| |

Stavmixer bäst i test 2023: Komplett guide

Stavmixer-bäst-i-test

En stavmixer är ett bra alternativ till större mixers. De är starka, snabba, kompakta och tar upp minimalt med utrymme. Men det gäller att köpa rätt typ. Vi har listat årets bästa stavmixer – inom varje kategori.


Få köksmaskiner är så effektiva och minimalistiska som stavmixern. De tar upp så lite utrymme och är så enkla att hantera, men de kan göra så mycket – så snabbt!

Eftersom det finns så många stavmixrar att välja på, så finns det givetvis en del maskiner du ska undvika. Det vanligaste problemet är en svag motor med kort livslängd.

För att du ska undvika besvikelsen av att köpa en dålig stavmixer, så har vi recenserat och listat årets bästa modeller.

Bästa stavmixer

Årets bästa stavmixer är Boch MSM26050. Den har en otroligt starkt och snabb motor på 600 watt. Samtidigt som den är väldigt tystlåten. Maskinen är enkel att rengöra och avtagbara delar går att maskindiska. Det låga priset är en välkommen bonus!


Bästa stavmixer: Bosch Stavmixer MSM2650B

Bästa-stavmixer-MSM2650

Boschs MSM2650B, eller CleverMixx som den också heter, är en av de billigaste stavmixrarna i årets test. Trots det konkurrerar den med stavmixrar som kostar det dubbla i pris.

Det första vi la märkte till är hur stark, men ändå tystlåten, motorn är. Med sina 600 watt så tar den sig igenom de flesta ingredienser – utan att väcka hela hushållet.

Handtaget känns stabilt och bekvämt att hålla i. Själva maskinen är också ruskigt lätt, vilket gör det enkelt att använda maskinen under längre perioder.

Vi gillar också att de flesta delar och tillbehör går att rengöra i diskmaskinen. Det underlättar en hel del!

Det följer med en ballongvisp, minihack och en bägare med lock som du kan förvara såser, dressing och annat i.

För att göra soppa, smoothies och puré är det en exceptionellt bra stavmixer.

Om man dessutom ser till det låga priset, så är det en självklart bäst i test-vinnare i år. Du får väldigt mycket för pengarna!


Redaktörens val: Wilfa SM-1000FP

Wilfa-Stavmixer

De senaste åren har Wilfa kommit att bli en av våra favorit-tillverkare av köksutrustning. Effektivitet, kvalité och bra priser har blivit synonymt med deras sortiment.

Den här stavmixern är ett bra exempel på det.

Först och främst är motorn i maskinen ruskigt stark och snabb. Den spinner på väldigt bra och är definitivt en av de mest kraftfulla motorerna vi sett i en stavmixer.

Effekten på motorn är 1000 watt, vilket är mer än dubbelt så mycket som många konkurrenter.

Själva stavmixern känns rejäl och kvalitativ. Den är tillverkad av rostfritt stål och hårdplast. Det känns verkligen som att den här maskinen kan hänga med ett par år, både vad gäller motor- och designkvalitén.

Trots motorns höga hastighet så är den ändå relativt tystlåten. Det avger givetvis ljud, men det är långt ifrån att vara högljutt eller irriterande. Perfekt för oss som har flera personer i hushållet. Framförallt om du vill vispa och blanda på morgonen.

I paketet har man inkluderat en visp, minihackare och en måttbägare. Vilket ger dig möjlighet att använda stavmixern till mer än att bara blanda smoothies.

Med hjälp av minihackaren kan du även ta dig an nötter och andra hårdare ingredienser.

Rengöringen är enkel och smärtfri. De delar som går att ta av kan även maskindiskas. Bonuspoäng för det!

Det här är helt klart en av de bästa stavmixrarna på marknaden idag. Vi gillar framförallt den kraftfulla motorn som gör att mixandet går otroligt snabbt!


Väldigt populär: Bamix Stavmixer 200 professional Daily

Bamix-Stavmixer

Bamix är alltid ett säkert kort när det kommer till stavmixrar. De har länge dominerat kategorin.

Deras 200 professional daily är en snabb och tystlåten stavmixer med många inkluderade tillbehör.

Motorn är stark och snabb, trots att den endast har en effekt på 200 watt. Det gjorde oss lite oroliga inledningsvis, men den visade sig prestera minst lika bra som de allra bästa.

Eftersom den har så låg effekt, så drar den också mindre el – vilket givetvis är en positiv sak!

Vi gillar verkligen att man inkluderat så många olika tillbehör. Du får en stjärnkniv, hålskiva, slät skiva, ett väggställ och en behållare på 600 ml.

Innan vårt bäst i test gjorde vi research och kunde se att det finns en hel uppsjö av positiva recensioner för Bamix 200. Det är helt klart en av de populäraste maskinerna.

Just kvalitén och hur ”rejäl” den känns är vad som gör den här stavmixern unik. Kvalitén är genomgående hög.

Faktum är att det här en av de mest kvalitativa stavmixrarna vi hittat. Den är långt ifrån så plastig och instabil som många andra stavmixers kan kännas.

Precis som de andra maskinerna i vårt test, så är Bamix 200 både tyst och kraftfull.

Men vad som gör att vi gillar den så mycket är just kvalitén. Den är gjord för att hålla under många år framöver.

Dessvärre kommer den här typen av kvalité inte gratis. Det är en premium-stavmixer och kostar därefter. Räkna med att betala ungefär 1500 kronor. Vilket är mer än många andra, men ser man till kvalitén och livslängden är det ett godtagbart pris.

Ett rekommenderat köp för dig som är ute efter kvalité, prestanda och hållbarhet.


Bra budget stavmixer: OBH Nordica Precision stavmixer

Billig-stavmixer-OBH-Nordica-Precision

Det finns mycket att gilla med den här stavmixern och dess tillbehör, men det finns också ett par saker som är mindre bra.

Låt oss börja med de bra sakerna.

Motorn är kraftfull och kan både mixa smoothies, vispa grädde och hacka nötter. För det här priset hade vi inte förväntat oss en så pass effektiv och högpresterande motor. En positiv överraskning!

Motorn har en effekt på 850 watt, så det är duktigt med språng och styrka i maskinen.

Handtaget känns dessutom bekvämt och ergonomiskt att hålla i.

Maskinen är precis lika lätt att använda som den är att rengöra.

Vi gillar den steglösa hastighetskontrollen. Man kan välja både styrka- och hastighetsfunktioner för att kräma ut extra mycket styrka och hastighet ur maskinen. Perfekt för oss som vill vispa soppan eller grädden så snabbt som möjligt.

Det följer med en minihackare för kryddor, nötter och pesto. Du får också en ballongvisp, samt en bägare på 8 dl.

Men för ett så lågt pris, så måste man spara in på något. I det här fallet blev det materialet. Tillbehören och vissa detaljer känns väldigt plastiga och ömtåliga. Själva handtaget och motorn känns däremot rejält och påkostat.

Det svåra är att avgöra med sån här köksutrustning är hur delikata delarna på insidan är. Är motorn på insidan lika hållbar och rejäl som den ger intrycket av att vara vid användning – eller riskerar den att gå sönder efter ett år?

För 500-600 kronor kan vi inte förvänta oss en kvalité som Bamix stavmixrar. Om man ska kunna sälja en så billig stavmixer så behöver man spara in på något sätt. Och det verkar inte som att man sparat in på handtaget och motorn – vilket är mycket bra.

Vi är överlag väldigt glada, och positivt överraskade, över den här stavmixern. Det är helt klart den bästa budget stavmixern.

Om du är på en stram budget, så är det definitivt ett bra köp. Kom bara ihåg att vara försiktig med de ömtåliga tillbehören.


Väldigt kraftfull: Braun MQ7025X

Braun-MultiQuick-stavmixer

Det här är en av de mest överraskande stavmixrarna i årets bäst i test.

Den kostar ungefär 1100 kronor, men presterar långt över den prisklassen. Både vad gäller motorn, designen och kvalitén på materialet.

Vi blev förvånade över priset, då den likaväl skulle ha marknadsförts som en kommersiell stavmixer. Den typen som används i professionella kök.

Maskinen har en motoreffekt på 1000 watt och är gjord av rostfritt stål.

MQ7025 använder något som kallas ”ActiveBlade”. Det betyder att bladen flyttas upp och ner under mixningen. Det gör det lättare för maskinen att hantera hårdare ingredienser, så som nötter.

Men det vi gillar mest är vad man kallar ”Easy SmartSpeed”-teknologin. Det innebär att mixern själv avgör hur mycket kraft och hastighet som behövs när du mixar. En exceptionellt bra och smidig funktion.

Under tiden som maskinen blandar så suger mixern också in vätska, vilket motverkar att det du blandar skvätter upp. Det blir alltså minimalt med söl och kladd i köket.

Vi hoppas att fler tillverkare börjar använda den här teknologin, då den visat sig vara riktigt effektiv för att minimera mängden spill.

Om din budget är i mellanprisklassen, så är Braun MultiQuick en av de bästa stavmixrarna du kan köpa. Kvalitén är fenomenal och teknologierna man använder är otroligt hjälpsamma.

Helt klart en av årets favoriter!


Hur du väljer den bästa stavmixern för dig

Stavmixer-visp-närbild

När du köper en stavmixer finns det ett par saker att tänka på.

För att du ska undvika misslyckade köp, så har vi listat alla de saker du behöver tänka på innan köpet.

Handtag och grepp

Det är viktigt att stavmixern har rätt storlek och att knapparna är bra placerade. Du kommer att hålla mixern med hela handen, och med hjälp av fingrarna trycka på knapparna.

Om maskinen är för stor och klumpig, eller om knapparna är för små, så kommer det vara jobbigt att använda maskinen.

Idealet är att stavmixern ska ligga bra i handen och knapparna ska vara lättåtkomliga för fingrarna. Det ska inte behövas stort motstånd för att sätta på, stänga av eller ändra hastighet.

Våra favoriter är de stavmixrar som använder gummihandtag med anti-glid. De brukar vara mjukare och skönare att arbeta länge med.

Sladd eller sladdlös stavmixer

En stavmixer med sladd är oftast starkare och blandar bättre. Nackdelen är att sladden riskerar att välta saker på köksbänken eller hamna på spisplattorna.

En sladdlös stavmixer är mer portabel och enklare att hantera, eftersom du inte behöver hålla ett öga på sladden hela tiden. Dessvärre är de här stavmixrarna inte lika kraftfulla och det kan ta längre tid att blanda ihop innehållet.

Bladskyddet

Bladskyddet är en del som täcker stavmixerns blad, likt en sköld.

Det är bäst att välja en maskin vars bladskydd är relativt brett. Anledningen är att maten cirkulerar mycket bättre i större och bredare bladskydd.

Om bladskyddet är för trångt och litet, så kommer maten inte blandas lika bra. Det gör det också svårare att rengöra, eftersom utrymmet är mycket mindre.

Antal watt

De flesta stavmixrar är mellan 220 och 600 watt. Medan antalet watt ger en indikation om hur stark och kraftfull mixern är, så är det inget du behöver titta för mycket på.

Maskinens prestanda, kvalité och komfort reflekteras sällan i antalet watt. Det finns många fler, och viktigare, variabler att titta på när du köper en stavmixer.

Design och rengöring

Fördelen med mixerstavar är att de är enkla och kompakta. De tar upp minimalt med utrymme och är lätta att förvara.

Men det finns maskiner som är lite bulkigare än andra. Därför är det viktigt att titta på maskinens storlek och mått, då produktbilder inte alltid reflekterar stavmixerns faktiska storlek.

Vi rekommenderar att du köper en stavmixer vars tillbehör är enkla att ta av och sätta på. Det underlättar en hel del när du ska rengöra bladen och maskinen. Om de går att rengöra i diskmaskinen så är det en stor bonus.

Extra tillbehör

En del stavmixrar kommer med extra tillbehör för att processa, hacka eller skumma ingredienser.

Om du redan har köksutrustning som kan göra dessa saker, så kan du spara ett par hundralappar genom att köpa en stavmixer utan tillbehör.

Om du däremot inte har några köksmaskiner som kan utföra ovanstående arbetsuppgifter, då kan de extra tillbehören vara ett väldigt bra alternativ. Det blir både billigare och tar upp mindre plats i köket, än om du hade köpt flera separata maskiner.

Vad är stavmixrar bra för

Kock-använder-stavmixer

Det finns många saker du kan använda en stavmixer till. Men det finns också ett par saker den inte är riktigt lika bra på.

Perfekt för mindre arbetsuppgifter. Så som att göra pesto, majonnäs, dip, grädde, äggröra, smoothies, pannkakssmet och skumma mjölk. Vi gillar också att använda stavmixern till att blanda hummus och göra puréer och salladsdressing.

Undvik hårdare ingredienser. Nötter, kärnor och fiberrika ingredienser som morötter är svårare att hantera i en stavmixer. Då bör du istället använda en köksassistent eller annan utrustning med mer kraft och storlek.

Det finns stavmixers med flera hastigheter, oftast en inställning för långsamt och en för snabb. Dessa stavimixrar tenderar att vara bättre för hårdare ingredienser, så som nötter och morötter.

En fördel med stavmixern är att den är så flexibel, och samtidigt tar upp minimalt med utrymme. Många gånger kan du förvara den i en vanlig kökslåda.

De är även väldigt lätta att rengöra, framförallt de modeller vars tillbehör går att maskindiska.

Kort och gott är det en liten och kompakt mixer med många möjligheter.

Läs också