|

Bästa datormusen 2024: Komplett guide

Datormus-bäst-i-test

En bra datormus gör all skillnad när du redigerar bilder, videos eller bara surfar på nätet. Vi har listat årets bästa datormöss inom varje kategori och prisklass.


Oavsett om du sysslar med kontorsarbete, spelar spel, arbetar i Photoshop eller bara läser runt på nätet – så behöver du en bra och bekväm datormus.

Datormöss har utvecklats väldigt mycket de senaste åren, både vad gäller dess egenskaper och precision, men också formerna.

Idag behöver det inte kosta mycket för att hitta en ergonomisk datormus med hög precision. Även om det fortfarande finns en hel del möss du bör undvika.

För att du ska hitta den datormus som passar dig bäst, så har vi listat de mest prisvärda mössen för i år.

Om du letar efter en mus för gaming kan du läsa vårt gamingmus bäst i test.

Bästa datormusen

Den bästa datormusen i år är Logitech M705. Det är en trådlös mus med väldigt hög komfort och 5 programmerbara knappar. Batteritiden är på 3 år och den tar upp minimalt med plats i väskan. Vilket gör den till ett perfekt val för dig som reser eller ofta byter rum. Trots att det är en av de billigaste datormössen, så är komforten och precisionen i toppklass! En självklar bäst i test-vinnare i år.


Bästa datormusen: Logitech M705

Bästa-datormusen-Logitech-M705

M705 har tagit datormöss till en helt ny nivå. Vi trodde att marknaden skulle stanna upp vid tidigare versioner, eftersom de ”har allt”. Men vi hade fel.

Den här musen är ännu bättre, på alla sätt och vis.

Först och främst är batteritiden helt makalös. Batterierna i musen håller i upp mot 3 år. När batteriet börjar bli svagt, så ska en indikatorlampa börja blinka – vilket vi givetvis inte hunnit erfara än.

M705 är en trådlös datormus, med en enkel mottagare som du sätter in i USB-uttaget. Perfekt för oss som reser mycket eller vill ha en snabb och enkel mus till laptopen.

Musen är normalstor, men ändå kompakt. Vilket är ännu en bonus för oss som tar med oss musen till kontoret eller på resor. Den känns bekväm och stabil i handen.

Formen och vinkeln gör definitivt att den tillhör kategorin ”ergonomiska datormöss”.

Musen har en specialdesignad scroll. Det innebär att du kan scrolla mellan hemsidor och hela sidor med bara en rullning.

Du kan också ändra scrollen till ”precisionsrullning”, som gör att den rullar långsammare, exempelvis när du tittar på bilder eller läser.

Musen har 5 stycken programmerbara knappar och är kompatibel med PC, Mac, Chromebook och, givetvis, vanliga laptops.

Eftersom det är en lasermus, så passar den också på majoriteten av alla underlag. Så om du inte använder musmatta och istället kör direkt på bordet, så är det inga problem.

Vi är riktigt nöjda med Logitechs M705. Den är ergonomisk, har en fantastisk batteritid, en bekväm scroll och tillräckligt många knappar för både bildredigering, surf och gaming.

Musen kostar strax under 500 kronor – vilket får anses vara ett kap. Även om den hade kostat 200-300 kronor mer så hade vi varit frälsta. Helt klart årets bästa datormus!


Bästa premium datormus: Logitech MX Master 3 Advanced

Logitech-MX-Master-3-Advanced-datormus

MX Master 3 Advanced är lite av ett flaggskepp för Logitech. Den kostar mer än övriga möss i vårt bäst i test, men du får också vad du betalar för.

Musen är trådlös och använder en lasersensor med 4000 DPI.

Men det första vi noterar är byggkvalitén. Det är en rejäl datormus där man verkligen lagt stor fokus på materialet och formen.

Den är långt ifrån så plastig och delikat som vanliga datormöss brukar vara. Snarare ger den en professionell känsla. Passformen är bra både för små och stora händer.

Precis som den billigare M705 så är batteritiden superb. Efter ett par månader finns det fortfarande ingen indikation på att batterierna behöver bytas ut.

Skrollhjulet fungerar bra och den ändrar styrka automatiskt, baserat på hur hårt du skrollar.

Vi gillar också att det finns en sidoscroll, vilket är användbart för oss som sysslar med bild- och videoredigering. Exempelvis när du vill spola fram eller bak i videons tidslinje.

Helt klart den bästa musscrollen vi någonsin sett.

Det finns också en funktion som gör att du snabbt och enkelt kan växla musen mellan olika datorer och laptops. Vilket är väldigt användbart om du använder en dator och laptop samtidigt.

Du kan koppla upp musen både med dongle och Bluetooth. Det följer med en USB-sändare i paketet.

Musen har totalt sett 7 olika knappar.

Musen är perfekt för kontorsarbete och video- och bildredigering. Om du jobbar mycket i Photoshop eller liknande mjukvara – då är den här musen varmt rekommenderad.

Det enda den inte passar bra för är gaming. Framförallt inte om du spelar snabba FPS-spel. Musen är ganska tung, vilket är ett hinder när du spelar datorspel.

Om MX Master 3 är inom din budget, så är det helt klart en av de bästa datormössen på marknaden idag. Den har allt och lite till.


Bästa budget datormus: Deltaco Optisk mus MS-774

Deltaco-MS-774-datormus

Billiga datormöss finns det många av. Billiga datormöss som är bra är det desto svårare att hitta.

Deltacos MS-774 hör till den senare kategorin – trots det låga priset.

Det är en bekväm kabelansluten mus med optisk sensor och som har upp till 2400 DPI.

Musen är ganska liten och passar därför för dig som reser mycket eller ofta byter rum när du använder din laptop.

För vardagligt bruk passar den ypperligt. Den bjuder inga på några exalterande funktioner eller speciella egenskaper. Snarare är det en ”vanlig mus” som får jobbet gjort.

Den passar bra för vardagssurfande och lätt kontorsarbete.

Musen känns snabb och responsiv med klart godkänd precision. Den är skön att använda med en ergonomisk design.

Det negativa med den här musen är att den endast har 3 knappar och att knapparna inte är speciellt ljudlösa. Knappljuden är inte överdrivet höga – men vi hade önskat att de var lite tystare.

För gaming och avancerad bildredigering är det här inte en mus vi skulle rekommendera. Men det är heller inte målgruppen för den här musen.

Om du letar efter en enkel och smidig datormus för vardagssysslor – då är det en riktigt bra mus. Den är billig, effektiv och får jobbet gjort. Ett bra köp om du är ute efter en billig datormus.


Bästa ergonomiska datormusen: Microsoft Classic IntelliMouse

Microsoft-Classic-IntelliMouse-datormus

IntelliMouse är en gammal klassiker som har kommit tillbaka. Det var en av de populäraste datormössen för 10-15 år sedan, men Microsoft valde att ta den ur produktion.

Men efter år av påtryckningar från användare, så har den äntligen återkommit.

Musen är inte exakt som IntelliMouse 3.0 brukade vara, utan man har gjort ett par förändringar – på både gott och ont.

IntelliMouse är en trådbunden optisk datormus med 3200 DPI.

Vi gillar att man behållit formen på musen sedan 3.0, vilket gör den perfekt för både gaming och vanligt kontorsarbete. En riktig ”allround-mus”.

Ur ett ergonomiskt perspektiv så är det definitivt en av de skönaste mössen vi någonsin använt. Det är ett klart bevis på att datormöss inte behöver ha unika och krångliga former för att vara ergonomiska. Den här simpla designen är allt som behövs.

Musen är med andra ord precis lika skön som vi kommer ihåg den. Dessvärre har den försämrats på en del fronter.

Klickljuden är högre än på föregångaren och den känns inte riktigt lika responsiv som tidigare. För spel som Dota 2 och League of Legends fungerar den kanon, men den håller inte riktigt måttet i intensiva FPS-spel.

Däremot har scrollhjulet förbättrats och likaså sidoknapparna. Man kan även ställa in DPI på musen med ett enkelt knapptryck.

Om du saknar klassikern 3.0 och dess ergonomiska form, då kommer du inte bli besviken med den här uppdaterade versionen. Den är precis så bekväm och användarvänlig som föregångaren.


Bästa datormusen för redigering: Logitech MX Ergo

Logitech-MX-Ergo-datormus

Om du är som oss, och jobbar mycket med bild- och videoredigering, så vet du hur stor betydelse datormusen har.

Den här typen av arbete kräver precision, komfort och programmerbara knappar. Vilket är precis vad MX Ergo erbjuder.

Först och främst kan musen anpassas i alla de populäraste programmen. Från Adobe Photoshop och Premiere Pro, till Final Cut Pro och Microsoft-paketet.

På så sätt kan vi arbeta snabbare och effektivare genom att anpassa knappar och scroll för specifika arbeten.

Den andra saken vi gillar starkt är styrkulan. Den är en dröm att använda när vi redigerar bilder och videos. Flytet i redigeringen och hoppandet mellan olika tidslinjer blir så mycket enklare.

Musen är väldigt ergonomisk – men bara om du använder hela handflatan på musen och använder styrkulan med tummen. Att använda ett ”klo-grepp” är inte aktuellt.

För att få ut det mesta av musen behöver du lägga hela handen på musryggen.

Fördelen är att du får en exceptionellt bra kontroll över musens rörelser, så att du kan arbeta med hög precision.

Batteritiden på musen är mycket bra och håller länge.

Vi gillar också att rullningshjulet även kan scrolla åt sidorna, för att enkelt kunna navigera tidslinjer och projekt som är horisontella.

Prismässigt är vi väldigt nöjda. Vi hade förväntat oss att MX Ergo skulle kosta upp mot 2000 kronor – men i de flesta butiker säljs den för ungefär 1200 kronor. En positiv överraskning!

Definitivt den bästa datormusen för Photoshop och videoredigering!


Hur du väljer bästa datormusen för dig

Olika-typer-av-datormöss

Det finns många typer av datormöss att välja på. De alla har sina fördelar och nackdelar.

För att hjälpa dig att hitta den bästa datormusen för dig, så har vi gått igenom allt det du behöver tänka på.

Oroa dig inte – du är expert inom loppet av ett par minuter.

Optisk- eller lasermus

Varje datormus har en sensor på undersidan, som fungerar lite som en kamera. Sensorn tar hela tiden bilder på underlaget för att kunna avgöra var musen är någonstans och hur den rör sig.

Nuförtiden använder vi antingen optiska- eller lasermöss. Möss med rullhjul hör till 90-talet.

Alla möss är egentligen optiska, eftersom de alla tar foton. Det vill säga optiska data.

De möss som marknadsförs som optiska, använder sig av infrarött ljus för att navigera sig på musmattan.

Lasermöss, som först dök upp på marknaden 2004 använder sig av en laserpekare på undersidan. Precis som en streckkodsavläsare.

Lasermössen är generellt sett bättre än optiska möss. De är mer flexibla och kan användas på många fler ytor än optiska möss. Vilket är bra om du förflyttar dig ofta och inte alltid har en musmatta till hands.

Optiska möss tenderar att vara billigare. De kan inte användas på lika många ytor som lasermusen kan. Men om du har en bra musmatta, så kan de två prestera ungefär lika bra – oavsett om du arbetar eller sysslar med gaming.

Till en början hade lasermössen mycket bättre precision än optiska möss. Främst då de hade en högre känslighet.

Trådlös datormus eller med sladd

Trådlös-datormus

De flesta mössen kopplas idag in i USB-porten. Det är snabbt och enkelt, eftersom majoriteten av datormössen inte kräver installation. De är så kallade ”plug and play”. Koppla in och börja använda.

Men det finns också trådlösa datormöss. De är portabla och du har ingen störig sladd på skrivbordet.

Nackdelen med trådlösa möss är att de behöver laddas titt som tätt. Det brukar göras genom att koppla in musen i USB-uttaget med tillhörande sladd.

Ibland kommer du också behöva byta ut batterierna – men det behöver inte göras speciellt ofta.

Såvida du inte köpt en trådlös gamingmus, så finns risken också att det finns fördröjningar när du spelar med musen.

Om du redan investerat i en bra gaming laptop, så rekommenderar vi att du också köper en trådlös gamingmus och inte en vanlig datormus. Framförallt om du planerar att spela intensiva FPS-spel.

Ergonomi

Tillverkare av datormöss är numera väldigt måna om formfaktorn och ergonomin på vanliga datormöss. Vilket har resulterat i att det finns en hel drös av designs och former.

Du vill ha en mus som är avkopplande och som inte sätter stress på armen, handleden och axlarna. Långvarigt sittande vid datorn kan orsaka problem med båda axeln och armbågen.

Därför bör du vara noga med att inte bara köpa en snygg datormus, men också en som är ergonomisk och bekväm att använda.

DPI

Datormus-på-liten-yta

DPI står för det engelska ”Dots Per Inch”. Det refererar till hur många pixlar musmarkören färdas över skärmen när du rör på musen.

Högre DPI innebär alltså en högre känslighet. En låg DPI gör så att du måste dra musen längre avstånd för att musmarkören ska förflytta sig på bildskärmen.

DPI är inte något du behöver tänka så mycket på när du köper en datormus för vardaglig användning. Det är framförallt gamers som fokuserar på att ha så känsliga möss som möjligt.

Faktum är att DPI numera har mer med marknadsföring att göra än något annat. Företag gör reklam om att deras möss har 10 tusen eller 12 tusen DPI – men knappt någon använder så hög känslighet.

För vanliga användare räcker det med mellan 400 och 1600 DPI.

Gamers brukar ha lite större behov. Då brukar en DPI mellan 600 och 1600 passa bra.

Vikten

Hur mycket datormusen ska väga är en personlig preferens. Oftast går det hand-i-hand med ergonomi.

En tung mus kan kännas jobbig och svår att förflytta. Men å andra sidan kan en för lätt mus kännas obekväm. De flesta av oss vill ha lite motstånd, men inte för mycket och inte för lite.

Det är en balansgång.

Det bästa du kan göra är att testa datormusen innan du köper den. Så att du kan se att viktbalansen passar dina preferenser.

Läs också