| |

Köksassistent Bäst i test 2023: Komplett guide

Köksassistenter-bäst-i-test

Med den stora variationen av priser på olika köksassistenter, är det lätt hänt att du blir förvirrad. Vi har listat årets bästa köksassistenter, så att du snabbt och enkelt kan hitta den modell som passar dina behov och budget.


En köksassistent är en av de mest tidssparande och hjälpsamma köksmaskinerna du kan ha i hemmet.

Men det kan vara en riktig huvudvärk att traggla sig igenom de olika modellerna.

Framförallt då två köksassistenter som ser nästan identiska ut kan ha en 5000 kronors prisskillnad.

Det är med andra ord lätt att kasta pengar i sjön om du inte vet exakt vad du behöver och vad du ska titta efter när du köper en köksassistent.

I den här guiden hjälper vi dig inte bara att hitta den bästa köksassistenten för dig – utan du hittar också all nödvändig information innan köpet, så att du slipper förlora tusenlappar på något du inte behöver.

Bästa köksassistenten

Den bästa köksassistenten idag är Ankarsrum Assistent original. Den har en extremt kraftfull motor på 1500 watt som klarar upp mot 5 kg deg. Kvalitén och livslängden är mycket bättre än alla andra maskiner. Många användbara tillbehör följer med, vilket gör maskinen otroligt mångsidig. Den automatiska hastighetsregleringen gör maskinen väldigt enkel att använda. Helt klart den bästa i sitt slag!


Bästa köksassistenten: Ankarsrum Assistent original köksmaskin

Bästa-köksassistenten-Ankarsrum-Original

En svensk klassiker som har uppdaterats och förbättrats sedan 40-talet. Tidigare version hade en motor på 800 watt – men nu har den 1500 watt.

Det är också motorn som gjort den här köksassistenten så populärt. Den är extremt kraftfull och stryktålig. Ingen deg eller smet är för stor eller tung.

Du kan knåda upp mot 5 kg deg i den här maskinen, vilket gör den väldigt unik.

En annan sak vi gillar är att maskinen har en automatisk hastighetsreglering. Det betyder att den känner av innehållet i maskinen och anpassar hastigheten och kraften utefter det.

Den funktionen gör användningen både lättare och bättre.

Det följer även med en hel del tillbehör med Ankarsrums köksmaskin; degkrok, mördegsvisp, ballongvisp, degkniv, degrulle, degskrapa och ett jäslock.

Du kan med andra göra allt från att mixa och vispa, till att mala kött, pasta och pressa frukter.

Maskinen är utrustad med en timer, överbelastningsskydd och automatisk hastighetsreglering.

Kvalitén på själva maskinen är överlägsen de flesta andra. Det här är en stor anledning till varför många köper Ankarsrums köksmaskiner – då de har en lång livslängd. Det är inte ovanligt att de håller en hel livslängd.

Motorn har dessutom en garanti på 7 år!

Med tanke på hur kraftfull motorn är, så hade vi förväntat oss en betydligt högre ljudnivå. Den är givetvis inte helt tyst, men är väldigt tystgående – framförallt i jämförelse med andra maskiner.

Utseendet och designen på maskinen är genomgående snygg. Du kan helt klart lämna den på köksbänken utan att skämmas.

Vad som också talar för Ankarsrums fördel är att den här maskinen har funnits sedan 40-talet, med enstaka förbättringar, så som motorn. Och många av de maskinerna håller än idag.

Livslängden och kvalitén är obestridlig.

Allt blir dessutom perfekt, från vispning till knådning. Den är stark och resultaten blir regelbundet bra.

Det enda negativa med den här maskinen är priset. Det är högt och det finns billigare alternativ att köpa.

Men de har å andra sidan inte kvalitén, livslängden, motorstyrkan och alla de tillbehör som följer med Ankarsrums köksassistent.

Det här är den bästa köksassistenten på marknaden idag, det råder inga tvivel om det. Det är en riktig best som du kan räkna med att kunna använda en hel livslängd.

Ett måste i varje passionerad kocks kök!


Redaktörens val: Ariete Vintage köksassistent

Ariete-köksassistent

En estetiskt tilltalande köksassistent som för tankarna till glada 50-talet. Vi älskar designen.

Det finns även flera färger att välja på. Våra favoriter är grön, blå och beige.

Maskinen har en effekt på 2700 watt och det finns 7 olika hastigheter att välja på, plus pulsfunktion. Så den är definitivt stark och snabb nog att hantera även större och tyngre degar.

Under tester med pizzadeg så blev resultaten riktigt bra!

Vi gillar också att den är så enkel att använda. Det finns inga småsaker som måste sättas fast, vridas på eller avancerade inställningar att navigera. Allt är i princip ”koppla i och kör”. Mycket smidigt!

När maskinen används känns den stabil och säker. Den väger 6.7 kg och har gummifötter på undersidan, så att den inte ska förflyttas när du vispar på högsta effekt.

Enligt manualen ska maskinen inte användas på högsta effekt i mer än 5 minuter, då det riskerar att överhetta motorn. Det är lite tråkigt, även om vi sällan vispar och blandar i mer än 5 minuter.

Ljudnivån är acceptabel, men något högre än exempelvis Ankarsrums köksassistent. Vi skulle inte beskriva den som tystgående, men helt klart godkänd.

Den främsta nackdelen med Ariete Vintage är kvalitén på visparna. De ser bra ut, men känns ganska billiga.

Vi har inte upplevt några problem överhuvudtaget med dem, men när man känner på dem så känns de ganska ömtåliga. Räkna därför inte med att de ska hålla i 10 år.

Men fördelarna överväger nackdelarna med råge.

Maskinen kostar ungefär 1600 kronor, vilket får anses vara ett kap! Maskinen är riktigt stark och effektiv, för att inte nämna snygg.

Det är ett bra köp och en riktigt bra köksassistent. Helt klart en av våra favoriter för i år.

Det är svårt att hitta billiga köksassistenter som också är bra och starka – men den här maskinen kryssar alla våra kriterier.


Väldigt populär: Wilfa Probaker köksmaskin KMB70

Wilfa-Probaker-köksassistent

Man har marknadsfört den här maskinen med att den utvecklats med hjälp av det norska baklandslaget. Troligtvis syftar man då på landslaget som bakar bröd och bakelser.

Skämt å sido, när köksutrustning sägs utvecklas med hjälp av en känd kock eller kockar, så brukar vi vara lite skeptiska. Risken finns att de bara satt sitt namn på maskinen.

Men i det här fallet är maskinen så pass bra och användarvänlig, att det inte är helt omöjligt att professionella kockar faktiskt har ett finger med i spelet.

Först och främst har köksassistenten 20 hastighetsnivåer att välja på. Du kan själv justera hastigheten med hjälp av ratten ovanpå maskinen.

Den stora mängden hastigheter gör att vi kan vara väldigt precisa när vi tillagar en deg eller blandning – vilket är utmärkt för oss som gör bakverk eller maträtter som kräver precision vid blandningen.

Tillsammans med maskinen följer det med en visp, degkrok och flexivisp. För det här priset tycker vi att Wilfa skulle lagt till fler tillbehör. Det känns lite snålt.

Det som fick oss att tappa hakan är effektiviteten på maskinen. Den är att helt fantastisk att knåda och vispa med.

Till och med när den lastas med 3,5 kg grov grunddeg så knådar den på som om vi hade hällt i yoghurt. Den är helt sanslöst stark och snabb! Klart bättre än de flesta konkurrenter.

När maskinen är klar med degen så är den professionellt gjord. Degen kommer aldrig att bli så här bra om du gör det för hand.

Det negativa är att ljudnivån blir ganska hög när du använder de snabbaste hastigheterna – men det hade vi förväntat oss.

Maskinen är lätt att använda och likaså att hålla ren.

Själva skålen är på 7 liter och rymmer 5 kg deg. Med andra ord ett riktigt kraftfullt verktyg med mycket utrymme.

Probaker är en enastående maskin för dig som vill ha optimal effekt i köket. Den gör precis det vi vill att en köksassistent ska göra – och den gör det utmärkt!

Priset är högt, men så är också kvalitén och effektiviteten.

Vi tycker däremot att det är väldigt synd att Wilfa inte inkluderar fler tillbehör. För det här priset borde det finns fler alternativ. Det sänker betyget en aning.

Men om du vill ha en professionell köksassistent där hemma som kan producera resultat som du annars bara ser i restauranger, då är det här en av de bästa köksassistenterna.


Välja den bästa köksassistenten för dig

Svart-wilfa-köksmaskin

Köksassistenten är en av de effektivaste och mest tidseffektiva maskinen du kan köpa.

Dessvärre kommer de ofta till ett relativt högt pris.

Därför är det viktigt att ha koll på vad det är du köper – så att det blir rätt.

Här är allt du behöver ha koll på innan du köper en köksassistent.

Stor eller liten köksassistent

En stor köksassistent är helt klart det föredragna alternativet om du planerar att baka stora brödlimpor eller vill laga mat åt familjen.

Ju större köksassistenten är, desto mer kraft behöver du från motorn på insidan för att kunna knåda degen.

Stora köksassistenter behöver också en del vikt, så att de står stabilt och inte dansar runt på diskbänken när du använder den högsta hastigheten.

Om du har ont om utrymme i köket, eller bara vill laga mat för två personer, brukar det räcka med en mindre modell. Mellan 4 och 5 liter är att rekommendera.

Då har du utrymme för att även laga mat åt eventuella gäster som kommer på besök.

Om du vill ha en liten köksassistent, brukar det de ha en skål på 1,5 till 3 liter. De väger mindre och tar upp mindre plats i köket.

Eftersom de har en mindre bytta och därför inte behöver knåda större kvantiteter deg, så behöver de heller inte en lika stark motor som övriga modeller. Vilket innebär att du kan gå ner en bit i pris.

Dyr eller billig köksassistent

Med en del köksmaskiner och köksutrustning går det att köpa de billigare alternativen, utan att behöva kompensera med kvalitén och livslängden.

När det kommer till köksassistenter rekommenderar vi att du investerar i en rejäl maskin, även om den är lite dyrare. Du bör hålla dig borta från de maskiner som kostar under 2000 kronor.

Den främsta skillnaden mellan köksassistenter är givetvis kvalitén, men också storleken på skålen, antal funktioner, tillbehör och motorstyrkan.

Just motorn är extra viktig när du köper en köksassistent.

Du kan ha den bästa köksassistenten av superb kvalité, stor skål och många tillbehör – men om motorn är svag och dålig, så är det bortkastade pengar.

För att maskinen ska kunna hantera stora mängder råvaror och orka knåda tung deg, så behövs en kraftfull motor. Oavsett hur stor skålen är. Det är motorn som drar det tyngsta lasset – inte vispen.

Kvalitén på motorn påverkar också livslängden på maskinen.

Eftersom vi användare inte kan se motorn och heller inte testa köksassistenten innan vi köper den, är det lätt för vissa tillverkare att ge oss stora och snygga köksassistenter med många tillbehör. Men de snålar in på motorn.

När du köper en köksassistent så går, i de flesta fall, en stor del av pengarna till att betala för själva motorn.

De allra billigaste köksassistenterna brukar se ut och, till synes, fungera som de dyrare maskinerna. Men de har en svag motor som inte orkar hantera stora kvantiteter råvaror. För att inte nämna att de tenderar att ha en kort livslängd.

Du ska givetvis hålla dig innanför din planerade budget, men vi rekommenderar dig att inte gå ner för mycket i pris när du köper en köksassistent.

Kraften på motorn

Som vi skrev tidigare så är styrkan på motorn en av de viktigaste aspekterna i en köksassistent.

Det är svårt att avgöra hur bra motorn är utan att själv ha testat maskinen ett par månader.

Det bästa sättet för att avgöra kvalitén är därför att läsa recensioner och omdömen, som vårt bäst i test här ovanför, samt se hur många watt motorn är på.

Du bör rikta in dig på köksassistenter med 300 watt eller mer.

Tillbehör och funktioner

En stor skillnad mellan olika modeller är antalet tillbehör och funktioner.

Billigare köksassistenter brukar bara erbjuda ett par hastighetsnivåer, samt en standard visp och degkrok.

Dyrare modeller brukar ha många fler hastigheter och en hel drös med tillbehör. De olika tillbehören gör att du kan använda köksassistenten till fler arbetsuppgifter.

Exempelvis finns det tillbehör som gör att du kan använda maskinen som köttkvarn, citruspress, matberedare och glassmaskin.

Ju fler tillbehör en köksassisten har, desto fler saker kan du använda den till – men det innebär också att priset blir högre.

Vad gör en köksassistent

Snygg-köksassistent

Köksassistenten är en av de bästa, om inte den bästa, köksmaskinerna på att blanda och vispa. Allt från surdegar till lätta och tunga såser.

Köksassistenten går också under samlingsnamnet ”köksmaskin”, vilket är en benämning som den delar med matberedaren.

Matberedaren fungerar däremot lite annorlunda, då den hackar, skivar och krossar. Medan köksassistenten blandar och vispar med hjälp av olika blad och vispar.

En del köksassistenter kommer med tillbehör som gör att du kan använda den till fler arbetsuppgifter än att bara blanda ingredienser.

Exempelvis finns det köksassistenter som kan fungera som köttkvarn, citruspress, pastaskärare och till och med glassmaskin.

Det finns massvis av tillbehör och möjligheter för att göra köksassistenten mer flexibel.

Men köksassistentens främsta uppgift är att knåda deg, vispa såser och smetar. Många använder därför köksassistenten för att baka bröd.

Köksassistenter brukar vara väldigt stora, vilket innebär att de kan hantera små såväl som stora kvantiteter råvaror.

Varför köpa en köksassistent

Den främsta fördelen med köksassistenten är att den spar så otroligt mycket tid och energi.

Att knåda deg och göra stora såser kan vara både tidskrävande och slitsamt.

Istället för att göra det för hand, så kan du låta maskinen utföra jobbet – både snabbare och effektivare.

Eftersom köksassistenten är motordriven så blir slutresultatet regelbundet bra och det går mycket snabbare än om du hade knådat eller vispat på egen hand.

Men fördelarna stannar inte bara vid vispning och blandning. Många köksassistenter kommer också med extra tillbehör som låter dig mala kött, pressa juice, tillverka glass och göra egna lasagneplattor.

Du kan också göra om köksassistenten till ett rivjärn eller hackare, så att du kan riva morötter och hacka grönsaker.

Med andra ord kan köksassistenten vara väldigt flexibel och hantera flera olika arbetsuppgifter.

Precis som namnet på maskinen indikerar, så blir det som att ha en eller två assistenter i köket som hjälper dig med alla tråkiga, tidskrävande och slitsamma uppgifter.

Under tiden som köksassistenten arbetar, så har du tid att förbereda andra ingredienser, steka mat eller bara ta en paus framför TVn.

Hur använder man en köksassistent

Jordgubbar-och-köksassistent

Att använda en köksassistent är superenkelt.

Allt du behöver göra är att ställa maskinen på en hård och jämn yta, exempelvis köksbänken.

Steg 1: Sätt på vispen eller degkroken

Börja med att stänga av maskinen så att startknappen står på ”off” och koppla ur strömkontakten.

På mixerns huvud finns oftast en spak eller knapp, som gör att du kan vinkla huvudet vågrätt.

Koppla sedan in vispen eller degkroken och skruva den motsols. Oftast hörs ett litet klickljud när den är korrekt ditsatt.

Steg 2: Sätt fast skålen

När vispen är påkopplad, är det dags att placera skålen eller bunken i maskinens botten.

Tryck fast skålen försiktigt i basen av köksassistenten och skruva den sedan motsols.

När du tror att den sitter fast korrekt, så kan du varsamt försöka lyfta den eller försöka vricka den lite åt sidorna – för att försöka att den verkligen sitter fast.

Om skålen rör på sig eller inte verkar sitta korrekt, bör du skruva loss bunken och sedan koppla in den igen.

Steg 3: Häll i dina ingredienser

När du satt fast vispen och bunken är det dags att hälla i dina ingredienser.

Det är rekommenderat att ha vispen och huvudet vinklad uppåt och, om möjligt, sänkt ner skålen. Då får du mer utrymme för att mäta och hälla i ingredienserna.

En del köksassistenters skålar har mått på insidan, så att du kan se hur mycket du häller i.

/h3>Steg 4: Börja använda maskinen

Vispen är på, bunken är ditsatt och råvarorna är i.

Se nu till att huvudet på maskinen är nedsänkt, så att vispen är i skålen. Var noga med att huvudet är i låst position.

Nu kan du sätta på maskinen och välja vilken hastighet du vill börja blanda maten med.

Hur stor köksassistent behöver man

Köksassistenter kommer i en stor variation av storlekar. Vanligtvis brukar skålen vara mellan 4 liter och 5 liter.

Små köksassistenter brukar vara mellan 1,5 liter och 3 liter.

Det finns även väldigt stora köksassistenter upp mot 7 och 10 liter. Dessa passar perfekt när du ska laga stora brödlimpor eller förbereda mat för större sällskap.

Köksassistent eller matberedare

Köksassistenten är bäst för bakning och bröd. De är ypperliga för att blanda, vispa, göra såser och knåda deg.

Matberedare använder sig främst av knivar och andra vassa blad, så att de kan skiva, hacka, riva och mala.

Om du främst vill hacka och riva grönsaker, då är matberedaren oftast det bättre valet. Men om såser och surdegar är in grej – då är köksassistenten oslagbar.

Köksassistent eller bakmaskin

Både köksassistenter och bakmaskiner kan knåda degar.

Den stora skillnaden är att bakmaskinen också kan värma, jäsa och grädda brödet.

Köksassistenten har inga sådana funktioner, utan kan enbart knåda degen – efter det måste du lägga degen i ugnen för gräddning.

Bakmaskinen är med andra ord en komplett maskin för brödbakning, eftersom den sköter allt på egen hand – utan involvering av annan köksutrustning.

Fördelen med köksassistenten är att den kan vispa och knåda mer än bara deg. Om du dessutom har fler tillbehör till maskinen, så kan den också mala, hacka och skiva.

Om ditt enda syfte är att göra bröd, så är bakmaskinen helt klart det bästa alternativet.

Men om du vill ha en maskin som kan göra mycket mer än att bara baka bröd, då är köksassistenten det självklara valet.

Tillverkare av bra köksassistenter

KitchenAid-köksassistent-närbild

Marknaden för köksassistenter domineras av de allra största företagen inom köksindustrin.

Av erfarenhet, så är det absolut bästa märket Ankarsrum. De har sedan många år tillbaka haft ett stort sortiment av bra och kvalitativa köksassistenter.

Nackdelen är att Ankarsrums köksassistenter tenderar att kosta lite mer.

Det här är de främsta tillverkarna av köksassistenter:

  • Ankarsrum
  • Kenwood
  • Bosch
  • Smeg
  • KitchenAid
  • Sage
  • Morphy Richards
  • Russel Hobbs
  • Ariete

Läs också