|

Varför du inte ska diska knivar i diskmaskin

Kockkniv-med-blått-handtag

Få saker förstör dina knivar så mycket som diskmaskinen. Här är varför.


Det spelar ingen roll om du köpt den bästa kockkniven gjord av rostfritt stål eller den billigaste modellen med plasthandtag.

Om du tar hand om kniven på fel sätt, så kommer de båda vara lika slöa och repiga i slutet av dagen.

Här är allt du behöver veta om knivar i diskmaskinen och hur du tvättar knivarna på rätt sätt.

Kan man diska knivar i diskmaskinen

Klar-diskmaskin

Få saker är så skadliga för dina köksknivar som diskmaskinen.

Diskmedlet fräter på knivens egg och den långvariga värmen och vattnet kommer att förstöra kniven.

Trots namnet, så kan även knivar av rostfritt stål rosta. Det sker framförallt när köksknivar utsatts för diskmaskinens varma ångor, vatten och diskmedel.

När kniven ligger i diskmaskinen så kommer bladet att tryckas mot andra material. Vare sig det är andra föremål, knivar eller besticklådan som finns i diskmaskinen. Det kan leda till fula jack och repor i bladet.

Du ska därför aldrig diska dina knivar i en diskmaskin. Istället bör du diska dem för hand.

Hur du ska diska dina köksknivar

Diska alltid dina köksknivar för hand.

Efter varje användning gör du rent kniven med hjälp av vatten och lite diskmedel. Se till att du rengör kniven direkt efter användning, så att matrester och vätskor inte hinner torka in i bladet eller handtaget.

Det är mycket svårare att rengöra en kniv som har torkad mat på bladet. Det gör att du måste diska den längre och skrubba hårdare, vilket kan försämra kvalitén på kniven.

Använd en mjuk svamp eller disktrasa och tvätta den med varsamma drag ut mot knivens spets.

Kom ihåg att aldrig blötlägga kniven i mer än en minut åt gången. Fukt och vatten är i regel inte bra för dina köksknivar. Till skillnad från stekpannor och kastruller ska du därför inte lägga knivar i blöt för att få bort torkad mat och fläckar.

Torka kniven noga

När du har rengjort kniven bör du torka den med hjälp av en ren handduk eller papper. Om möjligt, kan du sedan ställa den i diskstället.

Men se till att båda sidorna har fritt luftflöde, och att kniven inte ligger på det vassa bladet.

Lägg aldrig en blöt kniv att torka på egen hand. Du vill få bort fukt och vatten direkt efter rengöringen. Som vi skrev tidigare, så kan även rostfria knivar rosta.

När kniven är ren och helt torr, placerar du den i knivblocket eller knivlisten igen.

Den här processen gäller för alla typer av köksknivar. Oavsett om du har en brödkniv, kockkniv eller rengör en ostkniv.

Förvara knivarna på rätt sätt

Ett vanligt misstag många hemmakockar gör är att de förvarar sina köksknivar på fel sätt. Oftast genom att lägga dem i besticklådan.

När kniven ligger i en låda så kommer bladet ligga och trycka på andra material. Vare sig det är själva besticklådan eller andra bestick. Det orsakar slitage och gör så att bladet blir slött.

Det är också en vanlig orsak till varför knivar får jack och repor i bladet.

Förvara därför alltid dina köksknivar på en designerad plats, antingen i ett knivblock eller i en knivlist.

Läs också