Hur man rengör ett våffeljärn: Komplett guide

Goda-våfflor

Bränd våffelsmet, ojämn gräddning och gamla våfflor som satt sig i fast i järnet är inte ovanligt. I den här artikeln visar vi hur du rengör och oljar in ditt våffeljärn för att undvika alla dessa problem.


Våffeljärn har en tradition av att få uthärda mindre bra behandling och slitage än annan köksutrustning.

Men precis som stekpannor, grytor och kastruller måste våffeljärn tas om hand på rätt sätt.

Om du inte rengör järnet på rätt sätt, så kommer det snabbt försämra kvalitén och livslängden på våffeljärnet.

Men nog om det.

Låt oss gå igenom exakt hur du ska ta hand om ditt våffeljärn för att det ska hålla år ut och år in.

Om du vill ha tips på olika våffeljärn, så kan du läsa vårt våffeljärn bäst i test, där vi listat årets bästa våffeljärn inom varje kategori.

Hur du rengör ett våffeljärn

Hur du rengör ditt våffeljärn beror på vilket material det är gjort av och hur använt, gammalt eller slitet det är.

Men i grund och botten så handlar det om en och samma sak: timing.

Våffeljärnet bör inte vara för varmt när du rengör det, men heller inte kallt.

Så här rengör du ditt våffeljärn.

1. Låt järnet svalna. Innan du börjar rengöra våffeljärnet bör det ha lite värme i sig, utan att vara stekhet.

Om det redan är i rumstemperatur så har smeten och våfflorna börjat torka in i materialet – det vill du undvika.

2. Torka med papper eller en fuktig trasa. Rensa upp bland våffelsmulor och smet och sug upp all olja som lämnas kvar i järnet.

3. Rengör både insidan och utsidan. Använd en fuktig trasa eller papper hela tiden.

4. Ta bort mat som fastnat. Det finns alltid lite våffelsmet eller smulor som etsat sig fast i järnet. Häll ett par droppar matolja på de ställen där du inte lyckats få bort allt.

Låt det sedan stå så i ett par minuter. För att sedan ta en fuktig trasa igen och försöka skrubba bort det.

5. Ta bort och rengör plattor. Om det går att ta bort plattorna från våffeljärnet, kan du göra det och rengöra dem med varmvatten och diskmedel. Använd endast en liten klick diskmedel för att inte förstöra non-stick-ytan.

7. Ställ järnet i diskstället. Ställ våffeljärnet och plattorna i diskstället, med fritt luftflöde, så att de kan torka på egen hand också. Ställ aldrig ett vått våffeljärn att torka på egen hand.

Det är bäst att inte använda diskmedel, alternativt väldigt lite, då medlet kan slita på våffeljärnets beläggning.

Undvik också att använda metaller eller hårda ytor när du skrubbar järnet. Det kan repa och förstöra non-stick-ytan och sedermera göra våffeljärnet helt oanvändbart.

Hur du oljar in ett våffeljärn

Om du har ett våffeljärn tillverkat av gjutjärn så behöver du i de flesta fallen olja in järnet lite då och då.

Ett våffeljärn som redan har en non-stick-beläggning behöver sällan oljas in. Eftersom järnet redan har ytbehandlats.

Om tillverkaren skrivit att du bör eller kan olja in våffeljärnet, så gör du så här:

1. Gör först rent järnet. Det är viktigt att inga smulor, oljor eller smuts finns kvar i våffeljärnet.

2. Torka våffeljärnet. Torka först med en ren och torr trasa, för att sedan låta den torka på egen hand i diskstället.

Olja inte in ett järn som är vått eller fuktigt. Det behöver vara helt torrt.

3. Droppa olja på en tygbit. Dra sedan tyget eller trasan utmed hela stekytan. Se till att varje liten del av järnet har smorts in i olja.

Kom ihåg att du inte ska dränka kökshandduken i olja, utan det räcker med ett par droppar.

4. Sätt på våffeljärnet. Låt järnet stå på den temperatur du använder när du gräddar våfflor, i cirka 15 minuter.

5. Stäng av våffeljärnet. Efter att 10-15 minuter har passerat kopplar du ur våffeljärnet från strömtaget.

6. Låt det svalna. När våffeljärnet är svalt så är du klar. Nu kan du börja grädda våfflor igen, eller ställa våffeljärnet på sin förvaringsplats.

Kom ihåg att läsa i manualen eller på tillverkarens hemsida om det är möjligt, eller nödvändigt, att olja in just ditt våffeljärn.

Kan man maskindiska ett våffeljärn

Majoriteten av alla våffeljärn måste rengöras för hand.

Diskmaskinens höga temperaturer, ånga, stora mängd vatten och diskmedel, kommer att förstöra ditt våffeljärn.

Det kommer främst att förstöra beläggningen, vilket resulterar i att våfflor bränner fast och slutligen blir obrukbar.

Eftersom våffeljärn innehåller elektronik så riskerar den att gå sönder också.

Som tur är, så är det en relativt enkel process att rengöra ett våffeljärn.

Problemet är att många människor väntar för länge, tills järnet är helt kallt, innan de börjar rengöra det.

Då har smet och smulor redan hunnit torka och fastna i järnet, vilket gör rengöringen mycket svårare.

Varför bränner våfflorna fast i järnet

Fyrkantiga-våfflor

Anledningarna till varför våfflorna fastnar i järnet eller, i värsta fall, bränner fast, kan vara många.

Här är några potentiella orsaker till varför dina våfflor inte gräddar riktigt som du hade tänkt dig.

Våffelsmeten är för tunn

Tjockare våffelsmet har en mindre risk för att fastna eller bränna fast i järnet.

Om din våffelsmet är för tunn, kan det vara orsaken till varför den hela tiden fastnar.

För att göra den lite tjockare så kan du prova vara mer sparsam med mjölken.

Järnet är inte varmt nog

Om du häller i våffelsmeten i ett järn som inte är tillräckligt varmt, så kommer våfflan med största sannolikhet vara ogräddad när du lyfter på järnet nästa gång.

När du öppnar järnet för att se om det börjar bli klart, så hamnar istället en del av smeten på ovansidan av järnet. Du vill undvika den typen av delning av våfflan och smeten.

Äldre våffeljärn kan ge lite felaktiga signaler ibland.

När lampan på järnet lyser rött och indikerar att det är fritt fram att börja grädda – så kan du, för att vara på den säkra sidan, vänta 1-2 minuter extra.

Lyft inte på järnet i onödan

När man gräddar våfflor och inte kan se vad som händer på insidan, så är det lätt hänt att man vill lyfta upp järnet lite för tidigt.

Det leder till att smeten delas mellan den övre och undre plattan. Smeten och våfflan splittras och värmefördelningen blir ojämn.

För att inte nämna att våfflan kan trasas sönder.

Var därför inte för snabb med att öppna järnet och låt våfflorna ta sin tid att gräddas.

Matlagningsspray är dåligt

Matlagningssprayer har blivit populärt på senare år. De är enkla, smidiga och, till synes, effektiva.

Kruxet är att de bildad en hinna av fett på plattorna. Resultatet blir att järnen blir klibbiga och att våfflorna fastnar.

Att använda en spray kan med andra ord ha en motsatt effekt än den du hade förväntat dig.

Om du tidigare använt mycket matlagningsspray i ditt våffeljärn, rekommenderar vi att du rengör järnet noggrant för att få bort uppbyggnaden av fett.

Tips för ditt våffeljärn

Våfflor-jordgubbar

Det finns ett par saker du bör göra med ditt våffeljärn, och ett par saker du aldrig bör göra.

Här är våra bästa tips för att ta hand om ditt våffeljärn på rätt sätt.

Håll det varmt och inte flottigt

Temperaturen är ditt våffeljärns bästa vän. Värmen håller järnet rent och våfflorna blir bra gräddade varje gång.

Du behöver inte lägga på matfett på plattorna, då det leder till att våfflorna gräddas på överskott och rester. Det kommer att påverka både kvalitén och smaken på våfflorna.

Uppbyggt fett kommer även att förkorta livslängden på våffeljärnet.

Använd aldrig metall

Stekspadar och andra bestick gjorda av metall är dåligt för våffeljärnet. Det kommer att repa pannorna och lämna skador som inte går att reparera.

Framförallt om du äger ett våffeljärn av gjutjärn eller teflon.

Använd istället plast eller gummi när du hanterar ditt våffeljärn.

Håll våffeljärnet rent

En vanlig anledning till att många våffeljärns kvalité försämrats, och likaså deras livslängd, är för att man inte hållit järnet rent.

Gör därför alltid ren våffeljärnet efter användning. Även efter varje gräddning kan du ha för vana att ta bort smulor och rester från den senaste våfflan. Det tar bara någon sekund, men har en stor betydelse.

Läs också