| |

Vattenkokare Bäst i test 2023: Komplett guide

Vattenkokare-bäst-i-test

Utvecklingen av vattenkokare har gått fort fram de senaste åren. För att du ska kunna hålla dig uppdaterad, så har vi listat årets bästa vattenkokare inom varje kategori.


En vattenkokare är så simpel, men skillnaderna mellan de olika modellerna kan vara som natt och dag.

Både vad gäller funktionalitet, hur snabbt de kokar och designmässigt. För att inte nämna priserna.

För att du ska undvika felköp och istället öka chanserna för att du hittar en vattenkokare som passar dina behov, så har vi listat de bästa vattenkokarna för i år.

Bästa vattenkokaren

Den bästa vattenkokaren i år är Severin vattenkokare deluxe. Den har en otroligt snygg design, samtidigt som den kokar vatten mycket snabbare än de flesta andra. Du kan själva justera temperaturerna och när maskinen är klar så hörs ett litet pip. En mycket användarvänlig vattenkokare – ett kap för det här priset!


Bästa vattenkokaren: Severin Vattenkokare Deluxe

Bästa-vattenkokaren-Severin-Deluxe

Först och främst är det här en fruktansvärt snygg vattenkokare gjord av glas.

Maskinen ser så ren och fräsch ut. Eftersom den är gjord av glas så är den genomskinlig, vilket ser riktigt vackert ut när du kokar te i olika färger.

Funktionsmässigt är den i toppkvalité. Du kan själv justera temperaturen mellan 40 och 100 grader – perfekt för oss som dricker olika typer av te.

Den är även utrustad med en timer och automatisk avstängning.

Vattenkokaren har en effekt på 3000 watt och det märks. Den kokar upp vatten och te ruskigt snabbt.

Vi gillar också att den har en varmhållningsfunktion på upp till 30 minuter. En uppskattad funktion, så att man slipper stressa i sig kaffet eller téet – framförallt när du har gäster hemma.

När vattnet är kokat och klart så ger maskinen ifrån sig ett litet pipljud. Vi gillar den funktionen och störs inte alls av ljudet, men vi har sett att vissa användare tycker att det är lite irriterande.

Här kommer också det negativa med Severins vattenkokare.

Du kan stänga av pipljudet – vilket är bra. Problemet är att Severin rekommenderar att du drar ut sladden efter användning, och när du gör det så återställs alla inställningar.

Det betyder att om du har stängt av ljudfunktionen, så kommer den sättas på igen efter att du dragit ut sladden. Helt klart ett misslyckande i designen av vattenkokaren; vi vill kunna behålla inställningarna!

Vattenkokaren är snabb, enkel att använda, knapparna är enkla att använda och den är, framförallt, otroligt snygg.

Den kostar i runda slängar 800 kronor, vilket får ses som ett riktigt kap. Den är helt klart bättre än många vattenkokare som kostar nästan det dubbla i pris.

En klar favorit och den bästa vattenkokaren på marknaden just nu.


Väldigt populär: Bosch Styline vattenkokare

Bosch-vattenkokare

Boschs vattenkokare har erhållit många positiva omdömen och recensioner – med all rätt.

Det är en riktigt bra maskin som får jobbet gjort med bravur.

Eftersom den har en effekt på hela 2400 watt, så är den också väldigt snabb. Definitivt snabbare koktider än många andra vattenkokare.

Maskinen är utrustad med ett automatiskt stopp när vattnet börjat koka.

Den har även en varmhållningsfunktion, där du själv kan välja i vilken temperatur vattnet ska värmas i. Du kan hålla vattnet varmt i upp till 30 minuter.

Kannan har en kapacitet på 1,5 liter, vilket räcker gott och väl för singelhushåll såväl som familjer.

På bilder ser den ganska slank och liten ut, men i verkligheten är den aningen större än vad vi hade förväntat oss. Det är däremot inget negativt, eftersom kannan är så rymlig.

Du kan själv bestämma temperatur, från 70 °C till 100 °C.

När vattnet är kokat och klart så hörs ett litet pipljud. När den väl kokar så är den relativt tystgående.

Vi gillar också att maskinen är utrustad med ett avtagbart kalkfilter, samt har ett överhettningsskydd.

Du använder en knapp för att öppna och stänga vattenkannan. Det går inte att sätta på maskinen när locket inte är stängt, vilket är ett uppskattat säkerhetsskydd!

Designmässigt är den klart godkänd. Den är stilren, om än lite anonym.

Själva användningen är mycket enkel. Allt du behöver är tre knappar för att sätta på maskinen, ändra temperatur och för att aktivera varmhållningsfunktionen.

En riktigt användbar och kvalitativ vattenkokare. Utan tvekan en av de mest prisvärda modellerna i år!


Bästa budgetval: Champion Vattenkokare

Bästa-budget-vattenkokare-Champion

Vi är väldigt svaga för glaskannor med LED-belysning – vilket just den här kannan har.

Det genomskinliga glaset i kombination med den blåa belysningen är otroligt vackert och trevligt att titta på.

Vattenkokaren är på 1,7 liter och passar därför utmärkt till både stora familjer och små hushåll.

Den är utrustad med en låsmekanism som gör att locket inte kan öppnas oavsiktligt när den används. En bra funktion om du har barn i hemmet.

Själva kokningen går bra och vi är helnöjda med resultatet.

Nackdelen är att den är ganska långsam. Den tar lite längre tid än dyrare modeller. Men med tanke på det låga priset och den stora kannan, så kan vi inte klaga för högljutt på koktiderna.

En annan negativ aspekt med Champions vattenkokare är att man designat hällpipen ganska dåligt.

När du häller upp vattnet i koppen så måste du vara försiktig och långsam, annars riskerar vatten att slinka ut från sidorna och ut på bordet.

En lite tråkig miss i designen som hade kunnat undvikas. Det är inte hela världen, eftersom du kan hälla utan problem, så länge du häller lite långsammare än vanligt. Vi hoppas att man fixar det i framtida modeller.

Vattenkokaren har sina nackdelar, men fördelarna överväger det dåliga.

Vi gillar framförallt den snygga designen och ljuset, men också att den är så stor och enkel att använda.

Den kostar endast 300 kronor och är utan tvekan den bästa vattenkokaren i den här priskategorin. Det är ett självklart köp om du vill ha en bra och snygg vattenkokare till ett lågt pris.


Bästa premiumval: KitchenAid Artisan vattenkokare

Bästa-premium-vattenkokare-KitchenAid-Artisan

KitchenAids Artisan vattenkokare är utan tvivel en av de snyggaste modellerna vi sett.

Man har blandat klassisk design med modern funktionalitet på ett ypperligt sätt.

Först och främst är den väldigt snabb, tack vare effekten på 2400 watt, designen på kannan och materialet; aluminium.

När vi säger snabb, så menar vi verkligen rykande snabb. Den spelar helt i sin egen liga.

Man har designat maskinen med dubbla väggar, vilket gör att den är riktigt bra på att behålla värmen. Så till den grad att den inte behöver en varmhållningsfunktion eller dylikt.

Det gör också att vattenkokaren inte blir varm på utsidan. Så den känns säker och bekväm att hantera, utan risk för att du bränner fingrarna.

Vi gillar också att det finns en temperaturmätare på framsidan, där du kan se vattnets temperatur. Mätaren fungerar även när vattenkokare inte står på basen. En riktigt användbar och uppskattad funktion!

Du kan även justera temperaturen när du kokar, från 50 till 100 grader. Med andra ord kan du koka alla sorters te på optimalt sätt.

En annan positiv sak vi upptäckte är att kannan inte designad så att inte fingeravtryck lämnas kvar. Ytan är halvblank och svart, vilket gör att den hela tiden ser ny och fräsch ut.

Handtaget känns robust och säkert att hålla i.

Dessvärre kommer den här kvalitén till ett högt pris. Den kostar ungefär 2700 kronor.

Den här vattenkokaren inte är för alla. Den är för dig som vill ha absolut högsta kvalité, samt en vattenkokare som fyller ett dekorativt syfte. För att den är otroligt fin!

Om man bortser från priser och budget, så är det här den bästa vattenkokaren du kan köpa. Den är fenomenal på alla sätt och vis!


Mycket prisvärd: OBH Nordica vattenkokare

OBH-Nordica-grå-vattenkokare

OBH Nordicas vattenkokare är på 1,2 liter och har en kraftfull effekt på 2200 watt.

Du kan själva bestämma temperatur när du kokar, antingen 50-, 70-, 80- eller 90 grader. Det gör att du kan koka vattnet så att det blir perfekt till just din tesort.

Maskinen är enkel att använda och hålla ren. Den är även snabbare än vad vi hade förväntat oss i den här prisklassen.

Något vi fullkomligt älskar är att det finns en ljuseffekt på utsidan som byter färg baserat på hur varmt vattnet är. En riktigt smidig och rolig funktion.

Det är också en funktion som vi vet att många konsumenter efterfrågat under flera år – men som ytterst få tillverkare erbjuder. Så hatten av för OBH Nordica som faktiskt gjorde slag i saken!

Maskinen är utrustad med en varmhållningsfunktion i upp till 30 minuter. På undersidan hittar vi ett lagringsutrymme för sladden.

Det finns även ett torrkokningsskydd på den här modellen.

Vi vill sticka ut hakan och säga att den vattenkokaren är allt annat än snygg. Den är gjord av rostfritt stål – men det är ingen ursäkt. Kokaren ser ut som en liten plåtburk.

Färgerna som börjar lysa när man kokar vatten räddar designen en del. Men den känns ändå, utseendemässigt, väldigt tråkig och gammal.

En annan sak vi inte gillar är att vattenkokaren piper när man trycker på knapparna, när man kopplar på kannan och när den kokat klart.

Vi förstår och uppskattar att det finns pipljud och färger för de som har problem med hörsel eller syn. Men vi vill kunna ha alternativet att stänga av alla dessa pipljud, då de blir lite irriterande efter ett tag.

Än dock, applåderar vi OBH Nordica för att de installerat sådana hjälpmedel som hjälper människor med syn- och hörselsvårigheter.

Eftersom vattenkokaren är gjord av rostfritt stål så blir den också varm på utsidan.

Det finns med andra ord en del nackdelar med den här vattenkokaren – men också många positiva.

I slutet av dagen är den snabb, stor, billig och enkel att använda. Den gör sitt jobb mycket bra.

Det är definitivt den bästa vattenkokaren för äldre människor eller de med hörsel- eller synsvårigheter.


Snygg retro-design: Russel Hobbs Retro vattenkokare

Russel-Hobbs-klassisk-vattenkokare

Den här vattenkokaren är otroligt snygg! Man har blandat retro och det klassiska med en modern touch.

På bilder tyckte vi att den såg ganska liten ut, men i verkligheten är den ganska rejäl. Den rymmer 1,7 liter.

Något vi verkligen gillar med Russel Hobbs vattenkokare är markeringarna på insidan. De visar om vattnet du hällt upp räcker till 1,2 eller 3 koppar te eller kaffe. Mycket användbart!

Hällpipen på kannan fungerar ypperligt. Det är enkelt att hälla upp direkt från kannan utan spill och stänk.

Vi gillar också att mätaren på framsidan, som låter dig se temperaturen på vattnet.

Prismässigt ligger den riktigt bra till. Den kostar ungefär 700 kronor, vilket får ses som ett kap för den här kvalitén.

För att inte nämna den snygga designen, som definitivt höjer kökets stilpoäng. Vi älskar dessa klassiska vattenkokare!

Det negativa med vattenkokaren är att du inte kan justera temperaturerna på den. Lite tråkigt, framförallt då i princip alla vattenkokare nuförtiden har en sån funktion.

Men, vi klarade oss i flera generationer utan att kunna justera temperaturen på vattenkokare – så det behöver nödvändigtvis inte vara så dåligt. Det är en smaksak, för vissa människor är det en deal-breaker.

Det är en snygg, enkel och effektiv vattenkokare till ett bra pris. Helt klart ett bra köp!


Vattenkokare av glas, metall eller plast

Stor-vit-vattenkokare

När du ska köpa en vattenkokare så finns de i främst tre typer av material; rostfritt stål, plast och glas.

De alla tre fungerar bra, men har sina fördelar respektive nackdelar.

Här är en snabb genomgång av de olika materialen, så att du kan välja den typ som passar dig bäst.

Vattenkokare av plast

En stor fördel med vattenkokare tillverkade av plast är att de är billiga och hållbara. Det är oftast det mest kostnadseffektiva alternativet.

Så länge elektroniken på insidan är av god kvalité, så kan en vattenkokare i plast hålla i många år.

De väger dessutom väldigt lite och är enkla att hantera. Hårdplast är även stryktåligt, så smällar eller fall brukar inte skada vattenkokaren.

Vattenkokare tillverkade av plast kan även hålla vattnet varmt länge. En annan fördel är att utsidan tenderar att vara sval på plastkokare, så att du inte riskerar att bränna dig.

Den främsta anledningen till att en del människor ryggar tillbaka mot plastkokare, är för att forskning visar att de kan innehålla BPA.

BPA är en industriell kemikalie som används för att tillverka vissa typer av plast.

När plasten blir varm i vattenkokaren, vilket den kommer att bli, så kan BPA utsöndras i vattnet – vilket leder till att du får i dig dessa ämnen. Inte hälsosamt, med andra ord.

Forskning och uppmärksamheten i media har däremot lett till att många tillverkare idag producerar vattenkokare som är ”giftfria” och inte innehåller BPA.

Man har även bekämpat detta genom att använda rostfritt stål på insidan av vattenkokare och plast på utsidan.

Vattenkokare av rostfritt stål

Vattenkokare tillverkat av rostfritt stål är väldigt populärt idag. De är otroligt hållbara, stryktåliga och brukar ha en slank och modern design.

De utsöndrar inga giftämnen när du kokar vatten i maskinen. Rostfritt stål påverkar heller inte smaken på vattnet – vilket plast, i vissa fall, kan göra.

Rostfritt stål brukar vara billigt. Ser man dessutom till den långa livslängden, så kan det vara en riktigt bra investering.

Nackdelen med vattenkokare av rostfritt stål är att utsidan på maskinen kan bli väldigt varm när den används.

En del tillverkare har motverkat det genom att bygga dubbla väggar i maskinen, så att vattenkokaren endast blir varm på insidan.

Billigare modeller brukar däremot inte ha den lyxen och då gäller det att du är försiktig så att du inte bränner dig.

Rostfritt stål är även tyngre än exempelvis plast.

Vattenkokare i rostfritt stål brukar ha fler funktioner och inställningar än andra material.

Vattenkokare av glas

Det råder inga tvivel om att de allra snyggaste vattenkokarna är gjord av glas.

Eftersom de är genomskinliga har många tillverkare också utrustat sina vattenkokare med lysrör. Inget är så snyggt som en vattenkokare som lyser i olika färger!

Glas gör det även enkelt att se om materialet börjar bli smutsigt eller om kalk börjat byggas upp.

Det negativa med vattenkokare av glas är att de är ganska tunga, är känsligare än rostfritt stål och plast och tenderar att vara dyrare.

Vad menas med sladdlös vattenkokare

En sladdlös elektrisk vattenkokare kopplas samman med en bottenplatta, som i sin tur har kopplats ihop med en strömkälla.

Själva vattenkokaren är med andra ord sladdlös, men bottendelen har en sladd som måste kopplas in i eluttaget.

Fördelen med en sladdlös vattenkokare är att den är lättare att transportera, exempelvis om du vill ta med ut det färdigkokta vattnet till vardagsrummet eller köksbordet.

Hur många watt i en vattenkokare

Vattenkokare-och-kaffekoppar-på-köksbord

Vattenkokare har oftast en effekt mellan 1500 watt och 2000 watt.

Det innebär att om du använder vattenkokaren non-stop i en timme, så förbrukar den ungefär 2 kWh.

Vattenkokaren drar teoretiskt sett mer el än en frys, mikrovågsugn eller ett kylskåp. Ett kylskåp brukar vara mellan 80 watt och 100 watt.

Skillnaden är att vattenkokaren endast används i 1-3 minuter för att koka vattnet – sen förbrukar den inte mer ström.

Hur fungerar en vattenkokare

På undersidan av vattenkokaren finns en metallslinga som värmer upp vattnet i kokaren.

När du kopplar ihop vattenkokaren med basen och trycker på startknappen, så börjar värmeelementen i botten att värmas upp.

Värmen stiger sedan tills vattnet på insidan når kokpunkten. Vissa vattenkokare använder en termostat som gör att elektroniken automatiskt stängs av när vattnet nått rätt temperatur.

Hur lång tid tar det att koka 1 liter vatten i vattenkokare

Det tar vanligtvis mellan 2 och 4 minuter att koka 1 liter vatten i en vattenkokare.

Exakt hur lång tid det tar beror på vilken modell du har, eftersom konstruktionerna och elektroniken skiljer sig mellan olika tillverkare.

I vårt vattenkokare bäst i test har vi bland annat tittat på just hur snabba vattenkokarna är.

Varför finns värmeslingan i botten av en vattenkokare

I majoriteten av alla vattenkokare så finns värmeslingan eller elementen i botten.

Det är för att det går snabbare att värma upp vattnet med den konstruktionen, främst då varmt vatten stiger uppåt.

Om du vill ha en snabb vattenkokare gör du därför bäst i att köpa en modell med värmeelementet i botten.

Är vattenkokare bra för miljön

Elektrisk-vattenkokare

Ur perspektivet av energikonsumtion så är vattenkokaren bra, eller bättre, för miljön.

Vattenkokaren har nämligen en väldigt låg energiförbrukning och använder ingen ström alls när den inte används.

Om du fyller en vattenkokare med vatten och kokar det, två gånger per år, så förbrukar den mellan 86 och 140 kilowattimmar per år.

Vidare så är en vattenkokare av metall eller glas de mest miljövänliga alternativen, då plast inte kan brytas ner och kan förgifta miljön.

Vad är det som låter från vattenkokaren

Alla vattenkokaren låter, vissa mer än andra. Det är fullt normalt.

Värmen från elementet överförs till vattenmolekylerna runt elementet; vilket gör att molekylerna blir varma.

Det leder till att du har en bubbla med varmt vatten runt själva elementet. Den bubblar försöker hela tiden expandera.

Eftersom strömmen och värmen leder uppåt, så förflyttar sig också bubblan upp i vattenkokaren.

Men ju längre bort från elementet som bubblar stiger, så förlorar den också värme till vattnet runtomkring.

Det resulterar i att bubblan kollapsar på och i sig själv väldigt snabbt. Det ger ifrån sig ett ljud som liknar vid ett knackande ljud och ”ssshh”-ljud.

Hur avkalkar man en vattenkokare

Det finns två populära och enkla sätt för att avkalka din vattenkokare.

Den första metoden är med hjälp av citron och citronsyra. Den andra tekniken använder du ättika.

Avkalka vattenkokaren med ättika

Börja med att hälla i ungefär en deciliter (dl) ättika i vattenkokaren och fyll sedan på med vatten.

Starta sedan maskinen tills det börjar koka.

Efter det låter du innehållet ligga kvar i vattenkokaren i 15 till 20 minuter.

Häll sedan ut innehållet och spola vattenkokaren med vatten.

Fyll sedan kokaren med enbart vatten och koka upp. Du kan behöva göra det 2-3 gånger.

Om det är så att kalk fortfarande finns kvar i vattenkokaren, kan du behöva koka ättika en gång till.

Avkalka vattenkokaren med citron

Fyll vattenkannan med vatten och stoppa sedan ner en stor skiva citron.

Koka sedan de två tillsammans, för att sedan låta innehållet ligga kvar i ungefär en timmes tid.

Efter det sköljer du ur vattenkokaren noga. Fyll sedan kannan med enbart vatten och koka en gång till.

Sen är vattenkokaren rengjord, avkalkad och klar!

Om du inte har en citron hemma så kan du använda citronsyra. Det brukar räcka med 2 till 3 teskedar citronsyra.

Om du använder citronsyra, så kan du behöva koka vattnet och syran 2-3 gånger på rad. Om kalken fortfarande inte vill ge sig, kan du behöva hälla i lite mer citronsyra i kannan.

Kom ihåg att skölja av kannan med vatten och koka upp enbart vatten, innan du börjar använda vattenkokaren igen.

Hur ofta ska man avkalka vattenkokaren

Din vattenkokare bör avkalkas när du börjar se lagringar av kalk på sidorna eller botten av vattenkannan.

Det beror alltså på hur ofta du använder vattenkokaren. Vid intensiv användning kan det behövas oftare, än om du bara använder kokaren någon gång i veckan.

Läs också