| |

Bästa Kockkniven 2023: Komplett guide

Bästa-kockkniven

Kockkniven är kockens bästa vän, som man brukar säga. Vi har listat årets bästa kockknivar för att du snabbt och enkelt ska hitta den som passar dig och din budget bäst.


Det finns ett enormt utbud av kockknivar idag, den ena med ett mer lockande pris eller utseende än den andra.

Vi har gått igenom de allra populäraste kockknivarna, filtrerat ut de som inte höll måttet och listat de absolut bästa.

Utöver våra tester, så har vi längre ner i artikeln listat de viktigaste sakerna att titta på när du köper en kockkniv.

Bästa kockkniven

Den bästa kockkniven idag är Global G-2. Den är otroligt vass, mångsidig och vi imponeras av hur länge den håller sig vass. I kombination med den ergonomiska designen och precisa balansen, så är det en definitiv bäst i test-vinnare för i år. Mycket prisvärd!


Bästa kockkniven: Global G-2

Bästa-kockkniven-Global-G-2

En enastående kniv till ett lågt pris. Vilket mängden positiva recensioner på nätet vittnar om.

Designen är typisk för Global, där handtaget och bladet är i ett stycke. Det gör att minimalt med råvara fastnar vid bladets början och den är väldigt enkelt att rengöra.

Kniven har en bra balans och känns skön att använda – även i längre perioder. Det ergonomiskt utformade handtaget gör att den ligger skönt i handen.

En annan sak vi gillar är att vid leverans är den supervass. Den kommer inte att behöva slipas på väldigt länge. Globals knivar är dessutom kända för att behålla skärpan länge.

Den är en fröjd att använda, oavsett om du skivar segt kött eller hackar lök och grönsaker. Kniven är otroligt mångsidig.

G-2 är 20 cm lång, vilket passar perfekt för majoriteten av alla hemmakockar. Det gör att den passar bra för små såväl som stora råvaror.

Kniven är helt gjord av rostfritt stål, Cromova 18. Vilket, som bekant, är av väldigt hög kvalité.

Helt klart den bästa kockkniven i år. Den hade kunnat kosta ett par hundralappar mer och vi hade ändå höjt den till skyarna. Definitivt ett kap för det här priset!


Väldigt Populär: Yaxell ZEN Kockkniv

Bra-kockkniv-Yaxell-ZEN

En riktigt snygg kockkniv gjord av 37 lager rostfritt stål. Kärnan består av VG 10-stål och har lindats in i 18 lager mjukt och hårt stål.

Vilket resulterar i det läckra Damaskus-mönstret som bladet har.

Kniven ser och känns exklusiv, men den är också extremt effektiv. Den är otroligt lätt att använda och gör definitivt matlagningen både roligare och enklare.

Skärpans hållbarhet är en av fördelarna med den här kniven. Om du ogillar att slipa köksknivar, så är det en välkomnad bonus.

Zen levererades sylvass och har en bra balans som gör det enkelt att hantera både stora och små råvaror.

Den är exceptionell både vid arbete som kräver precision och lite större och hårdare råvaror.

När vi gjorde research var det flera recensioner som beskrev det som att ”kniven ligger som en smäck i handen” – och vi kan bara instämma. Den är ruskigt skön att hålla i.

Det här är en kvalitetskniv som skär igenom kycklingfilé som om det vore smör i solsken. Den är otroligt snygg och skärpan är löjligt bra.

Det råder inga tvivel om att Yaxell ZEN är en av de bästa kockknivarna på marknaden idag. Ett fenomenalt köp på alla sätt och vis.


Bästa Premiumval: Tamahagane SAN Tsubame kockkniv

Bästa-premiumkniven-Tamahagane-SAN-kockkniv

En kockkniv ämnad för dig som är seriös med matlagningen och som vill ha något mer professionellt.

Kniven är gjord av VG5- och SUS410-stål. Man har valsat bladet från 20 mm till 2 mm, vilket ger ett smalt och sylvasst blad.

Valet av material och design kommer med sina fördelar och nackdelar.

Fördelen är att kniven är fruktansvärt vass och enkel att arbeta med. För precisionsarbete är den fantastisk.

Nackdelen är att den här typen av material repar ganska lätt. En del kockar bryr sig inte repade ytor, då det visar på att kniven använts flitigt och inte bara fungerar som en dekoration.

Andra människor föredrar helt blanka blad som ser nya ut mest hela tiden.

Risken för att kniven repar är däremot liten, eftersom du inte använder kniven till annat än mat.

Men vid händelse av att du råkar stöta kniven mot bestick eller andra material, så finns en chans för repor. Värt att ta i beaktning.

Precis som man kan förvänta sig från Tamahagane, så är bladet riktigt skarpt. Den höga kvalitén är uppenbar så fort man lägger den i handen.

Handtaget är gjort av hygieniska Mikarta. Den svarta färgen kombineras bra med bladets unika mönster.

Det är helt klart en av de snyggaste kockknivarna där ute. Den kommer definitivt att starta konversationer när du har gäster på besök.

Vi föredrar att använda den här typen av kniv till fisk, grönsaker och frukt. Den gör givetvis ett bra jobb med kött också, men den briljerar verkligen med fisk och grönt.

En sån här exklusiv och professionell kockkniv kommer dessvärre inte till ett billigt pris. Du får räkna med att hosta upp mellan 1500-2000 kronor, beroende på vilken längd du vill ha på kniven.

Den är inte värd att köpa om du sällan lagar mat, men för oss med en passion för matlagning så är det ett riktigt bra köp.

Den är gjord för dig med erfarenhet i köket och som vill ha hög kvalité på köksutrustningen. Helt klart den bästa kockkniven i den här prisklassen.


Bästa budgetval: Victorinox Kockkniv

Bästa-budget-kockkniv-Victorinox

I den här prisnivån har vi inte speciellt höga förväntningar – men vi blev glatt överraskade!

Först och främst är bladet mycket vasst. Den glider igenom köttet precis lika bra som knivar några prisklasser uppåt.

Vi gillar också att den är så lätt. Definitivt den lättaste kniven vi testat. Men om du vill ha lite tyngd i dina knivar, gör du därmed bäst i att kika på en annan kockkniv.

Kniven är skön att hålla i med en bra greppyta. Balansen känns gedigen och utstuderad – vilket annars brukar vara ett problem i det här prissegmentet.

Stålet är, som väntat, ganska tunt. Än dock fungerar det bra till både kött och frukt.

Det är inte en kniv som får någon att höja på ögonbrynen vad gäller utseende eller känsla. Faktum är att det ger ett ganska billigt intryck, men det är inte så konstigt – eftersom den är billig.

Men det är heller inte varför någon skulle vilja köpa den här kniven.

Köpargumentet för Victorinox kockkniv är att den är billig, vass och enkel att använda. Den får mer än godkänt i alla arbetsuppgifter (kött, fisk, grönsaker och frukt) vi givit den.

Den är funktionell och effektiv, utan att ge dig några unika eller sofistikerade inslag. Den är fortfarande mycket, mycket bättre än knivarna i samma prisklass som du hittar på ICA, Coop eller andra matbutiker.

Vi gillar också att den finns i 7 olika storlekar. Från 15 cm till 31 cm.

För under 400 kronor är den otroligt prisvärd. Du får en bra arbetare för pengarna.

En riktigt vass (i dubbel bemärkelse) kniv för en liten peng.


Vad är en kockkniv

Kvinna-med-stor-kockkniv

Kockkniven är den mest flexibla kniven i köket. Den brukar beskrivas som en ”allt-i-allo” som kan hantera nästan varje arbetsuppgift du slänger på den.

Det finns två typer av kockknivar: den västerländska kockkniven och japanska Santoku.

Den västerländska kockknivar kommer från Tyskland och Frankrike. De görs främst i rostfritt stål, men finns även i kolstål och keramik.

Oftast är de mellan 20 och 35 cm på längden. Deras vinkel är mellan 20 och 22 grader.

De västerländska kockknivarna är väldigt stryktåliga, framförallt i jämförelse med Santokun. De kan användas till allt från att skära kött, till att skiva frukt, grönsaker och hacka örter.

Den japanska kockkniven kallas för Santoku, vilket översatt till svenska betyder ”tre förmågor”. Namnet syftar på de tre förmågor som kniven har; att hacka, skiva och tärna.

Precis som övriga japanska köksknivar så är Santokun lite hårdare än den västerländska kockkniven. Vilket innebär att den håller skärpan längre – men också är mer delikat. Det är lättare att den går sönder.

Du kan exempelvis skära genom ben och väldigt hårt kött med vissa västerländska knivar, medan en Santoku skulle gå sönder vid den typen av arbete.

Kockkniven är en kniv som kan hantera allt från kött, till grönsaker, frukt och små frön.

Det är en allt-i-allo som är bra på mycket, men inte bäst på något. Men när det kommer till många användningsområden och flexibilitet – då är det ingen kniv som slår kockkniven.

Innan du köper en kockkniv

Kockkniv-med-grönsaker

Få verktyg i köket är så personligt anpassade som kockknivar. Vi kockar hanterar våra kockknivar på olika sätt – både vad gäller teknik och arbetsområden.

Det innebär att den ena kockens favoritkniv inte nödvändigtvis är ett lämpligt val för alla andra kockar.

Om du främst hanterar kött med kniven, så behöver du en annan flexibilitet, hårdhet och storlek än om du planerar att i första hand hacka frukt och grönsaker.

Du måste därför tänka på hur du ska använda kniven och till vad.

Vilket gör valet av kockkniv lite med komplext.

Men oroa dig inte, här nedanför hittar du all nödvändig information för att du ska kunna hitta den bästa kockkniven för dig och dina behov.

Hur lång ska en kockkniv vara

Västerländska kockknivar är i regel mellan 17 och 21 cm långa.

En större kockkniv riskerar att kännas klumpig och osmidig, vilket gör den mindre flexibel och mindre lämpad för vissa arbetsområden.

Än dock, finns det tillfällen då en längre kockkniv kan vara användbart – exempelvis om du främst hanterar stora stycken kött.

Men konsekvensen blir då en försämrad förmåga vid små och precisa uppgifter.

Om du är en vanlig hemmakock rekommenderar vi att du håller dig mellan 17 och 21 cm långa kockknivar. Det är en perfekt balans för att kunna hantera stora såväl som små råvaror.

Vilket typ av blad

Vanligtvis brukar man använda kockknivar i rostfritt stål eller keramik.

Rostfritt stål är i majoriteten av fallen det bästa valet. De är vassare, uthålligare, tåligare och har svårare för att rosta.

Keramikblad är mer delikata och har lättare för att gå sönder, exempelvis om du råkar träffa ben i kött.

Handtaget på kockkniven

Eftersom vi använder kockknivar till väldigt många olika saker i köket, så befinner den sig ofta i våra tassar.

Därför är det viktigt att den är bekväm och ergonomisk.

Att köpa kockknivar på nätet är smidigt, billigt och enkelt. Kruxet är att man inte kan testa kniven först och se hur den ligger i handen. Du kan förvisso alltid skicka tillbaka produkten efter 14 dagar om du inte nöjd – men det är tidskrävande.

Av den anledningen är det viktigt att läsa recensioner och tester av kockknivar innan du bestämmer dig för att köpa en.

På så vis kan du få en uppfattning om den passar stora eller små händer, om den är skön i längre perioder eller om den gnager i handflatan vid tuffare arbetsuppgifter.

I vårt test av kockknivar har vi lagt stor vikt vid handtaget och bekvämligheten. Om du står flera timmar i veckan i ditt kök, är det viktigt att köksutrustningen känns skön att använda.

Hur hård ska en kockkniv vara

Skarp-kockkniv

Hårdheten på stålknivar mäts med hjälp av Rockwell-skalan (HRC). Ju högre HRC en kniv har, desto hårdare är det.

Som referens, anses 53 vara mjukt och 64 hårt.

Det är rekommenderat att kockknivar är mellan 55 och 60 på Rockwell-skalan.

Det är en perfekt balans för att kunna matcha kockknivens flexibilitet. Den är varken för hård eller för mjuk, tillräckligt vass utan att vara för skör.

Kom ihåg att hårdare stål är väldigt vasst och hållare skärpan längre – men det går också lättare sönder och är svårare att slipa.

Mjukt stål är enkelt att slipa, är mycket tåligare och går inte sönder lika lätt. Nackdelen är att skärpan inte håller lika länge.

Tillverkare av de bästa kockknivarna

Idag finns det massvis av bra tillverkare med kockknivar av hög kvalité.

Tidigare var det svårt och dyrt för hemmakockar att köpa bra kockknivar. Man behövde gå till specialiserade butiker och tömma halva plånboken för att få tag i de bästa kockknivarna.

Men tiderna har förändrats och utbudet är idag inte bara större, men även mer lättillgängligt.

Faktum är att du kan göra riktiga kap, då konkurrensen mellan tillverkarna ökat kraftigt och priserna har därför pressats ner.

Några av de mest prisvärda och bästa kockknivarna kommer från:

 • Global
 • Tamahagane
 • MAC
 • Yaxell
 • Zwilling
 • Wüsthof
 • Shun
 • Messermeister
 • Miyabi
 • Wasabi

De här tillverkarna tillhör toppskiktet vad gäller korrelationen mellan kvalité och pris. Deras knivar är pålitliga, prisvärda och av hög kvalité.

Det finns givetvis undantag, inget företag har ett helt fläckfritt sortiment. Men de här företagen har god merit inom köksbranschen, vilket även våra bäst i test reflekterar.

Om du är osäker på vilken kökskniv du ska köpa och från vilken tillverkare, så rekommendera vi starkt att du håller dig till de här tillverkarna.

Japansk eller västerländsk kockkniv

Kockkniv-från-japan

Både västerländska och japanska kockknivar beskrivs som mångsidiga och flexibla.

Men det finns skillnader som gör att den ena kan vara bättre än den andra för dig.

I västerländsk kultur äter vi mycket kött och fågel, medan japansk matkultur har större fokus på grönsaker och fisk. Det är en bra startpunkt för att förstå skillnaden mellan de två kulturernas kockknivar.

Västerländska kockknivar kommer från Frankrike och Tyskland. De är främst gjorda av rostfritt stål och kolstål. De är robusta, stryktåliga och allsidiga.

De är gjorda för att kunna hantera både kött och fågel, grönsaker och frukt.

Eftersom man äter desto mindre mängder rött kött i Japan, så är deras kockkniv, Santoku, inte lika robust och stryktålig.

Den är främst gjord för att kunna hantera frukt, grönsaker och fisk. Den är därför lite vassare, men också mer ömtålig.

Om du skär igenom hårda livsmedel, så som ben, kan Santokun gå sönder – till skillnad från den västerländska kockkniven.

Japanska kockknivar är därför också mycket kortare, de brukar vara mellan 12 och 23 cm långa. Medan den västerländska kockkniven mäter upp till 17-21 cm.

Bladet på japanska kockknivar är oftast smalare och kräver mer omvårdnad.

Kockknivar för vänster- och högerhänta

Eftersom santukon oftast är slipad på bara en sida, så är varje kniv specifikt utformad för antingen vänster- eller högerhänta.

Västerländska kockknivar kan i regel användas av både höger- och vänsterhända.

Om du planerar att använda kniven till svensk husmanskost, där du hanterar kött, korv och ben – då är den västerländska kniven det bästa valet.

Om du främst arbetar med fisk och grönt, så kan Santoku vara ett bra alternativ.

Men kom ihåg att även den västerländska kniven är bra på att jobba med frukt och grönt.

Ta hand om kockkniven på bästa sätt

Om du inte tar hand om dina knivar på rätt sätt, så spelar det ingen roll om du köpte den bästa kockkniven eller den billigaste på IKEA.

Det största felet hemmakockar gör är att de förvarar köksknivarna felaktigt. Vilket resulterar i en förkortad livslängd och slöa blad.

Så här tar du hand om din kockkniv på bästa sätt.

Använd en knivlist eller ett knivblock

Många människor lägger sina köksknivar i en låda. Däri tillåts de glida runt och stöta emot både andra bestick och lådan.

Resultatet blir en slö och repig kniv med jack i bladet.

Alla dina köksknivar bör förvaras i antingen en knivlist eller ett knivblock. Det är tveklöst det bästa sättet att förvara knivarna på.

Tvätta och torka efter användning

Rengör alltid dina köksknivar för hand. Även om det står i instruktionerna att kniven går att lägga i diskmaskinen.

Diskmaskinstvätt innebär att knivarna utsätts för varmvatten, ånga och diskmedel. Dessutom under en lång period.

Få saker förstör knivbladet så mycket om diskmaskinen.

Tvätta därför alltid kockkniven för hand och torka den sedan noga med en kökshandduk. Fukt är dåligt för kniven, så var noga med att den är torr efteråt.

Använd skärbräda och inget annat

Att skära upp en råvara ”lite snabbt” på köksbänken är smidig och bekvämt. Men det förstör din kniv. Framförallt om köksbänken är gjord av marmor eller glasliknande material.

Skärbrädor är inte bara gjorda för att köket ska vara hygieniskt, men de är även designade för att vara snälla mot kniven.

De är gjorda för att slita så lite som möjligt på knivens blad. Köksbänken eller middagsbordet är det inte.

Här har vi listat årets bästa skärbräda inom varje kategori.

Slipa kniven vid behov

Att slipa sina köksknivar låter jobbigt och komplicerad. Vilket innebär att man hellre köper nya, vassa, knivar för att ersätta de gamla köksknivarna.

Men faktum är att det nuförtiden är busenkelt att slipa sina köksknivar hemifrån. Du kan använda antingen ett brynstål eller en knivslip. Det är billigt och enkelt.

Hitta den bästa knivslipen för din kniv här.

Du kan även skicka dina knivar till en professionell slipare som vässar knivarna åt dig.

Slöa knivar är inte bara en huvudvärk att använda, de utgör också en skaderisk. En slö kniv ökar risken för att du slinter med kniven på vissa råvaror.

Se därför alltid till att dina köksknivar är vassa, både för att göra arbetet effektivare och säkrare.

Vad använder kockar för knivar

Kock-hackar-grönsaker

Man brukar säga att kockkniven är kockens bästa vän.

Det är en allsidig kniv som kan användas till det mesta i köket. Från att skära i kött, till att skiva frukt och grönsaker och hacka frön och örter.

Kockkniven är en standardkniv som borde finnas i varje kök.

Du kommer långt med bara en kockkniv, men det finns fler köksknivar som varje kock borde ha i sin arsenal.

 • Brödkniv
 • Skalkniv
 • Urbeningskniv eller trancherkniv

Med dessa fyra knivar i ditt kök har du det mesta som kocken behöver i knivväg.

Läs också