattor använder fläktar för att kyla ner din laptop. Vilket gör att de också genererar ljud. Vissa mer än andra.

Ju lägre decibel desto bättre. Men en lägre ljudnivå innebär, generellt sett, att de inte genererar lika mycket kylning till din laptop.

Vi rekommenderar att du köper en kylplatta som inte låter mer än 25 dB. De allra bästa kylplattorna brukar hålla sig runt 20-25 dB.

Fläkthastighet

Fläktens hastighet mäts i RPM, vilket betyder ”revolutions per minute”. Med andra ord visar det hur många gånger fläkten snurrar i minuten.

En fläkt som har 500 RPM snurrar 500 varv i minuten.

Högre RPM kan generera mer kylning, men det kan också innebära högre ljudnivå och att den drar mer ström och batteri.

Vi rekommenderar att du köper en kylplatta där du själv kan justera hastigheten på fläktarna. Då kan du själv avgöra hur mycket kylning som behövs och hur mycket den ska låta.

LED-belysning

Kylplattor används främst av gamers. Att spela spel kräver mycket av datorn och den kan därför gå på högvarv i långa perioder. Vilket innebär att den också genererar mer värme.

Precis som all annan gamingutrustning så utrustas många kylplattor därför med RGB-belysning. Det är snyggt och mysigt – men drar också mer batteri från din laptop.

Vi föredrar att använda kylplattor med en mjuk LED-belysning när laptopen är kopplad till strömuttaget.

Men du vill också ha möjlighet att kunna stänga av LED-ljuset för att spara på batteriet när strömkabeln inte är inkopplad.

Antalet fläktar

Kylplattor är utformade på olika sätt. Vissa har en enda stor fläkt i mitten av plattan, andra har 4-5 fläktar.

Hur många fläktar som finns i kylplattan är egentligen oväsentligt. Det viktiga är hur mycket kylning den kan generera.

När du köper en kylplatta bör du titta på hur stort utrymme som täcks av fläktsystemet och inte hur många fläktar den har.

Vad kostar en kylplatta

Det går att hitta en bra kylplatta för mellan 200 och 500 kronor. Trots att laptop-kylare kan göra en stor skillnad, så kostar de inte speciellt mycket.

En överhettad laptop kommer inte bara fungera sämre, men kan också ha en kortare livslängd. För att maskinen ska kunna fungera optimalt och hålla så länge som möjligt så behöver du motverka för höga temperaturer.

Med tanke på alla fördelar som kommer med en kylplatta, så är 200-500 kronor ett väldigt lågt pris.

Typer av kylplattor

Kylplatta-med-fläkt

Det finns två typer av kylplattor: aktiva kylplattor och passiva kylplattor.

Vilken typ av kylplatta som passar dig bäst beror på flera faktorer. Inte bara dina personliga preferenser, men också hur din laptop är konstruerad och hur mycket kylning som behövs.

Aktiva kylplattor för laptops

Den aktiva kylplattan är det populäraste valet av kylplatta. Troligtvis är det också den typ som du föreställde dig när du klickade in på den här artikeln.

Aktiva kylplattor är platta och har en eller flera fläktar på insidan.

Dessa kylplattor är bäst för laptops – så länge din laptops frånluftsfläkt inte sitter i botten. Om den gör det så kommer den aktiva kylplattan arbeta mot luftflödet och pressa in varmluften i datorn igen.

Om frånluftsfläkten sitter på annan plats än undersidan, så är en aktiv kylplatta det absolut bästa valet för att kyla ner din laptop.

Passiva kylplattor för laptops

Passiva kylplattor har inga fläktar eller andra rörliga delar. Istället är det en konstruktion som lyfter upp din laptop och ger fritt luftflöde från undersidan och sidorna.

Det är kort och gott en ställning som du placerar laptopen på.

En passiv kylplatta genererar inte kalluft som en aktiv kylplatta. Men det fria luftflödet kan göra stor skillnad, framförallt om din laptop har fläkten på undersidan.

Om din laptop är överhettad för att de interna fläktarna är för svaga eller slutat fungera, så kommer en passiv kylplatta inte göra någon stor skillnad. I det scenariot behöver du antingen byta ut fläktarna, eller använda en extern fläkt – exempelvis med hjälp av en aktiv kylplatta.

Fungerar kylplattor för laptops

Laptop-står-på-sängen

Både ja och nej. Det beror på vad problemet är med din laptop och varför den överhettas.

Generellt sett fungerar kylplattor oerhört bra för laptops. Framförallt om maskinen är hälsosam i övrigt och inte har några fel.

I många fall kan en kylplatta minska temperaturen med 11 grader.

Men det finns tillfällen då en kylpatta inte nödvändigtvis är lösningen på temperaturproblemet.

Om du har en 5 år gammal laptop med utsliten kylpasta, så kommer en kylplatta inte göra speciellt stor skillnad.

Anledningen är att värmen i din CPU och GPU inte transporteras korrekt till ditt kylsystem, utan stannar kvar i respektive komponent.

Då spelar det nästan ingen roll hur mycket kyla som kommer utifrån, eftersom värmen är fast i hårdvaran och inte hittar ut.

Om anledningen till att din laptop överhettas är på grund av kylpasta och damm, så behöver du först byta ut kylpastan och få bort allt damm före något annat.

Generellt sett, fungerar kylplattor riktigt bra för laptops – men med förutsättningen att det inte är något fel på din laptop.

Dränerar kylplattan laptopens batteri

Eftersom en aktiv kylplatta kopplas till din laptops USB-uttag, så använder den också datorns batteri. Vilket innebär att batteriet kommer att dräneras snabbare än vanligt.

Många kylplattor använder sig dessutom av LED-ljus, vilket kräver mer ström än om de bara hade haft fläktar.

Som tur är kan de flesta kylplattor justeras. Genom att stänga av LED-ljusen och sänka fläkthastigheten så kan du spara en hel del batteri.

Behöver min laptop en kylplatta

Laptop-med-fläkt-på-sidan

Om din laptop inte går över 90°C vid intensiv användning, så befinner du dig inte i någon riskzon för att skada datorn.

Det är först när din laptop kommer upp i 100°C som det kan vara skadligt för komponenterna i datorn.

Men om prestandan på din laptop hela tiden stryps, kan det vara ett gott tecken på att den behöver kylas ner.

Strypningen av prestanda sker automatiskt när komponenterna i datorn blir för varma. De presterar därför på en lägre nivå för att generera mindre värme. När det sker så är det oftast för att laptopen överhettats.

Det bästa sättet för att se om du behöver en kylplatta till din laptop är genom att testa datorn.

Du kan använda mjukvara som HWiNFO eller HWMonitor för att stresstesta och mäta temperaturerna i laptopen. Om din laptop regelbundet blir för varm under testet kan det vara läge att köpa en kylplatta.

Läs också