|

Bästa gaming headset 2023: Komplett guide

Bästa-gaming-headset

Ett bra headset är ett måste om du är en gamer. Men långt ifrån alla hörlurar snappar upp fotsteg och explosioner på avstånd. Vi har därför listat årets bästa headsets för gamers – så att du kan maximera din spelupplevelse!


Ljudet är en otroligt viktig del i gaming. Inte bara för att det ska låta fint och verkligt, men också för att du ska kunna höra allt som händer i spelet.

Att inte höra ett fotsteg, eller lyckas höra var skotten kommer ifrån, kan göra skillnad mellan vinst och förlust.

Problemet med en del headsets är att de inte snappar upp alla ljud. Även dyrare varianter.

För att du ska få ut det mesta av ljudet när du spelar, så har vi recenserat och listat årets bästa hörlurar för gaming. Både billiga, dyra, kabelanslutna och trådlösa.

Bästa gaming headset

Årets bästa gaming headset är HyperX Cloud 2. De har ett oerhört bra och detaljerat ljud, i kombination med en klar och tydlig mikrofon. Man har ljudisolerat hörlurarna, så att du hör minimalt med ljud från omgivningen – men också för deras skull. Det låga priset är en välkommen bonus. Definitivt de bästa hörlurarna för gamers på marknaden idag!


Bästa gaming headset: HyperX Cloud 2

HyperX-Cloud-2-hörlurar

Det här är helt klart en av de bästa hörlurarna för gamers. Vilket är varför man ser gamers använda dem i var och varannan Twitch-stream och CS-turnering.

Cloud 2 är ett headset med sladd och virtuellt 7.1-ljud. Vilket innebär att du kan höra exakt varifrån ljudet kommer ifrån när du spelar spel. Vilket är kritiskt i tävlingsinriktade spel som CS:GO och Fortnite.

Även ljudet i mikrofonen är förvånansvärt bra. Vilket är ovanligt i den här prisklassen. Rösten hörs klart och tydligt – även om du sitter inte i en miljö som inte är helt ljudlös. Vartenda ord och viskning hörs klart och tydligt.

Headsetet släpper heller inte ut eller in speciellt mycket ljud. Så man stör inte de andra i rummet och du störs inte av dem. Tummen upp för ljudisoleringen!

Vi gillar också komforten i hörlurarna. Även vid längre sittningar fungerar de utmärkt. De är varken för tunga eller trycker på huvudet eller öronen.

Kåporna känns däremot lite plastiga, så det gäller nog att vara lite försiktig med dem.

Det följer med två typer av öronmuffar, en av skinn och en av tyg. På vintern föredrar vi tygmuffarna, men när det är varmt på sommaren kan det vara skönt att använda de mindre svettiga skinnmuffarna.

Trots att det här är några av de billigaste gaming hörlurarna i årets test – så är det också det bästa. Du får väldigt mycket för pengarna.

Kvalitén på ljudet är riktigt bra, mikrofonen är klar och tydlig och headsetet ligger bekvämt på huvudet. För under 1000 kronor är det ett riktigt kap!


Redaktörens val: EPOS Sennheiser GSP 600

EPOS-Sennheiser-GSP-600-gaming-headset

Det här är inte ett headset för vanliga användare som lyssnar på musik och spelar Sims en timme om dagen.

Sennheiser GSP 600 är för oss som tar gaming på allvar och som vill ha det absolut bästa i ljudväg. Det är som gjort för seriös E-sport.

Först och främst är ljudet exceptionellt bra. Ljudbilden är klar och tydlig och du hör minsta lilla detalj när du spelar. Verkligen allt hörs med en riktigt hög precision.

Något vi älskar är ljudisoleringen. De har en sluten design med ljudkuddar som är gjorda för att dämpa allt ljud utifrån. En dammsugare skulle kunna dra igång ett par meter bort utan att du störs. Fantastiskt bra!

Mikrofonen är den bästa vi någonsin hört i ett gaming headset. Allt hörs glasklart, nästan som att den som pratar i miken sitter precis bredvid.

Headsetet är stort och rejält med kåpor som ligger bekvämt över öronen. Även under längre gaming-sessions så sitter de skönt.

Det enda negativa vi hittat med de här lurarna är vikten på dem. De väger 400 gram, vilket är på gränsen för vad vi tycker att ett headset ska väga.

Men med tanke på den höga kvalitén på materialet och konstruktionen så är det rimligt.

Vi gillar också att mikrofonen stängs av automatiskt när man fäller upp den.

GSP 600 är ganska dyra, du får räkna med att betala runt 1500 kronor för dem. Men då får du å andra sidan en kvalité på ljudet och mikrofonen som är långt bättre än de flesta andra.

Helt klart en av årets bästa headsets för gamers!


Bästa trådlösa gaming headset: Logitech PRO X Wireless

Logitech-Pro-X-trådlöst-gaming-headset

Det är svårt att hitta bra trådlösa gaminghörlurar som håller. De har en tendens att kännas plastiga och ha dålig anslutning.

Men Logitechs PRO X prickar alla våra kriterier med råge. Från ljudet och bekvämligheten, till räckvidden och batteritiden. Allt fungerar riktigt bra!

Lurarna utmärker sig framförallt i FPS-spel, där du klart och tydligt hör exakt var alla är. Fotsteg och andra detaljer hörs glasklart.

Mikrofonen fungerar bra även den, där tal och viskningar hörs bra. Man kan även skapa sina egna filter med mikrofonen, vilket är en rolig funktion.

Miken är också bra på att isolera ljud från bakgrunden och snappar bara upp din röst.

Räckvidden är godkänd, men inte mer än så. När du sitter vid datorn så är det inga som helst problem med vare sig fördröjningar eller täckning. Men om du är i ett stort hus och går runt i rummen, så är täckningen inte den bästa.

Men det är heller inte vad den här hörluren är till för det – PRO X är helt och hållet ett gaming headset.

Passformen är riktigt bra, även för oss med stora huvuden. Den sitter som en smäck – och väldigt bekvämt.

Materialet och konstruktionen känns väldigt kvalitativ och rejäl, precis som vi väntar oss av Logitech. De är en av få företag som producerar datorutrustning som kan hålla i många år utan att gå sönder. Det här headsetet verkar inte vara något undantag.

Det enda negativa vi har att säga om Pro X är att det finns ett litet vitt brus i hörlurarna när inga ljud spelas upp. Det hörs inte alls när du spelar spel, tittar på film eller kikar runt på Youtube. Men i komplett tystnad så hörs det lite.

För det här priset borde vitt brus inte finnas, även om vi förstår att det kan vara en konsekvens av all teknologi som behövs för trådlösa headsets. Det är lite av en besvikelse, men inget som förstör helhetsupplevelsen.

Det är helt klart årets bästa trådlösa gaming headset – framförallt om du spelar spel där ljudet är viktigt. Om du spelar spel som CS:GO, Fortnite, Battlefield eller Call of Duty, då är det här ett riktigt, riktigt bra köp!


Bästa budget gaming headset: HyperX Cloud Alpha Pro

HyperX-Cloud-Alpha-Pro-gaming-headset

Ännu en klassiker från HyperX. Det är ett kabelanslutet headset av förvånansvärt hög kvalité.

De här hörlurarna kostar ungefär 800 kronor, men slår premium-hörlurar som kostar upp mot 3000 kronor. Vilket är anledningen till varför Cloud Alpha Pro toppat de flesta listorna sedan ett par år tillbaka.

Ljudet i hörlurarna är riktigt bra, från basen upp till diskanten. De passar ypperligt både för gaming, film och att lyssna musik.

Alpha pro har inte den tyngsta basen direkt, men är ändå mer än godkänd.

För oss gamers passar de perfekt, eftersom man hör klart och tydligt exakt var fotsteg, explosionen och vapenbyten sker. Upp, ner, vänster, höger, snett bakifrån – allt är mycket tydligt.

Mikrofonen är också den riktigt bra. Allt som sägs hörs klart och tydligt, utan den minsta antydan på att låta burkig eller brusig.

Det enda negativa med mikrofonen är att den är ganska låg. Så du kommer behöva ha den nära munnen, eller höja mikrofonljudet i Windows. Men det är enkelt fixat!

En av de saker vi gillar mest är bekvämligheten. Vadderingen och formen på hörlurarna gör att de sitter otroligt skönt på skallen – även efter 10-12 timmars spelande.

HyperX får bonuspoäng för den långa sladden till hörlurarna. Den är mycket bra för oss som har datorn lite längre bort.

Kvalitén på materialet känns gediget och påkostat. Utan att veta priset så vi snarare trott att den kostar 1400-1500 kronor och inte 800 kronor.

Om du är på en tajt budget och letar efter ett bra headset för gaming – då är det här ett otroligt bra alternativ. Det är svårt, om ens möjligt, att hitta ett bättre headset i den här prisklassen.


Hur du väljer de bästa hörlurarna för gaming

Populärt-headset-för-gamers

Att köpa hörlurar innebär att du köper något du inte riktigt vet hur det de kommer att låta. Såvida du inte testat dem innan.

Utöver att läsa tester och recensioner, så finns det ett par saker du bör ha koll på innan du köper ett headset för gaming.

Glöm bara inte bort att vila öronen från hörlurarna ibland. Här kan du hitta de bästa datorhögtalarna, som ett komplement till ditt headset.

Frekvensen på hörlurarna

Först och främst bör du titta på frekvenserna. De flesta gaming headsets har en frekvens från 20Hz upp till 20,000Hz.

Låga frekvenser är de mörka och djupa ljuden. Högre frekvenser är diskanta ljud. Du vill ha ett så brett register som möjligt, framförallt om du spelar spel där ljudet är viktigt. Du vill inte missa några detaljer i ljudbilden.

Vanligtvis brukar ljudbildens högre register vara bra, det är oftast i det lägre registret som du behöver ha koll. 12Hz är idealet, men 20Hz fungerar också bra.

In-ear eller over-ear

De flesta gamers föredrar headsets som ligger över örat istället för i örat. Den främsta anledningen är att de helt enkelt är bekvämare.

Att använda in-ear under längre perioder brukar vara obekvämt och skav.

Gaming headsets som är över örat brukar inte bara ha bättre komfort, men även bättre ljudbild och ljudisolering.

På grund av dess design, så håller de ute ljud – samtidigt som ljudet kan färdas genom hörluren innan det når trumhinnan. Det resulterar i en bättre akustik, vilket är extremt viktigt inom gaming. Framförallt om du spelar tävlingsinriktade spel där motståndare smyger, kryper och skjuter.

Kvalitén på mikrofonen

En av de största skillnaderna mellan billiga gaming headsets och dyrare modeller är mikrofonen.

Billiga varianter tenderar att ha mycket sämre mikron. Oftast innebär det att ljudet låter burkigt, framförallt om du har en mörk röst.

Premium-headsets är fortfarande inte perfekta och ger inte alltid ett klart och tydligt ljud. Men generellt sett har de en mycket bättre mikrofon.

Mikrofonerna på gaming headsets brukar oftast ha problem vid det lägre registret, det vill säga basen. Vilket gör att de med djupa röster kan låta helt annorlunda.

Det bästa du kan göra är att läsa recensioner och omdömen för att se vad användare tycker om det specifika headsetets mikrofon. Du kan sällan avgöra kvalitén genom att läsa specifikationerna, tyvärr.

Surroundljud

Många gaming headsets har idag surroundljud. Det vill säga i själva kåpan så finns det flera högtalare på alla möjliga håll och kanter.

Det gör det lättare att höra exakt varifrån ljud kommer från. Vilket är kritiskt när du spelar spel som Fortnite, CS:GO eller Battlefield. Där behöver du identifiera exakt var fotstegen eller skotten kommer ifrån och då är surroundljud extremt viktigt.

Vanligt stereoljud är däremot inte dåligt, men det gäller att du spelar rätt typ av spel.

Om du exempelvis spelar MOBA-spel, så som League of Legends eller DOTA 2, så kan du använda stereoljud. Det kommer inte att påverka ditt gameplay.

Bekvämlighet

Gaming innebär oftast att du spelar länge och mycket. Om du ska ha på dig hörlurarna i långa perioder är det viktigt att de också sitter bekvämt.

Problemet med många billiga headsets är att de sitter dåligt. Hörlursmuffarna är hårda och lite plastiga, vilket kan skava och kännas oskönt vid långa sittningar.

Se därför till att du köper ett par hörlurar som sitter bra och som har en mjuk och bekväm vaddering.

En bonus är om hörlurarna kommer med utbytbar vaddering. Oftast får du en lite hårdare variant av läder och en av tyg. Det kan vara skönt att byta ut det mjuka och varma mot läder-vadderingen när det sommar och varmt.

Trådlösa hörlurar för gaming

Trådlöst-gaming-headset-upphängt-på-väggen

Om du spelar på PC så har du flest möjligheter. Du kan använda både Bluetooth, USB och 3.5mm-uttaget. Framförallt om du har en laptop för gaming.

Bluetooth fungerar också på de flesta nya konsoler, exempelvis PS5, Xbox Series X och Xbox Series S. Bluetooth tillåter dig också att koppla in hörlurarna till mobilen.

Generellt sett behöver du inte oroa dig över fördröjningar med ett trådlöst gaming headset. Så länge du inte använder Bluetooth.

Vi har testat flera trådlösa gaminghörlurar utan att erfara några som helst problem med delay. Det är ett problem som hör till det förgångna.

Förutsättningen är att du köper bra hörlurar och att du inte använder Bluetooth. Scrolla upp till vårt bäst i test här ovanför för att se de bästa trådlösa gaminghörlurarna.

Hur mycket kostar gaming hörlurar

Priset på gaming headsets varierar kraftigt. De kan kosta allt från 300 kronor upp mot 2-3000 kronor.

För att hålla kostnaden nere kan du köpa ett gaming headset med sladd, då de är billigare än trådlösa hörlurar. På så sätt får du en lite högre budget för att kunna köpa en bra gamingmus.

Precis som med allt annat så går priset upp ju högre kvalitén är, både vad gäller materialet, ljudet och mikrofonen. De allra bästa gaminghörlurarna brukar kosta mellan 1000-1900 kronor.

Men du behöver inte tömma hela plånboken för att köpa hörlurar. Som du ser i vårt bäst i test, så finns gott om bra headsets för gaming som kostar mellan 600-900 kronor.

Vilket headset till Xbox och PS5

Gaming-headset-bredvid-Playstation-kontroll

De flesta hörlurarna i vårt bäst i test är kompatibla med PS4, PS5 och Xbox. Däremot finns det flera märken som har en separat modell just för konsolgaming.

Alla gaming headsets som har ett uttag för 3.5mm går att koppla in i Xbox och PS5. Det är USB-kompabiliteten som kan vara ett bekymmer.

Läs därför i specifikationerna vilken USB-generation hörlurarna har och om den stöds av konsolen du spelar på.

Läs också