| |

Kaffekvarn bäst i test 2023: Komplett guide

Kaffekvarn-bäst-i-test

För att ta kaffebryggningen till nästa nivå behövs en bra kaffekvarn. Vi har listat årets bästa kaffekvarnar för att hjälpa dig att hitta rätt kvarn för dig.


Att köpa en kaffekvarn är svårt. Det finns en hel del modeller man bör undvika.

Ett vanligt problem är att de spiller kaffe, inte maler tillräckligt bra eller att de väsnas onödigt mycket.

För att du ska undvika eventuella fallgropar när du köper en kaffekvarn så har vi recenserat och listat årets bästa modeller.

Bästa kaffekvarnen

Den bästa kaffekvarnen i år är Bodum Bistros elektriska kaffekvarn. Den har 12 olika malningsgrader och erbjuder en oerhört precis malning. Maskinen är superlätt att använda och tar upp minimalt med plats. Kaffet blir hur gott som helst. Sett till pris och kvalité, så är den ett riktigt kap!


Bästa kaffekvarnen: Bodum Bistro elektrisk kaffekvarn

Bästa-kaffekvarnen-Bodum-bistro

Vi blev glatt överraskade av Bodum Bistros kaffekvarn i årets test. Den slanka designen, effektiva malningen och det låga priset gjorde den till en självklar vinnare.

Kaffekvarnen får inga stilpoäng, men designen är otroligt bra och utstuderad. Allt är enkelt att komma åt och det blir inget spill under eller efter malningen.

Maskinen krossar bönorna med hjälp av konformade plattor, vilket gör att resultatet blir väldigt precist. För att inte nämna att krossning är den föredragna teknologin framför att skiva.

Det innebär också att en stor del av aromerna och smakerna i kaffebönorna bevaras under malningen. Vilket gör att varje kaffekopp blir oerhört smakrik och god. Precis som på kaféer och restauranger.

Du kan själv justera malningsgraden, så att du anpassar malningen utefter kaffet du ska dricka. Exempelvis om du vill göra espresso, droppkaffe eller fransk press.

Det finns 12 olika inställningar för malningen.

Behållaren rymmer upp till 220 gram kaffebönor.

Allt du behöver göra är att fylla behållaren på ovansidan med kaffebönor. Vrid på ratten för att justera malningsgrad.

Välj sedan malningstid på timern och starta sedan maskinen. Hur smidigt som helst!

Många positiva aspekter

Malningen blir väldigt jämn och vår favorit blev helt klart det finmalda kaffet för espresso. Våra koppar med espressokaffe blir exemplariska!

Bodum får även bonuspoäng för den slanka designen. Man har format kvarnen så att den tar upp minimalt med plats i köket.

Det finns mycket att älska med den här kaffekvarnen. Vi har inte hittat en enda sak vi inte tycker om.

Vi hade inte förväntat oss den här kvalitén, precisionen och användarvänligheten för en maskin i den här prisklassen. Den är till och med bättre än maskiner som kostar nästan det dubbla i pris.

Helt klart den bästa kaffekvarnen på marknaden idag, om man ser till pris, kvalité och användarvänlighet.


Redaktörens val: Wilfa WSCG-2 Kaffekvarn

Wilfa-kaffekvarn

WSCG-2 har funnits ett tag på marknaden och Wilfa har tillverkat ett par nyare kaffekvarnar. Men få maskiner, oavsett tillverkare, har så många positiva recensioner och omdömen som WSCG-2.

Det låga priset i kombination med kvalitén och valmöjligheterna har gjort den till en klassiker. Wilfa kallar den numera för ”Classic savour”.

Du kan själv justera malningsgraden, från det finaste mocka-kaffet till grovmald svartkaffe.

Vi gillar också att motorn har ett lågt varvtal, så att kaffet bevarar sin smak och doft på bästa möjliga sätt – eftersom den genererar så lite värme.

Ett plus för UV-filtret som finns i behåller också, då det gör så att smaken på bönorna håller längre.

Eftersom man använder koniska plattor, så mals kaffet ändå snabbt och jämnt varje gång.

Slutresultatet blir exceptionellt bra. Ytterst få kaffekvarnar i det här prissegmentet kan mala så bra kaffe. Om ens någon.

En annan fördel med den här kaffekvarnen är hur tystgående den är. Det går givetvis inte att undgå ljud från kaffekvarnar, men i jämförelse med andra modeller så är den väldigt tyst under malningsprocessen.

Vi är otroligt nöjda med den här kaffekvarnen, från kvalitén på materialet, till hur bra kaffet blir. För att inte nämna det låga priset.

Men det finns en nackdel med den här maskinen.

Det är att den inte är optimal för espresso. Kvarnen kan göra finmalet kaffe, men det är ändå lite för grovt för espresso.

Om du i första hand ska brygga espresso, bör du därför undvika den här maskinen.

För dig som inte behöver extra finmalet kaffe, utan istället föredrar lite grövre- eller medium malning. Då är det svårt att gå fel med den här kvarnen. Du får väldigt mycket för pengarna.


Bästa premium kaffekvarn: Smeg CGF01 kaffekvarn

Smeg-retro-kaffekvarn

Smeg CGF01, eller ”Smeg retro” som den också heter, är en aluminiumkvarn med koniska malskivor.

Den har sedan ett par år tillbaka varit en av de populäraste kaffekvarnarna med en hel uppsjö av positiva recensioner.

Först och främst gillar vi att det finns 30 olika steg av malninsgrad. Det gör att du kan justera malningen så att det passar perfekt för din kaffemaskin och smaken du vill ha.

Den har även 6 olika funktioner för amerikansk- och fransk press.

För dig som vill ha mer kontroll, så finns det även en manuell inställning.

Kvalitén på maskinen är genomgående hög. Både vad gäller användning, kvalitén på malningen och hållbarheten.

Just hållbarheten och kvalitén på konstruktionen är något som utmärker de flesta av Smegs produkter. Så är även fallet med den här kaffekvarnen.

Bönbehållaren har en stor kapacitet på 350 gram, och det rymmer 130 gram malet kaffe i byttan på undersidan.

Enligt vad vi hört så är 350 gram bönor ungefär 50 espressoshots. Vi har inte själva testat hur många espresso det blir – men vi tvivlar inte på den ekvationen. Det låter rimligt, och är definitivt tillräckligt mycket för både hemmabruk och arbetsplatser.

Utseendet på maskinen är en ännu en sak vi uppskattar med Smegs retro. Den har en slank, klassisk design som definitivt passar in i de flesta hem. Helt klart en av de snyggaste kaffekvarnarna för i år.

När du använder maskinen behöver du bara fylla den med bönor, välja inställning och sedan trycka på startknappen. Inom kort har du nymalet kaffe redo att bryggas.

Det här är utan tvekan en av de bästa kaffekvarnarna där ute. Problemet är att den kostar ungefär 2800 kronor, vilket är lite i överkant.

Det är en väldigt bra maskin för entusiaster som vill ha högsta kvalité och bra kontroll över malningen. 30 olika malningsgrader är fantastiskt!

Om den är inom din budget, då är det ett otroligt bra köp!


Bästa budget kaffekvarn: OBH Nordica Precision kaffekvarn

OBH-Nordica-kaffekvarn

OBH Nordica Precision bevisar att du inte behöver betala dyra pengar för att få en bra kaffekvarn.

Maskinen kostar, beroende på var du köper den, mellan 600 och 800 kronor. Så våra förväntningar var inte speciellt höga.

Men, ack så fel vi hade.

Det är en superb maskin med många positiva aspekter, även om det finns ett par negativa också. Låt oss börja med vad som är bra.

Kvarnen är väldigt liten och natt. Tar inte upp mycket plats alls på köksbänken. Perfekt för oss som har sparsamt med utrymme i köket. På bredden är den endast 20 cm och djupet är på 16 cm.

Det finns 9 inställningar för hur mycket du vill mala bönorna. Från fint till grovt.

Det är också här vi hittar fördelarna och nackdelarna med maskinen. För finmalet kaffe till espresso är den otroligt bra. Det blir nästan perfekt för en kopp espresso.

Om du vill göra grovmalet kaffe så är vi däremot ganska besvikna. Det blir inte tillräckligt grovt.

Så för espresso är den ruskigt bra, men för grövre malning bör du hålla dig borta.

Vi gillar också att den har en automatisk avstängning, vilket är bra för oss som är lite tankspridda och tenderar att glömma stänga av köksutrustningen.

Precision är lika enkel att använda som den är att rengöra.

Du kan själva ställa in hur många koppar kaffe den ska mala till, från 2 till 18 koppar.

Det finns ett par nackdelar

Vi gillar den här maskinen skarpt, men den är långt ifrån felfri.

Behållaren är ganska statisk, vilket gör att en hel del kaffe fastnar på sidorna av behållaren.

Vi är också skeptiska till att den är så plastig. Det bådar inte gott för hållbarheten. Räkna med att den håller i 2-3 år, men inte längre än så. I vår research så hittade vi flera omdömen där folk skrivit att maskinen gett upp efter bara ett par år.

Som vi skrev innan så är den en besvikelse när det kommer till att mala grovt kaffe. Men för finmalet kaffe är den riktigt bra.

Det här är inte en maskin vi rekommenderar till kaffeentusiaster som vill ha den allra bästa kaffekvarnen där hemma.

Men den är riktigt bra för rätt användare.

Om du är nybörjare, älskar espresso och vill ha en billig kaffekvarn – då är det här ett bra val. På en tajt budget är det svårt att hitta en mer prisvärd maskin.

Så länge du föredrar espresso framför allt annat, och att du inte räknar med att kunna använda den mer än 2-4 år framåt.


Bästa manuella kaffekvarnen: Peugeot Brésil kaffekvarn

Peugeot-kaffekvarn

Det här är inte bara den bästa manuella kaffekvarnen – det är också den snyggaste kaffekvarnen vi sett. Den är så elegant och stilig!

När den inte används får den gärna stå framme ändå. Det är en vacker inredningsdetalj i köket eller vardagsrummet. Vi älskar designen!

Brésil leverar också rent funktionsmässigt. Du kan enkelt ställa in malningsgraden, från fint till grovt.

Det är smidigt och enkelt att mala kaffet, även för nybörjare. Det enda vi reagerat på är att kvarnen blir lite instabil när man ska mala lite tyngre och svårmalda bönor. Men det är bara att hålla i kvarnen med andra handen.

Malen känns ändå kraftfull, då det endast tar 20-40 sekunder att bli färdig med malningen. Beroende på hur snabb du är. Den känns smidig och enkel att veva med.

Lådan rymmer ungefär 30 gram malt kaffe. Vilket är tillräckligt för en så liten kaffekvarn.

Det negativa med lådan är att den är ganska trång och dessutom, till en början, statisk. Det gör det lite snårigt att få upp kaffet, som gärna dragit sig åt kanterna.

Det här är också den enda kritiken vi hittat för den här kaffekvarnen. Men efter ungefär en vecka så tycks träet ”vänja sig” och det där statiska försvann. Med andra ord tycks det bara vara ett problem som existerar de första dagarna.

Väldigt hög kvalité och hållbarhet

Vi gillar verkligen hur konsekvent maskinen är, till skillnad från många elektriska kaffekvarnar. Resultatet blir regelbundet bra och jämnt.

Vi rekommenderar också att du lägger någon form av handduk eller gummi under maskinen vid malning. Det gör den stabilare.

Kvalitén på maskinen är precis lika hög som den ser ut att vara. Vilket också reflekteras i den långa garantin på 5 år. När vi gjorde research hittade vi också flera användare som använt kvarnen varje dag i flera år – utan några som helst problem.

Hållbarheten, livslängden och kvalitén är med andra ord väldigt hög. Vilket också märks så fort du känner på konstruktionen.

Om du ska köpa en manuell kaffekvarn så är det här vår absoluta favorit någonsin. Kvalitén, designen och användarvänligheten är otroligt bra.

Faktum är att vi skulle välja den här kvarnen framför många automatiska kaffekvarnar.

Definitivt en av våra favoriter i år, både bland automatiska och manuella kaffekvarnar.


Vilken kaffekvarn ska man köpa

Kaffekvarn-med-bönor

Att brygga kaffe är lite av en konst. Det kräver precision, kunskap och rätt utrustning.

Malningen av kaffet är en extremt viktig del i kaffebryggandet. Malningen kan helt och hållet förändra smaken på slutresultatet.

Så, för att du ska kunna ta bryggningen till nästa nivå, gör du bäst i att köpa en kaffekvarn. Vilket, ärligt talat, inte är det allra lättaste. Det finns så många olika kaffekvarnar att välja på.

För att göra valet lättare för dig, så har vi listat alla de saker du behöver tänka på när du ska köpa en kaffekvarn.

Behållarens storlek

Det finns en ny trend där behållaren är så liten att du bara får plats med kaffe till en kopp. Syftet är att innehållet i kvarnen hela tiden ska vara färskt.

Det må låta romantiskt och specialiserat, men vi är inte speciellt förtjusta i den här trenden. Framförallt då vi sällan brygger bara en kaffekopp åt gången.

Men det är också jobbigt när man har gäster på besök och det b

Tänk på vilket typ av kaffe du brygger och i vilken kvantitet. Om du planerar att göra droppkaffe, så vill du ha en större behållare.

Om du bara gör espressokaffe så behöver du inte en lika stor behållare.

Malningsgrader

Malningsgraderna som kaffekvarnen är kapabel till är utomordentligt viktiga. Om du bara gör vanligt droppkaffe är det inte speciellt viktigt. Då brukar det räcka med malning på medium-inställning.

Men om du gör espresso, cappuccino, latte eller ristretto – då spelar malningsgrad stor roll.

Antalet inställningar för malningen skiljer sig mellan olika kaffekvarnar. Vissa har 10 inställningar, medan lite dyrare kvarnar har upp mot 60 inställningar.

Riktiga entusiaster vill kunna justera malningsprocessen in i minsta detalj, så att kaffet blir precis som de vill ha den. Om du är en av dem, då vill du ha många malningsgrader att välja på.

Extrafunktioner

Extrafunktionerna på kaffekvarnen är sällan ett måste – men de kan förbättra upplevelsen och användarvänligheten.

LED-ljus, display, touch-screen, våg, program och digitala timers är några vanliga funktioner.

Vi gillar de kaffekvarnar som har en inkluderad våg, där du kan väga kaffet så att det blir rätt mängd. Det är ingen nödvändighet, men helt klart användbart.

Om det finns en speciell funktion du vill ha, var noga med att titta på kaffekvarnarnas specifikationer. För att antalet funktioner kan skilja sig väldigt mycket mellan olika modeller.

Stor eller liten kaffekvarn

Som du har sett så kan storleken på kaffekvarnar vara väldigt olika. Det finns väldigt stora modeller och det finns en handfull mini-kvarnar.

En liten kaffekvarn är bra för oss som behöver spara på utrymme i köket. Nackdelen är att de brukar ha en mindre behållare.

En stor kaffekvarn tar upp mycket plats på köksbänken och brukar vara dyrare – men de kan också mala större mängder kaffe åt gången.

Ljudnivå på kaffekvarnen

Alla kaffekvarnar kommer att låta, det är oundvikligt. Men ljudnivån kan, som du ser i vårt bäst i test, variera väldigt mycket.

Det finns kvarnar som låter otroligt högt, medan andra har mycket lägre ljudnivå.

Du vill med största sannolikhet ha en så tyst kaffekvarn som möjligt. Vare sig det är för att inte väcka familjen, grannar eller för att slippa lyssna på höga ljud på morgonen.

Därför bör du läsa recensioner och omdömen för respektive kaffekvarn för att se hur ljudnivån är. I våra tester har vi lagt in ljudnivån i varje betygsättning.

Malningshastighet

För den oinitierade kan det verka lockande att ha en så snabb kaffekvarn som möjligt. Men du vill inte att kvarnen ska mala kaffet för snabbt.

När du maler kaffe så konverteras energi till värme genom friktion. För mycket värme kan påverka smaken på kaffet negativt.

Med en manuell kaffekvarn behöver du sällan tänka på hastigheten. Du kommer inte komma upp i sådana hastigheter under så långa perioder att det påverkar smaken på kaffebönorna.

Men med automatiska kaffekvarnar vill du inte alltid använda superhöga hastigheter, såvida du inte bara vill ha snabbt droppkaffe på morgonen.

Hastigheten är oftast inte något du behöver titta på när du köper en kaffekvarn.

Vad kostar en kaffekvarn

En bra kaffekvarn kan kosta allt från 500 kronor upp mot 2000 kronor.

Det finns många saker som påverkar priset på kaffekvarnen, från storleken till antalet funktioner. Men givetvis också märket på kaffekvarnen.

Även om vi gillar många av kaffekvarnarna i den övre prisklassen, så behöver du inte tömma hela plånboken för att köpa en kaffekvarn. Det finns gott om kaffekvarnar under tusenlappen som låter dig mala kaffe på ett bra sätt.

Olika typer av kaffekvarnar

Manuell-kaffekvarn

Det finns två olika typer av kaffekvarnar; de som använder knivar och de som använder malskivor.

Så här väljer du den typ som passar dig bäst.

Kaffekvarnar med knivar

De här maskinerna maler kaffet med hjälp av roterande knivblad.

Kaffekvarnar som använder knivar är oftast mycket billigare. De är främst gjorda för privatpersoner som vill kunna mala sitt eget kaffe i en billig kaffekvarn.

Nackdelen är att de inte erbjuder samma precision som kaffekvarnar med malskivor. Malningen blir inte lika fin och resultatet kan variera från malning till malning.

Fördelen är att de är billiga och att du kan mala andra saker utöver kaffe, så som nötter och kryddor.

Generellt sett rekommenderar vi inte kaffekvarnar med knivar, såvida du inte är på en väldigt tajt budget.

Kaffekvarnar med malskivor

De bästa kaffekvarnarna använder malskivor. Kvalitén och precisionen är mycket bättre än kaffekvarnar med knivar.

De använder en stålmekanism som maler kaffet mellan två ytor. Eftersom skivorna inte skär kaffebönorna, utan istället gnider och trycker dem, så blir kvalitén på kaffet mycket bra.

Det finns två typer av malskivor: platta och koniska.

Båda skivorna maler kaffet på samma sätt. Men eftersom de har olika utseende så blir resultatet annorlunda.

Platta malskivor är, som namnet avslöjar, platta. Medan koniska malskivor är konformade.

Koniska eller platta malskivor

Formen på malskivorna påverkar allt från hur retentionen av kaffebönorna till temperaturen under malningen.

Platta malskivor är, generellt sett, bättre. De är mer konsekventa än koniska malskivor och därmed också dyrare.

Nackdelen med kaffekvarnar som har platta malskivor är att de brukar låta mer och värms upp snabbare. Såvida de inte har bra ventilation.

Koniska kaffekvarnar är oftast tystare, svalare och billigare. Nackdelen är att de inte är lika konsekventa och resultatet på kaffet kan därför variera mellan olika bryggningar.

Kom ihåg att formen på skivorna inte är den enda variabeln som avgör om en kaffekvarn är bra eller ej. Konstruktionen och ventilationssystemet är också viktig.

Koniska malskivor innebär inte per automatik att kaffekvarnen är bättre.

Men om du ställer två kaffekvarnar av hög kvalité bredvid varandra, där ena har platta malskivor och den andra har koniska. Då producerar den koniska kaffekvarnen i de flesta fall det bästa resultatet.

Om du vill ha en så billig och tyst kaffekvarn som möjligt – då är en kaffekvarn med platta malskivor det bättre alternativet.

Varför köpa en kaffekvarn

Klassisk-kaffekvarn-med-kopp

Anledningen till varför du skulle vilja köpa en kaffekvarn är många.

Fråga vilken expert som helst, och de kommer säga att det bästa sättet för att förbättra din espresso är genom att mala kaffet själv.

Här är våra främsta anledningar till att mala kaffet själv.

1. Nymalet kaffe är bäst

Kaffe smakar bäst när kaffebönorna är nymalda. Det är under kaffets 14 första dagar som smakerna är på höjden av sin smak. Efter det börjar aromerna sakta försvinna.

Malet kaffe förlorar sin smak ju längre tid den exponeras för luft. Det är därför malet kaffe köpt i butik så snabbt förlorar sina aromer. Oavsett hur du förvarat kaffet.

För att få ett så smakrikt kaffe som möjligt, vill du brygga kaffet på nymalda kaffebönor. Det är då det innehåller flest aromer.

2. Bättre smakextrahering

En bra kaffekvarn av hög kvalité är designad för att mala kaffet med hög precision. Det gör att kaffet behåller så många aromer som möjligt från kaffebönorna.

En billig kaffekvarn av låg kvalité extraherar inte smakerna från bönorna lika bra under malningsprocessen. Resultatet kan därför bli snarlikt det som du får i snabbkaffe, vilket förstör poängen med att ha en kaffekvarn.

Kort och gott: en bra kaffekvarn ger dig en bättre smak på kaffet.

3. Rätt malning för rätt kaffetyp

Som du redan vet, så kräver olika kaffetyper olika typer av malning.

Grovmalet kaffe passar bra för exempelvis en perkulator. Medium- och finmalet kaffe passar bäst för droppkaffe och kaffebryggare.

För en perfekt espresso vill du ha extra finmalda kaffebönor.

Inte alla inbyggda och externa kaffekvarnar kan mala bönorna på ett sätt så att de passar alla kaffetyper. Med hjälp av en bra kaffekvarn kan du justera malningsgraderna så att det blir perfekt för kaffesorten du vill brygga.

Av den anledningen brukar många människor mala kaffet separat från sin espressomaskin.

4. Det kan spara pengar

En kaffekvarn av hög kvalité ger dig möjlighet att mala exakt den mängd kaffe som du behöver.

De allra bästa kaffekvarnarna kan själva väga och avgöra timingen för kaffet, så att du inte använder mer kaffe än du egentligen behöver.

På så vis kan du spara in en hel del pengar genom att inte mala mer kaffe än nödvändigt.

Läs också