Brödkniv Bäst i test 2024: Komplett guide
Skillnaden mellan brödknivar kan variera kraftigt, både vad gäller kvalité och pris. Vi har testat de populäraste knivarna för att hjälpa dig att hitta den bästa brödkniven för dig.
Våra tester gav chockerande resultat.
Vi hittade knivar i den övre prisklassen som presterade sämre än brödknivar som kostar hälften så mycket.
Det är lätt hänt att man stirrar sig blind på prislappen och märket – men det kan resultera i ett köp du senare kommer att ångra.
Vi har samlat årets bästa brödknivar för att du snabbt och enkelt ska hitta den kniv som passar din budget och dina behov bäst.
Bästa brödkniven
Den bästa brödkniven idag är Global G-9. Den är otroligt vass och de räfflade tänderna tar sig igenom både hårt och mjukt bröd med bravur. Den smidiga designen gör det enkelt att rengöra kniven. Sett till kvalité och pris så är G-9 fortfarande herren på täppan.
- Bästa brödkniven: Global G-9 brödkniv
- Mest prisvärd: Victorinox Brödkniv
- Exklusiv design: LionSabatier Ideal Provence brödkniv
- Bästa budgetval: Fiskars Essential brödkniv
Bästa brödkniven: Global G-9 brödkniv
- Väldigt vass
- Bra för både hårt och mjukt bröd
- Enkel att rengöra
- Smidig design
- Bra pris
- Hög kvalité
- Handtaget känns lite smalt för stora händer
Om man ser till kvalité, pris och design – så finns det ingen brödkniv som slår G-9. Vilket den stora mängden positiva omdömen vittnar om.
Först och främst har kniven den klassiska designen, där handtaget och bladet är sitter fast i varandra. De är i en enhet.
Det underlättar mycket när man ska tvätta kniven eftersom det inte finns något utrymme för matrester att fastna mellan handtaget och bladet.
Kvalitén på bladet är enastående för den här prisklassen. Den är mycket skarp och i kombination med de räfflade tänderna så tar sig kniven igenom mjukt såväl hårt bröd utan problem.
Faktum är att det är ett av de vassaste bladen på en brödkniv som vi testat. Precis som övriga knivar i Globals sortiment så håller sig skärpan länge också.
Handtaget är bekvämt och smidigt att hålla i. Även om vi hade önskat att det var lite tjockare för oss med större händer.
Utan tvekan den bästa brödkniven på marknaden idag. Den är fenomenal på alla sätt och vis!
Mest prisvärd: Victorinox Brödkniv
- Snygg design
- Handtag i rosenträ
- Vasst blad
- Lågt pris
- Skön att använda
- Handtaget luktar lite vid leverans, men det försvinner efter ett par timmar
Den här brödkniven chockade oss en aning. Det låga priset till trots, så har den en överraskande hög kvalité och skärpa.
Trähandtaget är skönt och ergonomiskt att hålla i. Handtaget är gjort av rosenträ och ser definitivt dyrare ut än vad den egentligen kostar.
Vi var inledningsvis lite besvikna över att handtaget har en lite sur doft, men efter att ha varit ute ur förpackningen ett par timmar så började det avta – för att sedan försvinna helt.
Tjockleken och designen på handtaget känns perfekt både för små händer och oss med lite större tassar.
Vid tester på både surdeg och hårdare skorpa så överträffar den alla våra förväntningar. Den kostar strax under 400 kronor – men presterar lika bra som brödknivar i övre prisklassen.
Bladet är vasst och har en bra flexibilitet, samtidigt som det ger tillräckligt med stöd för att kunna hantera alla typer av bröd.
Om man ser till pris och kvalité, så är det här helt klart den brödkniv som ger mest för pengarna. Den hade kunnat kosta ett par hundralappar till och ändå vara en av de bästa brödknivarna.
Kort och gott: ett kap!
Exklusiv design: Lion Sabatier Ideal Provence brödkniv
- Exklusiv design
- Handtag av olivträ
- Hög kolhalt
- Lång hållbarhet
- Riktigt snygg
- Vi hade önskat att den var lite längre
Den här brödkniven känns och ser exklusiv ut.
Handtaget är gjort av brunt olivträ och knivbladet är gjort av rostfritt kromstål. Tack vare den höga kolhalten i bladet så håller sig skärpan mycket längre än de flesta andra knivar.
Kniven skär igenom de flesta brödlimporna utan problem.
Även om funktionaliteten är superb, så är det ändå den snygga designen som gör att vi dras till Ideal Provence. Om du har ett kök bestående av träinteriör så är den nästan ett måste att ha på knivlisten eller blocket.
Kniven är endast 20 cm lång och även om det är inom måtten för hur lång en brödkniv bör vara – så är det i minsta taget. Vi hade gärna sett att det fanns en modell som var 1-3 cm längre.
Definitivt ett bra köp om du vill ha en bra brödkniv som också är riktigt snygg!
Bästa budgetval: Fiskars Essential brödkniv
- Bra för både hårt och mjukt bröd
- Kan tvättas i diskmaskinen
- Billig
- 23 cm lång
- Inte speciellt snygg
När det kommer till köksknivar brukar vi sällan gå under 500-lappen. Kvalitén under den prisklassen brukar vara relativt låg.
Fiskars essential är ett undantag.
Det är inte den snyggaste kniven, men den får jobbet gjort – med bravur!
Kniven tar sig igenom även det hårdaste brödet utan vare sig hack eller slit. Bladet är vasst och skärpan kan definitivt konkurrera med brödknivar som befinner sig ett par prisklasser uppåt.
Bladet är gjort av rostfritt stål och du kan lägga den i diskmaskinen, även om vi rekommenderar dig att tvätta den för hand för att minska på slitaget.
Inom den här prisklassen är det en riktigt bra kniv som gör sitt jobb utan problem. Den har all funktionalitet vi behöver i en brödkniv.
Vi gillar också att den är 23 cm lång, vilket gör att du kan skära både stora och små brödlimpor utan att kniven känns för klumpig eller liten.
Det är inte den snyggaste kniven och med största sannolikhet inte den mest hållbara.
Men om du vill ha en bra brödkniv till ett så lågt pris som möjligt – då är det här ett ruskigt bra köp.
Innan du köper en brödkniv
Bra brödknivar utmärker sig genom att de kan skära både mjukt och hårt bröd utan problem.
Problemet med billigare brödknivar av lägre kvalité är ofta att de inte kan ta sig igenom limpan på ett effektivt sätt.
Även om kniven kan skiva brödet, så får brödet smuliga och förstörda kanter.
Du ska kunna skära igenom brödet som om det vore varmt smör. Man ska inte behöva trycka hårt för att kniven ska kunna ta sig igenom.
Bladet och längden
Majoriteten av alla brödknivar har ett räfflat blad med tänder. Det är den bästa typen för att kunna skiva både mjukt och hårt bröd.
Se till att du köper en brödkniv som är längre än brödet du ska skiva är brett. Om bladet är för kort är det svårare att skära jämna och fina skivor.
Vanligtvis är brödknivar mellan 20 och 27 cm långa. Om du hanterar extra breda limpor bör du köpa en lång brödkniv.
Materialet på brödkniven
Brödknivar brukar vara gjorda av antingen keramik, rostfritt stål eller kolstål.
Varje material har sina fördelar och nackdelar. Här är några viktiga saker att tänka på när väljer materialet på din nya brödkniv.
Brödkniv i keramik
Keramiska brödknivar är hårdare än stål, men är mindre flexibla. De är också mer ömtåliga, så om du tappar kniven riskerar den att gå sönder.
Keramiska knivar håller skärpan längre än stålknivar och är lätta och smidiga att hantera. De är främst använda i det japanska köket.
De är även lite svårare att slipa då de kräver ett diamantbryne.
Brödkniv i rostfritt stål
Trots namnet så kan rostfria köksknivar rosta – men det kräver att du inte tar hand om kniven på rätt sätt.
Rostfria knivar håller längre och klarar av hårdare arbete utan att skadas. Till skillnad från keramiska brödknivar som är mycket delikatare.
Några av våra bästa brödknivar är gjorda i rostfritt stål. De är hållbara, flexibla och man behöver inte tömma hela plånboken för att få ett blad av hög kvalité.
Köksknivar i rostfritt stål är ofta väldigt enkla att slipa på egen hand.
Brödknivar i rostfritt stål blir inte lika vassa som knivar i kolstål eller keramik. Men det faktum att det är så flexibla och enkla att sköta om, överväger den nackdelen.
Brödknivar i kolstål
Kolstål är ett fantastiskt material för köksknivar, framförallt om du kräver en hög standard på skärpan.
Dessvärre har kolstål mycket lättare för att rosta än övriga knivar, vilket gör att de sällan lämpar sig för vanliga hushåll. Såvida man inte tar väl hand om dem och tar sig tid att underhålla knivarna.
Kolstål är väldigt skarpt, men tappar å andra sidan skärpan snabbare än rostfria brödknivar.
Balansen på kniven
Balansen mellan handtaget och bladet är viktigt när det kommer till brödknivar.
Om kniven är ur balans kommer det att bli jobbigare och svårare att skära jämna och fina skivor.
Vår erfarenhet är att brödknivar i mellan- och övre prisklassen sällan har problem med balansen. Såvida du inte köper en billig brödkniv på Rusta, så kommer du inte behöva oroa dig för balansen och stabiliteten på kniven.
Typ av handtag
Många människor förbiser handtaget på sina brödknivar och lägger all fokus på bladet.
Du kan ha ett skarpt och effektivt blad, men om handtaget är oergonomiskt och instabilt så kan resultatet på brödskivorna ändå bli dåligt.
Köp en brödkniv vars handtag är ergonomiskt och ligger bra i din hand. Det kommer att göra skärandet mycket enklare och effektivare.
Handtagen brukar vara gjorda av antingen trä, plast eller stål. Trähandtag brukar vara riktigt snygga och fungerar därför bra som dekoration när väl de inte används.
Å andra sidan kan stålhandtag som sitter ihop med bladet vara mycket enklare att göra rent. Globals knivar är ett förträffligt exempel på det.
Materialet på handtaget är sekundärt, det viktiga är att kniven ligger bra i handen och känns bekväm att använda.
Hur ser en brödkniv ut
Du vill ha en brödkniv som ser ut som ett mellanting mellan en såg och en kockkniv. Tänderna på bladet är viktiga för att du ska kunna skära genom både mjukt och hårt bröd.
Vanligtvis brukar brödknivar vara mellan 20 och 27 centimeter långa. Vilket passar de flesta brödtyper och behov i köket.
Flexibiliteten på bladet gör att du kan skiva alla möjliga typer av bröd, både hårt och mjukt.
Men ju mindre flexibelt bladet är, desto jämnare och finare blir brödskivorna.
Du vill därför ha en brödkniv som är flexibel – men inte för flexibel. Tillverkare av knivar har på senare tid blivit väldigt duktiga på den här balansgången och det är sällan ett problem.
När du köper en brödkniv, är det också viktigt att tänka på att den ska få plats i knivblocket eller magnetlisten – beroende på hur du förvarar dina knivar.
Hur lång ska en brödkniv vara
De allra flesta brödknivarna är 20-27 cm långa.
Hur lång kniven behöver vara beror på hur brett brödet är som du vill skära. Du vill använda en brödkniv vars blad är längre än brödet är brett.
Samtidigt vill du inte ha ett jättelångt blad för en brödlimpa som är liten. Eftersom det kan leda till att du slår i skärbrädan när du skär.
Det är givetvis inte dåligt för kniven eller bladet, men det känns otympligt och osmidigt.
I regel brukar det räcka med en brödkniv på 21-24 cm.
Vilken typ av kniv är bäst för att skiva bröd
Du kan givetvis använda kockkniven för att skära bröd – men ingen kökskniv är så bra på att skiva bröd som brödkniven.
Brödknivens material och design är gjord för att kunna skiva bröd. De räfflade tänderna på bladet gör att de snabbt och enkelt kan skiva brödskivorna på ett jämnt och smidigt sätt. Utan att kanterna på brödet blir förstörda eller smulade.
Hur slipar man en tandad brödkniv
Att slipa en brödkniv är svårare än andra typer av knivar.
Om du har en slö brödkniv i keramik så behöver du ett diamantbryne. Det är viktigt att brynets diameter matchar tänderna på kniven. Om brynet är för tjockt, så kan du slipa i evigheter utan att bladet blir vassare.
Du kommer att behöva slipa varje tand på kniven var för sig, vilket gör det till ett ganska tidskrävande arbete.
Om du äger en brödkniv i rostfritt stål så finns det elektrisk knivslipmaskin som kan skärpa brödknivar. Chef’s choice har ett par bra maskiner för brödknivar.
I en elektrisk knivslip behöver du bara lägga den slöa kniven i maskinens slutfas, det vill säga poleringen, för att slipa kniven.
Den här tekniken skärper kniven, men problemet är att den också sliter ut tänderna – vilket gör att du efter ett tag kommer att ha en helt rak brödkniv utan räffling.
Vi rekommenderar därför att du, först och främst, tar hand om brödkniven på bästa möjliga sätt – så att du inte behöver slipa dem stup-i-kvarten.
När väl de behöver slipas, använder du antingen ett bryne eller skickar in kniven till en professionell som kan slipa den åt dig. Det spar tid, är enklare och du behöver inte oroa dig för att tänderna ska slipas ner.