|

Bästa datorhögtalarna 2023: Komplett guide

Datorhögtalare

Kvalitén och priserna på olika datorhögtalare varierar kraftigt. För att du ska undvika ett besviket köp, så har vi recenserat och listat de bästa datorhögtalarna för i år.


Det finns många datorhögtalare att välja på. Från små portabla enheter, till riktiga monsterhögtalare med surroundljud som är perfekt för hemmabion.

Problemet är att hitta ett bra paket.

En del högtalare är dyra och har en snygg design, men en ljudkvalité som är under all kritik.

För att hjälpa dig att hitta de bästa datorhögtalarna för dig, så har vi recenserat de mest prisvärda alternativen. Både portabla högtalare, men också 2.0, 2.1 och 5.1-system.

Om du letar efter hörlurar kan du hitta det bästa gaming-headset här.

Bästa datorhögtalarna

De bästa datorhögtalarna i år är Logitechs Z-906. De har ett maffigt 5.1-ljud som är klart och tydligt med en kraftfull bas. Det fungerar perfekt både för hemmabio, musik och spel med mycket detaljer i ljudet. Det är lätt att koppla in och har både ett hörlursuttag och en trådlös fjärrkontroll. En självklar bäst i test-vinnare!


Bästa datorhögtalare: Logitech Z-906

Bästa-datorhögtalarna-Logitech-Z906

Det är svårt att skriva en recension av Z-906 utan att använda ordet ”toppklass”. Det är utan tvekan det mest beskrivande ordet av det här paketet.

Först och främst är det här ett 5.1-system, det vill säga 5 högtalare och en subwoofer. Vilket ger ett perfekt surroundljud när du tittar på film eller spelar spel med intensiva miljöer.

Ljudet är extremt tydligt och bra. Det är en perfekt kombination av diskant och mellanregistret. Det kompletteras underbart med den förvånansvärt kraftiga basen.

Om du vill ha en bio-känsla när du tittar på film, så är det här utan tvekan den bästa hemmabio-anläggningen i år.

Z-906 har Dolby Digital, DTS digital surround och är THX certifierat.

Det följer även med en fjärrkontroll så att du enkelt kan justera volymen på systemet. Det finns även ett hörlursuttag och AUX-in.

Vi kan bara stämma in i kören av alla positiva recensioner och omdömen som Z-906 fått. Det är helt klart de bästa datorhögtalarna på marknaden för det här priset.

Kvalitén är enastående, oavsett om du vill göra en hemmabio, spela datorspel, lyssna på musik eller spela gitarr.


Bästa portabla datorhögtalare: JBL Charge 5

JBL-Charge-5

JBL har släppt många datorhögtalare under åren, varav Charge 5 är den bästa och mest prisvärda.

Faktum är att det är en rejäl förbättring sedan Charge 3 och 4 – och vi gillade de båda starkt!

Ljudet är klart och tydligt med en bra och stabil bas. Trots att de båda komma från samma högtalare. Maxvolymen är dessutom väldigt hög – högre än vad vi vågat testa utan att störa hela grannskapet.

För en så liten högtalare är vi positivt överraskade hur stark den är!

Det vi gillar mest med JBL Charge 5 är dess portabilitet och användarvänlighet. Högtalaren är liten och enkel att ta med på resor, men producerar ändå en riktigt bra ljudbild.

Du kan definitivt spela spel och titta på film med den här högtalaren. Men eftersom det är 2.0, så blir det inget surroundljud.

Att ansluta till enheten med datorn eller mobilen går snabbt och smidigt. Allt du behöver göra är att klicka på sökknappen och sedan koppla upp dig med den enhet du använder.

En radio, stereo eller laptop i köket behövs inte längre när du lagar mat i köket eller rensar bråte i garaget. Det är bara att ta med dig Charge 5.

Det enda negativa med den här högtalaren är priset. Den kostar ungefär 2000 kronor, vilket är i överkant.

Men om portabilitet är viktigt för dig och du inte vill ha en stor högtalare där hemma, då är det ingen som kan konkurrera med JBL och Charge 5. Vi använder den lika flitigt hemma som när vi är ute och reser.


Bästa datorhögtalare 2.1: Logitech Z333

Logitech-Z333-datorhögtalare

Medan alla skryter om sina 5.1- och 7.1-system, så blir de flesta chockade över vilket ljud Z333 kan skapa.

Paketet består av 2 högtalare och en subwoofer. Just basen är vad som imponerar mest på oss. Det är maffigt och kraftfullt. Det riktigt mullrar i marken när vi tittar på film eller spelar spel.

Ljudet är varmt och naturligt.

Faktum är att ljudbilden är lika bra som i högtalare som kostar ett par hundralappar mer.

Du kan också ha väldigt hög volym på högtalarna, vilket vi inte hade förväntat oss i den här prisklassen.

Högtalarna kopplas in antingen genom 3,5 mm eller RCA-ingångarna i din dator eller TV.

Vi gillar också att man satt dit ett hörlursuttag i volymkontrollen. Det är smidigt när man pendlar mellan högtalare och hörlurar.

Kontrollenheten är sladdansluten, där du kan justera volymen, samt stänga av och sätta på högtalarna. Den fungerar bra, men vi hade önskat att det fanns lite mer motstånd i ratten.

Det enda dåliga med det här paketet är längden på kontakterna. De är väldigt korta, så enheterna kan inte stå för långt bort från datorn eller TVn.

Det går givetvis att köpa längre sladdar, men vi hade gärna sett att de som följde med var längre.

Överlag är vi supernöjda med Logitech Z333. Det är helt klart ett av de mest prisvärda paketen. För ungefär 800 kronor får du riktigt bra ljud och en kraftfull bas som fungerar perfekt till både film och spel.

Om du inte vill spendera så mycket pengar, men ändå vill ha hög kvalité – då är det här ett självklart köp!


Bästa budget datorhögtalare: Logitech Stereo Speakers Z120

Logitech-Z120-datorhögtalare

Det här är två små och billiga datorhögtalare som ansluts till datorns USB.

Logitech Z120 är 2.0, det vill säga paketet innehåller två högtalare – en för högersidan och en för vänstersidan. Ingen separat basenhet följer med.

Högtalarna är enkla att koppla in antingen genom USB eller 3,5 mm-ingången. Du får ljud i högtalarna på bara ett par sekunder.

Vi gillar att det på baksidan av varje högtalare finns en sladdhanterare. Där kan du justera längden på sladdarna, så att du inte behöver ha en kablarna liggandes och ta upp onödig plats på skrivbordet.

Volymen regleras via en ratt på den högra högtalaren. Det är också där du stänger av och sätter på högtalarna.

Kvalitén på ljudet är långt ifrån den bästa, men heller inte dålig. Vilket vi heller inte förväntar oss i den här låga prisklassen.

Ljudet passar utmärkt för Youtube-klipp och vardagsmusik. Att titta på film eller spela avancerade datorspel är däremot inget vi rekommenderar.

Snarare är det högtalare som passar bra till kontorsarbete och barnfamiljer där kvalitén på ljudet inte behöver vara toppklass.

Basen är inte den bästa, men klarheten i ljudet är faktiskt överraskande bra. Det är mycket tydligare än vad vi hade förväntat oss.

För 200 kronor är det två trevliga högtalare som tar upp minimalt med plats och som är lätta att använda.

Om du vanligtvis använder hörlurar, men vill ha några enklare högtalare när du gör vardagssaker på datorn – då fungerar de utmärkt! De är definitivt ett steg upp från vanliga laptophögtalare.


Hur du hittar bästa datorhögtalarna för dig

Datorhögtalare

Att köpa datorutrustning är, generellt sett, ganska enkelt. Man vet oftast vad man får, hur utrustningen ska användas och vad resultatet kommer att bli.

Datorhögtalare är annorlunda.

Vi har aldrig stött på så många problem som när vi köpt och testat olika datorhögtalare. Det har varit allt från dålig ljudkvalité, till störningar och glappande kablar.

Utöver vårt bäst i test, vill vi därför informera dig om alla de saker du bör ha koll på när du köper datorhögtalare. Så att du minskar risken för ett dåligt köp.

Ljudkvalitén

Kvalitén på ljudet är givetvis det viktigaste när det kommer till datorhögtalare.

Problemet är veta vilka högtalare som låter bra – utan att ha testat dem.

Därför är det viktigt att läsa recensioner och omdömen för att se hur respektive högtalare presterar. Om du inte läser på innan, är risken väldigt hög att du kommer att bli besviken.

Vi har stött på flera datorhögtalare där alla specifikationer uppfyller våra kriterier. De har dessutom sålts till premium-pris. Men så fort högtalarna kopplats in och vi satt på musik för att testa högtalarna, så har det varit allt annat än bra.

Förlita dig därför aldrig på produktbeskrivningar, priser och snygga baslådor – läs recensioner!

Portar, kablar och Bluetooth

Innan du köper datorhögtalare bör du se hur de kopplas in och om den är kompatibel med din dator eller laptop.

En del datorhögtalare kopplas enkelt in i USB, andra kopplas in direkt i datorns ljudkort. Det finns också trådlösa datorhögtalare som kan kopplas upp med Bluetooth.

Se till att du har rätt portar för att kunna koppla in högtalaren du planerar att köpa.

2.0, 2.1, 5.1 eller 7.1

Varje siffra visar hur många högtalare och basenheter paketet innehåller. De flesta högtalare för datorer är antingen 2.0 eller 2.1.

2.0 består av två högtalare, en för höger sida och en för vänster sida. Det finns ingen subwoofer i de här paketen. Basen kommer därför från högtalarna, men det brukar vara undermåligt.

2.1 betyder att du får två högtalare och en subwoofer.

5.1 består av 5 stycken högtalare och en bas. Det här producerar surround-ljud och är bra när du tittar på film eller spelar spel.

7.1 innehåller 7 stycken högtalare och 1 bas. Det vill säga den ultimata surround-upplevelsen. Vanligtvis brukar dessa högtalare kopplas in i TVn för att titta på film.

Kom ihåg att antalet högtalare inte reflekterar kvalitén på ljudet, utan endast antalet högtalare. Även om 2.1 inte ger dig surroundljud som 7.1, så kan ljudkvalitén fortfarande vara bättre i 2.1.

Storlek och design

Det finns stora, små, avlånga och breda datorhögtalare. Vissa av dem tar upp extremt mycket plats, medan andra är mer sparsamma på datorbordet.

Ta alltid måtten på datorhögtalarna och mät upp på datorbordet innan du köper något. Högtalarna kan se små ut på bilder, men i verkligheten kan de vara mycket större.

Kom ihåg att större datorhögtalare kan vara en indikation på deras styrka. Små högtalare är inte lika kraftfulla och risken finns att kvalitén är sämre än de allra största modellerna.

Det är svårare att skapa bra och kraftfullt ljud i en mindre enhet än i större. Det finns fortfarande små datorhögtalare som producerar lika bra ljud, eller bättre, än stora datorhögtalare – men det är inte speciellt vanligt.

Volymkontroll

Det finns högtalare som kommer med en separat volymkontroll, och det finns de vars ljudkontroll finns på högtalaren.

Det är givetvis smidigast att kunna kontrollera ljudet med hjälp av en handhållen kontroll. Men det är ingen nödvändighet om högtalaren ändå står inom en meters räckhåll på bordet.

Om du väljer ett paket som inte kommer med en separat volymkontroll, rekommenderar vi att du tittar var kontrollen sitter på högtalaren.

Vi har testat datorhögtalare som visat sig ha volymkontrollen på ena högtalarens baksida. Vilket innebär att man måste sträcka sig och böja huvudet för att hitta kontrollen. Det blir ganska jobbigt och obekvämt i längden.

Vad kostar bra datorhögtalare

Det finns datorhögtalare för allt mellan 200 kronor upp till 4000 kronor. Det finns något för varje budget.

Men det innebär också att ljudkvalitén varierar kraftigt.

De allra dyraste modellerna har oftast en väldigt ren och klar ljudbild. Plus att de klarar av att spela högre musik och ljud.

Väldigt billiga datorhögtalare tenderar att ha sämre ljud och känns väldigt plastiga. Ett stort problem med billiga högtalare är att deras ljud försämras ju högre volymen är.

Det går att hitta bra budgethögtalare, som du kan se i vårt bäst i test, men räkna inte med en speciellt hög bio-känsla när du tittar på film.

Lyssna på recensioner – inte entusiaster

Ett av de vanligaste misstagen folk gör är att de lyssnar på entusiaster på Youtube när de köper datorutrustning.

Dessa entusiaster har oftast ett samarbete med tillverkaren och ger högtalaren högre betyg än vad den förtjänar.

Recensioner från riktiga användare ger dig en mycket klarare bild över hur bra datorhögtalarna är. Vi rekommenderar därför att du läser vårt bäst i test och även användarrecensionerna i diverse butiker och forum. Då får du oftast rättvis bild av produkten.

Är trådlösa datorhögtalare bra

Dator-och-trådlösa-högtalare

Trådlösa datorhögtalare är vår favorit, och det är också dit marknaden rör sig.

Datorhögtalare utan kablar gör dem mer portabla och du slipper en röra av kablar på eller under skrivbordet.

Det minimerar också risken för glapp, störningar och problem med dåliga kablar och utgångar.

Om du hittar bra trådlösa datorhögtalare så finns det ingen anledning att inte köpa dem. De kan prestera precis lika bra som högtalare med kablar.

De flesta datorer och mobiltelefoner har idag Bluetooth, vilket gör att du kan använda högtalarna på i princip vilken enhet som helst där hemma.

Läs också