Hur du rengör och avkalkar en vattenkokare

Rengjord-vattenkokare

Oroa dig inte, att rengöra och avkalka en vattenkokare är inte så jobbigt som man kan tro. I den här artikeln visar vi hur du kan rengöra och avkalka vattenkokaren på nolltid.


Vattenkokaren är ett av de mest använda köksredskapen i många svenska hem. Framförallt om du är en te-drickare.

Men eftersom kranvatten innehåller mycket kalk, är det viktigt att du regelbundet rengör och avkalkar köksutrustning som vattenkokare.

Kalk inte bara påverkar smaken, men är även slitsamt för utrustningen.

Hur man avkalkar en vattenkokare

Ättika är ett perfekt medel för att avkalka vattenkokare. Det har en mild syrlighet, samtidigt som det är bra på att bryta ner uppbyggnaden av mineraler.

Vad du behöver:

  • Ättika
  • En fuktig trasa

Ättika och vatten är vad du behöver för att rengöra och avkalka insidan. Den fuktiga trasan kommer du att använda för att rengöra utsidan.

Steg 1: Ättika och vatten. Häll i ungefär 1 dl (deciliter) ättika och sedan 3 dl vatten. Om du vill ha mer, så är fördelningen 1:3. Det vill säga, du har alltid tre gånger mer vatten än ättika.

Steg 2: Sätt på maskinen. Koppla på vattenkokaren i basen och sätt på maskinen. Låt det börja koka.

Steg 3: Rensa. Häll sedan ut vattnet och ättikan i diskhon och spola rent vattenkokaren med vatten.

Steg 4: Gå tillbaka till första steget. Genomför hela processen en gång till. Vanligtvis räcker det med två gånger. Men i vissa fall kan du behöva göra det 3-4 gånger.

Avslutningsvis använder du en fuktig trasa för att rengöra utsidan av vattenkokaren.

Hur du avkalkar vattenkokaren med citron

Om det är så att du inte har ättika eller vit vinäger hemma, så kan du använda citron eller citronsyra.

Steg 1: Citron och vatten. Häll i vatten i kannan och lägg ner en stor citronskiva.

Steg 2: Låt det ligga. Efter att maskinen har kokat och stängts av, så låter du innehållet vara kvar i kannan i ungefär 60 minuter.

Steg 3: Skölj vattenkannan. Efter att en timme har gått, häller du ut innehållet och spolar vattenkannan ren med vatten.

Steg 4: Koka igen. Fyll sedan vattenkokaren med enbart vatten och låt det koka.

Sen är du klar!

Om det är så att du fortfarande har kalkuppbyggnad i vattenkokaren, så kan du genomföra processen igen.

Om du inte har tillgång till citron, så kan du också använda citronsyra. Då kan du använda 2 till 3 teskedar citronsyra.

Det är lite svårare att använda citronsyra än ättika eller en riktig citron. Du kan därför behöva genomföra processen ett par gånger till.

Om det fortfarande finns kalk kvar i maskinen, kan du hälla i fler teskedar citronsyra.

Hur ofta ska man avkalka en vattenkokare

Vattenkokare-på-balkongen

När du ser att kalk börjar byggas upp i vattenkokaren, är det dags att avkalka den.

Hur ofta eller snabbt det sker, beror helt och hållet på hur ofta du använder vattenkokaren.

Vanligtvis brukar det räcka med att avkalka vattenkokaren 3-4 gånger om året.

Eftersom kalk byggs upp när du har vatten i kannan, så innebär intensivare användning att du behöver avkalka den oftare.

Varför ska man avkalka vattenkokare

Det finns främst tre anledningar till varför du bör avkalka din vattenkokare.

  • Det håller vattenkannan ren och hygienisk
  • Reducerar koktiden och spar därmed ström
  • Förlänger livslängden på vattenkokaren

Om du lever i ett område med ”hårt vatten” som innehåller mycket mineraler, så byggs kalken snabbt upp i vattenkokaren och blockerar värmeelementen.

Det gör att maskinen inte kokar lika effektivt som tidigare. Den drar mer elektricitet och det tar längre tid att koka.

Kalk kan även påverka smaken på vattnet – vilket i sin tur gör att ditt té eller kaffe inte är lika gott som det brukade vara.

Som tur är går det snabbt att rengöra och avkalka vattenkokaren, så att den blir som ny igen.

Läs också