När uppfanns brödrosten: Historia

Elektronisk-brödrost

Brödrosten är idag ett enkelt och smidigt verktyg som finns i de flesta svenska hushållen idag. Men det har inte alltid varit så lätt. Det här är historien om brödrosten.


Varför vi rostar bröd idag är främst för att det är gott.

Men förr i tiden brukade man rosta bröd för att förlänga brödets livslängd och därmed slippa slänga mögligt bröd i onödan.

Det sägs att när romarna färdades genom Europa, så tog de med sig rostat bröd för att stilla sin hunger. Om de hade tagit med sig orostat, mjukt bröd så hade maten inte hållit lika länge.

Men dagens brödrostar har inte alltid sett ut på samma sätt.

Utvecklingen av brödrosten har gått igenom flera intressanta faser för att kunna bli till vad den är idag.

När uppfanns brödrosten

Historisk-brödröst

Människor har ätit bröd i över 6 tusen år – och vi har rostat brödet över öppen eld minst lika länge.

Man använde under 1800-talet en rostningsgaffel med ett långt handtag. Man placerade helt enkelt brödet på gaffeln och höll den över öppen eld för att rosta brödet.

Den första elektriska brödrosten

Det var först 1893 som britten Alan MacMasters uppfann den första elektriska brödrosten.

Företaget Crompton & Co började producera MacMasters brödrost som kom att kallas för ”The Eclipse”.

Eclipse rostade bara ena sidan av brödet och man behövde därför manuellt ta ut och vända på brödskivan för att den skulle rosta andra sidan.

Problemet med brödrosten under den här tiden var utvecklingen av ett värmeelement som kunde utstå den heta värmen utan att gå sönder.

Det var först 1905 som Amerikanen Albert Marsh designade värmeelementen med nickel och krom, som senare kom att kallas för nikrom. Vilket är samma material vi använder idag i moderna brödrostar.

1909 kom den första kommersiella succén för brödrosten, när företaget General Electric började sälja sin modell D-12.

Rostning på båda sidor och pop-up-funktionen

General Electrics brödrost behövde fortfarande vändas om manuellt, vilket var allt annat än smidigt.

Det fick en, bokstavligen, vändning år 1913 när Coperman Electric Stove Company introducerade sin brödrost som automatiskt kunde vända på brödskivorna – utan involvering av användaren.

Teknologin fortsatte utvecklas och 1921 patenterade den amerikanska uppfinnaren Charles Strike en brödrost som själv sköt upp brödet när det var rostat och klart.

Det vill säga den pop-up-funktion som vi än idag använder.

Fyra år senare, 1925, vidareutvecklade företaget Waters Genter Company den design som Charles Strite uppfunnit.

Den brödrosten kom att kallas ”1-A-1 Toastmaster”. Det var den första hushållsmaskinen som kunde rosta brödet på båda sidorna samtidigt och med hjälp av en timer skjuta upp brödet när rostningen var klar.

Man har sedan dess utvecklat och förbättrat brödrostens teknologi och idag finns det flera funktioner som gör maskinen mer användarvänlig.

Många brödrostar låter dig numera justera rostningsgraden på egen hand.

En del modeller har även en upptiningsfunktion, extra högt brödlyft och varmhållningsfunktion.

Vem uppfann brödrosten

Den första elektriska brödrosten uppfanns av Alan MacMasters, en vetenskapsman från Skottland.

Hans uppfinning utvecklades och såldes under namnet ”The Eclipse”, av företaget Crompton, Stephen J. Cook & Company.

The Eclipse nådde ingen stor kommersiell framgång, men brödrosten ligger till grunden för teknologin och brödrosten som vi använder idag.

MacMasters brödrost använde sig av fyra elektriska element tillverkade av keramik. Elektriciteten kom från en adapter som kopplade samman en glödlampa och ett strömuttag.

Kvinna dog av brödrost

Det främsta problemet med Eclipse var att elementen inte kunde hantera den långvariga och höga värmen.

Det resulterade i att en kvinna år 1894 dog efter att brödrostens element hade smält och börjat brinna. En eld som senare spred sig till köksbordet och slutligen fick en dödlig utgång.

MacMasters uppfinning vidareutvecklades sedan av en rad olika uppfinnare.

Däribland Albert Marsh som gjorde om designen på värmeelementen, så att de istället använde nickel och krom istället för keramik. Den här blandningen av material var betydligt säkrare.

Sedan tog den amerikanska uppfinnaren Charles Strite över stafettpinnen och 1921 patenterade han den första brödrosten med pop-up-funktion.

Dagens moderna brödrostar

Vit-brödrost

Moderna brödrostar är otroligt bekväma och lätta att använda. Allra främst när man blickar tillbaka i historien och ser hur de första brödrostarna fungerade.

Nuförtiden är brödrostar automatiska och har fack för antingen två eller fyra brödskivor åt gången.

En del brödrostar kommer även med ett galler, som du kan placera ovanpå brödrosten för att kunna rosta saker som bagels och croissanter.

Det är heller inte ovanligt med funktioner som; varmhållning- och upptiningsfunktion, återuppvärmningsfunktion och extra breda fack för stora brödskivor.

I och med att man utvecklade hårdplast, som klarar av höga temperaturer, så har även utseendet på brödrostar förändrats en hel del.

De finns numera i alla möjliga storlekar, former och färger. För inte så länge sedan såg de allra flesta brödrostarna likadana ut, i samma typiska ”plåtburksformat”.

För att inte nämna att vi också har möjlighet att själva bestämma rostningsgraden på moderna brödrostar. Genom att vrida på en ratt kan du välja om du vill ha ljust, mörkt, väldigt rostat eller lite rostat bröd.

Läs också