| |

Japanska knivar bäst i test 2023: Komplett guide

Japansk-traditionell-kniv

Japanska knivar är mer än bara ett blad och ett handtag. Det är konst – ett hantverk. Vilket också märks när man väl använder en riktigt bra japansk kökskniv. Vi har recenserat och listat årets bästa japanska köksknivar.


När man pratar om japanska knivar så ryggar många tillbaka, i tron om att de alla är extremt ömtåliga och dyra.

Men så är det inte.

Det går att hitta otroligt bra knivar av hög kvalité – utan att behöva tömma hela plånboken.

Vi har recenserat de bästa japanska knivarna inom varje kategori; kockknivar, grönsaksknivar, köttknivar och allt där-i-mellan.


Bästa Santoku: Satake Kuro Santokukniv

Satake-santoku

Det här är japanskt hantverk i sitt essä. Satakes Kuro är en handtillverkad kniv med en perfekt kombination av precision, balans och styrka.

Under tillverkningen har man processat bladet åtta gånger, för att den ska uppnå 58 HRC och en skärpa som håller länge.

Mönstret på bladet är fantastiskt vackert och en garanterad konversationsstartare.

Direkt ur lådan så är kniven otroligt vass. Du kan skära en tomat som om den vore smör i solsken.

Den ligger också väldigt skönt i handen och balanspunkten är precis där handtaget och bladet möts. Perfekt om du gillar att skära precisa snitt!

Kniven är lite grövre än många andra japanska kockknivar, vilket vi ser som en bra sak. Den är lite av ett mellanting mellan japanska och västerländska knivar.

En exceptionellt effektiv och skön Santoku att använda. För ungefär 1100 kronor är den ett kap!

Helt klart årets bästa santokukniv.


Bästa Gyuto: Miyabi Birch 5000 MCD

Miyabi-Birch-5000-MCD-kniv

Miyabi är en av de främsta tillverkarna av japanska knivar. Den här kniven, 5000 MCD, är definitivt en av deras flaggskepp.

Bladet är gjort av 101 lager ishärdat stål, vilket givit den en hårdhet på 63 HRC.

Handtaget är lika vackert som det är skönt. Det är gjort av ljus masurbjörk och känns väldigt ergonomisk att arbeta med. Framförallt eftersom det är en kockkniv som du kan använda till flera arbetsområden, från kött, till frukt och grönsaker.

Den är enkel att arbeta med och är kapabel att göra mycket fina och tunna snitt.

Kniven är välbalanserad och lätt.

Miyabi producerar extremt kvalitativa köksknivar, vars skärpa håller sig oerhört länge utan att behöva slipas. Den här typen av kvalité kommer tyvärr inte till ett billigt pris, utan du får räkna med att betala runt 3000 kronor för den här kniven.

Om du aldrig ägt en premium-kniv tidigare, så kommer Miyabi Birch 5000 MCD att revolutionera ditt kök!


Bästa Kiritsuke: Satake Kuro Kiritsukekniv

Bästa-kiritsukekniven-Satake-kuro

Få japanska knivar har fått så många positiva recensioner och omdömen i Sverige som Satakes Kiritsuke.

Med all rätt.

Det är en nästintill exemplarisk kiritsuke. Först och främst är den otroligt vacker, men också extremt vass. Med stark betoning på ordet vass.

Handtaget har en utmärkt balans och form, vilket gör den enkel att hålla och arbeta med.

Kniven är tillverkad av VG-10-stål som man behandlat åtta gånger. Bladet utgörs av 67 lager damaskusstål, vilket resulterat i ett vackert och elegant mönster.

När den inte används kan du definitivt använda den som prydnad.

På grund av det gedigna hantverket, alla lager stål och det faktum att den är 23 cm lång – så väger den också en del.

Den är tyngre än vi hade förväntat oss, men det är enbart till knivens fördel. Det gör det mycket lättare att hantera köttet.

En utomordentligt snygg kniv som är en fröjd att använda till fläsk, kyckling och kött. Helt klart en av de bättre knivarna för ändamålet.

Precis som Satakes övriga sortiment, så är det den låga prissättningen och det sylvassa bladet som utmärker den här kiritsukekniven.

Om du letar efter en japansk köttkniv, då är det här vägen att gå!


Bästa Nakiri: MAC nakiri grönsakshack

MAC-bästa-nakirikniven

Den är liten, sylvass och väldigt enkel att kontrollera. Det blir inte enklare att hacka grönsaker än med den här kniven – trots det låga priset.

MAC brukar prissätta sina knivar under medel, men de presterar lika bra som knivar i de högre prissegmenten. Vilket har gjort att många hemmakockar som vill ha japansk kvalité i köket inte behöver tömma hela plånboken för att använda bra knivar.

Deras nakiri-kniv är ett typexempel på just det. Kvalitén på kniven är genomgående hög. Från handtaget, till balansen, skärpan, hållbarheten och användningen.

Kniven har ett par år på nacken är numera en ”klassiker”. Flera konkurrenter har försökt slå ut MACs produkter, men ingen har hittills lyckats.

800 kronor för den här kniven är ett kap. Det finns inget annat att säga. Om du letar efter en japansk grönsakskniv (nakiri), då är det här det mest prisvärda alternativet. Du får väldigt mycket för pengarna.


Vilka japanska knivar är bäst

Kock-med-japansk-kniv

Precis som i det västerländska köket, så finns det en hel del olika typer av japanska knivar. De alla har sina fördelar, nackdelar och specialiteter.

Här är de mest använda japanska knivarna.

Santoku

Santokun jämförs ofta med den västerländska kockkniven. Det är en allt-i-allo-kniv som brukar användas till att skära fisk, grönsaker och kött.

Santoku betyder ”tre förmågor”, vilket refererar till att den kan hacka, skiva och tärna.

Dessa knivar brukar vara ganska korta i jämförelse med europeiska kockknivar. Vanligtvis är de mellan 12 och 23 cm långa.

Santoku-kniven är liten och lätt, vilket gör den bra för precisa arbeten och fina snitt. Den är gjord av väldigt hårt stål, så den behåller skärpan länge.

Men det gör den också ömtålig. Den klarar inte av lika hårda arbeten som europeiska kockknivar.

Gyuto

Även om Santoku-kniven jämförs med den västerländska kockkniven, så är Gyuto den som är mest lik. Det är det japanska kökets kockkniv.

Gyuto är bra för att skära kött, fisk, grönsaker och frukter.

Längden på kniven är oftast mellan 18 och 30 cm. Hemmakockar brukar använda mellan 18 och 21 cm, medan längre varianter främst används av entusiaster och professionella kockar.

Den stora skillnaden mellan Gyuto och santoku är att Santokus har en ganska platt topp, vilket gör det svårare att börja skära. Den har heller inte en kurva eller mage. Det gör att du inte kan använda gungande tekniker med en santoku.

Gyuto-kniven är formade på samma sätt som västerländska kockknivar. I vissa fall kan det till och med vara svårt att se skillnaden mellan en tjock Gyuto-kniv och en europeisk kockkniv.

Nakiri

Nakiri är en japansk grönsakskniv med ett rakt och stort blad. Den används främst för att kunna skära och hacka grönsaker med precision och känsla.

Nakiri-kniven är bra på att penetrera hårda grönsaker och frukter med segt skinn.

Yo-Deba

Yo-deba är en tung kniv som används för kött och fisk. På svenska brukar de beskrivas som en ”slaktarkniv”.

Den här kniven är väldigt slitstark och uthållig. Den kan till och med hantera mindre ben i fisk och kött.

Yo-deba är en västerländsk version av den japanska traditionella Deba-kniven.

Sujihiki

Sujihiki är en förskärare. Det vill säga den används främst till filé och precisa skärningsjobb.

Kniven är, traditionellt sett, väldigt tunn och är gjord av hårt stål. Man slipar även bladet i en kraftig vinkel, vilket gör den exceptionellt bra på att skära fina snitt.

Om du gillar att göra filé, då är sujihiki en av de bästa japanska knivarna du kan köpa.

Honesuki

Honesuki är en urbeningskniv. Bladet är i regel väldigt stelt, till skillnad från västerländska knivar som är lite mer flexibla. Formen på kniven är mer traingulär.

Kniven används främst till att skära mjukare kött med mycket leder. På grund av dess form, så används den även till små frukter och grönsaker.

Kiritsuke

I Japan så är det endast mästerkocken som använder kiritsuke. Det är en traditionell japansk skärkniv som anses vara en statussymbol. Därför kan inte vem som helst i det japanska köket använda den.

Kiritsuke är en blandning mellan en japansk kockkniv, yanagi och gyuto. Den är i regel längre än gyuto-kniven, men har en vinklad topp.

Kiritsuke-kniven är perfekt för att skära fisk, men också frukt och grönsaker.

Yanagi

Yanagi-kniven är sylvass och väldigt lång. Med hjälp av långa rörelser, så används den för att skära fina snitt i sushi.

Du känner igen den så fort du ser kniven, då den är karaktäristiskt lång, smal och vass.

Takobiki

Takobiki är en skivkniv och anses vara en broder till Yanagi-kniven. Den är otroligt vass och används främst till fisk.

Den främsta skillnaden mellan Takobiki och Yanagi, är att Takobiki-kniven har en trubbig spets.

Usuba

Usuba är en grönsakskniv som kommer i olika former. Beroende på var i Japan den tillverkats, så kan den ha en kurvig spets. Produktionen och formen skiljer sig mellan olika regioner i landet.

Den bokstavligen översättningen från ”usuba” är ”tunt blad”. Vanligtvis är Usuba-kniven mellan 16 och 24 cm lång.

Pankiri

Pankiri-kniven är en japansk brödkniv. Med sina små tänder, så kan den skära igenom både hårt och mjukt bröd utan att slita sönder ytan.

Här kan du hitta de bästa brödknivarna från Europa.

Är japanska knivar bra

Skarp-japansk-kniv

Den främsta skillnaden mellan franska, tyska och japanska knivar är vikten och stålet man använt för att skapa kniven.

Generellt sett, är japanska knivar mycket lättare, tunnare och känns mer balanserade i handen. De brukar också behålla skärpan längre än västerländska köksknivar.

Eftersom matkulturen skiljer sig en hel del mellan Japan och Sverige, så skiljer sig även verktygen åt – och då framförallt köksknivarna.

I Japan äter man mycket fisk, frukt och grönsaker. I västvärlden äter vi mer kött. Därför är de japanska köksknivarna mer ömtåliga, men bättre på att skära fina och precisa snitt.

Huruvida japanska knivar är bra eller ej, är en subjektiv fråga. Vissa kockar föredrar japanska knivar – andra föredrar västerländska.

Japanska köksknivar är populära världen över och används av såväl hemmakockar som professionella kockar. Precis som med europeiska knivar, så skiljer sig kvalitén och hantverket mellan olika tillverkare och knivtyper.

Om du gillar att laga mat och, framförallt, lagar mycket fisk, frukt eller grönsaker – då kan en japansk kökskniv vara ett ypperligt tillägg till din knivarsenal.

Vad kännetecknar japanska knivar

Japanska knivar är i regel tunnare, hårdare och vassare än västerländska köksknivar.

Bladen är många gånger vassare och håller skärpan längre, men är mer ömtåliga och klarar inte av lika hård användning som exempelvis den västerländska kockkniven.

Japanska knivar är oftast gjorda av rostfritt stål eller hagane, vilket är samma stål man använder för att tillverka japanska svärd.

Läs om skillnaderna mellan västerländska kockknivar och japanska Santoku.

Japanska knivmärken

Japan tillverkar några av världens bästa köksknivar. Deras hantverk, design och kvalité är många gånger enastående.

Populära japanska knivmärken:

 • Takamura
 • Tsukiji
 • Sukerani
 • Yoshimi Kato
 • Sakai
 • Watanabe
 • Kurosaki
 • Misono
 • Shun
 • Global
 • Miyabi
 • Kyoku
 • Yoshihiro
 • Satake
 • MAC
 • Mercer
 • Yaxell

Som du ser så finns det en hel del tillverkare av köksknivar i Japan. Många av namnen känner du säkert igen, utan att ha vetat att de är japanska.

En professionell kock har koll på de flesta av dessa märken. Men för hemmakockar är det med största sannolikhet Global, MAC, Yaxell och Shun som sticker ut.

Vad använder man en japansk kockkniv till

Hackade-grönsaker-och-kniv

En japansk kockkniv kan användas till det mesta i köket, från segt kött, till grönsaker och frukter.

Gyuto är en väldigt allsidig kockkniv som påminner en hel del om den västerländska kockkniven.

Den främsta skillnaden är att Gyuto håller skärpan bättre och du behöver därför inte slipa kniven lika ofta.

Santoku är också en japansk kockkniv, men är lite mindre och högre. Vilket gör det enklare att använda den till mer repetitiva arbetsuppgifter, så som att hacka upp och ner.

Det är viktigt att komma ihåg att japanska kockkniv, och köksknivar i allmänhet, är ömtåligare än deras västerländska motsvarigheter. Det bär mer sig sina fördelar och nackdelar.

Exempelvis är den västerländska kockkniven tuffare och kan hantera svårare arbetsförhållanden, så som benigt kött.

Men den japanska kockkniven väger upp den nackdelen genom att erbjuda en kniv som håller sig vass längre och som är bättre på mer precisa snitt. Kom bara ihåg att använda en bra skärbräda och inget annat underlag.

Vad är en damaskuskniv

Damaskusknivar är gjorda av damaskusstål. Det vill säga, man använder en speciell teknik för att framställa stålet.

Den här produktionstekniken leder till egenskaperna och de fina mönster som utmärker damaskusknivar.

Moderna damaskusknivar är tillverkade genom att svetsa eller smälta ihop flera olika typer av stål med varandra. Alternativt så tillverkar man först ett lager av stål, för att sedan tillsätta fler lager på varandra.

Läs också