Hur gör man iskaffe: Våra 3 bästa recept
Få saker är så goda som iskaffe en varm sommardag. Men hur gör man iskaffe och var härstammar det från? Vi har delat våra tre bästa recept för en god iskaffe!
Det finns kaffebryggare som kan göra iskaffe. Det går snabbare med hjälp av en kaffemaskin – men det är ingen nödvändighet.
Faktum är att du kan göra både iskaffe och frappé på bara ett par minuter.
Vi visar dig hur.
Hur gör man iskaffe
Det finns tre typer av iskaffe som vi älskar mer än allt annat. Det är vanligt iskaffe, karamell frappuccino och kakdegs-iskaffe.
Så här gör du:
Iskaffe
Det finns olika sätt att göra iskaffe på. Vi föredrar det här receptet som är snabbt, enkelt och oerhört gott!
Ingredienser
- 2 tsk. snabbkaffe eller nymalet kaffe
- 200 ml kokande vatten
- Iskuber
- 50 ml mjölk (valfritt)
- Vaniljextrakt (valfritt)
Instruktioner
1. Häll kaffet över det kokande vatten och blanda tills kaffet är helt upplöst.
2. Låt kaffet svalna till rumstemperatur. Du kan också ställa kaffet i kylen i en timme.
3. Fyll glaset eller koppen med is och häll i kaffet.
4. Häll i 50 ml mjölk och blanda noggrant.
5. Häll i vaniljextrakt för att söta kaffet.
Låt sedan kaffet stå i 1-2 minuter för att kylan från iskuberna ska sprida sig genom kaffet.
Sen kan du njuta av världens godaste iskaffe!
Karamell Frappuccino
Få kombination är så goda som karamell och kaffe. Här är vårt favoritrecept för att göra en isfrappuccino med karamellsmak.
Ingredienser
- 2 espressoshots
- 2 dl is
- 1,2 dl kall mjölk
- 1 matsked karamellsås
- 3 matskedar karamellsirap eller karamellextrakt
- Vispad grädde
- Karamellsås
Instruktioner
1. Använd en mixer för att lägga i iskuberna och två shots av espresso. Lägg sedan i mjölken och karamellsåsen. Slutligen lägger du i tre matskedar karamellextrakt eller sirap.
2. Blanda ihop allting på snabbaste hastigheten. Vänta tills allt är helt blandat med varandra. Det kan ta mellan 20 och 60 sekunder, beroende på hur stark mixern är.
3. Servera din frappuccino med vispad grädde på toppen, tillsammans med lite karamellsås ovanpå.
Kakdegs iskaffe
Nix, vi har inte blivit tokiga. Det här är ett av våra hemliga recept när vi får gäster till kontoret under varma sommardagar. Helt klart en av de bästa iskaffe-recepten. Därför har vi valt att skriva receptet för 3 personer, eller tre koppar iskaffe.
Ingredienser
- 4,8 dl kallt kaffe
- 2,4 dl kall mjölk
- 2 stora skopor av kakdegsglass
- 1 matsked brunt socker
- 1 matsked vaniljextrakt
- Chipskakor/chips cookies (eller annan typ av kakor du gillar)
Instruktioner
1. Använd en mixer eller köksassistent och lägg i kaffet, mjölken och vaniljextrakten. Blanda allt varsamt.
2. Lägg i två skopor glass, krossade kakor och sockret.
3. Mixa allt väldigt väl. Det ska inte finnas några klumpar av vare sig glass eller kakor.
4. Servera!
Iskaffets historia
Iskaffe är inget nytt påfund, utan drycken daterar så långt bak som till 1840. Den sötade och kalla kaffedrycken började drickas i Algeriet och kallades då för Mazgran, eller masagran.
Men det var inte algerier som drack iskaffe.
Vid tidpunkten, 1840, så stred den franska armén i Algeriet. De fick slut på mjölk och för att samtidigt göra något åt den stekheta värmen, så började man därför blanda kaffet med kallvatten.
När krigsveteranerna åkte tillbaka till Frankrike, så tog man även med sig denna nya kaffedryck. Man fick kaféägare att börja servera kallt kaffe i extra höga glas.
Därefter började kaffesorten kallas för ”café mazagran”.
Drycken har sedan dess utvecklats och i olika länder serveras iskaffe på olika sätt. I Katalonien brukar mazagran serveras med citron och i Österrike brukar man lägga till både iskuber och rom.
Nuförtiden finns det alla möjliga recept och tekniker för att göra iskaffe. Allt från kakor, vispgrädde, is och socker har introducerats till drycken.
Iskaffe är därför inte längre en enda dryck, utan det finns tusentals av sätt att brygga iskaffe på.
Frappé tog över
En av de populäraste versionerna av iskaffe är frappé och kommer ursprungligen från Grekland.
En frappé görs genom att skaka snabbkaffe, vatten och socker i en shaker.
Café frappé uppfanns 1957 av Giannis Dritsas, från Nestlé. Giannis och hans kollegor var på en mässa där man demonstrerade sina nytillkomna drycker.
Under pausen ville de ha kaffe, men det fanns inget varmvatten i lokalen. Så Giannis tog helt sonika fram en shaker, hällde i snabbkaffe, iskuber och socker och började skaka. Det visade sig bli en hit – som sedan spred sig världen över!