| |

Bästa gurkmeja 2023: Komplett guide

Gurkmeja brukar beskrivas som en ”super food”. Vi har gått igenom årets bästa gurkmejatillskott för att hitta de mest effektiva och prisvärda varianterna.


Kosttillskott innehållande gurkmeja kan skilja sig en hel del, främst vad gäller dosering, pris och upptagningsförmåga.

I våra tester har vi kunnat se att de allra dyraste alternativen, allt som oftast inte är bättre än de billigare tillskotten.

Faktum är att många av dem visat sig vara sämre.

Här är våra resultat från årets test.

Bästa gurkmeja

Den bästa gurkmejan idag är Healthwell Gurkmeja. Deras kapslar är mycket lätta att svälja, absorberas bra av kroppen och innehåller 300 mg gurkmeja. Burken har allt det vi letat efter i ett gurkmejatillskott.


Bästa gurkmeja: Healthwell Gurkmeja

Bästa-gurkmejan-healthwell

Helt klart det populäraste tillskottet av gurkmeja. Det finns en hel uppsjö av positiva omdömen.

En kapsel innehåller 300 mg gurkmeja och 2.5 mg piperin (svartpepparextrakt).

Piperin är ett ämne som gör att upptaget av andra ämnen förbättras. Så de här kapslarna absorberas väldigt snabbt och effektivt av kroppen.

Vi gillar att kapslarna är så smidiga och lätta att svälja. De är dessutom helt smaklösa – till skillnad från många andra gurkmejatillskott.

En burk innehåller 60 kapslar, vilket gör att en kapsel kostar ungefär 2,8 kronor. Helt klart ett bra pris, även om pulverform tenderar att vara billigare. Men då måste man också uthärda den bittra smaken.

Definitivt den bästa gurkmejan på marknaden idag.


Bästa högdoserade gurkmejan: Gurkmeja Premium

Bästa-högdoserade-gurkmejan

De här kapslarna innehåller en riktig explosion av gurkmeja. Hela 600 mg gurkmeja finns i varje kapsel.

Precis som i vår bäst i test-vinnare så har man även lagt i piperin för att förbättra kroppens upptagningsförmåga.

Kapslarna är dessutom vegetabiliska.

En annan fördel är att Healthwell har gjort så att kapslarna är superlätta att öppna upp.

Om du vill variera dig lite och hälla ner gurkmeja i smoothien, gröten eller matlagningen – så är det smidigt att bara kunna öppna upp kapseln och hälla ner innehållet.

Eftersom den här burken innehåller mycket större mängder gurkmeja än övriga tillskott, så är priset, tyvärr, högre. En burk på 60 kapslar kostar strax under 250 kronor, vilket gör att en kapsel kostar ungefär 4 kronor.

Om du köper fler burkar blir priset billigare, vilket det kan vara värt.

Definitivt ett rekommenderat tillskott om du vill få i dig stora mängder gurkmeja och samtidigt vill ha en kapsel som är enkel att öppna upp.


Bästa gurkmejapulvret: RawPowder Gurkmeja pulver

Bästa-gurkmejapulvret-RawPoder

Det här är ett ekologiskt gurkmejapulver med extra höga halter av kurkumin – vilket är det aktiva ämnet i gurkmeja som har anti-inflammatoriska egenskaper.

Vi skulle inte vilja använda det här pulvret för att dricka med enbart vatten i en shake. Snarare är det gjort för matlagning och nyttiga smoothies.

Vi gillar att pulvret är helt naturligt och fritt från tillsatsämnen.

Påsen är stor och rymmer hela 125 gram gurkmeja. Den kostar dessutom närmare 50-lappen än 100-lappen. Så prismässigt ligger den väldigt bra till.

Om du letar efter ett bra gurkmejapulver att använda till matlagning eller smoothies, då är det här det nyttigaste och mest prisvärda alternativet. Vi gillar det starkt!


Bästa gurkmejatabletterna: Skip Gurkmeja + ingefära

Bästa-gurkmejatabletterna-Skip

Man rekommenderar två tabletter om dagen, vilket ger dig 450 mg gurkmeja och 450 mg ingefära. En superb kombination.

Det känns som att de här tabletterna är väldigt bra för magen. Som att de balanserar tarmarna och gör magen stabilare än de andra tillskotten. Det kan vi nog tacka ingefäran för.

Vi skulle därför rekommendera de här tabletterna främst till människor som vill förbättra mag- och tarmfunktionen. Den gör ett lysande jobb för magen!

Men det finns en stor nackdel: de här tabletterna är stora. Väldigt stora.

Om du har svårt för att svälja stora saker så avråder vi dig från att köpa dessa. Du kan förvisso tugga dem, men smaken som uppstår är allt annat än god.

Det faktum att du behöver två tabletter per dag och att tabletterna är stora sänker betyget avsevärt.

Vilket är synd, då vi verkligen gillar kombinationen av gurkmeja och ingefära. Det kan göra underverk för magen.

Men om du inte har några problem alls med stora tabletter, då får vi lov att säga att det här är ett av de bästa gurkmejatillskotten idag. Utan tvekan de bästa tabletterna – trots storleken.

En burk innehåller 100 tabletter, där en tablett endast kostar 1,3 kronor – vilket är ett riktigt kap.

Med tanke på det låga priset och det faktum att de är så bra för matsmältningen och magen, så kan vi ha överseende med de stora tabletterna.


Väldigt populär: Better You gurkmeja

Gurkmeja-better-you

Better Yous kapslar innehåller 300 mg gurkmeja, varav 80% är från curcuminoider.

Man har även lagt i 3 mg svartpeppar för att förbättra upptaget av näringen i kapseln.

I vår research har vi hittat flera människor som menar på att det här tillskottet lindrat både ledvärk och smärtor. Vilket inte är så konstigt, med tanke på gurkmejans starka antioxidativa egenskaper.

Det finns två storlekar på den här burken; 50 kapslar och 100 kapslar.

Vi har räknat ut att en kapsel i den stora burken kostar 3,99 kronor och en kapsel i den mindre burken kostar 4,58 kronor.

Även om vi gillar innehållet och effekten av de här kapslarna, så är det lite för dyrt för vår smak. Healthwells premium-gurkmeja är det tillskott som kostar ungefär lika mycket – men det innehåller dubbelt så mycket gurkmeja.

Men om man bortser från priset så är det helt klart en av de bästa gurkmejorna där ute. Vilket alla positiva recensioner vittnar om.


Vad är gurkmeja

Gurkmeja-pulverform

Gurkmeja (Curcuma longa) är en växt som finns i ingefärans växtfamilj. På engelska heter växten och tillskotten ”turmeric”.

Den produceras främst i Indien, men odlingar går även att hitta i Australien, Kina, Iran och stora delar av Sydostasien.

Gurkmeja är ett relativt nytt fenomen i västvärlden, men har använts for att lindra eller bota diverse åkommor i Indien sedan 4000 år tillbaka. Växten används också för att färga kläder, trä och papper.

Numera går gurkmeja främst att hitta i hälsokostbutiker, då forskare tror att det är en stark antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper.

Det är gurkmejan som ger senap och många currysorter dess distinkta gula färg.

Om du inte hört talas om gurkmeja tidigare, så kanske du har hört om kurkumin – som är desto vanligare i det svenska köket. Kurkumin är det aktiva ämnet i gurkmeja och utgör ungefär 5% av innehållet.

Vad är gurkmeja bra för

Gurkmeja är en traditionell växt som använts som medicin sedan urminnes tider i Asien.

Men det är inte bara folktro och vidskeplighet. Västerländsk forskning har sedan ett tag tillbaka börjat studera växten och det finns tecken på att gurkmeja faktiskt kan ha egenskaper som är positiva för hälsan.

Reglera inflammation – den aktiva ingrediensen i gurkmeja är kurkumin. Vilket är en kraftfull antioxidant som visat sig ha anti-inflammatoriska egenskaper.

Stärker immunförsvaret – dels är kurkumin i sig en väldigt stark antioxidant. Men den hjälper även till att stärka kroppens egna antioxidanter.

Bra för huden – man har kunnat se att gurkmeja och kurkumin är väldigt bra för huden. Så till den grad att det kan vara effektivt mot vissa hudsjukdomar.

Bra för magen – flera studier pekar på att gurkmeja är bra för matsmältningen. Man har även sett att det potentiellt kan hjälpa folk att gå ner i vikt.

Det finns fortfarande inte tillräckligt med studier för att kunna bekräfta eller dementera de uppfattningar man har i Asien om gurkmejans helande egenskaper.

Men det faktum att flera länder i tusentals år har använt växten som läkemedel, och att västerländska studier ser positiva resultat, pekar på att det faktiskt finns sanning i många påståenden.

Hur mycket gurkmeja per dag

Gurkmeja-kryddor

Eftersom forskningen kring gurkmeja är relativt mager, så är det heller inte klarlagt exakt hur mycket gurkmeja du bör eller kan konsumera varje dag.

I de flesta studier har man använt 500-2,000 mg gurkmeja per dag.

World health organization (WHO) anser att 0-3 mg gurkmeja per kilokroppsvikt varje dag är en fördelaktig dos.

Men eftersom forskningen är knaper, så finns det inga studier som visar vad en långvarig användning har för effekt på kroppen. Du bör därför undvika höga doser under längre perioder.

Kan man äta gurkmeja varje dag

Det anses vara säkert att använda gurkmeja varje dag, så länge du inte överskriver rekommendationerna.

För att vara på den säkra sidan kan du konsumera 3 mg per kilokroppsvikt varje dag.

Kom ihåg att alltid konsultera med din husdoktor innan du börjar använda något kosttillskott. Framförallt om du lider av sjukdom eller använder mediciner. Gurkmeja kan påverka vissa typer av läkemedel.

Vad innehåller gurkmeja

Det finns över 300 naturliga komponenter i gurkmeja. Bland annat betakaroten, C-vitamin, falvonoider, fibrer, kalcium, järn, niacin, zink och kalium.

Den aktiva komponent i gurkmeja som visat sig ha bäst effekt på hälsan är kurkumin.

Biverkningar av gurkmeja

Gurkmeja-i-tallrik

De flesta bieffekterna av gurkmeja uppstår vid för höga doser av växten.

En del studier menar på att för stora mängder gurkmeja kan resultera i feber, magproblem och njursten. Man har även sett att en överkonsumtion kan leda till hudutslag, acid-reflux och diarré.

Om du erfar biverkningar när du tar gurkmeja som tillskott, bör du minska dosen. Om problemen fortsätter bör du sluta ta kosttillskottet.

Är färsk gurkmeja bättre än torkad

Både färsk och torkad gurkmeja har visat sig vara bra för hälsan. Men färsk gurkmeja har enligt forskning bättre biotillgänglighet.

Det betyder att kroppen absorberar den färska gurkmejan mer effektivt.

Färsk gurkmeja är själva roten av växten som du köper i matbutiken, medan torkad gurkmeja är i pulverform – som i kryddor och kosttillskott.

Får man gula tänder av gurkmeja

Om du är orolig för att få gula tänder, bör du minska på mängden gurkmeja du konsumerar.

Vid längre användning så kan gurkmejan nämligen missfärga dina tänder en aning.

Gurkmeja har en kraftfull färg, vilket är anledning till varför växten inte bara används inom hälsokost, men också för att färga kläder, papper och trä.

Därför bör du också vara försiktig med att få gurkmeja på kläderna.

Läs också