|

Bästa Våffeljärnet 2022: Komplett guide

Bästa-våffeljärnet

Våffeljärnets teknologi har utvecklats oerhört mycket de senaste åren. De är både snabbare, snyggare och gräddar bättre våfflor än tidigare. Vi har listat årets bästa våffeljärn – inom varje priskategori.


För blotta ögat är det inte mycket som skiljer olika våffeljärn åt. Både pris- och utseendemässigt tycks de vara likadana.

Men när man väl testar dem så är skillnaderna enorma.

För att du ska undvika att köpa de modeller vars non-stick-beläggning släpper efter en månad, eller som tar fem minuter att grädda en enda våffla – så har vi listat årets bästa våffeljärn.

Vi har hittat våffeljärn inom varje prisklass, både enkla järn, dubbeljärn och belgiska våffeljärn.

Bästa våffeljärnet

Det bästa våffeljärnet i år är Emerio Dubbel våffeljärn. Våfflorna blir verkligen supergoda och krispiga. Den har en superb värmefördelning, värmekontroll, överhettningsskydd och indikatorlampa. Den kostar nästan hälften så mycket som andra järn av samma kvalité. En självklar favorit i år!


Bästa våffeljärnet: Emerio Dubbelt våffeljärn

Bästa-våffeljärnet-Emerio-dubbel

Om man ser till pris och kvalité som finns det inget våffeljärn på marknaden som slår Emerios dubbla våffeljärn.

Våffeljärnet är utrustat med indikatorlampa, justerbar temperatur och ett överhettningsskydd.

Att järnet har alla dessa funktioner är ganska unikt i den här prisklassen.

Plattorna, eller laggarna, har en riktigt bra värmefördelning. Våfflorna blir jämnt och fint gräddade.

Resultatet på våfflorna blir långt över våra förväntningar. De blev krispiga, goda och genomgräddade.

Järnet gräddar varken snabbt eller långsamt, utan det tar precis lagom tid. Vi har sett recensioner där folk sagt att det är både snabbt och långsamt, så det är ju en subjektiv fråga.

Vi kan i alla fall konstatera att järnet, i jämförelse med andra bra våffeljärn, är att tiden det tar är klart godkänd.

Järnet får plats med två våfflor åt gången – vilket är perfekt.

Allt detta för endast 400 kronor.

De våffeljärn med samma kvalité, antal funktioner och hållbarhet kostar i regel dubbelt så mycket.

Så det är helt klart ett prisvärt alternativ, som hade kunnat kosta ett par hundralappar mer och ändå blivit årets bästa våffeljärn.

Den har allt vi vill ha i ett våffeljärn. Ett riktigt kap!


Bästa belgiska våffeljärnet: Cloer Belgiskt våffeljärn

Bästa-belgiska-våffeljärnet-Cloer

Det här är ett av de populäraste våffeljärnen vi hittat. Det finns en hel uppsjö av positiva omdömen.

Och vi blev inte besvikna.

Först och främst, våfflorna blir fantastiskt goda. Om du någonsin har ätit autentiska belgiska våfflor i Belgien eller Tyskland – då är det här precis vad du kan förvänta dig.

Våfflorna blir perfekt frasiga och tjocka.

Vi gillar också att du själv kan ställa in temperaturen med hjälp av det steglösa reglaget. På så sätt kan du göra våfflorna precis så som du vill ha dem – varje gång.

Framförallt är det effektivt om du vill ha lite ljusare våfflor och någon annan vid middagsbordet vill ha lite mörkare våfflor. Det är enkelt fixat med hjälp av värmekontrollen.

Värmefördelningen är mycket bra och våfflorna blir välgräddade både på under- och ovansidan.

Maskinen är heller inte speciellt stor, så den tar inte upp för mycket plats i köket. Men var beredd på att den väger en del, strax över 2 kilo.

En annan fördel är att järnet är extremt lättskött. Det är supersmidigt att ta bort våfflorna från järnet och rengöringen efteråt går på någon sekund, eftersom i princip inget fastnar i stekytan.

Vi har inte hittat en enda dålig sak med Cloers våffeljärn. Den enda ”nackdelen” är att det tar ett par våfflor för att få en känsla för temperaturkontrollen.

Siffrorna är ju bara siffror, så det är när du gräddar våfflorna som du får en förståelse för vilken temperatur som ger ljusare våfflor och vilken som ger mörkare våfflor.

Det finns även en kabelvind så att strömsladden kan förvaras på undersidan istället för att dingla omkring.

Helt klart ett toppenjärn som är en fröjd att använda.

Om du vill ha ett belgiskt våffeljärn som faktiskt gör bra belgiska våfflor – då är det här ett självklart val. Definitivt en av våra favoriter i år!


Redaktörens val: Åviken Noblesse 2.0

Åviken-noblesse-våffeljärn

När det kommer till våffeljärn så är Åviken helt klart en av våra favorit-tillverkare. Kvalité, bra resultat och lång livslängd har blivit synonymt med deras järn.

Noblesse 2.0 reflekterar precis den uppfattningen.

Det är ett dubbelt våffeljärn med en fantastisk non-stick-beläggningen. Inget matfett behöver användas. Våfflorna gräddas som på räls och släpper direkt från järnet.

Verkligen ingenting fastnar i plattorna, oavsett hur många våfflor som görs.

Även värmefördelningen är riktigt bra. Utan tvekan en av de bästa vi testat.

Våfflorna blir väldigt frasiga och goda. Framförallt om du gräddar dem på högsta värmen. Mums!

Vi gillar också att det osar minimalt från det här järnet. Vi har försökt förstå oss på varför, men utan att hitta en anledning.

Så vi får nöja oss med att helt enkelt konstatera att järnet osar mycket mindre än de flesta andra våffeljärn.

Djupet på järnet är också bra, vilket gör att det är svårt för smeten att rinna ut över sidorna.

Handtagen är stora och bekväma att hålla i, även för oss med stora händer. Det har även designats så att man inte bränner sig när man greppar dem.

Slutligen vill vi ge en eloge till Åviken för att de designat järnet så att det kan ställas på högkant när det inte används. Det tar med andra ord upp minimalt med utrymme i köket. Supersmidigt!

Helt klart ett av de bästa våffeljärnen på marknaden idag.

Det finns billigare alternativ, men ytterst få kan mäta sig med den här kvalitén och användarvänligheten.


Väldigt populär: Åviken Belgiskt våffeljärn classic

Åviken-populärt-belgiskt-våffeljärn

Det här är en god anledning till varför man inte ska förlita sig på pris och tro att dyrare per automatik är bättre.

Åvikens klassiska järn, även kallat 902, är billigare än många – men också ett av de snabbaste våffeljärnen vi testat.

Det värms upp otroligt snabbt och gräddningen av varje våffla tar ungefär en minut. Supersnabbt!

Våfflorna blir fluffiga och fina. Även om vi hade hoppats på att de skulle vara lite tjockare.

Det följer även med ett recepthäfte, vilket Åviken får bonuspoäng för. Inte ens de dyrare modellerna skickar med recept.

Non-stick-ytan fungerar prima. Ingenting fastnar i plattorna och den är även mycket lätt att rengöra.

Våffeljärnet är utrustat med en indikatorlampa, men ingen värmekontroll – men det varken behövs eller är förväntat i den här priskategorin.

Det här är inget nytt våffeljärn, utan den har funnits ett par år – vilket har resulterat i att den vunnit flera bäst i test-priser. För att inte nämna alla positiva recensioner och tester den samlat på sig.

Vi kan bara instämma med kören: det är ett riktigt, riktigt bra våffeljärn. Till ett bra pris, dessutom.

Det är enkelt, smidigt och, framförallt, otroligt snabbt!


Hög kvalité: Wilfa våffeljärn

Wilfa-WAS-623-våffelgärn

Wilfa har ett flertal våffeljärn ute på marknaden idag och WAS-623 är helt klart vår favorit. Trots det oinspirerade namnet.

Det finns ett temperaturreglage där du kan välja värme på en skala från 1 till 9. Där 9 ger otroligt frasiga och goda våfflor.

Vi gillar att den är så enkel att använda. Även för den som aldrig tidigare gräddat våfflor.

En annan sak som är värd att nämna är lamporna som indikerar när våfflan är klar, så att du slipper brända våfflor eller våfflor som är för mörka.

Precis som Wilfas övriga sortiment så tillhör det här våffeljärnet ett av de snyggaste. Designen är modern, stilren och användarvänlig.

Det är långt ifrån de fyrkantiga och tråkiga former och färger vi är vana vid från andra tillverkare.

Våffeljärnet är även utrustat med en gömma där du kan stoppa in sladden.

Prismässigt ligger Wilfa lite i överkant. Det finns billigare alternativ med snarlik kvalité, men designen och användarvänligheten står över de flesta konkurrenterna.

Ett utmärkt val av våffeljärn, även om vi tycker att den kunde ha kostat lite mindre.


Innan du köper ett våffeljärn

Perfekt-gräddad-våffla

I vårt bäst i test har vi kommit fram till att väldigt många våffeljärn presterar bra. Förvånansvärt många.

Trots det, så finns det en del saker du bör tänka på innan du köper ett våffeljärn.

Vi har gått igenom det viktigaste att tänka på, för att öka chansen för att du blir nöjd med ditt köp.

Enkelt eller dubbelt våffeljärn

Det första du bör bestämma dig för är om du vill ha ett vanligt, enkelt våffeljärn som kan grädda en våffla åt gången.

Eller ett våffeljärn som kan grädda två eller fler våfflor åt gången.

Dubbla våffeljärn kostar givetvis mer än de som bara kan grädda en våffla. Men prisskillnaden är ändå minimal.

Även om du bara ska laga våfflor till en person, så kan det vara skönt att ha två våfflor redo att ätas direkt. Istället för att äta en våffla och sen förbereda nästa våffla under tiden som man äter.

För att inte nämna när du har besök och vill göra våfflor åt fler personer.

Det dubbla våffeljärnet är helt klart vår favorit, med den flexibilitet och effektivitet som det innebär.

Men det är en smaksak. Om du föredrar att laga en våffla åt gången och samtidigt vill spara lite pengar, då kan ett enkelt våffeljärn vara ett det bättre alternativet.

Vilken typ av våffeljärn

Designen på olika våffeljärn är inte bara en stilistisk sak, utan det kan också påverka smaken på maten och hur våfflorna blir.

Vissa våffeljärn gör djupare fickor än andra och vissa våffeljärn ger bättre förutsättningar att grädda tjocka våfflor än andra.

Om din plan är att göra belgiska våfflor, så rekommenderar vi att du köper ett belgiskt våffeljärn.

Du kan givetvis göra belgiska våfflor även i ett vanligt våffeljärn, men det blir inte riktigt samma sak.

Längre ner i artikeln har vi gått igenom de olika våffeljärnen och våffeltyperna som finns.

Non-stick-beläggningen

En viktig komponent i ett våffeljärn är dess non-stick-beläggning.

Det avgöra hur bra gräddningen kommer att genomföras, hur mycket som fastnar i stekytan och hur enkelt järnet är att rengöra.

Det är svårt att avgöra utan att själv ha testat våffeljärnet och framförallt när du köper över nätet istället för i butik.

Därför bör du läsa recensioner av våffeljärn för att se vilka omdömen non-stick-beläggningen fått. Det är en av de viktigaste sakerna i våffeljärnet.

Funktionalitet

Det finns inte så många olika extra-funktioner i våffeljärn.

Främst handlar det om två saker: indikationslampan och värmekontrollen.

Majoriteten av alla nya våffeljärn har en lampa som indikerar när järnet är varmt nog att börja grädda våfflor. Det är numera standard.

Värmekontroll är däremot något som inte alla järn har – och som alla användare inte behöver.

Värmekontrollen gör så att du på egen hand kan bestämma vilken temperatur järnet ska ha, så att våfflorna blir precis så som du vill ha dem.

Det är givetvis ingen nödvändighet, men det är en intressant funktion för vissa människor.

Våffeljärn är numera så pass optimerade att deras värme är precist konfigurerade och därför har vi sällan ett behov av att själva bestämma temperaturen.

Hur många watt bör ett våffeljärn ha

Vi avråder dig från att titta för mycket på hur många watt ett våffeljärn har.

Majoriteten av alla våffeljärn på marknaden idag är tillräckligt starka för att göra sitt jobb på ett bra sätt.

Det finns även många andra saker som påverkar hur effektivt våffeljärnet är. Antalet watt är sällan en bra indikation på hur bra järnet är.

De flesta våffeljärnen är på 1000-1700W.

Notera också att ju högre watt ditt våffeljärn har, desto mer el konsumerar den.

Hur fungerar ett våffeljärn

Våffla-frukter-och-glass

Våffeljärnets konstruktion är relativt simpel.

I grund och botten består det av två värmeplattor, en på ovansidan och en på undersidan. De båda har kopplats ihop med ett gångjärn.

De två metallplattorna finns i olika material, men många gånger är det gjort av teflon med non-stick.

När du sätter på våffeljärnet ska du inte hälla i smeten på en gång. Istället behöver järnet värmas upp innan du kan börja grädda dina våfflor.

Majoriteten av alla våffeljärn har idag en liten lampa på sidan eller ovanpå maskinen, som lyser rött eller grönt när det är färdiguppvärmt och redo att användas.

Kom ihåg att det tar ett par minuter för våffeljärnet att bli tillräckligt varmt. Först då kan du börja hälla i våffelsmeten.

Bästa tillverkarna av våffeljärn

Konkurrensen bland tillverkare som säljer våffeljärn har blivit hårdare. Allt fler företag har börjat producera våffeljärn, vilket har både pressat ner priserna och givit oss en stor mängd våffeljärn att välja bland.

Vi gillar att testa nya våffeljärn, oavsett tillverkare.

Men de tillverkare som på senare år toppat våra listor är:

  • OBH Nordica
  • Åviken
  • Emerio
  • Wilfa
  • Severin
  • WMF

Av dessa är det Åviken som har utmärkt som mest de senaste 5 åren. Deras våffeljärn håller ofta en väldigt hög kvalité, för att inte nämna deras långa livslängd.

Skillnaden mellan belgiska våfflor och vanliga våfflor

Belgiska våfflor är tjockare och lite fluffigare än vanliga våfflor, samtidigt som de har en gyllen krispighet på utsidan.

Vanliga, traditionella våfflor är tunnare – men också mer kompakta. De har även en lite rikare smak än belgiska våfflor.

Belgiska våfflor har även djupare fickor, vilket gör att du har mer plats för att fylla våfflan med grädde, bär eller glass.

Vanliga våfflor har lite mindre fickor på ovansidan, vilket gör att du inte får plats med lika mycket pålägg.

Belgiskt våffeljärn eller vanligt våffeljärn

Ljusa-våfflor-med-grädde

Du kan göra vilka våfflor som helst i de flesta typer av våffeljärn.

Men om du vill göra autentiska belgiska våfflor så kommer du behöva ett belgiskt våffeljärn.

Belgiska våffeljärn är oftast större och har en design som gör att fickorna på våfflorna blir djupare.

Fördelen med ett vanligt våffeljärn är att du också kan använda det till flera andra saker. Exempelvis steka ägg, toast och andra råvaror som du vill grilla.

Hur gör man rent våffeljärnet

En anledning till varför så många människor har problem med sina våffeljärn är för att de inte rengör dem på rätt sätt.

Hemligheten är att inte låta våffeljärnet bli kallt innan du börjar rengöra järnet, vilket är felet många gör.

De låter det svalna helt och hållet, vilket leder till att matrester och smeten hinner fastna i stekytan.

Så här gör du rent ditt våffeljärn på bästa sätt.

1. Låt våffeljärnet svalna lite

När du rengör ditt våffeljärn så ska det inte vara för varmt, men heller inte kallt.

Låt det svalna lite innan du börjar rengöra det. Det får inte vara så varmt att du bränner dig, men heller inte i rumstemperatur. Lite värme ska fortfarande finnas kvar.

2. Skrubba med fuktig handduk

Ta en kökshandduk, trasa eller en bit papper. Doppa det i lite vatten och börja sedan rengöra järnet.

Se även till att eventuell olja sugs upp i trasan.

Du vill att hela järnet ska vara fritt från både olja, smet och våffelsmulor.

Efter att du är klar med insidan och metallplattorna, så börjar du rengöra utsidan på samma sätt.

3. Våfflor som fastnat ska bort

Det händer att våfflor och smet fastnar och inte går bort med vanlig skrubbning.

Tricket är att hälla några droppar matolja på dessa ställen, där mat fastnat och inte vill gå bort.

Låt det sedan stå så i 2-4 minuter, så att oljan sjunker in.

Ta sedan en ren och fuktig trasa och börja skrubba bort oljan och maten som fastnat i järnet.

4. Plocka ur värmeplattorna

En del våffeljärn har värmeplattor som går att ta bort. Om det är möjligt på ditt våffeljärn, så kan du ta bort dem och skölja och skura med hjälp av lite vatten.

Om det fortfarande finns mat som fastnat, så kan du även använda en gnutta diskmedel. Men var försiktig och använd inte för mycket diskmedel, då det kan slita på non-stick-beläggningen.

5. Torka våffeljärnet

När du är klar och våffeljärnet är helt rent, så tar du en ren kökshandduk och torkar hela järnet. Insidan såväl som utsidan.

Efter att du har torkat järnet för hand, så kan du ställa det i diskstället med fritt luftflöde, för att torka på egen hand.

Kom ihåg att fukt och vatten inte är bra för våffeljärnet, så se till att det verkligen är torrt när du ställer det för torkning.

Olika typer av våfflor

Våfflor-och-bär-chokladsås

Det finns fler typer av våfflor än de flesta kan föreställa sig. Alla med sina styrkor och svagheter.

Här är några av de populäraste typerna av våfflor.

Belgiska våfflor/brysselvåfflor

Dessa våfflor refereras som brysselvåfflor i Belgien, men internationellt kallar vi dem för belgiska våfflor.

De är främst gjorda av jäst och är både superlätta och har en krispig utsida. De brukar ha en rektangulär eller fyrkantig form.

Belgiska våfflor har djupa fickor, vilket gör att det finns mycket utrymme för pålägg som grädde, glass, chokladsås, blåbär eller jordgubbar.

Liege våfflor

Även Liege-våfflan kommer från Belgien. Men skiljer sig en del från brysselvåfflorna här ovanför.

Liege-våfflor är gjorda av en tjockare smet, vilket ger en rikare och sötare smak. De har en söt och krispig utsida.

Traditionellt sett brukar man inte servera Liege-våfflor med pålägg. Istället äter dem som ett snack, likt en munk. Till skillnad från den belgiska våfflan som brukar fungera som en efterrätt eller ett mellanmål.

Amerikanska våfflor

Du har säkert sett dem flera gånger på film, där någon Hollywood-skådespelare sitter på ett fik vid sidan av vägen och äter våfflor med massvis med sirap på.

Amerikanska våfflor är tunnare än belgiska våfflor, men mer kompakta. De delar likheten att de båda har djupa fickor, vilket ger mycket utrymme för såser, sirap, frukt och bär.

Istället för jäst, så använder man främst bakpulver för att göra amerikanska våfflor.

Till skillnad från många andra våfflor, så kan man i USA äta amerikanska våfflor tillsammans med vanlig mat också. Exempelvis kött, fisk, bacon eller kyckling.

Potatisvåfflor

En gammal klassiker som är väldigt vanlig i England och Irland – men även här i Sverige.

Ett perfekt val av våffla om du vill vara lite hälsosammare och göra mer ”måltid” av våfflan.

Man skulle kunna säga att potatisvåfflan är som en potatispannkaka med formen av en våffla. De fungerar perfekt tillsammans med ost, gräddfil, avokado, morötter och tomater.

I Storbritannien brukar man också äta de här våfflorna tillsammans med ägg och korv till frukost.

Veganvåfflor

De här våfflorna har blivit allt mer populära på senare år. Vilket inte är så konstigt, de kan bli riktigt goda och nyttiga.

Recept på veganvåfflor brukar oftast innehålla saker som:

  • Havregryn
  • Olivolja
  • Bakpulver
  • Lönnsirap
  • Mandelmjölk

Om de görs på rätt sätt så kan man ibland inte ens märka skillnaden på veganvåfflor och vanliga våfflor.

Läs också