| |

Bästa vakuumförpackaren 2024: Komplett guide

Bästa-vakuumförpackare

En bra vakuumförpackare gör så att maten håller längre, vilket kan spara dig många tusenlappar om året. Vi har recenserat och listat årets bästa vakuumförpackare inom varje priskategori.


Man uppskattar att en person slänger bort ungefär 121 kilo mat om året.

Det är en hel del mat och pengar.

Genom att vakuumförpacka råvaror och matrester, så kan maten hålla upp till fem gånger längre än om den stod i en vanlig matlåda i kylen. För att inte nämna att det är mer hygieniskt.

I vårt årliga test av vakuumförpackare hjälper vi dig att hitta den variant som passar dina behov, ditt kök och din plånbok.

Vakuumförpackare bäst i test

1

Foodsaver Flow FFS006X

Bästa vakuumförpackaren

Foodsaver Flow FFS006X

Läs mer

Gå till butik

2

OBH Nordica Supreme vakuumförpackare

Redaktörens val

OBH Nordica Supreme vakuumförpackare

Läs mer

Gå till butik

3

Foodsaver V-2860 vakuumförpackare

Väldigt populär

Foodsaver V-2860 vakuumförpackare

Läs mer

4

Caso VC 6 vakuumförpackare

Bästa budgetval

Caso VC 6 vakuumförpackare

Läs mer


Bästa vakuumförpackaren: Foodsaver Flow FFS006X

Foodsaver-Flow-FFS006X-vakuumförpackare

FoodSaver har sedan ett par år tillbaka tillverkat några av de bästa vakuumförpackarna på marknaden. FFS006X är utan tvekan vår absoluta favorit genom tiderna.

Maskinen ger ett väldigt professionellt intryck, från start till slut.

FFS006X rymmer en hel plastrulle på insidan, och har en integrerad kniv.

Så allt du behöver göra är att välja storleken på påsen, skära med den integrerade kniven, lägga i maten och sedan låta maskinen suga ut luft och försegla påsen.

Den är hur smidig och enkel som helst att använda.

Det finns en inställning för torr och fuktig mat. Med hjälp av pulsfunktionen kan du själv bestämma hur mycket luft som ska sugas ut ur förpackningen.

Själva maskinen ser elegant och dyr ut, vilket stärker intrycket av professionalism. Det är definitivt en vakuumförpackare som skulle kunna användas på restaurangen.

FFS006X ser ganska liten ut på bilden och beskrivs i marknadsföringen som ”kompakt”. Men i verkligheten är det en ganska stor maskin. Vilket är förväntat, med tanke på alla funktionerna den har.

Så räkna med att dedikera en permanent plats på köksbänken eller bordet åt den här vakuumförpackaren.

Vi är riktigt nöjda med den här förpackaren. Det är helt klart den bästa vakuumförpackaren för dig som vill ha hög kvalité, användarvänlighet, många funktioner och snabb förpackning.

En självklar vinnare i år!


Redaktörens val: OBH Nordica Supreme vakuumförpackare

OB-Nordica-Vakuumförpackare

OBH Norica Supreme är en av de populäraste vakuumförpackarna på den svenska marknaden. Det finns en hel uppsjö av positiva omdömen, och vi kan bara instämma – det är en riktigt bra maskin!

Supreme har två lägen; en för torr mat och en för fuktig mat.

Man har även utrustat den med en separat svetsning och automatiskt vakuumprogram.

En sak som vi gillar, och som utmärker OBHs maskin, är hur enkel den är att använda. Allt känns logiskt och varje funktion appliceras smidigt.

Supreme är snabb, låter ytterst lite och lämnar ingen fukt kvar i maskinen. Du kan definitivt använda den i köket utan att väcka resten av hushållet som sover.

Det enda negativa med Supreme är låset på locket. Det krävs alldeles för mycket kraft för att stänga det. Till en början trodde vi att vi gjorde fel eller att locket var defekt.

Men när vi läste andra recensioner kunde vi se att andra människor upplever samma sak. Så var beredd på att använda kraft när du stänger och låser locket. Vi hoppas att man åtgärdar det till nästa modell.

Överlag är vi riktigt nöjda med den här maskinen. I vissa butiker kostar den runt 1500 kronor – vilket är ett kap. Den presterar lika bra som vakuumförpackare som kostar nästan ett tusen kronor mer.

Definitivt en av årets bästa vakuumförpackare för hemmakockar.


Väldigt populär: Foodsaver V-2860 vakuumförpackare

Foodsaver-V2860-vakuumförpackare

Nyckelordet för V-2860 är ”funktionalitet”. Den har allt.

Det finns en funktion för våt och torr mat, men också valbara hastigheter – vilket vi gillar starkt!

Du kan välja mellan försiktig, medel och hög hastighet. Om du exempelvis vill packa ömtåliga råvaror, som ägg, så väljer du helt enkelt försiktig. Med kött kan du använda den höga hastigheten.

Vi gillar också att man installerat en droppbricka. Om maskinen råkar suga upp vätska, så hamnar det inte i maskinen – istället hamnar det i droppbrickan.

Det gör att maskinen hela tiden är ren och fri från fukt och vätskor.

V-2860 arbetar riktigt effektivt och känns pålitlig att använda. För att inte nämna användarvänlig.

En negativ sak med den här maskinen är att den kan överhettas vid intensiv användning.

Om du förpackar 6-7 råvaror på den höga hastigheten så kan den röda indikatorlampan lysa. Det betyder att maskinen blivit för varm och behöver svalna, vilket tar runt 5 minuter.

För hemmakockar är det vanligtvis inget problem, såvida du inte planerar att packa många påsar på den höga hastigheten. Då finns det bättre alternativ.

Eftersom den V-2860 har ett par år på nacken, så tycker vi också att priset är lite för högt. 2000 kronor känns inte rimligt. Men om du kan hitta den för runt 1500 kronor så är det ett riktigt bra köp.

Överlag är vi nöjda med den här maskinen. Den är väldigt enkel att använda och förpackar påsarna med bravur. Nu hoppas vi bara att butikerna sänker priset en aning, i takt med att det dyker upp nyare modeller på marknaden.

Allt-som-allt är det ett bra köp!


Bästa budgetval: Caso VC 6 vakuumförpackare

Caso-VC6-vakuumförpackare

Det är svårt att hitta en bra vakuumförpackare på en budget. Många maskiner kostar över 1500 kronor.

Men så hittade vi Caso VC 6. En billig vakuumförpackare som fortfarande presterar i toppklass!

Den är enkel, liten och kompakt. Många tillverkare beskriver sina vakuumförpackare som ”kompakta”, men i själva verket tar de upp halva köksbänken.

Caso VC 6 är faktiskt kompakt och minimalistisk – på riktigt.

Maskinen är lika enkel som designen. Du behöver i princip bara ha koll på två knappar: den för utsuget och den för svetsningen av påsen.

Värt att notera är att dyrare modeller brukar svetsa påsarna 3-4 gånger för att säkerställa att den är hårt sluten. Caso VC 6 svetsar påsen endast en gång.

Men så länge du hanterar påsarna varsamt så bör en svetsning räcka gott och väl.

Ljudnivån är klart godkänd och är på samma nivå som vakuumförpackare som kostar mer än det dubbla i pris.

Vi gillar också att Caso gjort så att maskinen använder så lite energi som möjligt. Vi har inte testat energiförbrukningen, men enligt Caso drar den endast 80 watt. Vilket är väldigt uppskattat – framförallt på vintern när priserna stiger.

Vi är väldigt nöjda med VC 6, den prickar rätt på det mesta och är en fröjd att använda. Framförallt gillar vi att den tar upp så lite plats i köket.

Däremot har vi hittat ett par recensioner där användare skrivit att maskinen slutat fungera, alternativt blivit långsammare, efter ett års användning.

Så vad gäller hållbarheten är vi lite fundersamma. Än dock, för runt 500 kronor så är det definitivt värt köpet, om du är på en stram budget.


Vilken vakuumförpackare är bäst

Vakuumförpackar-kött-med-grönsaker

Den bästa vakuumförpackaren är smal, minimalistisk och snabb. Du vill också att den ska kunna försegla både torr mat och vätskor.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper en vakuumförpackare.

Effektivitet

För att en vakuumförpackare ska vara värd att köpa behöver den vara snabb. Vi ser helst att den förpackar maten under 30 sekunder.

Det är också kritiskt att ingen luft finns kvar i förseglingen – framförallt inte när du använder ”dry mode”. När du använder ”wet mode” ska det finns minimalt med luft, men en mindre mängd är acceptabelt.

Förseglingen av vakuumförpackningen ska vara kompakt, tajt och hållbar. Ingen vätska ska kunna läcka ut från påsen och ingen luft ska kunna komma in.

Storlek och lagring av påsar

Det finns vakuumförpackare som förvarar påsrullar i maskinen, medan andra inte gör det.

De maskiner som förvarar påsrullen är definitivt snabbast och effektivast. Vakuumförpackaren kommer själv rulla ut och klippa påsen.

Nackdelen är att dessa maskiner är större och tar upp mer plats. Du kan därför behöva ha dem permanent på köksbänken.

Vakuumförpackare som inte har ett internt fack för påsrullen är mindre och är lätta att gömma undan i kökslådorna. De tenderar också att vara lite billigare.

Om du ofta vakuumförpackar mat så rekommenderar vi en vakuumförpackare som kan förvara påsrullar. Det är mycket smidigare och processen blir snabbare.

Funktioner

Innan du köper en vakuumförpackare bör du identifiera vilka funktioner du behöver. Exempelvis:

  • Automatisk tätningsfunktion
  • Integrerad rullförvaring
  • Integrerad kniv

Att ha integrerad rullförvaring och kniv gör givetvis jobbet mycket, mycket enklare. Men det innebär också att maskinen är bulkigare och tar upp mer plats i köket. Dessa funktioner kan också höja priset en aning.

Typer av påsar

Om du planerar att vakuumförpacka olika typer av mat, är det bäst att köpa påsrullar istället för påsar som redan är klippta. Då kan du anpassa storleken på påsen utefter ingredienserna eller maten du ska packa.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla påsar inte är kompatibla med alla vakuumförpackare. Dubbelkolla därför vilka påsar som passar för modellen du tittar på – samt vad de kostar. Vissa tillverkares påsar är dyrare än andra.

Varför köpa en vakuumförpackare

Vakuumförpackad-hamburgare

En vakuumförpackare gör att du spar både pengar och plats i köket.

  • Maten håller längre
  • Du slösar inte på mat
  • Tar upp mindre plats i kyl och frys
  • Bra för Sous Vide
  • Mycket bättre än manuell försegling

Istället för att slänga överbliven mat, så kan du vakuumförpacka maten. Du slipper med andra ord slänga maten – och den håller längre.

Livslängden på vissa råvaror kan nästan dubbleras när du vakuumförpackar dem.

Om du har kylskåpet full med matlådor och byttor som innehåller mat, så vet du vad konsekvenserna blir. Du hinner inte äta upp allt innan maten hinner bli dålig, och kylskåpet blir proppfullt.

Genom att vakuumförpacka maten så håller råvarorna längre, tar upp mindre plats och du behöver inte oroa dig för att maten ska ruttna efter en eller två dagar.

Du kan vakuumförpacka allt från kött, fisk och kyckling, till choklad, frukt, bär och deg.

Hur länge håller vakuumförpackad mat

Vakuumförpackade-råvaror

Hur länge maten håller i en vakuumförpackning beror på innehållet. Men i regel är det mycket längre än när den förvaras i en matlåda eller vanlig plastförpackning.

När du förvarar mat i kylskåpet på traditionellt vis så håller råvarorna i 1 till 3 dagar.

Med vakuumförpackning så håller maten mellan 3 till 5 gånger längre. Om maten håller i 2 dagar i en vanlig förpackning, så kan den hålla i 1 till 2 veckor i en vakuumförpackning.

Vad en vakuumförpackare gör är att den suger ut allt syre ur förpackningen. Bakterier och mögel kan inte växa utan syre, vilket gör vakuumförpackare till ett perfekt val för dig som vill vara hygienisk, men också kunna förvara maten under en lång tid.

Kan man vakuumpacka varm mat

Mat som är varm ska inte vakuumförpackas, då värmen kan skydda bakterier. Värmen skapar en miljö för bakterier att frodas.

Mat som är varm kan också avge ånga. När ångan finns i förpackningen så kan det göra påsen mjuk och slutligen få den att gå sönder. Vilket i sin tur leder till att luft och fukt kommer in i påsen.

Låt alltid maten svalna innan du förpackar den.

Läs också