Stekpannebröd: Hur du steker bröd i stekpanna

Steker-brödskiva-med-banan

Att steka bröd i stekpanna är en gammal klassiker som många äldre generationer använde sig av. Så här gör du stekpannebröd på bästa sätt.


Stekpannebröd har blivit allt mer ovanligt. Nuförtiden köper de flesta av oss bröd i butiken, eller använder en bakmaskin för att laga bröd.

Men det är något speciellt med stekpannebröd. Smaken är väldigt unik, samtidigt som det är busenkelt att göra.

I den här artikeln går vi igenom hur du gör stekpannebröd, men också hur du rostar bröd i en stekpanna. Scrolla ner för att hitta våra bästa recept.

Hur gör man stekpannebröd

Lagar-stekpannebröd

Att göra gott bröd i stekpannan är lika enkelt som det är gott. Det finns dessutom massvis av spännande recept att testa!

Allt du behöver är en bra stekpanna och, givetvis, ingredienserna.

Här är vårt bästa recept för att göra stekpannebröd, snabbt och enkelt.

Stekpannebröd recept

Det här är receptet är superenkelt att laga och det tar bara ett par minuter för brödet att bli klart. En bonus är att ingredienserna är saker som de flesta av oss redan har i skafferiet.

Receptet är gjort för 6 stycken bröd.

Vad du behöver

  • 50 gram smör i rumstemperatur
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl filmjölk (vanlig mjölk eller naturell yoghurt fungerar också)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Instruktioner

1. Lägg ner smöret och de torra ingredienserna i en skål och blanda dem lite, så att de inte är separerade. Tillsätt sedan filmjölken och blanda tills det blir till en deg.

2. Häll ut lite vetemjöl på köksbänken och rulla degen i mjölet en gång. Det gör så att degen inte klibbar fast i köksbänken eller händerna.

3. Rulla degen så att den blir avlång. Skär sedan degen i 6 stycken jämnstora bitar.

4. Ta sedan varje degbit och lägg på ett underlag med mjöl på. Kavla eller använd händerna för att platta ut degen så att den blir platt och rund. Den ska se ut ungefär som en pannkaka.

5. Värm upp din stekpanna på medelhög värme. Det är bäst att använda en gjutjärnspanna. Lägg i degen och vänd på brödet när det börjar bli lite brunt. Varje sida steks i ungefär en minut.

Kan man rosta bröd i en stekpanna

Rostar-bröd-i-stekpanna

Du har varken brödrost eller våffeljärn till ditt förfogande – men är sugen på rostat bröd.

Så du ställer dig frågan ”går det att rosta bröd i en stekpanna?”

Absolut.

Faktum är att det är väldigt enkelt.

Fördelen med att rosta brödet i en stekpanna är att du samtidigt kan rosta och värma ingredienserna du vill ha på mackan. Exempelvis smält smör, ost eller skinka. Det blir hur gott som helst!

Hur du rostar bröd i en stekpanna

Allt du behöver göra är att ställa stekpannan på spisen på medelhög värme. Vi rekommenderar att du använder en stekpanna med non-stick eller en gjutjärnspanna.

Vänta ungefär 1 minut tills pannan har värmts upp.

Under tiden som pannan värms upp brer du på smör på ena sidan av brödskivan. När pannan är varm lägger du brödskivan på pannan.

Det är viktigt att du lägger den smöriga sidan neråt, så att smöret får kontakt med stekpannan.

Lägg sedan ett lock över stekpannan i ungefär två minuter. Det kommer att stänga in värmen och rosta brödet snabbare.

Om du är orolig att brödet ska bli bränt, eller om du inte vill ha ett så krispigt bröd, kan du använda låg värme istället för medelhög.

Efter två minuter tar du bort locket och brer smör på den torra sidan av brödet. Det vill säga den sida som tittar uppåt och som inte har kontakt med pannan.

Använd sedan en stekspade för att vända på brödet.

Täck stekpannan med locket igen och låt brödet rostas i 1-2 minuter.

Sen är det klart och du har en härlig toast – redo att ätas!

Läs också