Hur du rengör en gjutjärnspanna: Komplett guide
I den här artikeln visar vi hur du rengör din gjutjärnspanna på bästa sätt. Du hittar också tips på hur du får bort bränd mat och rost från din gjutjärnspanna och gjutjärnsgryta.
Att göra rent en gjutjärnspanna tar inte lång tid. Att olja in gjutjärn är inte heller en tidskrävande uppgift.
Utöver rengöring av gjutjärn, visar vi också hur du på bästa sätt oljar in din gjutjärnspanna och vilka oljor du kan och inte kan använda.
Så här tar du hand om dina köksredskap i gjutjärn på bästa sätt, för optimal kvalité och livslängd.
Hur du rengör en gjutjärnspanna
Att rengöra en stekpanna är långt ifrån så komplicerat som många tror.
Du bör alltid rengöra pannan för hand och aldrig i diskmaskin.
Diskmaskinens ångor, stora mängder vatten och diskmedel kommer att förstöra materialet och den naturliga non-stick-beläggningen i pannan.
Allt som behövs är varmvatten och en trasa för att ta bort matrester och oljor.
Du bör helst undvika att använda diskmedel i pannan, men om du har mat som satt sig fast och inte går bort med bara vatten – så kan du också applicera ett par droppar diskmedel.
Torka gjutjärnet på rätt sätt
När du är klar rengöringen är det viktigt att du torkar gjutjärnspannan direkt.
Fukt och vatten är inte bra för gjutjärn och är en vanlig orsak till rost.
Du har därför två alternativ.
Det ena är att du tar en ren handduk och torkar rent pannan, för att sedan ställa den i diskstället med fritt luftflöde, för att även torka på egen hand.
Det andra, och bättre alternativet, är att ställa gjutjärnspannan på spisen efter rengöringen.
Sätt på spisplattan på medelhög värme. Om det finns vatten eller fukt kvar i pannan, kommer du se vattnet koka och slutligen försvinna.
När det är klart stänger du av plattan, låter gjutjärnet svalna och ställer den sedan i sitt förvaringsutrymme eller i diskstället.
Olja in gjutjärnspannan
Du behöver inte olja in din gjutjärnspanna efter varje användning. Men det är rekommenderat att olja in den åtminstone ett par gånger per år.
Det går väldigt snabbt att göra.
Efter att du har torkat gjutjärnet på spisen, så kan du hälla olja på en bit papper eller kökshandduk och sedan gnida in oljan i pannan.
Det behöver inte vara mycket olja, så länge varje liten del av stekytan har blivit insmord.
Efter det tar du en ren handduk eller papper, som är fri från olja, och torkar upp överskottet av olja från stekytan.
Om du lämnar stekpannan med för mycket olja, så kommer det resultera i att stekytan blir klibbig.
Sen är du färdig.
Genom att olja in din gjutjärnspanna så stärker du pannans naturliga non-stick-yta. Vilket gör att pannan behåller sin kvalité och livslängd.
Hur du får bort rost från gjutjärn
Rost uppstår i gjutjärnspannor när de har utsatts för fukt och vatten under en längre tid.
Därför är det viktigt att alltid hålla pannan torr och att torka den direkt efter rengöring.
För att få bort rost från gjutjärnet behöver du rengöra pannan noga och behandla den på ett sätt som förstör den non-stick-beläggningen.
Men var inte orolig – du kommer att bygga upp den naturliga non-stick-ytan igen.
Så här räddar du en gjutjärnspanna som börjat rosta:
1. Skrubba pannan med stålull eller en hård borste
Det är vanligtvis något du aldrig bör göra, men för att få bort rosten behöver du skrapa hårt på stekytan med hjälp av lite vatten och borste eller stålull.
Det kommer att förstöra en del av non-stick-beläggningen – men vi kommer senare att återuppbygga den.
Du kan behöva använda kraft när du skrubbar. Men var försiktig så att du inte tar för hårt, du vill inte slipa bort själva gjutjärnet.
Fortsätt skrubba tills pannan är helt ren och all rost är borta.
2. Torka rent pannan
Använd hushållspapper eller en ren handduk för att torka av pannan.
Se till att pannan är helt fri från matrester, oljor och rost.
Du kan också skölja av pannan, för att sedan ställa den på spisen på medelhög värme för att torka den.
3. Sätt på ugnen
Låt ugnen värmas upp. Mellan 250 och 300 grader räcker.
4. Smörj gjutjärnspannan med olja
Medan ugnen värms upp, kan du börja olja in pannan.
Använd en olja med en hög rökpunkt. Vi rekommenderar vegetabilisk olja.
5. Placera pannan i ugnen
När ugnen är uppvärmd och pannan är insmord i olja, är det dags att ställa gjutjärnspannan upp och ner i ugnen.
Lägg lite folie på undersidan, så att olja inte droppar ner i ugnen.
Du kan lämna pannan i ugnen i ungefär 1 timmas tid.
6. Ta ut pannan från ugnen
När 60 minuter har gått, är det dags att ta ut gjutjärnspannan från ugnen.
Den kommer att vara mycket varm, så använd en grillvante och låt sedan pannan svalna på köksbänken eller spisen.
Du kan genomföra den här processen, från steg 4, ett par gånger för att stärka den nya non-stick-ytan som du har byggt upp.
Varför mat fastnar i din gjutjärnspanna
Anledningarna till varför mat fastnar i din gjutjärnspanna kan vara många.
Vanliga orsaker är:
- Du använder för lite fett när du steker
- Pannan har inte oljats in på länge
- Den har tidigare rengjorts på fel sätt
- En ny gjutjärnspanna har inte hunnit bli instekt
Nya gjutjärnspannor brukar vara ytbehandlade vid leverans. Men det tar tid för gjutjärnets non-stick att byggas upp.
Du vill därför ta det lugnt när du använder pannan i början, så att beläggningen hinner stärkas och byggas upp.
En annan vanlig orsak är att man inte rengjort pannan i samband med matlagning, utan istället väntat ett par timmar efter stekning.
Om du väntar för länge så hinner pannan bli kall och maten fastnar i stekytan.
Du bör rengöra en gjutjärnspanna när den fortfarande är lite varm – men inte så varm att du riskerar att bränna dig.
Om du har glömt maten i pannan under ett längre tag, så kan du hälla vatten i pannan och låta den stå i 3-5 minuter. Börja sedan skrapa bort matresterna med hjälp av en trasa eller en mjuk borste.
Torka den noga efteråt och olja sedan in den.
Hur man sköter om en gjutjärnspanna
Gjutjärn är extremt stryktålig och hållbart. Det är inte ovanligt att gjutjärnsgrytor och pannor håller en hel livstid.
Men det förutsätter att du tar hand om pannan på rätt sätt.
Det är viktigt att du rengör den med hjälp av varmvatten och en trasa så fort pannan börjat svalna.
Du behöver också regelbundet olja in den, för att stärka och behålla non-stick-beläggningen.
Vi rekommenderar dig att undvika diskmedel så gott det går och att aldrig ställa pannan i diskmaskinen.
Låt aldrig gjutjärn vara fuktigt eller stå i vatten under en längre tid. Det är viktigt att den är så torr som möjligt, då fukt är dåligt för gjutjärn och kan orsaka rost.
Undvik diskmedel i gjutjärn
Man brukar säga att du aldrig ska använda diskmedel i gjutjärn. Det är lite av en halvsanning.
Förr i tiden fanns det lut och vinäger i diskmedel, vilket är extremt dåligt för gjutjärn. Det förstör definitivt beläggningen i gjutjärn.
Nuförtiden är de flesta diskmedel ekologiska och långt ifrån så kraftfulla som de en gång i tiden var. Lut och vinäger är väldigt sällsynt, om ens existerande i diskmedel idag.
Dagens diskmedel är alltså inte lika farligt för gjutjärn som det en gång var.
Du vill fortfarande undvika diskmedel i den mån det går, men om mat har fastnat i stekytan så kan du använda en eller två droppar diskmedel, i kombination med varmvatten och skrubbning.
Det är alltså inte rekommenderat att använda diskmedel i onödan, men när du väl använder det så vill du använda så lite som möjligt.
När du rengör en gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta så räcker det med varmvatten och en trasa.
Vilken olja för att olja in gjutjärn
När du oljar in gjutjärn kan du använda vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja.
Andra oljor som fungerar är avokadoolja, linfröolja och druvkärneolja.
Undvik att använda olivolja då det har en låg rökpunkt.
Hur ofta ska man olja in en gjutjärnspanna
Det är bra att olja in gjutjärnspannan ett par gånger om året.
Gjutjärnets naturliga non-stick förstärks med tiden och för varje användning. Det är därför inte nödvändigt att smörja in stekytan med olja efter varje användning.
Som tumregel kan du börja olja in den när du märker att mat börjar fastna i stekytan eller när den börjar förlora sin mjuka glans.