| |

Kollagen bäst i test 2023: Komplett guide

Kollagen

Kollagen är ett protein som finns i hela kroppen. Från huden, till benen, ligament, bindvävnad och tänder. Nog sagt är det ett livsviktigt ämne. Vi har recenserat och listat årets bästa kollagentillskott.


Kollagen i tillskottsform används ofta för att förbättra hår, hud och naglar. Men också för att bli av med onda leder och muskler.

Det finns en hel uppsjö av kosttillskott att välja på. För att göra valet lättare, så har vi listat årets mest prisvärda alternativ.

Bästa kollagen

Årets bästa kollagen är Healthwell Collagen plus. Det innehåller 500 mg marint kollagen per kapsel. Du behöver endast ta en kapsel om dagen – sen är det klart. Det har även berikats med C-vitamin och kollagenet är 100% naturligt. Dessutom till ett bra pris. Helt klart årets vinnare!


Bästa kollagen: Healthwell Collagen Plus

Bästa-kollagen-Healthwell-Collagen-plus

Healthwells kollagen plus är utan tvekan en av de populäraste burkarna på marknaden idag. Det finns en hel uppsjö av positiva recensioner – och vi förstår varför.

Kapslarna innehåller 500 mg hydrolyserat kollagen från fisk. Man har även berikat dem med 12 mg vitamin C, eftersom C-vitamin hjälper till vid produktionen av kollagen.

Kollagenet man använt är 100% naturligt, vilket är precis vad du vill ha. Syntetiskt innehåll går bort direkt.

Eftersom kapslarna innehåller marint kollagen, så är det rikt på framförallt kollagen typ 1 och typ 2, men även aminosyran hydroxiprolin.

Det innebär att den här burken är perfekt för dig som vill förbättra kvalitén på huden, men även håret, naglarna och lederna.

Vi gillar att du endast behöver ta en kapsel om dagen för att få i dig rikligt med kollagen. Till skillnad från många andra kosttillskott som kräver 3 eller fyra tabletter eller kapslar om dagen.

En burk innehåller 90 kapslar. Den innehåller med andra ord kollagen för tre månader framåt. För 200 kronor är det ett riktigt bra köp, som dessutom blir billigare om du köper flera burkar samtidigt.

Helt klart det bästa kollagentillskottet på marknaden just nu.


Bästa kollagenpulvret: Healthwell Collagen pulver

Healthwell-Kollagen-tillskott

Precis som Healthwells kollagenkapslar så innehåller även pulvret marint kollagen och vitamin C.

En portion ger dig 5000 mg hydrolyserat kollagen och 80 mg C-vitamin.

Man har nyligen uppdaterat receptet för pulvret. Tidigare var det ganska svårlöst i vatten, men efter uppdateringen så löser det sig väldigt lätt.

Smaken är neutral, på gränsen till smaklös – vilket vi uppskattar. Vanligtvis brukar kollagenpulver ha en ganska oinbjudande eftersmak.

Innehållsförteckningen är imponerande och ger dig en stor dos nyttigt kollagen. Det är bra för allt från huden och naglarna, till håret, skelettet och lederna.

Om du vill undvika kapslar och tabletter, då är det här pulvret varmt rekommenderat. Vi gillar att blanda ner det i smoothies, proteinshakes och ibland även kaffet. Men det går alldeles utmärkt att dricka det rent också.

Ett självklart val om du vill ha kollagen i pulverform!


Redaktörens val: Core collagen pro

Core-kollagen-pro

Det här är bovint kollagen i pulverform. Varje portion ger dig en stor mängd hydrolysat kollagen: 7500 mg. Vilket är mer än de flesta andra kollagentillskotten.

Det innehåller även 250 mg C-vitamin, 250 mg kondroitin och 2500 mg MSM. Med andra ord smockfull med nyttigheter för hela kroppen.

Kollagenet är bovint, vilket betyder att det utvunnits från nötkreatur.

Vad vi gillar mest är hur god citronsmaken är! Kosttillskott av kollagen brukar vanligtvis ha en neutral smak, alternativt en smak som ger kväljningar.

Så att man har smaksatt pulvret med citron är väldigt uppskattat. Det gör den perfekt att ta på morgonen tillsammans med gröten eller yoghurten.

Pulvret löser sig mycket bra i vatten, utan att bli klumpigt eller geggigt.

I vår research har vi hittat ett stort antal människor som förbättrat sin hälsa med hjälp av det här pulvret. Framförallt när det kommer till onda leder och kroppsdelar – eftersom det är bovint kollagen.

Det enda negativa med den här påsen är priset. En påse innehåller 30 portioner och kostar ungefär 300 kronor. Det känns lite i överkant.

Men om du har stora problem med leder, muskler och huden – då kan det helt klart vara värt investeringen.

Ett riktigt bra kosttillskott, vilket mängden positiva omdömen vittnar om. Helt klart ett av de bättre kollagentillskotten där ute.


Mest komplett: Elexir Pharma kollagen

Elexir-Pharma-kollagentillskott

Vi har verkligen fastnat för Elexirs kollagentillskott.

De flesta kollagenprodukterna utvinns antingen från fisk eller nötkreatur. Vilket innebär att de innehåller kollagen typ 1, 2 eller 3. Alternativt två av dessa.

Elexir har utvunnit kollagenet från både fisk och kött. Man har alltså blandat bovint kollagen med marint kollagen. På så sätt får du i dig alla tre typer av kollagen.

Man har även berikat tabletterna med vitamin C, B2 och B7. De två sistnämnda är starkt bidragande till normalt och hälsosamt hår.

Vi gillar också att man lagt i svartpepparextrakt i tabletterna, eftersom det hjälper kroppen att absorbera all näring bättre.

De här tabletterna är några av våra absoluta favoriter, då de är bra för så många olika delar av kroppen. Allt från benstommen och lederna, till brosk, huden och håret.

Men tyvärr kommer denna exemplariska innehållsförteckning med en konsekvens: mängden tabletter du behöver ta.

Man rekommenderar att du tar 4 tabletter om dagen, vilket känns lite för mycket. Vi föredrar 1 tablett eller kapsel om dagen, på sin höjd två. Fyra stycken känns lite för häftigt.

Om du vill få i dig alla tre kollagentyperna på en och samma gång, plus tre viktiga vitaminer – då är det här definitivt ett bra köp. Med förutsättningen att du kan ta fyra tabletter om dagen.


Vilken typ av kollagen är bäst

Kvinna-med-kollagen

Det finns 28 typer av kollagen i våra kroppar. Men när det kommer till kosttillskott är det främst tre typer av kollagen som används; typ 1, typ 2 och typ 3.

Kollagen typ 1 finns främst i huden, håret, naglarna, lederna, senor, skelettet, ligament, tänder och inre organ.

Kollagen typ 2 finns främst i brosk, ledvätska och ögonvätska.

Kollagen typ 3 finns främst i muskler, huden, blodkärl och levern.

Beroende på var och hur kollagenet utvunnits så innehåller kosttillskottet mer av vissa typer kollagen än andra. Det är främst två källor som kollagen utvinns från: bovint och marint.

När du köper ett tillskott behöver du nödvändigtvis inte ha koll på de olika typerna. Det viktiga är att du kan skillnaderna mellan bovint och marint kollagen.

Marint kollagen

Marint kollagen kommer från fisk innehåller nästan uteslutande typ 1 kollagen, men även lite typ 2.

I likhet med bovint kollagen, så förser marint kollagen kroppen med essentiella aminosyror. Vilket är viktigt för att bygga starka och hälsosamma vävnader.

Marint kollagen är framförallt rikt på aminosyran hydroxiprolin, som är en nödvändig komponent i huden och blodkärlsväggarna.

Peptidmolekylerna i marint kollagen är mindre i storleken än i bovint kollagen. Det gör att de har en något bättre biotillgänglighet och absorberas lättare av kroppen.

Bovint kollagen

Bovint kollagen utvinns från kött, där den främsta källan är ko.

Bovint kollagen innehåller främst typ 1 och typ 3 kollagen. De båda har en nyckelroll i utvecklingen och reparationen av ben, ligament, hud och senor.

Den här typen av kollagen brukar vara billigare. Biotillgängligheten och absorberingen av bovint kollagen är fortfarande mycket bra, även om marint kollagen har en lite högre biotillgänglighet.

Vilken typ av kollagen är bäst för huden

Tjej-med-fin-hy

Kollagen typ 1 anses vara bäst för huden. Det är också den kollagentyp som vi har mest av i våra kroppar.

Kollagen typ 1 är viktig för att underhålla skelettet, huden, håret och naglarna.

Eftersom kollagen typ 1 är så vanligt förekommande i kroppens bindvävnad, så har man sett att en förminskning av kollagentyp 1 resulterar i säckig hud, rynkor, sköra naglar och tunt hår.

Så om du vill förbättra kvalitén på din hud, då är det kollagen typ 1 du vill ha.

Vi rekommenderar framförallt marint kollagen, då det är rikt på både typ 1 kollagen, men också aminosyran hydroxiprolin.

När är det bäst att ta kollagen

Många människor tror att det är bäst att ta kollagen på tom mage. Teorin är att kroppen enklare bryter ner proteinerna när det inte finns annan näring i magsäcken.

Därför är det vanligt att ta kollagentillskott tidigt på morgonen innan man har haft frukost.

Men verkligheten är en annan. Det spelar ingen roll om magen är tom eller full när du tar kollagen.

Hur det egentligen fungerar

För att hjälpa till att reglera matsmältningen så producerar din mage magsyra när du äter. Med andra ord, när du har mat i magen så produceras magsyra.

Magsyra behövs för att bryta ner mat.

Så här långt låter det logiskt att det skulle vara bättre att ta kollagen på fastande mage. Eftersom det skulle innebära att kollagenet bryts ner snabbare och inte behöver ”tävla” med annan näring.

Men kollagen passerar genom magen. Den största mängden kollagen bryts ner i tunntarmen. Det spelar därför ingen roll om du har tom, halvfull eller full mage när du tar ditt kollagentillskott. Skillnaden är väldigt liten.

Hur lång tid för kollagen att ge effekt

Lycklig-kvinna-i-solen

Kollagen har en långsam effekt. Vanligtvis tar det minst 8 veckor innan du upplever någon märkbar skillnad.

Hur lång tid det tar innan du märker någon positiv skillnad beror också på vad ditt mål är.

Effekten på hud och leder är snabbare än exempelvis skeletthälsan.

De flesta studier vars syfte är att se effekten på hud och leder, pågår oftast i minst 8 veckor. När man undersöker kollagenets påverkan på skelettet så kan studierna sträcka sig så långt som 12 månader.

Till skillnad från andra kosttillskott så är kollagen inte ett tillskott som har en direkt påverkan. Det är en långsam process som kan ta veckor eller månader innan du ser några positiva hälsofördelar.

Hur mycket kollagen per dag

Enligt studier är den rekommenderade mängden för vuxna människor mellan 2.5 och 15 gram kollagen per dag.

Det är viktigt att använda ett kollagentillskott av hög kvalité. Det vill säga från gräsbetande djur och fisk som inte innehåller tillsatser. Du vill ha ett så rent och naturligt kollagen som möjligt.

Vi rekommenderar att du börjar med en mindre dos kollagen under ett par veckor eller månader, för att se vilka hälsoeffekter du får. Det kan ta tid innan du märker av någon effekt av kollagen.

Kollagen biverkningar

Negativa bieffekter av kollagen är ovanligt och kollagentillskott anses vara säkert.

Studier har gjorts där man använt upp till 10 gram kollagen per dag under 5 månaders tid, utan några uppvisade hälsorisker.

Däremot är vissa kosttillskott gjorda av vanliga allergener. Främst fisk, skaldjur och ägg. Om du lider av allergier bör du granska innehållsförteckningen för att säkerställa att ingen av dessa finns i kosttillskottet.

Även om kollagen anses vara säkert i tillskottsform, så kan du uppleva biverkningar. Kollagentillskott kan orsaka biverkningar kopplade till matsmältningen. Oftast handlar det om:

  • Förminskad aptit
  • Uppblåst mage
  • Halsbränna

Kom ihåg att aldrig överskrida rekommendationerna på förpackningen. Om du upplever negativa bieffekter när du tar kollagentillskott bör du antingen sluta med kosttillskottet eller minska dosen.

Vid allvarligare bieffekter bör du rådfråga din läkare för att undersöka om det finns en bakomliggande faktor.

Läs också